Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Iltalehti  (Luettu 7092 kertaa)

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Iltalehti
« Vastaus #1 : Maaliskuu 24, 2009, 08:53:58 ap »

http://www.iltalehti.fi/hintajalaatu/200903249288401_hl.shtml
Benjamin itsekin jutteli tuosta testistä jossa lidlin kahvi pärjäsi. Hän oli kuulemma pohtinut asiaa ja epäili asian johtuvan seuraavasta. Bulkkikahveissa virheeksi lasketaan ylifermentoituminen, (mitä ikinä se tarkoittaakaan), jokaisesta virheestä hinta laskee kahvipörssissä.
Mutta joissain speciality-grade kahveissa taaseen ylifermentoituminen on haluttu ominaisuus, joten on mahdollista että tällä kertaa lidlin kahviin on saatu tuurilla/taidolla ostettu todella halpa papu, joka perinteisten mittarien mukaan on viallinen, mutta joka kuitenkin maistuu hyvältä.

Sinällään kyllä tyhmää tuollainen otsikointi "halpa kahvi on hyvää", koska tuo lidlin kahvi on enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Iltalehti
« Vastaus #2 : Maaliskuu 24, 2009, 09:01:59 ap »

Mutta joissain speciality-grade kahveissa taaseen ylifermentoituminen on haluttu ominaisuus, joten on mahdollista että tällä kertaa lidlin kahviin on saatu tuurilla/taidolla ostettu todella halpa papu, joka perinteisten mittarien mukaan on viallinen, mutta joka kuitenkin maistuu hyvältä.

Se on juhlamokkien tekijöiden kunniaksi sanottava, että kun kahvi ei maistu paljon millekään niin hyvin tarkka saa olla makuvirheidenkin suhteen. Ymmärrettävästi siis bulkkikahvin kauppa pyrkii tarkasti vakioituun mauttomuuteen. Sama ilmiö on myös ainakin oluissa: vetisen peruslagerin teko on itseasiassa vaativaa puuhaa, koska pienikin fiba maistuu läpi.

Sinällään kyllä tyhmää tuollainen otsikointi "halpa kahvi on hyvää", koska tuo lidlin kahvi on enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

Tyhmä otsikointi taitaa olla iltapäivälehtien vallitseva käytäntö. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Iltalehti
« Vastaus #3 : Maaliskuu 24, 2009, 09:20:18 ap »

Toki halpa kahvi voi olla hyvää (lisätty siis tuo sana "voi") ja samalla lailla kallis kahvi voi olla pahaa. Hinnan perusteella "hyvää/pahaa" jaottelun tekeminen on vähän tyhjän päällä sillä hintahan on sitä mitä kauppias siitä haluaa pyytää (meille kuluttajille). Kyllä 10-15 euroa kilo saa jo kahvia jota ei voi pahaksi sanoa - eri asia on sitten se onko kyseisen kahvin tuottajalla varaa laittaa tyttäriään kouluun ja onko tuo kahvin laatu lähelläkään vastaavaa vuodesta toiseen.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Iltalehti
« Vastaus #4 : Maaliskuu 24, 2009, 09:31:23 ap »

Toki halpa kahvi voi olla hyvää (lisätty siis tuo sana "voi") ja samalla lailla kallis kahvi voi olla pahaa. Hinnan perusteella "hyvää/pahaa" jaottelun tekeminen on vähän tyhjän päällä sillä hintahan on sitä mitä kauppias siitä haluaa pyytää (meille kuluttajille). Kyllä 10-15 euroa kilo saa jo kahvia jota ei voi pahaksi sanoa - eri asia on sitten se onko kyseisen kahvin tuottajalla varaa laittaa tyttäriään kouluun ja onko tuo kahvin laatu lähelläkään vastaavaa vuodesta toiseen.

Hyvä esimerkkihän tästä saatiin cupping-pöydässä, jossa oli verrokki-kahvina monterivan espresso marche. Kukaan maistajista ei pitänyt siitä, silti sen myyntihinta Suomessa on likimain 30e/kg

-Mikko-
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Iltalehti
« Vastaus #5 : Maaliskuu 24, 2009, 09:45:06 ap »

Hyvä esimerkkihän tästä saatiin cupping-pöydässä, jossa oli verrokki-kahvina monterivan espresso marche. Kukaan maistajista ei pitänyt siitä, silti sen myyntihinta Suomessa on likimain 30e/kg
-Mikko-

No mutta tähän on melkein helppo sanoa että se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa... Ihan heti en menisi kyllä ostamaan mitä lie italialaista robustablendiä 30 euroa per kilo :D.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Iltalehti
« Vastaus #6 : Maaliskuu 24, 2009, 11:00:44 ap »


Nythän maistelijat olivat ammattilaisia. "Maallikoissa" on paljon uskollisia Lidlin Bellarom Arabica suodatinkahvin ystäviä. Se on ollut monelle ensimmäinen askel tummempaan paahtoon. Hinta sillä on hyvin edullinen... Sitä ostettiin edelliseen duuniini muutama paketti kokeeksi - ei saanut suosiota firman insinöörikaartin joukossa. Pauligin Juhla-kahvin juojia olivat. Itse huomasin, että kahvi ei oikein tykännyt hitaasta liottamisesta kuumassa vedessä halpiskeittimellä (joku 50 euron Philips/Braun/tms.). Oletan sen "toimivan" paremmin nopeammalla suodatuksella, esim. Moccamasterilla tai käsipelillä. En myöskään tiedä, löytyykö sitä pannukarkeana. Ainakin Gevalia toimi parhaiten pannukarkeana Moccamasterilla.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Iltalehti
« Vastaus #7 : Maaliskuu 24, 2009, 11:06:11 ap »

No mutta tähän on melkein helppo sanoa että se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa... Ihan heti en menisi kyllä ostamaan mitä lie italialaista robustablendiä 30 euroa per kilo :D.

Onhan tuo noinkin, mutta mistäs normikuluttaja voi tietää sen olevan huonoa kahvia. Paketti on "kaunis" ja tekstien mukaan oikein mainiota ja sen lisäksi hintakin tukee laatuvaikutelmaa. Mielestäni kauppias saa tämän jälkeen syyttää vain itseään jos ei saa myytyä oikeasti laatukahveja hyvällä hinnalla jos on ensin suututtanut/saanut asiakkaan pettymään tällä kalliilla, mutta silti oikeasti korkeintaan keskinkertaisella kahvilla.

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Iltalehti
« Vastaus #8 : Maaliskuu 24, 2009, 11:09:13 ap »

Osalle näyttää selvästi kehittyneen allergia robustaa kohtaan. Robusta on helppo bongata sekoituksesta, eli kieltämättä allergian hankkiminen on helppoa. Itse en kuitenkaan pidä robustaa lähtökohtaisesti pahana, vaan yhtenä makuna muiden joukossa. Harva jos mikään robusta toimii yksinään, mutta muiden kahvien joukossa voi toimiakin. Mainittu Monteriva oli kieltämättä överi, mutta esimerkiksi nyt juonnissa oleva jamien jälkeinen spontaani sekoitus Kaffan Espressoa ja Lattea (pavut pois hopperista ja pussi täyteen lattella kun muuta ei ollut enää jäljellä) toimii hyvin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Iltalehti
« Vastaus #9 : Maaliskuu 24, 2009, 11:12:52 ap »


Benjamin itsekin jutteli tuosta testistä jossa lidlin kahvi pärjäsi. Hän oli kuulemma pohtinut asiaa ja epäili asian johtuvan seuraavasta. Bulkkikahveissa virheeksi lasketaan ylifermentoituminen, (mitä ikinä se tarkoittaakaan), jokaisesta virheestä hinta laskee kahvipörssissä.

Oletan "fermentoitumisen" olevan sama prosessi, kuin kaakaopavuissakin. Kun kaakaon marjat kerätään, niin marjan sisällä oleva siemen, kaakaopapu täytyy poistaa. Kuoritaanko se käsin? Ei, vaan pavut kootaan suuriin kekoihin, joissa pehmeä hedelmäliha muhii ja käytännössä mätänee pois. Jäljelle jäävät sitten "kaakaopavut". Mätäneminen ei kuulosta kivalta termiltä, siispä sitä kutsutaan fermentoitumiseksi. Todellisuudessa mätänemisen lisäksi keoissa tapahtuu myös fermentoitumista, siis molempia. Fermentoituminen on fröökynämäisempi ilmaisu selkeälle termille: käyminen.
   
 
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Iltalehti
« Vastaus #10 : Maaliskuu 24, 2009, 11:24:19 ap »

Osalle näyttää selvästi kehittyneen allergia robustaa kohtaan. Robusta on helppo bongata sekoituksesta, eli kieltämättä allergian hankkiminen on helppoa. Itse en kuitenkaan pidä robustaa lähtökohtaisesti pahana, vaan yhtenä makuna muiden joukossa. Harva jos mikään robusta toimii yksinään, mutta muiden kahvien joukossa voi toimiakin.

Olen aina ollut tuota mieltä. Muistan myös Fresh Coffee Roasteryn rouvan kommentin robustasta. Hänen mielestään se kelpaa lähinnä täytemaaksi...

Viime kesänä matkustelin Portugalissa. Huomasin, että mitä etelämmäksi menin sen paremmaksi kahvi muuttui. Ja kun pääsin turistienkin tuntemaan Algarven maakuntaan, niin sain kahvia, joka ehdottomasti kuuluu parhaisiin nauttimiini kahveihin. En vain yhdessä paikassa, vaan lähes joka baarissa kahvi oli huippua. Yksi taksikuski halusi jutella ja harjoitella englanninkieltään, juttu siirtyi sitten kahveihin. Hän kertoi heidän juovan Afrikkalaisia kahveja. Hmmm. Kävin kaupoissa läpi papupusseja. Niissä oli kovin vähän informaatiota. Sitten bongasin sellaisen vähän "hienomman" pussin. Siinä oli tekstit usealla kielellä. Englanninkielisessä versiossa luki selvästi: "selection of finest robusta varieties". Helkkari, nämä juomani upeat kupposet olivat täyttä robustaa!!!  Ei muuta, kuin "never say never"...    
   

Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Iltalehti
« Vastaus #11 : Maaliskuu 24, 2009, 12:05:03 ip »

Osalle näyttää selvästi kehittyneen allergia robustaa kohtaan. Robusta on helppo bongata sekoituksesta, eli kieltämättä allergian hankkiminen on helppoa. Itse en kuitenkaan pidä robustaa lähtökohtaisesti pahana, vaan yhtenä makuna muiden joukossa. Harva jos mikään robusta toimii yksinään, mutta muiden kahvien joukossa voi toimiakin. Mainittu Monteriva oli kieltämättä överi, mutta esimerkiksi nyt juonnissa oleva jamien jälkeinen spontaani sekoitus Kaffan Espressoa ja Lattea (pavut pois hopperista ja pussi täyteen lattella kun muuta ei ollut enää jäljellä) toimii hyvin.


Ei minulla ainakaan ole allergiaa siitä päätellen että olen ostanut mm. Hasbeanista raakapapuina robustaa :D. Olen halunnut itse kokeilla miten sen maku vaikuttaa hyvien arabicojen kanssa. Siinä on vain niin vahva maku että se puskee liikaa käytettynä läpi. Juuri esim. maitopohjaisissa juomissa käytän robusta-pohjaisia sekoituksia, jotta siinä maistuisi kahvi enemmän. Suuremman kofeiinimääränkin takia yritin pitää robustapitoisuuden mahd. alhaisena.

Mutta jälleen kyse on makutottumuksista. Monet pitää robustan tuomasta palaneesta ja "öljyisestä" mausta.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Iltalehti
« Vastaus #12 : Maaliskuu 24, 2009, 15:20:17 ip »

Mutta jälleen kyse on makutottumuksista. Monet pitää robustan tuomasta palaneesta ja "öljyisestä" mausta.

Noin minäkin ennen sanoin aiempien kokemusteni perusteella. Taisin lisätä tuohon sinun litaniaasi vielä "poltetun autonrenkaan". Viime kesän kokemusten jälkeen olen välttänyt noita tölväisyjä, sen verran opettavainen se reissu oli.
   
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Iltalehti
« Vastaus #13 : Maaliskuu 25, 2009, 11:26:26 ap »

ylifermentoituminen, (mitä ikinä se tarkoittaakaan)

(Kahvin) fermentoimisesta löytyy pientä juttua täältä. Varmaankin kaikki kahvi fermentoituu pikkaisen ihan vain puusta irti ollessaan, mutta toisia fermentoidaan tarkoituksella enemmän tai "tehokkaammin" (jotta hedelmälihan roippeet lähtevät nopeammin pois, kuten Cartman jo kertoikin, mikäli ei ole mahdollisuutta pitkään ja tehokkaaseen hedelmälihan kuivaamiseen). Tuon linkin perusteella ylifermentoitumista alkaa tapahtua mikäli kahvia lillutetaan fermentointitankeissa yli 36 tuntia.
Kirjattu