Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Miten keitätte Mutteripannulla  (Luettu 203248 kertaa)

Sanchoman

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #45 : Heinäkuu 17, 2011, 16:30:17 ip »

Alumiini ja teräspannulla on kyllä ero; itse omistin bialettin perus alumiinimutterin, joka meni hetken (4 vuotta) käytön jälkeen kaameaan kuntoon. Täytyy puhdistaa käytön jälkeen, muuten tuhoutuu.
Kahvin tekeminen onnistui jotenkuten, parhaimmillaan ok. Ongelmaksi koin kahvin palaneen maun lähes millä tahansa tekniikalla; kylmät rätit ympärille tms. erikoistekniikat.
Vaihdoin halpaan teräspannuun (stockalta joku italialainen pyöreä kartion mallinen) jolla sain heti huomattavasti parempaa kahvia; tekniikka kopioitu suoraan alumiinipannun parhaaksi kokemastani tavasta; levy miedolla lämmöllä, 3 tai 4; mutta levyn on pitänyt ehtiä kuumentua valmiiksi noin 5-10 min. Vesi mahdollisimman kylmänä ja pannun yläosa myös kylmällä vedellä jäähdytettynä levylle.
Jauhatusaste on hyvä kun se on välillä espressojauhatus-suodatinjauhatus, 1-10 asteikolla ~3.5 jossa kymmenen vastaa reteää pannukahvia (lue vasaralla hakattua papua) ja 1 vastaa tomusokeria.
Kahvi tulisi laittaa sihtii sopivan tiukalle, jos sen laittaa liian tiukkaan tai liian löysään, vain puolet vedestä keittyy. Sopiva puristus on sellainen että kahvin tilavuus pienenee noin 10-20%, ja jos puristaisi lisää, se voisi vieläkin pakkautua enemmän.
Liian löysä puristus aiheuttaa sen että vesihöyry pääsee pannusta liian helposti pois eikä aiheuta tarpeeksi painetta jotta vesi nousisi ulos. Liian tiukka puristus aiheuttaa sen että ensin paine nousee korkealle ja vesi purkautuu nopeasti ulos, tämän jälkeen paine laskee radikaalisti ja vaatii pitkän uudellenmuodostusajan (jolloin kahvi myös palaa), ja jossain vaiheessa vesimäärä ei riitä tarpeeksi suuren paineen muodostumiseen jolloin vettä jää pannuun.
Koen itse että aina kuitenkin mieluummin liian löysä pakkaus kuin liian tiukka; parempaa kahvia vaikkei kaikki vesi tulisikaan.
Kansi auki! Höyryt pääsee suoraan pois eikä tuherra kahvia.
Erityisen hyvänä puolena pidän teräspannussa sitä että sen voi jättää pesemättä seuraavaan keittämiseen saakka. Myös pannun sisus, jonne kahvirasvat ja hienoin kahvijauhe tarttuu, aiheuttaa pannun sisäänajon jonka jälkeen kahvista tulee erinomaista.

Kun vein teräspannuni töihin ja ostin hieman laadukkaammaan muotoiluvoittajan Alessin Mokkapannun 2-4 kuppia kotiin, huomasin että tämä keitin on lahja kahvijumalilta! Olen tutkinut miksi niin paljon parempaa kahvia, ja huomannut pannun erikoisuuden; siinä ylä ja alaosan kiinnitys ei ole kierteellä (jossa on suuri kontaktipinta-ala) vaan eräänlainen jousiklipsisysteemi; pannun ylä ja alaosa on kontaktissa toisiinsa ainoastaan pannun alapuolisen kumitiivisteen avulla. Tarkoittaa sitä että lämmönjohtuminen runkoa pitkin kahviin on minimaalista. Ylläolevat ohjeet ja tämä keitin; kahvina olen kokeillut monia kahveja jotka kaikki hyviä, mutta itse olen mieltynyt eniten Segafredon Intermezzon papuihin jotka jauhan edullisella sähkömyllyllä joka tuottaa hieman pölyä mukaan. En ole huomannut merkittävää eroa kahvissa käyttäessäni hyvälaatuista käsimyllyllä tuotettua jauhetta.
Kirjattu

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #46 : Heinäkuu 28, 2011, 18:08:20 ip »



Ostin tänään tuollaisen (kuvassa keskellä) 4 kupin induktio-Bialetti-venuksen prismasta hintaan 35€.
Induktioliesi sanoi että Fail ja Error. Ei toiminut millään levyllä. Kokeilin maammelauluakin...  ei auttanut.
Sitten kesäkeittiöön:
Pannu kierrätyskeskuksesta haetun kaksilevyisen valovirtalieden levylle. Lämpö taiteen sääntöjen mukaisesti neloselle,
ja odottelemaan. Pannu köhi keiton alusta loppuun ja sumppi oli mitä oli, kun vertailupohjana 2 kupin "alumiini-originale" ja sama papu-puru.

Onneksi säilytin pakkauksen, seuraavaksi kaivan kuitin roskiksesta. Huomenna prismaan palauttamaan/vaihtamaan
pannu parinkympin keittolevyyn ja kolmeen tupakka-askiin. Ja jatkossa tyydyn alumiiniseen 70-luvun "oikeaan"
mutteripannuun. Onneksi en mennyt ostamaan mokomaa louskua nettikupasta,
jossa siitä pyydettiin 59 +pk. Sitten olisi "ärsytänyt"  jo normaalia enemmän!

......eikös se ole niin että tavaraa vaihdettaessa ei syytä vaihtoon tarvitse ilmoittaa    :P
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2574
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #47 : Heinäkuu 28, 2011, 19:51:37 ip »

...eikös se ole niin että tavaraa vaihdettaessa ei syytä vaihtoon tarvitse ilmoittaa    :P

Riipppu ihan kaupan omista ohjeista, tavoista ja ystävällisyydestä. Mitään lakin tai asetuksiin perustuvaa palautus- tai vaihto-oikeuttahan ei kaupasta ostavalla ole.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #48 : Heinäkuu 28, 2011, 20:03:09 ip »


onnistunee tässä tapauksessa, lainaus kaupan sivuilta:
"Vaihto- ja palautuskäytäntö Prismoissa
Asiakas voi halutessaan vaihtaa tai palauttaa Prismasta ostamansa, käyttämättömän ja myyntikelpoisen
tuotteen 14 vrk:n sisällä ostamisesta mihin tahansa Prisma-ketjun yksikköön, mikäli kyseinen tuoteryhmä
on tämän Prisman valikoimissa.
Poikkeuksena ovat aletavarat sekä tuotteet, joita ei hygieniasyistä tai alan tavan mukaan
voida vaihtaa (esim. alusvaatteet, sävytetyt maalit).
Palautukset hoidetaan Prisman neuvonnassa. Ole hyvä ja ota kuitti mukaan."

Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2574
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #49 : Heinäkuu 28, 2011, 20:21:48 ip »

onnistunee tässä tapauksessa, lainaus kaupan sivuilta:
"Vaihto- ja palautuskäytäntö Prismoissa
Asiakas voi halutessaan vaihtaa tai palauttaa Prismasta ostamansa, käyttämättömän ja myyntikelpoisen
tuotteen 14 vrk:n sisällä ostamisesta mihin tahansa Prisma-ketjun yksikköön, mikäli kyseinen tuoteryhmä
on tämän Prisman valikoimissa.
Poikkeuksena ovat aletavarat sekä tuotteet, joita ei hygieniasyistä tai alan tavan mukaan
voida vaihtaa (esim. alusvaatteet, sävytetyt maalit).
Palautukset hoidetaan Prisman neuvonnassa. Ole hyvä ja ota kuitti mukaan."



Ok.
No, ainakaan palautettava tavara ei ole enää käyttämätön ;-)
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 28, 2011, 21:58:33 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #50 : Heinäkuu 28, 2011, 21:39:52 ip »

Hivenen outoa, sillä oma 6kpp Bialetti Venukseni taas toimii induktioliedellä, nappaa magneettiin yms.
Hyvät mokat sillä saa. Aloitan alusta loppuun täysillä tehoilla.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #51 : Heinäkuu 28, 2011, 22:00:28 ip »

Riipppu ihan kaupan omista ohjeista, tavoista ja ystävällisyydestä. Mitään lakin tai asetuksiin perustuvaa palautus- tai vaihto-oikeuttahan ei kaupasta ostavalla ole.

Ei ole, totta puhut. Tässä tosin fiksu valittaja vetoaa "tavaran virheeseen". Kuluttajansuojalain mukaan tavarassa on virhe, mikäli se ei toimi luvatussa käyttötarkoituksessa. Siispä induktiopannu joka ei toimi induktioliedellä on virhellinen. Siten sen voi palauttaa.

Mutta miksi näin on? Oletan tuon pienen pannun olevan liian pieni kyseiselle liedelle. Toman suurempi pannu toimii Toman liedellä. Oletan, että nämä induktioliedet ovat näissä asioissa yksilöllisiä. Jotkut vaativat enemmän "rautaa" kuin toiset. Siis oletan, en tiedä. Moisiin liesiin en koske tikullakaan, kuten en keraamisiin tasoliesiin sun muihinkaan kelvottomiin tekeleisiin.
   
   
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #52 : Heinäkuu 28, 2011, 22:07:46 ip »

Aloitan alusta loppuun täysillä tehoilla.

Juuri noin. Erilaisia ohjeita tuosta lämmönkäytöstä on paljon. Pitäisi käyttää keskitehoa, tms. Itse noudatan minulle opetettua tapaa pistää levy heti täysille. Kun kahvi porisee yläosaan, niin pannu siirretään pois levyltä ja annetaan lopun hoitun "jälkilämmöllä". Näin siis alumiinisilla muttereilla. Teräspannua joutunee pitämään pidempään levyllä myös loppuvaiheessa, kuten sinä teet.
     
   
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2574
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #53 : Heinäkuu 28, 2011, 22:24:56 ip »

Ei ole, totta puhut. Tässä tosin fiksu valittaja vetoaa "tavaran virheeseen". Kuluttajansuojalain mukaan tavarassa on virhe, mikäli se ei toimi luvatussa käyttötarkoituksessa. Siispä induktiopannu joka ei toimi induktioliedellä on virhellinen. Siten sen voi palauttaa.

Mutta miksi näin on? Oletan tuon pienen pannun olevan liian pieni kyseiselle liedelle. Toman suurempi pannu toimii Toman liedellä. Oletan, että nämä induktioliedet ovat näissä asioissa yksilöllisiä. Jotkut vaativat enemmän "rautaa" kuin toiset. Siis oletan, en tiedä. Moisiin liesiin en koske tikullakaan, kuten en keraamisiin tasoliesiin sun muihinkaan kelvottomiin tekeleisiin.

Eipä toiminut meidänkään kahden kokoiset teräspannut induktioliedellä. En nyt muista kuinka suuria olivat. Sitten koitetiin teräskattilan sisällä. Ei hauskaa, kattila haisi ja inha käsitellä kuumaa tyhjää kattilaa. Nuo teräsmokkapannut ovat monet aika söpöjä, mutta minusta ainoat kunnon mokkapannut ovat alumininen Bialetti Brikka ja se iso Bialettin Mukka Express. En tiedä tehdäänkö kumpaakaan enää. Sääli ettei Brikkan suutin levinnyt kaikkiin Bialettin mokkapannuihin...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #54 : Heinäkuu 28, 2011, 22:33:16 ip »


Saahan tuohon induktiolieteen adapterilätkän, jolloin voi käyttää vaikkapa keraamisia haudutuspatoja. Induktiota en
mihinkään vaihtaisi, mutta tuon "veenuksen" vaihdan mielelläni erilliseen keittolevyyn. En ollut siihen muutenkaan tyytyväinen.

Alkuviikosta tuli ostettua, niin ikään prismasta joku mutteripannun kopio vitosella.
Testailin sitä ja laitoin videon youtubeen:  http://youtu.be/cQmYcx7KwBs
Siinä(kin) oli ero kahvien maussa kuin yöllä ja päivällä. Bialetin hyväksi.

Huomenna saan keitettyä mokat talon keittiössä. Toki se tuolla ulkonakin menee näin
kesäaikaan, mutta talvella voisi olla vähän ankeaa.

europiccolaa odotellessa
   :)  (saattaa olla että viikon kuluttua präsäilen kakkua jo sellaisella)
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #55 : Heinäkuu 29, 2011, 15:14:21 ip »

Alkuviikosta tuli ostettua, niin ikään prismasta joku mutteripannun kopio vitosella.
Testailin sitä ja laitoin videon youtubeen:  http://youtu.be/cQmYcx7KwBs
Siinä(kin) oli ero kahvien maussa kuin yöllä ja päivällä. Bialetin hyväksi.

Niin, "Bialetti voitti vertailun". Vai voittiko? Kävikö sittenkin niin, että 2-3 kupin mutteri voitti 6 kupin mutterin? Entä jos molemmat olisivat olleet Bialetteja - veikkaan, että silloinkin pienempi pannu olisi voittanut. Omat mutterikokemukseni kertovat, että parasta kahvia tekee 3 kupin mutteri (joka tuottaa suomalaisittain 2 kupillista). En silti millään tapaa epäile sinun johtopäätöksiäsi, sen verran heppoiselta se vitosen kloonipannu vaikutti kuvauksesi perusteella. Jengojen mittatarkkuus vaikuttaa lähinnä käyttömukavuuteen, mutta materiaalin vahvuus on tärkeää. Tässäkin asiassa paksupohjainen pannu on ohutpohjaista parempi. Olen käyttänyt halpispannuja, jotka ovat olleet tukevia ja painavia - hyvin ovat toimineet. Olen myös nähnyt kloonipannuja, jotka ovat kieroutuneet vänkkäröiksi jo parin käytön jälkeen.
     
   
     
Kirjattu

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #56 : Heinäkuu 29, 2011, 16:26:46 ip »

Niin, "Bialetti voitti vertailun". Vai voittiko? Kävikö sittenkin niin, että 2-3 kupin mutteri voitti 6 kupin mutterin? Entä jos molemmat olisivat olleet Bialetteja - veikkaan, että silloinkin pienempi pannu olisi voittanut..........   

Noin tuossa varmaankin kävi. Mietin jo eilen illalla, että taisin laukoa turhan hätäisiä johtopäätöksiä bialetin hyväksi. Pieni pannu voitti ison, pieni alumiininen voitti isomman rosterisen.
Kirjoitin blogiini että pieni bialetti vaikuttaa koostaan huolimatta painavammalta kuin tuo kuuden kupin klooni. Otin mutterit puntariin:

3(2) kupin bialetti, kokonaispaino ilman suodatinta 420 grammaa: yläosa 250g, alaosa 165g.
6  kupin "pepita",   kokonaispaino 350 grammaa: yläosa 180, ja alaosa 170g.
Olin vääntää tuon kloonin yläosan solmuun, kun ruuvasin sen ensimmäisen kerran kiinni, ja jenka "leikkasi kiinni". En mielestäni
käyttänyt kohtuutonta voimaa. Syy vetelyyteen saattaa olla miltei millimetrin ainevahvuuden ohuemmuuden lisäksi siinä että
tuossa isossa on enemmän kulmia.

Palautin tänään venuksen prismaan, ja sain rahat takaisin kun ilmoitin syyksi induktion toimimattomuuden.
Tutkivat pannun käyttämättömyyden, olin putsannut hyvin testaukseni jälkeen.

Sijoitin palautetut rahat keittolevyyn, ja eotuksella ostin kaksi askia Marlboroa.




Menee kahvista keräilyesineiden puolelle, mutta kiinnostaa vielä tuossa pienessä bialetin 1985 mutteripannun sileässä osassa
oleva teksti: "Portorico". Muistan nähneeni netissä jossain kuvassa, vastaavassa pannussa jonkun muun paikan-nimen.
Ovatkohan nuo jossain vaiheessa nimenneet pannujaan eri nimillä, eri valmistusvuosina...

 
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #57 : Heinäkuu 29, 2011, 22:48:57 ip »

Niin saattaahan tuo olla, (pienet vs. isot) makuasioita, sanoi se kuuluisa koirakin joka...
Itse olen kuitenkin onnistunut oman makuni mukaan saamaan tuolla "järkäleellä" hyvät aamumokat, eikä ole ollut sen kanssa ongelmia.

Itseasiassa en aluksi pitänyt muttereista, kunnes kaverilla sain pienestä alumiinisesta mokat ja eukko tuttocremasta vielä vaahdot omansa päälle. Hyvää oli, jopa niin hyvää että seuraavan kerran kaupoilla ollessani nappasin tuon mukaani (ja Venuksen ihan sen imo tyylikkään ulkonäön perusteella sekä lieden vuoksi).
Alkuun keittelin paljonkin, sitten innostus lopahti ja siirtyi muihin valmistustapoihin. Nyt tämän ketjun noston innostamana otetaan taas Venus kaapista esiin, ja eikun kokeilemaan erilaisia papuja siihen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #58 : Heinäkuu 30, 2011, 11:00:55 ap »

Oma Venukseni pölyttyy myös kaapissa (sekä isompi alumiininen pannu myös), pitäisi varmaan taas testailla tämän ketjun innoittamana :). Venuksen ostin Bialetti Outletistä Italista jokunen vuosi sitten, oli aikamoisen edullinen (jotain 10 euroa)  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2574
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #59 : Heinäkuu 30, 2011, 21:01:51 ip »



Palautin tänään venuksen prismaan, ja sain rahat takaisin kun ilmoitin syyksi induktion toimimattomuuden.
Tutkivat pannun käyttämättömyyden, olin putsannut hyvin testaukseni jälkeen.

Juu, valehtele -se kannattaa! ;-)

Vanha totuus, ja myös Velipuolikuusta tuttu ;-D
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::