Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Aloittelijalle perusoppia...  (Luettu 42469 kertaa)

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #30 : Maaliskuu 30, 2009, 18:56:46 ip »

Mitä mämmiin tulee, EU on antanut sille jopa erityisen tuotesuojan. Tässä asiassa ainakin Jaakko Kolmonen ja EU marssivat käsi kädessä.
       

Ymmärrän hyvin, että parmankinkulle tai fetajuustolle on haettu EU tuotesuojaa. Mutta miksi ihmeessä mämmille? Onko se tärkeä vientiartikkeli vai pelättiinkö että joku alkaa valmistaa sitä ulkomailla ja raiskaa alkuperäisreseptin yhtä pahasti kuin suomessa on onnistuttu raiskaamaan pitsa tai tiramisu. J.kolmonen kun valmistaa tiramisua, niin sitä voi hyvällä omallatunnolla kutsua sen jälkeen hapanleipävanukkaaksi. Kyllä kyseinen veijari on ravintola-alalla tunnettu lähinnä hyvien reseptien totaalisesta pilaamisesta, kun on ollut maaninen tarve tehdä joka ruokalajista myös "sydäntautiliiton versio". Nyt loppui jaskan pauhanta minun osaltani tästä aiheesta piste
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #31 : Maaliskuu 30, 2009, 19:02:30 ip »

Ymmärrän hyvin, että parmankinkulle tai fetajuustolle on haettu EU tuotesuojaa. Mutta miksi ihmeessä mämmille? Onko se tärkeä vientiartikkeli vai pelättiinkö että joku alkaa valmistaa sitä ulkomailla ja raiskaa alkuperäisreseptin yhtä pahasti kuin suomessa on onnistuttu raiskaamaan pitsa tai tiramisu. J.kolmonen kun valmistaa tiramisua, niin sitä voi hyvällä omallatunnolla kutsua sen jälkeen hapanleipävanukkaaksi. Kyllä kyseinen veijari on ravintola-alalla tunnettu lähinnä hyvien reseptien totaalisesta pilaamisesta, kun on ollut maaninen tarve tehdä joka ruokalajista myös "sydäntautiliiton versio". Nyt loppui jaskan pauhanta minun osaltani tästä aiheesta piste

Kyllä nyt taitaa olla perusilmiö, nimeltään "oon hieno eurooppalainen ja suomalainen ruoka on paskaa, koska itse perluskooni on niin sanonut"... Suomi ja vain Suomi on onnistunut pitsankin raiskaamaan, tiramisunkin, kahvikin on paskaa täällä... Onneksi kaikkialta muualta saa kaikkea niin kaunista ja ihanaa.

Pitäisiköhän ottaa se pää pois sieltä italian ja hienouden p........... Suomessa on suomalainen ruokaperinne, lantusta ja hirvestä on aika paljon loppujen lopuksi saatu väännettyä.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 30, 2009, 20:27:00 ip kirjoittanut nasse »
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Paikalla Paikalla
  • Viestejä: 275
    • Kahjona kahviin
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #32 : Maaliskuu 31, 2009, 10:09:19 ap »

Palatakseni askelen verran kohti alkuperäisiä kysymyksiä:

Minulla ei ole täysautomaateista kokemusta sen enempää kuin mitä on tullut vastaan joissain kahviloissa. Erilaisten kahvilakokemusten perusteella päädyin käsityölähtöiseen espressonjuomisharrastukseen.

En ole mielestäni järin teknisesti orientoitunut yksilö. Alkupään harjoitteluvaiheen jälkeen on nähdäkseni ollut mahdollista saada vähäisellä vaivalla hyvin lämmitetystä koneesta kahvia, joka vaihtelee juotavasta tajunnanräjäyttävään. Aika simppelistä toimituksesta on lopulta kysymys - itse asiassa ihmettelen usein, miten niin yksinkertainen prosessi on useimmissa kahviloissa niin helppo munia tyystin.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #33 : Maaliskuu 31, 2009, 10:33:45 ap »

Palatakseni askelen verran kohti alkuperäisiä kysymyksiä:

Minulla ei ole täysautomaateista kokemusta sen enempää kuin mitä on tullut vastaan joissain kahviloissa. Erilaisten kahvilakokemusten perusteella päädyin käsityölähtöiseen espressonjuomisharrastukseen.

En ole mielestäni järin teknisesti orientoitunut yksilö. Alkupään harjoitteluvaiheen jälkeen on nähdäkseni ollut mahdollista saada vähäisellä vaivalla hyvin lämmitetystä koneesta kahvia, joka vaihtelee juotavasta tajunnanräjäyttävään. Aika simppelistä toimituksesta on lopulta kysymys - itse asiassa ihmettelen usein, miten niin yksinkertainen prosessi on useimmissa kahviloissa niin helppo munia tyystin.

Luultavasti asiaan vaikuttaa huomattavasti se, että 1) Ei välitetä 2) Ei tiedetä millaista kahvin kuuluisi olla.

Mutta vielä tuosta manuaali vs automaattiasiasta. Mikäli semiauto olisi kovin hankala tai hidas, niin ei niitä käytettäisi tuhansissa kahviloissa ympäri maailmaa. Onhan totta, että kahvila ja kotiympäristöt eroavat toisistaan, mutta on niistä löydettävissä yhtäläisyyksiäkin.

Tuosta myllyn jatkuvasta säätämisen tarpeesta. Olen antanut itseni ymmärtää että kelvollista espressoa saadaan kahviloissa myllyillä jotka säädetään korkeintaan kerran kuussa. Suomessa tilanne on varmaan vieläkin huonompi, koska edes paahtimot eivät vahdi espresson laatua kahviloissa, kuten ulkomailla asianlaita ilmeisestikin yleisesti on. Eli jos kotona säätäisi myllyä vaikkapa kerran viikossa voisi helposti päästä kohtuullisilla laitteilla suht hyvään espressolaatuun.

Ja kuten jo aiemmin sanoin, niin mielestäni automaatin ehdoton etu on kompakti koko ja sotkuttomuus, jota ei kotioloissa voi mitenkään pitää pienenä hyötynä.

-Mikko-
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1475
  • Kahviharrastaja
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #34 : Huhtikuu 06, 2009, 10:20:18 ap »

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät käytä espressokoneitaan. Syy: kahvin valmistamisen vaivalloisuus.

Artikkelin mukaan "Joka kymmenennellä suomalaisella on espressokone kotonaan". Voisikohan tuo määrä olla hieman liioiteltu? Jos nimittäin artikkelin mukaisesti kahvin valmistus koetaan näillä koneilla vaikeaksi, niin eikö tällöin voisi myös olettaa että espressokoneita olisi huutokaupoissa myynnissä varsin suuri määrä?
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #35 : Huhtikuu 06, 2009, 10:24:32 ap »

Artikkelin mukaan "Joka kymmenennellä suomalaisella on espressokone kotonaan". Voisikohan tuo määrä olla hieman liioiteltu?

Tuuminkin tuossa aiemmin että onko mokkapannut laskettu espressokoneiksi. Jos kysely on tehty vaikka puhelinhaastattelulla ja kysytty "onko teillä espressokeitin" - niin moni mokkapannun omistaja on voinut sanoa että "on" kun on sen tavaratalosta aikoinaan espressokeitin -nimellä ostanut.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1475
  • Kahviharrastaja
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #36 : Huhtikuu 16, 2009, 20:58:04 ip »

Mutta varmasti hyvää kahvia saa kyllä Gran Delicatosta, Kalevankadun ja Albertinkadun kulmasta, Cafe Javasta ja tosiaan Kaffecentralenista.

Kaffecentralen oli mukava paikka ja tarjosi päivä parhaan espresson ja macchiaton. Gran Delicaton espresso ja macchiato seurasi hyvänä kakkosena. GD:n patonki oli myös varsin maukas ja tiramisu oli parempi kuin mikään aiemmin maistamani. Java jäi vielä kokematta.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

bob

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #37 : Toukokuu 06, 2009, 15:14:29 ip »

Typerä peruskysymys, mutta muutaman vuoden tauon jälkeen olen onnistunut unohtamaan paljon espressoon pitää laittaa kahvia. Liiallisen kahvin määrän olenkin jo päässyt kokemaan, kun kahva ei mene kunnolla kiinni ja vettä pursuaa yli. Oikean kahvimäärän löytäminen helpottaisi myllyn jauhatuksen säätämistä. Kiitos jo etukäteen asiallisista vastauksista.
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 98
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #38 : Toukokuu 06, 2009, 15:23:12 ip »

Minä jauhan filtterin täyteen. Tasoittelen cocktailtikulla. Myllystä tullessa kahvi on tosi "ilmavaa" ja painuu melkolailla kevyesti tampatessa.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #39 : Toukokuu 06, 2009, 15:39:37 ip »

Typerä peruskysymys, mutta muutaman vuoden tauon jälkeen olen onnistunut unohtamaan paljon espressoon pitää laittaa kahvia. Liiallisen kahvin määrän olenkin jo päässyt kokemaan, kun kahva ei mene kunnolla kiinni ja vettä pursuaa yli. Oikean kahvimäärän löytäminen helpottaisi myllyn jauhatuksen säätämistä. Kiitos jo etukäteen asiallisista vastauksista.

Yleinen standardi on 7 grammaa per annos, eli 14 g tuplaan. Todellisuudessa vaihteluväli on suunnilleen 10 - 22 grammaa (tässä ääripäät on tosi äärimmäisiä). Monet jauhaa kahvan täyteen, eli niin että kun kahvin tasoittaa niin se on filtterin yläreunan tasalla. Tällä tekniikalla saa tyypilliseen isomman koneen sihtiin semmoiset 18 grammaa jauhetta.

Annosmäärää tärkeämpää on että annostelet aina saman verran. Ja oikeaa annosmäärää ei ole, vaan se vaihtelee aika paljon. Ehkä järkevä väli on 13-20 grammaa tuplalle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #40 : Toukokuu 06, 2009, 16:50:31 ip »


Monet jauhaa kahvan täyteen, eli niin että kun kahvin tasoittaa niin se on filtterin yläreunan tasalla. Tällä tekniikalla saa tyypilliseen isomman koneen sihtiin semmoiset 18 grammaa jauhetta.

Annosmäärää tärkeämpää on että annostelet aina saman verran. Ja oikeaa annosmäärää ei ole, vaan se vaihtelee aika paljon. Ehkä järkevä väli on 13-20 grammaa tuplalle.


Jos oikein olen ymmärtänyt, niin kyseisen tekniikan paras puoli on juurikin se tasalaatuisuus. Ja myöskin se, että tällöin baristalle ei jää kuin yksi säädettävä parametri, eli jauhatuskarkeus.

Millään muotoa täydellinen eikä edes paras tapa tuo ei ole ja monasti hyvällä ajastimella saisi tarkemmin määriteltyä oikean annoksen. Tällöin tosin käyttäjälle tulee kaksi toisiinsa kytkeytyvää suuretta eli jauhatusaika ja karkeus.

Eli ehkä kiireisessä ympäristössä (kahvilassa) sihdin yläreunaan jauhaminen on se "paras" tekniikka, mutta kotona kun on aikaa punnita vaikka jokainen shotti ja siihen käytetyt purut, niin tekniikka antaa ainoaksi eduksi tuon ettei tarvitse säätää kuin karkeutta.

-Mikko-
Kirjattu

potkukelkka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #41 : Heinäkuu 19, 2009, 16:23:43 ip »

Tervehdys,

Heti alkuun kiitokset varsin asiallisesta ja informatiivisesta foorumista. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että aloitteleva tulokaskin saa ystävällisiä vastauksia mieltä askarruttaviin "peruskysymyksiin". En viitsinyt pistää uutta thrediä pystyyn, joten tässä tulee muutama sellainen kysymys:

a)Miten niitä papuja nyt oikein säilötään?Luin muutaman keskustelun aiheesta ja en saanut selvää vastausta tähän ilmeisen kinkkiseen kysymykseen. Ostin pavut Kaffecentralenista ja pistin ne Etolasta ostettuun vacuumsaveriin. Eli imin ilmaa vege ja pistin kaappiin. Pakastinta en tarvitse, sillä en osta repullista papuja kerralla.
b)Jos teette cappuccinon vain itsellenne, teettekö sen aina isompaan sihtiin?Ilmeisesti juuri kukaan ei käytä yhden kupin sihtiä?Eli siis tuleeko capu tuplaespresson jatkeeksi?Olipa selvä kysymys..
c)Olisi kiva kuulla teidän kahvittelun päivärutiineistä. Ihan vaikka sellainen juttu, että tyhjennättekö vesiastian heti käytön jälkeen, vai vasta seuraavalla kerralla samalla kun laitatte tuoretta vettä? Tämä siksi, koska aloittelijana espresson eri vaiheet eivät tule selkärangasta ja tämäkin suoritus tulee optimoida järkeväksi ;)
d)Kun "vaahdotan" maidon (eli se ei tod. vielä onnistu), mutta kuitenkin.. Teen esim. capun useinmiten 0,6dl kannuun mutta en viitsi maitoa (lidl uht) mitenkään yllinkyllin laittaa, koska viemäriin siitä suurin osa menisi. Melko usein tulee caput ym. tehtyä vain itselle. Voisiko tämä melko pieni maitomäärä olla osasyynä huonoon vaahdotukseen?Olisiko fiksumpaa ostaa kaveriksi pienempi kannu? Tämä kysymys liittyy osin kohdan b-kysymykseen, sillä tuplaespresson jatkeeksi kuppiin ei mahdu maitoa mitenkään valtoimenaan.

Olikohan vielä muuta..No, jos on niin kysyn myöhemmin. On kyllä ollut mukava tehdä omia espressoja, vaikka en mitenkään voi uskoa niitä vielä mitenkään hyviksi. Mutta cremaa on kuppiin tullut 20-25sek uuttoajoilla, ruuvin jälki on puruissa uuton jälkeen ja iskettäessä gruppo tantereeseen alustalle jää aika napakka kakku, joten ei kai ne nyt aiiiivan metsään ole menneet. PIDejä, vaakoja tai weissausta pyrin kaikin tavoin vältellä, koska en haluaisi ihan täysin hurahtaa tähän touhuun..aika näyttää  ;D
Kirjattu
Bezzera Magica + Mazzer Mini e

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #42 : Heinäkuu 19, 2009, 16:52:39 ip »

a)Miten niitä papuja nyt oikein säilötään?Luin muutaman keskustelun aiheesta ja en saanut selvää vastausta tähän ilmeisen kinkkiseen kysymykseen. Ostin pavut Kaffecentralenista ja pistin ne Etolasta ostettuun vacuumsaveriin. Eli imin ilmaa vege ja pistin kaappiin. Pakastinta en tarvitse, sillä en osta repullista papuja kerralla.
Tuo on varmaan on hyvä systeemi. Itse olen laittanut venttiilillä varustetut pussit ikeasta saatavalla pussin sulkijalla kiinni.
Lainaus
b)Jos teette cappuccinon vain itsellenne, teettekö sen aina isompaan sihtiin?Ilmeisesti juuri kukaan ei käytä yhden kupin sihtiä?Eli siis tuleeko capu tuplaespresson jatkeeksi?Olipa selvä kysymys..
Mielestäni maito peittää kahvin vikoja sen verran, etten näe kauheana ongelmana tehdä sinkkukahvalla maitopohjaiseen kahviin espressoa. Itse tosin juon niin harvoin yksin cappuccinoa, että sinkkukahvaa ei meillä mihinkään käytetä. Vaatimustaso on noussut ehkä liiankin korkealle, joten sinkkukahva on jäänyt senkin vuoksi käyttämättä.
Lainaus
c)Olisi kiva kuulla teidän kahvittelun päivärutiineistä. Ihan vaikka sellainen juttu, että tyhjennättekö vesiastian heti käytön jälkeen, vai vasta seuraavalla kerralla samalla kun laitatte tuoretta vettä? Tämä siksi, koska aloittelijana espresson eri vaiheet eivät tule selkärangasta ja tämäkin suoritus tulee optimoida järkeväksi ;)
Mahdollisimman tuore vesi antaa parhaat edellytykset hyvälle kahville, joten ehkä tiheä vaihtoväli kannattaa omaksua mahdollisimman nopeasti ettei tule huonoja rutiineja.
Lainaus
d)Kun "vaahdotan" maidon (eli se ei tod. vielä onnistu), mutta kuitenkin.. Teen esim. capun useinmiten 0,6dl kannuun mutta en viitsi maitoa (lidl uht) mitenkään yllinkyllin laittaa, koska viemäriin siitä suurin osa menisi. Melko usein tulee caput ym. tehtyä vain itselle. Voisiko tämä melko pieni maitomäärä olla osasyynä huonoon vaahdotukseen?Olisiko fiksumpaa ostaa kaveriksi pienempi kannu? Tämä kysymys liittyy osin kohdan b-kysymykseen, sillä tuplaespresson jatkeeksi kuppiin ei mahdu maitoa mitenkään valtoimenaan.
Ehdottomasti kannattaa hankkia pienempi kannu, maitovaahto on todella vaikea saada hyväksi liian isossa kannussa.
Lainaus
PIDejä, vaakoja tai weissausta pyrin kaikin tavoin vältellä, koska en haluaisi ihan täysin hurahtaa tähän touhuun..aika näyttää  ;D
Älä nyt ainakaan välttele vaakaa, hyvälle vaa'alle on käyttöä muutenkin. Leipomisessa meillä käytetään nykyään lähes pelkästään painomittoja, kiitos hyvän vaa'an ja taaraustoiminnon.

-Mikko-
Kirjattu

potkukelkka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #43 : Heinäkuu 19, 2009, 17:47:36 ip »

Kiitos vastauksista.
Mielestäni maito peittää kahvin vikoja sen verran, etten näe kauheana ongelmana tehdä sinkkukahvalla maitopohjaiseen kahviin espressoa. Itse tosin juon niin harvoin yksin cappuccinoa, että sinkkukahvaa ei meillä mihinkään käytetä. Vaatimustaso on noussut ehkä liiankin korkealle, joten sinkkukahva on jäänyt senkin vuoksi käyttämättä.
Itsekin pidän sinkkukahvan käyttöä jostain syystä vähän etäisenä vaihtoehtona. No kai sitäkin pitää opetella käyttämään, jotta kuppiin mahtuisi myös maitovaahtoa.

Juu maito peittää hyvän kahvin vikoja..tästäkin syystä pitää kyllä opetella juomaan espressoa. Ennen se ei oikein ole tiukkuudessaan maistunut, johtuu ehkä myös siitä, että en ole juuri hyvää essoa eteeni vielä saanut.

Ehdottomasti kannattaa hankkia pienempi kannu, maitovaahto on todella vaikea saada hyväksi liian isossa kannussa.
Näin aattelinkin. Olisiko se 0,4l kannu parempi vai vieläkin pienempi?

Älä nyt ainakaan välttele vaakaa, hyvälle vaa'alle on käyttöä muutenkin. Leipomisessa meillä käytetään nykyään lähes pelkästään painomittoja, kiitos hyvän vaa'an ja taaraustoiminnon.
Pistetään harkintaan..
Kirjattu
Bezzera Magica + Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Aloittelijalle perusoppia...
« Vastaus #44 : Heinäkuu 19, 2009, 19:20:58 ip »

Näin aattelinkin. Olisiko se 0,4l kannu parempi vai vieläkin pienempi?

Juuri tuon pienempää ei taida löytyä. Mottan pienin on 0,35l ja sitä suositellaan 1-2 cappuccinolle. Minusta se on oiva yhden hengen käyttöön: kun vaahdottaa "optimaalisen" määrän niin vaahtoa jää pieni liraus yli yhdestä capusta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)