Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Miten keitätte Mutteripannulla  (Luettu 204241 kertaa)

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #120 : Tammikuu 01, 2015, 22:57:38 ip »

veren sokeripitoisuuskin on sitten subjektiivinen juttu vai? anyway olkoonkin subjektiivista niin kahvin laatuluokituksessa määritelty  tietty taso ja tietyt defektit ja subjektiiviseen makuevaluaatioonkin on hyvinkin tarkat määritteet sekä kalibroidut ja tiettyjen protokollien mukaan sertifioidut maistajat jne. subjektiivisuuteen ja kahvin homeen juuston homeisiin sokeasti vertaaminen kuulostaa vain saivartelulta saivartelun ilosta. Onko se home siellä kylppärissäkin hyvä juttu?
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #121 : Tammikuu 01, 2015, 23:05:31 ip »

Selkeitä mutta subjektiivisesti valittuja. Se mikä on sopiva raakuus tai ylikypsyys on subjektiivista. Se saako juustossa tai pavussa olla hometta on subjektiivista jne.. Sekin kuinka tasalaatuista tuotteen pitää olla on subjektiivista.

Vai onko se sitten kollektiivisesti hyväksi todettua? Sinänsä mielestäni on täysin toissijaista näin harrastelijapohjalta spekuloida sitä, mihin ammattilaiset päätöksensä perustavat. Minä luotan laatutilojen ammattitaitoon.
Noin yleensä raaka on raaka ja ylikypsä on ylikypsä. Ja home on hometta. Ei se mitään rakettitiedettä ole, mutta voihan tästä saivarrella vaikka maailman tappiin saakka.  :)
Se että juustossa voi olla hometta ei tarkoita sitä että kahvipavussa voi olla hometta, vai syötkä leivätkin mieluiten sinihomeisena? Voi hyvänen aika sentään... ;)

Toki. Joko a) subjektiivisilla mittareilla b) subjektiivisesti valituilla mittareilla.

Se nyt lienee itsestään selvää, kun aistinvaraisista havainnoista on kyse??? Kukaan tuskin on muuta väittänytkään, tai edes kuvitellut... joskus vaan insinööriluonteisen henkilönkin tulee hyväksyä se paheksuttava tosiasia, että kaikkea ei voi mitata mittareilla.

Toki tuomareiksi valikoiduilla henkilöillä on arvatenkin jossain määrin uskottavuutta tehdä subjektiivisia päätöksiä asiasta.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #122 : Tammikuu 01, 2015, 23:10:35 ip »

Tämmöistä se on, itse en väittänyt kahvin makua mitattavaksi. Voihan naisen kauneuttakin mitata, ja sitä mittailua voi myös kritisoida. Onhan usein lehdistössäkin todettu että rikasta voi motivoida rahalla, mutta köyhää ainoastaan rahattomuudella: köyhää raha passivoi ja rikas taas ei pelkällä palkalla tee mitään ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #123 : Tammikuu 01, 2015, 23:13:46 ip »

veren sokeripitoisuuskin on sitten subjektiivinen juttu vai?

Ei jos otetaan funktioksi ihmisen terveys. Kahvissa funktio pohjautuu makuun ja on subjektiivisempi käsitys kuin terveys.

Lainaus
anyway olkoonkin subjektiivista niin kahvin laatuluokituksessa määritelty  tietty taso ja tietyt defektit ja subjektiiviseen makuevaluaatioonkin on hyvinkin tarkat määritteet sekä kalibroidut ja tiettyjen protokollien mukaan sertifioidut maistajat jne.

Ehdottomasti, mutta kun mentiin filosofiselle tasolle esitän asian täsmällisesti. Minusta sitä subjektiivista taustavirettä ei kuitenkaan kanata unohtaa siellä.

Lainaus
subjektiivisuuteen ja kahvin homeen juuston homeisiin sokeasti vertaaminen kuulostaa vain saivartelulta saivartelun ilosta.

Jos mennään filosofisella tasolla, niin ei. Käytännön tasolla taas voidaan väitellä maailman tappiin Rio-y papujen laadusta.

Lainaus
Onko se home siellä kylppärissäkin hyvä juttu?

Kylppärissä se home aiheuttaa terveyshaittoja. Ne on paljon helpompi mitata, jos otetaan kylppärin homeessa funtioksi se asumisen terveellisyys kuten yleensä tehdään.

Lisätään, että jos kahvipavun home on tervgeydelle vaarallista, niin toki terveyden funtio yleensä nousee makufuntionaalisuuden ohi ja terveyden funktiota on helpompi jo mitata.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 2015, 23:21:48 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #124 : Tammikuu 01, 2015, 23:17:57 ip »

Vai onko se sitten kollektiivisesti hyväksi todettua?

Subjektioiden summa on subjektiota. Enkä siis väheksy kollektiivisten näkemysten voimaa käytännössä-

Lainaus
Sinänsä mielestäni on täysin toissijaista näin harrastelijapohjalta spekuloida sitä, mihin ammattilaiset päätöksensä perustavat. Minä luotan laatutilojen ammattitaitoon.

En minä ole sanonut etten luota tai etteikö niitä subhjektiota kannattaisi mitata. Minusta vaan on filosofisesti tärkeää tunnustaa se tosiasia, että kyseessä ovat subjektiot.

Lainaus
Noin yleensä raaka on raaka ja ylikypsä on ylikypsä. Ja home on hometta.

Tietysti. Puhuinkin siitä mikä on hyvä.

Lainaus
Se että juustossa voi olla hometta ei tarkoita sitä että kahvipavussa voi olla hometta

En ole väittänytkään. Sen sijaan väitän, että on mahdollista tehdä homeinen papu josta joku tykkää.

Lainaus
Se nyt lienee itsestään selvää, kun aistinvaraisista havainnoista on kyse??? Kukaan tuskin on muuta väittänytkään, tai edes kuvitellut... joskus vaan insinööriluonteisen henkilönkin tulee hyväksyä se paheksuttava tosiasia, että kaikkea ei voi mitata mittareilla.

Olen mittailun suuri ystävä. Sekä objektiivisten, että sybjektiivisten asioiden mittailun. Tykkään erottaa nämä toisistaan.

Lainaus
Toki tuomareiksi valikoiduilla henkilöillä on arvatenkin jossain määrin uskottavuutta tehdä subjektiivisia päätöksiä asiasta.

En näe miten tämä liittyy varnaisesti tuohon laatu ja subjektio objektio juttuun, mutta kukin toki antaa auktoriteeteille sen arvon kuin antaa. Itse luotan enemmän kuin Laitilan Maijaan näisä jutuissa joo.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #125 : Tammikuu 01, 2015, 23:20:14 ip »

Tämmöistä se on, itse en väittänyt kahvin makua mitattavaksi.

Minä väitän. Subjektiivisesti pavun ja kahvien hyvyyttä voi mitata.

Lainaus
Voihan naisen kauneuttakin mitata, ja sitä mittailua voi myös kritisoida.

Näin. Hyvä vertaus! Sitten voidaan vielä tieteellisesti tutkia, että miten eri ihmisryhmät kokevat (naisen kauneuden/kahvin maun) tai kuinka miltei kaikki pitävät (symmetrisistä ihmiskasvoista/homeettomista pavuista). Se että joku asia on subjektio ei tarkoita etteikö lainalaisuuksia ihmsiten keskuudessa olisi, kun suunnilleen samantyyppiset aivot/makuhermot meillä kuitenkin kaikilla on.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #126 : Tammikuu 01, 2015, 23:30:33 ip »

Tästähän tulee ihan klassikkomateriaalia...  ;D

Hyvää uutta vuotta muuten kaikille!
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #127 : Tammikuu 01, 2015, 23:33:37 ip »

Tästähän tulee ihan klassikkomateriaalia...

En edes usko, että tässä suurta erimielisyyttä on asiasta. Kuhan käsitteitä selvennellään.

Lainaus
Hyvää uutta vuotta muuten kaikille!

Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #128 : Tammikuu 01, 2015, 23:33:42 ip »

Aivan, ja sitä miten asiat muuttuvat -mitä voidaan kutsua kehitykseksi, tai vain muuttumiseksi. Kuten kauneuskäsitys- onhan tunnettua että halutaan sitä mikä maksaa. Aikoinaan vaaleus oli kaunista, koska köyhällä ei ollut varaa olla kalpea, ja myöhemmin asia kääntyi päinvastoin, kun vain varakkailla oli varaa olla päivettyneitä. Aikoinaan oli kaunista olla pullea, koska se kerrtoi varakkuudesta, ja nykyisin päinvastoin jne. Mutta ehkä on hienostuneempaa, mitä kalliimpaa kahvia juo? Helposti tutkittava juttu ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #129 : Tammikuu 01, 2015, 23:40:24 ip »


Mutta ehkä on hienostuneempaa, mitä kalliimpaa kahvia juo?

Onhan se tuhanteen kertaa testattu, että kahdesta veden hajuisesta parfyymistä ihmiset valitsevan sen kalliimman. Tummanruskeaksi maalatuissa kauttimissa oli parempi bassotoisto kuin taas samoissa valkoiseksi maalatuissa taas selkeämmät diskantit ja sama limu maistui paremmalta kokis kuin pepsipullossa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #130 : Tammikuu 01, 2015, 23:41:34 ip »

Mutta ehkä on hienostuneempaa, mitä kalliimpaa kahvia juo? Helposti tutkittava juttu ;-)

Se on kyllä helppo testata. Pistetään samaa kahvia myyntiin kahdella eri hinnalla, ja katsotaan kumman ihmiset ostavat.  ;)

Hiljattain Venäjällä ihmiset ryntäsivät ostamaan metrolippuja ennakkoon, vaikka vuodenvaihteen jälkeen olisivat saaneet kallimmalla... Ihme porukkaa...  ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #131 : Tammikuu 02, 2015, 00:03:52 ap »

Se on kyllä helppo testata. Pistetään samaa kahvia myyntiin kahdella eri hinnalla, ja katsotaan kumman ihmiset ostavat.

Kyllä kaupat noita tutkivat hyvin tarkasti. Tuotteiden hinnat eivät muodostu sen mukaan mitä ne maksavat kaupalle vaan mitä ihmiset niistä ovat valmiita maksamaan. Sipsejä myydään reippailla katteilla ja peruskahvit tarjouksessa minimikatteilla tai jopa tappiolla.

Mutta tuo sinun esimerkkisi, niin jos paketoidan eri paketteihin samaa papua eri hinnoilla, niin varmasti menisivät molemmat kaupaksi ja sille kalliimallekkin saattaisi muodostua ostajakunta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #132 : Tammikuu 02, 2015, 07:32:02 ap »

Edellisessä lamassa matkailuautojenkin hinnat laskivat asuntojen ohella. Samalla niistä katosi myös arvostus: matkailuautot alkoivat vaikuttaa ihmisistä ongelmajätteiltä. Ei siis halvoilta huipputarjouksilta.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #133 : Tammikuu 02, 2015, 08:27:28 ap »

Aika mielenkiintoista ettei kukaan vertaa kahvin testailua viinimaailmaan ja viininmaistajiin. Itse olen saanut edullisesti hyvää viiniä kun olen luottanut Viinista viiniin kirjan hintalaatusuhteeltaan parhaisiin löytöihin. Kahvin laatu lienee mitattavissa asiantuntijoiden kautta, mutta kuten viinissäkin persoonallinen makutottumus vaikuttaa siihen onko heidän kanssaan samaa mieltä. Jokaisella on omanlaisensa makunystyrät tuolla kielen päällä, mikä vaikuttaa makuaistimukseen.

Mitä tulee homeeseen kahvissa, niin Ibrik kahviin tuo maku, mikä kahvimarjan homehtumisesta papuun siirtyy, kuuluu. Ei siis papu ole homeessa vaan marja sen pavun ympärillä. Viinimaailmassa on myös arvostettuja jalohomeiden jalostamistä rypäleistä tehtyjä huippuviinejä. No rio-y pavuissa ei ole pelkästään jalohomeita, mutta siis marjat ovat homeessa eivät pavut. Ainakin olen näin kahvikirjallisuudesta ymmärtänyt.

Mitä tulee mutteripannuhuin, niin eilinen papukokeilu vahvisti sen ettei sillekään kaikki pavut sovi. Eilen kokeilin espressosekoitusta, jossa on hieman robustaa  seassa. Oli ihan helevetin pahaa. Sekoitus toimi ihan hyvin thermoblock keittimessä. En ymmärrä miksi harhauduin sitä edes kokeilemaan, koska ei mutterilla saa espressoa vaan mokkaa. Parempi jättää sekoitukset hyllylle ja pysyä noissa sinkku kahveissa. Jos sekoitus on tarkoitettu kovassa paineessa uutetuksi ei voi odottaa, että muut metodit toisivat oikeat maut esille. Tämän olettaisin itse aiheutetun pettymyksen syyksi....

Tosiaan hyvää kahvivuotta 2015
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #134 : Tammikuu 02, 2015, 10:20:55 ap »

Aika mielenkiintoista ettei kukaan vertaa kahvin testailua viinimaailmaan ja viininmaistajiin.

Sinällään se analogia ei ole enää varsinaisesti analogia, kun kyse on melkopitkälti samasta asiasta tuon laadun näkökulmasta.

Lainaus
Itse olen saanut edullisesti hyvää viiniä kun olen luottanut Viinista viiniin kirjan hintalaatusuhteeltaan parhaisiin löytöihin.

Juu. Olisi itseasiassa kiintoisaa verrata noiden asiantuntijoiden makumieltymyksiä suuren joukon "ei-asiantuntjoita" makumieltymyksiin. Otataan sadan hengen satunnaisotos ja pisteytetään sokkotestillä kasa viinejä ja verrataan niitä jokusen asintuntijan sokkotestin näkemyksiin. Siinä missä on kiintoisaa se kuinka paljon asiantuntijoiden näkemykset eroavat "kansan" näkemyksistä, niin yhtälailla on kiintoisaa kuinka paljon asiantuntijoiden näkemykset enimmillään eroavat ja kuinka paljon hajontaa on "kansan" näkemyksissä.

Aiemmasta tälläisestä voidaan jo päätellä, että joissakin viineissä on kovaakin hajontaa "kansan" keskuudessa ja toisissa taas tulos voi olla tasaisen hyvä tai tasaisen huono. Joissakin asiatuntijaraadin näkemykset eroavat enemmän "kansan" näkemyksistä ja joissain vähemmän. Asiantuntijoiden näkemyksissä suuret erot olivat harvinaisempia.

Olettaisin että samat tulokset pätevät kahviinkin.

Lainaus
Kahvin laatu lienee mitattavissa asiantuntijoiden kautta, mutta kuten viinissäkin persoonallinen makutottumus vaikuttaa siihen onko heidän kanssaan samaa mieltä. Jokaisella on omanlaisensa makunystyrät tuolla kielen päällä, mikä vaikuttaa makuaistimukseen.

Joo ja siihen vaikuttaa niin moni muukin asia kuin makunystyrät. Lopulta se makuaisti syntyy kuitenkin siellä korvien välissä ja siihenkin vaikuttaa vaikka mikä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini