Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Blogi: Barista jam 21.3.2009  (Luettu 23186 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #15 : Maaliskuu 22, 2009, 19:07:05 ip »

Kuvista päätellen tapahtuma painottui ilmeisesti valmistusmenetelmien osalta lähinnä espressokoneiden ympärille, vai käsiteltiinkö tapahtumassa myös muita kahvin valmistusmenetelmiä?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #16 : Maaliskuu 22, 2009, 19:22:25 ip »

Kuvista päätellen tapahtuma painottui ilmeisesti valmistusmenetelmien osalta lähinnä espressokoneiden ympärille, vai käsiteltiinkö tapahtumassa myös muita kahvin valmistusmenetelmiä?
Juurikin näinhän se tällä kertaa oli. Tosin aluksi Svante&Benjamin tarjosivat oikein mainiota suodatinkahvia.

Vaikka itsekin pidän espressosta, niin ehkä kuitenkin parhaat kahvikokemukseni olen saanut pressopannun avulla. Ehkä tuollaisissa tapahtumissa espresso helposti ylikorostuu, koska espressossa valmistusprosessi on harvinaisen suuressa roolissa.

Viimeisen cupping kierroksen jälkeen joku esitteli jotain Japanilaista flanelli-suodatinta, mutta itse en sitä nähnyt joten en osaa paremmin siitä kertoa.

-Mikko-
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #17 : Maaliskuu 22, 2009, 19:51:26 ip »

Suuret kiitokset S&B:lle täältäkin! Kokonaisuudessaan varsin mielenkiintoinen päivä.

Hienot on kyllä vermeet Temellä!

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #18 : Maaliskuu 22, 2009, 21:02:30 ip »

Ja täältä tulee myös suitsutusta Kaffan järjestelijäduolle!

Meininki oli leppoisaa, mediaiskuryhmäkin kiitteli porukan rentoutta ja innostutunutta asennetta.

Cupping oli varsin artava kokemus. Kotipaahtajien makuhermojen herkkyys tuli siinä hyvin esiin.

Kyllä tällaiselle jatkoa toivois... 


Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #19 : Maaliskuu 22, 2009, 22:56:08 ip »

Juurikin näinhän se tällä kertaa oli. Tosin aluksi Svante&Benjamin tarjosivat oikein mainiota suodatinkahvia.

Pressoa myös keiteltiin, ja oli siellä kans Handpresso (ja Aeropress?) toiminnassa.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Svante

  • Kauppias
  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 31
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #20 : Maaliskuu 22, 2009, 23:29:27 ip »

Suuret kiitokset kaikille osallistujille, ja varsinkin niille joka toivat vempeleitä, kahvia ja hyvää kakkua!!!
Itselläni jäi ainakin tosi hyvä fiilis tapahtumasta, ja uskon että tällä porukalla ei ollutkaan riskiä että tapahtumasta olisi tullut tylsä, vaikka järjestettyä ohjelmaa ei koko ajan ollutkaan.

Tähän on hyvä kirjoittaa paljon kommentteja ja parannusehdotuksia jos taas jossain vaiheessa innostutaan järjestämään vastaavanlaiset, tai jos samankaltainen tapahtuma halutaan järkätä muualla suomessa.

Yritän alkuviikosta tehdä excelin kaikista kustannuksista ja lähetän sen teille mailitse tarkisteltavaksi ennen kun lähetän laskun.











Kirjattu
Svante Hampf
Kaffa Roastery

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #21 : Maaliskuu 23, 2009, 08:14:16 ap »

Hienot on kyllä vermeet Temellä!

Juu kiitos. Jamit herätti kyllä taas siinäkin mielessä, että eilen tuli sitten vihdoin kalibroitua se mylly ja tulipa konettakin hiukan tuunattua (esim pumpun paineita hiukan alemmas jne). Ja kahvi on entistäkin parempaa  :)

T. Teme
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 23, 2009, 08:25:07 ap kirjoittanut Teme »
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #22 : Maaliskuu 23, 2009, 08:57:04 ap »

Pressoa myös keiteltiin, ja oli siellä kans Handpresso (ja Aeropress?) toiminnassa.

Handpresso ehti karata ennenkuin pääsin sitä maistamaan. Miltäs se muuten maistui? Aeropressikin tuli missattua, harmi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #23 : Maaliskuu 23, 2009, 09:16:00 ap »

Handpressoa tuli hätäsee maistettua, maku oli +-0. Parempaa voisi tulla vaihtamalla podia ja olikohan
vesikään tarpeeksi kuuma kun tuli tinurin laitteesta ; )
Mutta kaikesta huolimatta olisihan se mielenkiintoinen laite retkelle/mökille..mut jos hinta on siellä toisella
sadalla niin olkoon...
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #24 : Maaliskuu 23, 2009, 12:27:49 ip »

Kiitoksia vaan myös omasta puolestani isännille sekä laitteitaan tai ainakin oman takapuolensa paikalla rahdanneille!

Minusta positiivisinta tapahtumassa oli se, että porukkaa oli enemmän kuin olisi voinut toivoa, monet jopa tulivat satojen kilometrien päästä paikalle. Tunnelma oli innostunut ja aika kulki erittäin nopeasti.

Omaan hihaan tarttui ehkä tärkeimpänä cuppaus-tekniikka. Kotona olen sitä leikkinyt, mutta huomasin että niinkin yksinkertainen asia kuin väärä lasivalinta on tehnyt omista yrityksistä aika epäonnistuneita. Itse käytin leveitä mukeja, joihin ei muodostu kunnollista "bloomia" päälle ja joista sitä ei myöskään saa lusikoitua kunnolla pois. Seuraava koticuppaus menee varmaan jo paljon sujuvammin!

Laitteista pieni ja pippurinen mylly Ascaso i-Mini teki vaikutuksen. Kovin tarkkaan on ehtinyt lopputulosta maistelemaan, mutta yleinen käytettävyys ja jauhatuksen laatu silmämääräisesti arvioituna oli hyvin lähellä Mazzer Mini-E:tä. Ääni muistutti hajoamaisillaan olevaa halpisporakonetta, mutta eipä kai tässä lajissa musiikillisia pisteitä ole tarkoituskaan jakaa. Anfim Super Caimano oli myös hauska nähdä, jälki oli erittäin vakuuttavaa. Voi kun sen sisuskalut vaan saisi omaan keittiönurkaan soveltuvassa paketissa...

Ironista kyllä, paras shotti tuli seuraavana aamuna. Kamat oli vielä osittain purkamatta, joten puolihuolimattomasti väänsin silmämääräisin säädöin ja väärällä tampperilla, mutta sehän osui nappiin kerralla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #25 : Maaliskuu 23, 2009, 12:29:57 ip »

Handpressoa tuli hätäsee maistettua, maku oli +-0. Parempaa voisi tulla vaihtamalla podia ja olikohan
vesikään tarpeeksi kuuma kun tuli tinurin laitteesta ; )
Mutta kaikesta huolimatta olisihan se mielenkiintoinen laite retkelle/mökille..mut jos hinta on siellä toisella
sadalla niin olkoon...

Minä en sitä ehtinyt maistamaan, mutta uutto näytti päältäpäin melko laihalta. Toki muuta ei oikein voi odottaakaan podilaitteesta. Vähän sama fiilis jäi; mutta se jauhetta käyttävä malli olisi kiva nähdä myös livenä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #26 : Maaliskuu 23, 2009, 12:33:59 ip »

Pressoa myös keiteltiin, ja oli siellä kans Handpresso (ja Aeropress?) toiminnassa.


Harmillista kyllä en ehtinyt kummallakaan Handpressolla enkä Aeropressillä tehtyä kahvia maistamaan :(

Juu kiitos. Jamit herätti kyllä taas siinäkin mielessä, että eilen tuli sitten vihdoin kalibroitua se mylly ja tulipa konettakin hiukan tuunattua (esim pumpun paineita hiukan alemmas jne). Ja kahvi on entistäkin parempaa  :)

T. Teme

Itsekin otin keittimeni tarkempaan tarkasteluun ja säädin myös paineita, täällä tosin ylöspäin.

Tosin hyvinkin ristiriitaisin miettein, koska nyt Elektran oma mittari näyttää 12baria blindia vasten mitattuna. Mutta uskottava se vain, on koska sekä bella baristasta hankittu mittari, että toinen laadukkaaksi väitetetty mittari näyttää nyt ~9.5 bar blindia vasten ja pienellä valumalla hitusen alle 9bar.

-Mikko-
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #27 : Maaliskuu 23, 2009, 12:57:15 ip »

Barista Jameissa tehtiin kahteen otteeseen mieltä askarruttanut ja ehkä tunteitakin foorumilla kuohuttanut testi. Eli onko krupsi huono ja onko isoihin myllyihin sijoitettu raha tavallaan turhaa :)

Tässä päästiin hienoihin tuloksiin, krupsi ei ollutkaan huono eivätkä myöskään isojen myllyjen omistajat joutuneet kokemaan hukkainvestoinnin tuomaa surua ja tuskaa.

Nämä analyysit ovat täysin subjektiivisia ja vääristyneitä koska verrokkimyllyksi yleinen mielipide arpoi minun anfimin. Testi tehtiin Temen GS/3:lla joten sen suhteen puitteet olivat hyvät ja kummallekin myllylle samanlaiset. vertailussa vakioitiin gramman tarkkuudella jauhatusannos ja uuttoaikana pidettiin 25sekunttia.

Ensiksi krupsin ~50e maksava mylly. Ulkoinen olemus vahvisti mielipidettä halvasta hinnasta, pieni ja muovinen. Jauhatusääni oli suhteellisen miellyttävä, ainakin jos vertasi i-miniin jonka ääntä itse kuvailisin siimaleikkuriksi ja akallio hajoamaisillaan olevaksi porakoneeksi. Lopputulos oli kelvollinen, valuma-ajan sai hyvin kohdilleen ja kahvi maistui hyvinkin espressolta.

Anfim Super Caimano: hinta ~700e, myllyssä on 75mm kokoiset levyterät, jotka pyörivät suhteellisen rauhallisella 900r/min vauhdilla. Kokoa on tarpeeksi, ei ehkä ihan isoimpien Mazzerien kaltaista järeyttä ole mukana. Jauhatusaika 15gramman suhteellisen hienolle espressojauhatukselle oli ~8sekunttia.
Verrattuna krupsiin anfim toi makuun lisää vivahteita, ehkä parhaiten hedelmäisyyttä ja raikkautta. Osa maistajista piti Anfimia selvästi parempana, osa taasen piti eroa havaittavissa olevana, muttei kuitenkaan isona. Itse luonnehtisin krupsilla tehtyä kahvia hieman samanlaiseksi kuin painefiltterillä tehtyä, näyttää hyvältä mutta silti jotain itselleni tärkeää mausta uupuu.

Harmillista kyllä testiä ei uusittu jollain halvemman pään koneella, koska tällöin ero olisi voinut kasvaa huomattavasti isommaksi. Ainakin itse olen havainnut, että paremmat espressokoneet ovat anteeksiantavampia myllyn tekemille virheille. Tosin marzoccot taitavat olla aika kriittisiä koneita, jotka kyllä saavat hyvää aikaiseksi osaavissa käsissä. En osaa sanoa kun en vielä omaa riittävää kokemuspohjaa asiasta.

Joku verbaalisesti lahjakkaampi voisi tehdä tarkemman analyysin aiheesta :)

-Mikko-

Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #28 : Maaliskuu 23, 2009, 14:13:36 ip »

Tosin hyvinkin ristiriitaisin miettein, koska nyt Elektran oma mittari näyttää 12baria blindia vasten mitattuna. Mutta uskottava se vain, on koska sekä bella baristasta hankittu mittari, että toinen laadukkaaksi väitetetty mittari näyttää nyt ~9.5 bar blindia vasten ja pienellä valumalla hitusen alle 9bar.

Selitys lienee tämä: koneen oma mittari ottaa lukeman jostain lämmönvaihtimen hujakoilta. Nyt kun siis pumppu vakioi paineen 9 baariin ja virtaus on poikki, niin se 9 baarin paineessa oleva tuore vesi alkaa lämmetä lämmönvaihtimessa ja lopulta höyrystyy. Pumpun ja lämmönvaihtimen välillä on varmaankin takaisiniskuventtiili, joka estää paineen purkautumisen taaksepäin. Tästä oli enemmänkin juttua Coffeetimen Wikissä, mutta sepä ei enää ole valitettavasti julkinen.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #29 : Maaliskuu 23, 2009, 14:25:31 ip »

Selitys lienee tämä: koneen oma mittari ottaa lukeman jostain lämmönvaihtimen hujakoilta. Nyt kun siis pumppu vakioi paineen 9 baariin ja virtaus on poikki, niin se 9 baarin paineessa oleva tuore vesi alkaa lämmetä lämmönvaihtimessa ja lopulta höyrystyy. Pumpun ja lämmönvaihtimen välillä on varmaankin takaisiniskuventtiili, joka estää paineen purkautumisen taaksepäin. Tästä oli enemmänkin juttua Coffeetimen Wikissä, mutta sepä ei enää ole valitettavasti julkinen.


Elektrassa mittaus tapahtuu juuri ennen tuota takaiskuventtiiliä, käytännössä siis lähes heti pumpun ulostulosta. Teoria miksi ulkoinen mittari näyttää "liian vähän" kuulosti oikealta, mutta ikävä kyllä mittaus ei tue teoriaa. kokeilin asiaa laskemalla reilusti vettä jotta vesi olisi varmasti uuttolämpöistä ja luultavasti reilusti allekin. Silti grupon jälkeinen mittari näyttää 10bar kun Elektran oma näyttää 12bar.

Hulluksihan tässä varmaan tulee, kun rupeaa miettimään kumpaa lukemaa uskoisi. Sinällään jännä asia on se, että riippumatta kumman mittarin mukaan paine on säädetty olen saanut oikein hyvää kahvia aikaiseksi vaikka paine-eroa on ollut se ~2bar.

-Mikko-
Kirjattu