Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Blogi: Barista jam 21.3.2009  (Luettu 17415 kertaa)

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #45 : Maaliskuu 24, 2009, 07:26:33 ap »

Tämähän näyttää siltä että keskusteltavaa jäi suraavaankin jammailu tilaisuuteen,hyvä!
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #46 : Maaliskuu 24, 2009, 09:54:43 ap »

Onko tuon Elektran mittauskohdan ja grupon välissä mitään kohtaa josta vesi pääsee vielä ulos? Eikös joistakin rotaatiopumpullisista koneista löydy vielä pumpun jälkeen erillinen OPV jonka tarkoitus on toimia lähinnä "turvakkeena" jossain 15bar kohdilla mikäli pumpun säätö pettää (ks. esim. täältä kuva Vetranon sisälmyksistä - mötikkä boilerin vieressä on OPV)? Tai sitten voi tietysti olla että Elektran mittarissa on vähän enemmän heittoa?


Pohdinnat jatkuvat ja ihmettely asian tiimoilta senkun lisääntyy. Tänä aamuna mittasin paineet uudestaan, mihinkään en ollut koskenut paitsi kone ollut yön yli pois päältä. Aamulla blindia vasten paine nousi nopeasti ~10bar lukemaan josta hitaasti nousi maksimissaan 15barin lukemiin... ehkäpä 10 vuotta kahvilakäytössä on jättänyt koneeseen ja pumppuun jälkensä..

Mikäli akallion tarjous vielä yhdestä erilaisesta mittarista edelleen pitää paikkansa, niin ottaisin sen mieluusti vastaan, kuten myös mittausavun :)

Olen samaa mieltä. Tuo myllyjen välinen vertailu olisi jossakin vaiheessa kiva tehdä ihan kunnolla ja ottaa mukaan myös jokin laadukas kartioteräinen mylly...


Todella mielenkiintoinen ajatus, tosin testin toteuttaminen kunnolla vaatii paljon työtä ja pohdintaa että siitä tosiaan saa järkeviä tuloksia ulos. Harmi, että myit k10-myllyn pois, siinähän olisi ollut kartioteräinen ;)

-Mikko-
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #47 : Maaliskuu 24, 2009, 11:23:22 ap »


Heti kättelyssä ihmeteltiin raakapavun kanssa kovin erilaisia karkeusasetuksia samalle keittimelle (Kenwood). Jos minä laittaisin omaan myllyyni hänen karkeussäädön, saisin sellaista siitepölyä aikaan, että uuttoaikaa mitattaisiin minuuteissa (kokeiltu on). Yksilökohtaista säätöeroa näissä myllyissä tuntuu olevan varsin yleisesti, sen kommentin kuuli useammankin suusta, kun ongelmaa alkoi ihmetellä kovempaan ääneen. Joku paikalla tosiaan näytti myllyn modausvinkin (säätöprikkoja terän alle), mutta totesin, että onneksi siihen ei tarvitse ryhtyä!



Niinpä, huomasin että se sinun myllysi pystyy tuottamaan huomattavasti hienojakoisempaa tavaraa kuin omani. Toiseksi hienoimmalla karkeus-säädöllä se tuotti niin tiheää tomua, että starivarista loppui puhti työntää vesi läpi. Kotona ongelma on aina päinvastainen, eli kahvi ei ole tarpeeksi hienoa ja vesi tulee läpi kuin suodatinkeittimestä vaikka jauhatus on säädetty kaikkein hienoimmalle. Jos noita säätöprikkoja lisäilee, niin onko pelkoa että kone jauhaa terät pjaskaks? Vai pitäiskö käydä kaupassa vaihtamassa mylly, nyt kun se on vasta pari viikkoa vanha?
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 24, 2009, 11:31:06 ap kirjoittanut wanico »
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2795
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #48 : Maaliskuu 24, 2009, 12:33:55 ip »

Niinpä, huomasin että se sinun myllysi pystyy tuottamaan huomattavasti hienojakoisempaa tavaraa kuin omani. Toiseksi hienoimmalla karkeus-säädöllä se tuotti niin tiheää tomua, että starivarista loppui puhti työntää vesi läpi. Kotona ongelma on aina päinvastainen, eli kahvi ei ole tarpeeksi hienoa ja vesi tulee läpi kuin suodatinkeittimestä vaikka jauhatus on säädetty kaikkein hienoimmalle. Jos noita säätöprikkoja lisäilee, niin onko pelkoa että kone jauhaa terät pjaskaks? Vai pitäiskö käydä kaupassa vaihtamassa mylly, nyt kun se on vasta pari viikkoa vanha?

Edellisellä foorumilla joku kertoi, että prikkojen lisäämisen jälkeen mylly ei kestänyt ihan kauhean kauaa, en muista mikä osa sieltä kului. Ilmeisesti joillakin on taas päinvastaisia kokemuksia. Jos vaan vaihto onnistuu niin kannattaa toki tehdä - jos mylly on myyty espressokeittimen kanssa sopivaksi niin pitäähän sen sellainen ollakin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2795
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #49 : Maaliskuu 24, 2009, 12:57:16 ip »

Lainasin tuolta toisen ketjun puolelta:

jassoo, minä siis olen ainoa joka tulee konemusa festareille viulu kainalossa? ja minä kun luulin et puolet palsatlaisista keittää pumppukeittimellä?? tai edes ainakin ne jotka ajelevat naamansa märkänä käsihöylällä. Niin väärässä voi siis ihminen olla mielikuviensa kanssa...

Harvempi meistä tosiaan keittää vipukeittimellä. Meille monille kahviharrastus on kuin kevytversio baristajameista: erilaisia kahveja tulee ja menee, kaikenlaisia kokeiluja tulee mieleen jne. Siksi laitteiden vakioitavuus ja toistettavuus on tärkeää. Vaikka kotikäyttö on eri asia kuin kahvilakäyttö, niin niissä onkin yllättävän paljon samaa. Jotta jaksaa esimerkiksi tuunata jonkun hankalan pavun kanssa niin laitteiston pitää olla nopea ja toistettava. Hyvä lopputulos kun voi vaatia lähemmäs kymmenen shottia, jotka pitää saada ulos suunnilleen samoilla asetuksilla. Tässä myös tärkein syy miksi itse olen hankkinut noita isompia laitteita, vaikka parhaimmillaan kevyemmät tuovat melkolailla saman lopputuloksen.

Toinen tarinansa on sitten se, että Suomessa vipukeittimien saatavuus rajoittuu lähinnä La Pavonin pieniin laitteisiin. Isommilla vipukeittimillä päästäisiin pitkälti samaan kuin pumppuvehkeilläkin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2795
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #50 : Maaliskuu 24, 2009, 13:01:44 ip »

Mikäli akallion tarjous vielä yhdestä erilaisesta mittarista edelleen pitää paikkansa, niin ottaisin sen mieluusti vastaan, kuten myös mittausavun :)

Kyllähän nuo mittarit joutaa ja varmaan itsekin joutaisin kun matka ei ole pitkä. :) Sitä toista mittaria olen käyttänyt rinnan Kaffecentralenin huollon mittarin kanssa, ja ne näyttivät samaa. KC:n mittari muistutti sitä BellaBaristan kahvamittaria, mutta oli La Marzoccon kahvaan tehty (ja ylipäänsä aika vakuuttavan oloinen).
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

smuli

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 48
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #51 : Maaliskuu 24, 2009, 14:46:17 ip »

Todella mielenkiintoinen ajatus, tosin testin toteuttaminen kunnolla vaatii paljon työtä ja pohdintaa että siitä tosiaan saa järkeviä tuloksia ulos. Harmi, että myit k10-myllyn pois, siinähän olisi ollut kartioteräinen ;)

meikäläisen k10 wbc heräsi tänään henkiin ja ekat shotit poksautti päälaen pois paikoiltaan. pelkästään positiivisessa mielessä. koska mylly on tänään töissä, maistatin shotteja muillakin ja kommentit olivat yhteneväisiä. yksi ensimmäisistä kysymyksistä oli että onko tämä eri kahvia kuin ennen? nope, samaa kahvia kuin ennenkin mutta eri myllyn läpi. sama fiilis oli itsellänikin. jos en olisi tiennyt että kahvi on samaa olisin veikannut sitä joksikin muuksi. henk. koht. en tarvitse enää todisteita myllyn (suuresta) vaikutuksesta lopputulokseen.

t.smuli
Kirjattu
Brasilia America 1gr, Izzo Alex (rotary), Compak K10 WBC, Ascaso i-mini, Coffee Collective ja Square Mile -kahvit sekä Tim Wendelboen opit

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #52 : Huhtikuu 07, 2009, 11:48:52 ap »

 Palatakseni vanhaan aiheeseen... Olikohan sitä jamien lehtijuttua jossain jo julkaistu?? tietoa ? ::)
Kirjattu

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #53 : Huhtikuu 07, 2009, 12:55:22 ip »

Näillä näkymin se julkaistaan 19.4. Turun Sanomien Treffi -liitteessä sekä Sunnuntai-Suomalaisen sivuilla, joka tulee liitteenä
Pohjalasessa, Savon Sanomissa, Ilkassa, Karjalaisessa ja Keski-Suomalaisessa. Eli vielä joutuu vähän odottamaan...
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

Mini1965

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 85
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #54 : Huhtikuu 19, 2009, 11:32:04 ap »

Eilisessä Turun Sanomien Extra-liitteessä oli nyt juttu Barista jameista. Kansi, aukeama, teksti1, teksti2.
Kirjattu
Expobar Brewtus II, Anfim Super Caimano

Hanni

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #55 : Huhtikuu 19, 2009, 12:27:10 ip »

...kaksi naista, jotka hekin olivat tulleet tapahtumaan siippojensa innoittamana

Eilen töistä tultuani mieheni tokaisi, että "kävin sitten vieraissa tänään."
 
 "???"

"Join pikakahvia. Se oli ihan hyvää, kun laittoi tarpeeksi sokeria!" Että meidän siipan innoittamisen tason voi lukea noista rivinväleistä  ;D ;D ;D

Hyvä lehtijuttu kuitenkin!
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #56 : Huhtikuu 19, 2009, 20:02:22 ip »

Tänä aamuna oli mukava lukea juttua Karjalaisesta. Ihan mukava juttu. Itse tapahtumassa en siis ollut.

Yksi huomio:

Miksi kirjoitetaan Cuppaus-menetelmästä? Eikö se Cupping voisi olla "Kuppi-menetelmä" suomeksi?

Ihan yhtä ärsyttävää kuin se, että tänne Joensuuhun avattiin "Restaurant oliivi". Argh kahta eri kieltä samassa nimessä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #57 : Huhtikuu 19, 2009, 20:23:34 ip »

Miksi kirjoitetaan Cuppaus-menetelmästä? Eikö se Cupping voisi olla "Kuppi-menetelmä" suomeksi?

Jos sanaa ei haluta suomentaa niin minusta "cupping -menetelmä" olisi luontevampi. Tai että kahveja arvioidaan cuppingilla. Cuppaus on hieman outo väännös josta tulee mieleen se perinteinen kuppaus. Tietysti tuosta saisi suomennettua kupittelun, kupittelumenetelmän tai kuppi-menetelmän, mutta kaikki kuulostavat korvaan ikävän kömpelöiltä. Minun puolestani tuon sanan voi jättää englanninkieliseksikin - onhan näin kai muissakin "erikoisharrastuksissa".

Keskisuomalaisessa oli kanssa juttua, teksti oli sama mutta kuvat ja sommittelu erilainen noihin linkitettyihin kuviin nähden

@akallio: mutta eikös se kymmenen tuplaespressoa ole kuitenkin vielä terveellisempää kuin 10 drinkkiä... noin pidemmässä juoksussa...  :P
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #58 : Huhtikuu 19, 2009, 21:39:47 ip »

Jos sanaa ei haluta suomentaa niin minusta "cupping -menetelmä" olisi luontevampi. Tai että kahveja arvioidaan cuppingilla. Cuppaus on hieman outo väännös josta tulee mieleen se perinteinen kuppaus. Tietysti tuosta saisi suomennettua kupittelun, kupittelumenetelmän tai kuppi-menetelmän, mutta kaikki kuulostavat korvaan ikävän kömpelöiltä. Minun puolestani tuon sanan voi jättää englanninkieliseksikin - onhan näin kai muissakin "erikoisharrastuksissa".

Kyllä Cupping käy minullekin. Kutsutaanhan lyhytlahkeisia housujakin vierasperäisellä nimellä Shortseiksi. Suomeksihan ne ovat virallisesti "Lyhät". Suomennoksena kupittelu olisi toimivin.

Mutta kokonaisuutena juttu oli mukava. Tämä sana oli vain tällainen yksityiskohta. Minä kun olen aika herkkä artymään nykyajalle tyypillisistä tyylivirheistä kielen käytössä. Lehdissä toimittajien kielenkäyttö on mennyt alaspäin kuin lehmän häntä. Mutta nyt en tarkoita käsiteltävää artikkelia, vaan marisen yleisellä tasolla.

Lehtiin lisää asiallisia kahvi-aiheisia artikkeleita.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2795
Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
« Vastaus #59 : Huhtikuu 19, 2009, 21:58:41 ip »

@akallio: mutta eikös se kymmenen tuplaespressoa ole kuitenkin vielä terveellisempää kuin 10 drinkkiä... noin pidemmässä juoksussa...  :P

Minä en kyllä ota vastuuta noista sitaateistani... :)

En myöskään ole sitä mieltä että jos harrastus maksaa alle omakotitalon hinnan niin se on halpa - vaikka sellaisen kuvan vähän ehkä saikin. Puhe oli jostain audiohifi-harrastajasta joka oli laittanut omakotitalon verran rahaa laitteisiinsa, ja totesin että sama ei onnistuisi kahvihifistelijälle vaikka kuinka yrittäisi. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)