Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Miten keitätte Mutteripannulla  (Luettu 203707 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #105 : Joulukuu 30, 2014, 23:29:44 ip »

Ok. Minusta kahvia ei saa polttaa niin karrelle, että maistuu enemmän hiileltä, mutta ehkä sinäkin vielä kehität makuaistiasi.

No nyt pistit kyllä analogian, joka ei ihan heti aukea (tai sitten se vaan on yhtä höhlä kuin miltä se vaikuttaa ;)), mutta kuten edellä totesinkin: kehitysprosessi on elämän mittainen. Olen vielä elossa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #106 : Joulukuu 31, 2014, 00:06:18 ap »

En oikein tykkää mutterimokasta, jokin siinä vain ei kolise.

Häsästä tuli aikoinaan tilattua lähes kaikki kahvit, sit ne alkoi vähän jo tökkimään. Ei ne silti huonoja ole, mut ehkä (vahva ehkä) nykyinen suunta hieman tylsempi. Kyllä niistä suurimmasta osasta sai espressoa väännettyä, jotkin olivat hieman hankalampia papuja kuin toiset.

Juon molempia, tummia ja vaaleita. Aika kausiluontoista kumpi parempi, nyt on se aika kuusta, kun tuollainen keskitumma uppoaa hyvin.
Mut onhan se, et en mä kesälläkään noita joululauluja kuuntele, tai en ainakaan tunnusta.

IMM on varmaan monelle aika helpottava, ja mielenkiintoinen (voi katsoa Steven jorinat kahvista).
Itsellä on niin ailahteleva tuo mitä ja mistä, niin ei sovi mulle.

OT: olis joskus hyvä ottaa jamit, ap:t ja ehkä mutterit, sit jtn arttia vois prot opettaa kädestä pitäen jne. Se mitä itse muiden kanssa oon kahvia tehnyt, ni on se avartanut maailmaa.
Et -ping- paahtimot ;)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #107 : Joulukuu 31, 2014, 07:56:35 ap »

En oikein tykkää mutterimokasta, jokin siinä vain ei kolise.

Kun tämä on kerran aiheena, niin pakko kysyä tykkääkö siitä joku oikeasti? Niiku silleen, että vaikka ois muitaki vaihtoehtoja rinnalla niin tahtos nimeomaan sillä useinkin tehdä?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #108 : Joulukuu 31, 2014, 13:09:15 ip »

Itselläni kyllä ns. viimeinen vaihtoehto jos pitää kahvia juoda. Aeropress ja mylly on niin kova kombo ettei sitä oikein päihitä mikään (ainakin reissussa).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #109 : Joulukuu 31, 2014, 13:14:30 ip »

Itselläni kyllä ns. viimeinen vaihtoehto jos pitää kahvia juoda. Aeropress ja mylly on niin kova kombo ettei sitä oikein päihitä mikään (ainakin reissussa).
Sama tilanne täällä. Tosin paatilta löytyy myös pikakahvia (jota vaimo ei suostu juomaan). Se on vielä mutteristakin kehnompaa.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #110 : Joulukuu 31, 2014, 13:22:13 ip »

Omistin vielä jokunen vuosi sitten mutterin ja Brikkapannun. Annoin molemmat pois kun muilla menetelmillä tuntui saavan parempaa, helpommalla tai molempia.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #111 : Joulukuu 31, 2014, 13:37:56 ip »

Itselläni kyllä ns. viimeinen vaihtoehto jos pitää kahvia juoda.

Sama. Edelle menevät heittämällä joka tilanteessa ja joka pavulla mm. espressokone, pannukahvi (vaikka tavallisessa kattilassa), Aeropress ja turkkilainen kahvi.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #112 : Joulukuu 31, 2014, 14:21:36 ip »

Ei tuosta Brikasta taida minunkaan parasta kaveria tulla. Sen verran parempia saan kyllä aeropressillä ja espressokeittimellä aikaiseksi.

Voisi sitä joskus vielä perinteisen mutterinkin kyllä ostaa. Uskoisin, että se keittää hieman erilaista kun tuo Brikka. Brikka sylkäisee koko vesimassaa noin 2-4 sekunnissa sen purufiltterin läpi. Perinteisessä taas kuuma vesi valuu vähän järkevämmän oloisesti sen filtterin läpi. Täytyy se varmaan vielä joskus testailla.

Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #113 : Tammikuu 01, 2015, 16:27:37 ip »

Lainaus
Kun tämä on kerran aiheena, niin pakko kysyä tykkääkö siitä joku oikeasti? Niiku silleen, että vaikka ois muitaki vaihtoehtoja rinnalla niin tahtos nimeomaan sillä useinkin tehdä?

Pakko vastata: Kyllä tykkään ja en kyllä tykkää.

Riippuu nimittäin kokemukseni mukaan ihan siitä millä mutterinsa lämmittää. Tavallisella sähköliedellä ja keraamisella liedellä, jotka kuumenee hitaasti, lopputulos on ollut aika karmivaa, kitkerää ja ylikuumaa mokkaa, jota en ole pystynyt parantamaan veden esikeittämisellä tai räteillä pannua jäähdyttämällä. Niillä käytettynä en missään nimessä tykkää.

Mutta, kokemukseni mukaan induktioliedellä ja kaasuliedellä käytettynä mutteripannulla saa helposti ja ilman sen kummempia temppuja erittäin hyvää kahvia. Tai ainakin se maistuu minulle erittäin hyvin. Lisäksi väitän, että näillä liesityypeillä mutteri sopii hyvin myös alkuperämaapapujen valmistukseen. Ainakin itse löydän sieltä rikkaan makumaailman ja eri papujen sekä paahtoasteiden vivahteet ja tyypit tulevat erinomaisesti esille. Mutta en usko, että tämä onnistuu induktiolla, jos joutuu käyttämää sitä metallista sovitinlevyä, koska uskon sen hidastavan keittoprosessia.

Niin ja lopuksi, olen mielestäni juonut riittävän paljon eri kahveja ja eri menetelmillä valmistetuna, että pystyn seisomaan mielipiteeni takana. Useista  vaihtoehdoista valitsen usein mokan sen nopeuden, helppouden ja sopivan annoskoon vuoksi. Toki on monia parempiakin menetelmiä, mutta edellä mainituin ehdoin en näe mokassa mitään erityistä vikaa. Itse toki ihailen hyvin keitettyä espressoa ja taitoa tehdä vaaleista ja vaikeista paahdoista mielenkiintoisen makuisia kahveja, mutta itse en halua sijoittaa niin paljoa rahaa keittemeen, että saisin itse niitä aikaiseksi. Näin ollen mutteri on minusta mainettaan parempi keitin kunhan liesi on sille sopiva, eli kaasu tai induktio ja kaverina on kahvimylly tuoretta jauhatusta varten.

Lopuksi mielestäni on ristiriitaista väittää, että valmiiksi jauhettu ja pakattu kahvi olisi jollekin keittimelle parempaa kuin tuore jauhatus. Johan kaiken kahviharrastuksen alku on siinä, että pääsee kiinni itse jauhettuun kahviin. Jos keitin tuottaa paremman tuloksen pakettijauheella, olisi yksinkertaisempaa sanoa, että keittometodi tuottaa kyseisillä valineillä tai välineyhdistelmillä pilalle menneen kahvin.... toki ymmärrän sen, että jos hakee tietynlaista robustaista makumaailmaa ja suu on siihen tottunut, niin toki massatuotettu pariisilaispaahto on sitä lähempänä kuin joku etiopialainen hedelmäinen liki teemäinen puhdas arabica. Ja uskon että näin voi käydä jos polttaa kahvin mutterilla tavan sähköliedellä, mutta silloin on kyse juuri huonosti keitetystä kahvista - ei välttämättä huonosta kahvista.

Sama tapahtui muuten omalla kaappiin piilotetulla markettiespressokeittimellä monesti, kun ostin pienpaahtimon vaaleita espressopapuja, jotka olivat paahtimon kahvilassa ihanaa herkkua, mutta kotona huonolla keittimellä aika heikkoa juomaa. Ei vika ollut pavuissa, vaan keittimessä. Ei mutterikaan minusta kaikille pavuille valttämättä sovi, mutta induktiolla sitä kotona käytän ja Italiassa sukuloidessa kaasulla ja hyvää on - minusta.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #114 : Tammikuu 01, 2015, 16:56:28 ip »


Mutta en usko, että tämä onnistuu induktiolla, jos joutuu käyttämää sitä metallista sovitinlevyä, koska uskon sen hidastavan keittoprosessia.

Minulla on sellainen ja vastaa tosiaan ihan tavallista levyä jos sitä käyttää. Eli hidastuu kyllä. Hyvät turkkilaiset sillä kyllä tulee, vaikka kaasun nimeen siinä tunnutaankin vannovan yleensä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #115 : Tammikuu 01, 2015, 18:46:43 ip »

Tarvitsee pitää mielessä, että laatu on mitattavavissa ja ei tarkoita samaa kuin yksilölliset makutottumukset.


Mites hyvä kahvi mitataan?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #116 : Tammikuu 01, 2015, 18:55:02 ip »

Mites hyvä kahvi mitataan?

Tämä olisi ihan omakin keskustelunsa ja melkoista offtopikkia, mutta "Zen ja moottoripyörän kunnossapito"-kirja yrittää pureutua laadun käsitteeseen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Zen_ja_moottoripy%C3%B6r%C3%A4n_kunnossapito

Kirja itsessään on toki ihan hakoteilla laadun käsitteestä, mutta kuvasta hyvin sitä metafyysistä ulottuvuutta joka sitten käsittelee tavataan yleisemminkin virheellisesti antaa.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Joseph Juranin määritelmä ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Laatu ) esineen funktiosta on ainoa järjellinen laadun mittari. Kaikki muut ovat joko metafysiikka tai sen johdannaisia.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #117 : Tammikuu 01, 2015, 19:23:34 ip »

Minä en siis epäile, etteikö kahvista pysty mittaamaan monenlaisia asioita, mutta niiden kytkeminen laatuun kiinnostaa.
Itse kahvin laadun voi mitata yksinkertaisimmillaan tietenkin kyselynä: oliko hyvää? Esim 6 vastausta "kyllä"...se on tutkimustulos.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #118 : Tammikuu 01, 2015, 20:36:06 ip »

Itse kahvin laadun voi mitata yksinkertaisimmillaan tietenkin kyselynä: oliko hyvää? Esim 6 vastausta "kyllä"...se on tutkimustulos.

Tutkimustulos, joka perustuu makuasioihin.  :)

Mutta jos palataan lähtökohtaan, eli esim. Häsän ja Pauligin väliseen laatueroon, niin sitten on kyse lähinnä papujen laadusta eikä valmiin juoman.
Papujen laatua onkin helpompi määritellä ja onhan niille olemassa jo valmiita laatuluokituksia ainakin tuottajamaissa. Kaiketi ostajillakin?

Bulkkikahveissa käytetään huolettomamman laadunvalvonnan seurauksena mm. raakoja, ylikypsiä ja pahimmillaan jo hitusen homeisiakin papuja. Ei niitä paahdon jälkeen enää toisistaan erota.

Kun joku ihmettelee artesaanikahvien kovia kilohintoja, on hyvä muistaa että sitä saa, mistä maksaa. Jos marketista ostaa kuuden euron kahvikilon, niin voi olla aika varma että tuotantoketjussa ei ole paljon perustettu siitä, minkälaisia papuja juuttisäkkiin päätyy.

Sellaiset laatuerot ovat aika selkeitä.


Muttereista sen verran, että kun kymmenkunta vuotta sitten viimeksi keittelin (kaasulla, itse jauhetuista Häsän pavuista) sellaisella mokkaa, niin kyllä se pieksi maullaan vanhan (ja huonon) thermoblock-masiinani. Sitten kun tilalle saatiin kunnon boilerikeitin, niin mutterilla sai heittää vesilintua (ei osunut).

Edit: kyllähän kahvijuomaakin arvotetaan säännöllisesti esim WBC:n kisoissa.
Säännöistä kohta 'Sensory evaluation procedure' antanee suuntaa siihen, miten sen voi tehdä:
http://worldbaristachampionship.com/wordpress/wp-content/uploads/2014/01/2014-WBC-RULES-AND-REGULATIONS.pdf

« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 2015, 21:51:37 ip kirjoittanut Jari »
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #119 : Tammikuu 01, 2015, 22:14:25 ip »


Bulkkikahveissa käytetään huolettomamman laadunvalvonnan seurauksena mm. raakoja, ylikypsiä ja pahimmillaan jo hitusen homeisiakin papuja. Ei niitä paahdon jälkeen enää toisistaan erota.

Sellaiset laatuerot ovat aika selkeitä.

Selkeitä mutta subjektiivisesti valittuja. Se mikä on sopiva raakuus tai ylikypsyys on subjektiivista. Se saako juustossa tai pavussa olla hometta on subjektiivista jne.. Sekin kuinka tasalaatuista tuotteen pitää olla on subjektiivista.


Edit: kyllähän kahvijuomaakin arvotetaan säännöllisesti esim WBC:n kisoissa.
Säännöistä kohta 'Sensory evaluation procedure' antanee suuntaa siihen, miten sen voi tehdä:
http://worldbaristachampionship.com/wordpress/wp-content/uploads/2014/01/2014-WBC-RULES-AND-REGULATIONS.pdf

Toki. Joko a) subjektiivisilla mittareilla b) subjektiivisesti valituilla mittareilla.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 01, 2015, 22:20:22 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini