Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Miten keitätte Mutteripannulla  (Luettu 203711 kertaa)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #75 : Joulukuu 07, 2014, 20:25:54 ip »

Meillä on ehkä 8 erilaista mokkapannua, ja minusta Bialetti Brikka paras tummaan mokkaan ja maitokahveihin Mukka Express -tekee valmiin juoman. Sympaattisin on Valira Clara, joka tekee kahvin suoraan söpöön kannuun...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #76 : Joulukuu 07, 2014, 20:48:18 ip »

Mites sen jauhatuksen kanssa on. Saako millään pannulla espressojauhatuksella kunnon mokkaa vai onko pakko käyttää karkeampaa jauhatusta.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #77 : Joulukuu 07, 2014, 22:13:49 ip »

On melkein pakko: ei tule läpi kuin pienellä kuohkealla annoksella.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #78 : Joulukuu 08, 2014, 20:15:49 ip »

Kumpihan noista olis paree. Pieni Brikka vai se perinteisempi Moka. En ole ennen keitellyt millään mutteripannuun viittaavallakaan.

Edit. Tuo Brikka näyttää vaan olevan suomessa taas kerran ihan hullusti hinnoiteltu. Olen kyllä valmis maksamaan suomesta ostetusta hieman enempi, mutta jos hinnat on yli kaksin kertaiset, niin kannattaisi kyllä kauppiaiden hieman miettiä näin internet aikakautena. Ei ihmiset ihan tyhmiä kuitenkaan ole.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #79 : Joulukuu 09, 2014, 16:23:34 ip »

Laitoin sen Brikkan tilaukseen. Purut pitää ostaa valmiiksi jauhettuina, mutta eiköhän senkin kanssa pärjää. Ei vaan mitenkään saa tilaa uudelle myllylle.

Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #80 : Joulukuu 09, 2014, 16:35:03 ip »

Tai jauhat espressomylylläsi muutaman päivän tarpeet kerralla pakkaseen?
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #81 : Joulukuu 09, 2014, 18:07:30 ip »

Ei tuolla rocket mazzer mini electronic type a myllyllä saa tehtyä kun noita espressojauhatuksia. En ole kyllä aivain karkeimmalla kokeillut mutta aika pölyä on ollut nekin kokeilut, mitä olen sitä joskus karkealle laittanut kun Aeropressiin olen sillä joskus testailuja tehnyt.
Kirjattu

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #82 : Joulukuu 18, 2014, 19:10:06 ip »

Nyt olen pari päivää testaillut tuot Brikkaa. Minulla ei ollut mutteripannuista juurikaan kokemusta ennen tuon ostamista. Nyt parin päivän testailun jälkeen sanoisin, että kyllä sillä ihan juotavan mokan saa aikaiseksi, mutta en usko, että minusta ihan kovin kovaa mutteripannufania tulee.

Näillä kokeiluilla saan kyllä paremmin vastetta papuihin käytetyillä rahoilla kun pysyn espressoissa ja Aeropress kahveissa.

Kyllä tuolla varmaan jatkossakin tulee kahveja tehtyä. Pitää hieman testailla muillakin pavuilla ja jauhatuksilla ennen kuin antaa lopullista arviota.

Youtubessa muuten törmäsin heppuun joka vetäs filtteriin ihan espressojauhon näköistä purua ja sitten laittoi filtterin päälle Aeropress paperifiltterin. Sillä se pyöräytti ihan juotavan näköisen mokan. Onko kukaan täällä moista testannut?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #83 : Joulukuu 18, 2014, 19:58:56 ip »

Brikka-virittelyvinkki: Valmistuksen aikana voi yläosan painoa joko nostaa tai painaa, riippuen siitä haluaako enemmän vai vähemmän painetta. Työkaluksi tähän riittää esimerkiksi haarukka.

En kyllä muista oliko tuosta hyötyä mihinkään suuntaan, sen verran on kokeiluistani aikaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #84 : Joulukuu 30, 2014, 09:56:28 ap »

Tänään tein Brikkakahvit Lidlin ranskalaisesta paahdosta. Tuo jauhatus taisi olla aavistuksen tiukkaa tälle Brikkapannulle koska osa paineesta purkautui sen vesisäiliön ylipaineventtiilistä. Purukakku taas oli sellainen vetinen mutakakku.

Niin tai näin itse kahvi oli kyllä ehdottomasti paras tähän mennessä. Aikaisemmin olen tuolla kokkaillit Hasbeansin El Salvadoria, Costa Ricaa ja Etiopiaa. Kaikki nuo Has Beanin pavut oli isoja pettymyksiä hintaansa nähden. Ihan pelkkää juhlamokkalaatua olivat. Ei todellakaan hintalaatusuhde kohtaa noissa Has Beanssin pavuissa, ainakaan siitä suosituinten listalta tilattuna.

Tuo Lidlin Ranskis vei kyllä Brikkakahvit ihan uudelle tasolle. Tuo jauhatus saattaa vain osoittautua ongelmaksi. Pitää kokeilla,mjos ei ihan piripintaan laittaisi purua ensikerralla, vaikka tuskin siitä kyllä mitään haittaa on, että painetta purkautuu myös varaventtiilistä.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #85 : Joulukuu 30, 2014, 10:04:50 ap »

Tänään tein Brikkakahvit Lidlin ranskalaisesta paahdosta. Tuo jauhatus taisi olla aavistuksen tiukkaa tälle Brikkapannulle koska osa paineesta purkautui sen vesisäiliön ylipaineventtiilistä. Purukakku taas oli sellainen vetinen mutakakku.

Eikös se ole melko karheata se ranskapaahto? Kun sitä suositellaan pressopannulle siinä paketissa?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #86 : Joulukuu 30, 2014, 10:11:29 ap »

Kaikki nuo Has Beanin pavut oli isoja pettymyksiä hintaansa nähden. Ihan pelkkää juhlamokkalaatua olivat. Ei todellakaan hintalaatusuhde kohtaa noissa Has Beanssin pavuissa, ainakaan siitä suosituinten listalta tilattuna.

Itse olen pitänyt häsän IMM -pavuista melkoisesti. Mielestäni otollisin valmistusmenetelmä on ollut Aeropress metallifiltterillä ja veden lämpötila reilusti alle kiehuvan. Käytän papuja myös espressolaitteessa. Mutteri/brikka taas keittää kahvia omaan makuuni liian kovaa ja korkealta (lämpötila) jolloin pavun ominaismaku tuntuu katoavan. Häsän paahdot vaikuttavat hieman vaaleahkoilta. Tummempia jos joskus tulee niin käytän niitä lähinnä maitokahvin pohjana, jolloin muutoinkin paahto tuntuu hallitsevan makua. Jos oikein tummaksi paahdetaan niin tuntuu että kaikki pavut maistuvat samoilta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #87 : Joulukuu 30, 2014, 10:26:44 ap »

Itse en myöskään välitä mutteripannukahvista, ainakaan paremmilla pavuilla tehtynä. Ne tuntuvat menevän siinä kyllä hukkaan. Tuntuu hassulta mutta jotenkin mutterissa vain toimii parhaiten nuo halvat ja valmiiksi jauhetut espressopurut mitä marketeista löytää. Maitoa sitten vain päälle niin karski maku tasoittuu. Mutteria tulee käytettyä lähinnä mökillä tai jossain muualla reissussa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #88 : Joulukuu 30, 2014, 10:39:26 ap »

Itse en myöskään välitä mutteripannukahvista, ainakaan paremmilla pavuilla tehtynä.

En ole onnistunut paremmilla pavuilla, enkä jauheilla. Maidolla niistä saa huonoja maitokahveja.

Oma onnistumattomuus voi johtua sekä taitojen puutteesta että makutottumuksista.

Lainaus
Mutteria tulee käytettyä lähinnä mökillä tai jossain muualla reissussa.

Aeropress + Porlex joka menee sen sisään on korvannut itsellä ton.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

jekhki

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 286
Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #89 : Joulukuu 30, 2014, 10:44:38 ap »

Se Lidlin jauhatus on hieman hienompaa kun normaali suodatinkahvijauhatus. Sen verran tiukka kakku se näyttää olevan tuolle Brikalle, että varoventtiili laulaa. Parhaat kahvit siitä kyllä tuli Brikalla tähän mennessä.

Edit. On tuo aika paljonkin hienompaa kun suodatinkahvi. Nyt jätin ihan millin verta vajaaksi tuon sihdin, mutta silti varoventtiili viheltää. Kahvi on kuitenkinvarsin hyvää maultaan.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 30, 2014, 11:05:38 ap kirjoittanut jekhki »
Kirjattu