Kahvikeskustelu > Baristatekniikka
Miten keitätte Mutteripannulla
<< < (9/39) > >>
akallio:
Jos joku aloittaa kysymyksensä: "Aloittelevan mutteripannistin ongelmia...", niin kyllä minusta meidän kahvinörttien pitää se sietää, että joku vastaa myös suoraan itse kysymykseen. Tällä foorumilla kuitenkin harvemmin se hifistelyosastokaan jää mainitsematta, kuten ei jäänyt tälläkään kertaa. :) Tosin epäilen, että hifistelyn osalta pannun koolla, materiaalilla ja lämmönlähteellä on suuri merkitys. Jos sille tielle lähtee, niin pitäisi sitten nuo asiat ottaa huomioon ja säätää rutiini omaan ympäristöön esim. lämpömittaria apuna käyttäen, videon esimerkkiä seuraten ei välttämättä osu ollenkaan kohdalleen. Yleensä siinä harrastuneisuuden vaiheessa onkin sitten jo hyvä keitin ja mylly hankittu...
jiitee:

--- Lainaus käyttäjältä: akallio - Maaliskuu 17, 2011, 13:12:41 ip ---Jos joku aloittaa kysymyksensä: "Aloittelevan mutteripannistin ongelmia...", niin kyllä minusta meidän kahvinörttien pitää se sietää, että joku vastaa myös suoraan itse kysymykseen.

--- Lainaus päättyy ---

Kuka tässä ketjussa ei olisi tuota sietänyt? Menee taas aiheen vierestä tuhatta ja sataa, mutta pakko vielä selventää koska tuntuu ettei ymmärrystä synny: ongelma ei ollut siinä että vastattiin suoraan - vastauksen "perustelut" vaan olivat mielestäni hieman (puoliprovosoivaa) sitä sun tätä (...ehkä sillä että alupannu on helpompi ja halvempi valmistaa, voi olla myös jotain tekemistä sen suosion kanssa... ja kuinka moni näistä käyttäjistä juo mokkansa kunnon tujauksella sokeria?)

Faktaahan on että alumiini ja teräs eivät ole samaa ainetta, näin myös niistä valmistetuilla pannuilla olettaisi olevan käyttäytymiseroja - varsinkin kuumennusvaiheessa. Mutta kuinka paljon? Eikö alupannukahvi todellakaan hyödy veden esilämmittämisestä? (itse ainakin totesin aikoinaan että hyötyi ja tämä oli vuosia ennen tuota mainittua videota, kun mokkapannulla vielä jaksoin näprätä). Mikä on valmistuksessa suurin ongelma - sekö, että yläosa ennättää kuumua liikaa kun vesi alhaalla lämpenee liian hitaasti, vai joku muu(*) ? Kuinka käyttäytyy teräspannu induktioliedellä tässä suhteessa?


(*)

[hupiosio Espanjalaisille]
Tässä ketjussa aiemmin mainitussa artikkelissa todetaan:
"When water level reaches the end of the funnel, the short-cut between external ambient and air–vapour mixture, which no more drives in-tank water out of the tank, causes an intense evaporation, named strombolian phase. In this phase vapour–liquid–solid extraction occurs, with consequent extraction of soluble compounds which are generally noxious for the quality of the final product. The higher the pressure and temperature, the higher the extraction of undesired components."
Tämä viittaisi myös loppuvaiheen "pulputusosioon" - mutta kuinka tämä eroaa noissa erityyppisissä pannuissa?
[/hupiosio Espanjalaisille]
sarvis:
Kiitoksia vaan kauhiast vastauksista. Pari asiaa selvennykseksi: katsoin jonkun maestron videon, jossa kehotettiin tosiaan kuumentamaan vesi ensin. Kokeilin. Ei eroa. Märkään pyyhkeeseen en sentään viitsinyt ryhtyä. Jos se auttaisi saamaan herkullista mokkaa, voisin kyllä viilentää pannua kuivajäällä sekuntikello kourassa ja lämpömittari toisessa. Optimaalista toki olisi, että pannu toimisi idioottivarmasti ilman erikoiskikkailuja. Toimisi = tuottaisi juomakelpoista kahvia.

Kahvina olen käyttänyt uskollisesti kahviliikkeiden tarjoamaa "mutteripannujauhatusta", mikä ei näemmä toimi (miksi pirussa ne sitten myy sitä mutterikahvina?). Oma myllykin löytyy, Zassenhausin Brasilia, mutta sillä en ole vielä mutteria varten jauhamista kokeillut.

Tyhmä kysymys nro jotakin: montako grammaa tuon kuuden kupin Bialettin pitäisi vetää kahvipuruja?
cartman:

--- Lainaus käyttäjältä: sarvis - Maaliskuu 20, 2011, 19:20:50 ip ---Kahvina olen käyttänyt uskollisesti kahviliikkeiden tarjoamaa "mutteripannujauhatusta", mikä ei näemmä toimi (miksi pirussa ne sitten myy sitä mutterikahvina?). Oma myllykin löytyy, Zassenhausin Brasilia, mutta sillä en ole vielä mutteria varten jauhamista kokeillut.

Tyhmä kysymys nro jotakin: montako grammaa tuon kuuden kupin Bialettin pitäisi vetää kahvipuruja?

--- Lainaus päättyy ---

Kipitä nyt lähimpään S-kauppaan ja osta paketti sitä Segafredon Espressoa, maksaa kai 2-3 euroa. Ei sinun tarvitse siitä tykätä, mutta sillä sinun on helppo katsoa, miten mutterisi pitäisi "teknisesti" toimia. Kun näin todennat pannusi toimivuuden, näet myös millainen kahvin karkeus on OK mutterillesi. Siten saat vertailukohdan kahviliikkeiden jauhatukselle ja vaihtoehtoiselle omalle jauhatuksellesi. Mutteri ei tykkää, jos jauhetun kahvin seassa on hienoa pölymäistä jaetta. Kaupan hyllystä ostettu teollinen, tasajakeinen ("liian karkea ja liian kuiva espressojauhatus") sopii mutterille hyvin. Sellaiseen jauhatukseen tulisi pyrkiä kotonakin, jos itse jauhaa. Kaupan puruja voit painella hieman kasaan, mutta ei varsinaista tamppaamista tai tiivistämistä! Muista myös, että vasta jauhettu kahvi on "rasvaisempaa", kuin kaupan paketin jauhatus. Siten vasta jauhettu kahvi tukkii mutterin helpommin. Se on kaadettava mutterin sihtiin löysemmin.

Oikea määrä kahvia mutterin sihtiin on yksi sihdillinen. Tämä puujalkavitsi tarkoittaa sitä, että sihti kaadetaan aina täyteen. Varmaankin joku on tutkinut asiaa puntaroimalla kahvin määrän, itse pidän asiaa vähemmän tärkeänä. "Yksi sihdillinen" on ollut minulle riittävä ohje. Luulen, että tarkka grammamäärä heittelee kahvin tuoreuden ja jauhatuksen karkeuden mukana.
         
   
razzatta:
Induktioliesien kanssa pähkäileville vihje:

Kannattaa ostaa sellainen tarkoitukseen suunniteltu "metallilätkä", joka laitetaan induktiolevylle ja joka johtaa lämpöä. Sillä saa toimimaan erilaiset pikkukattilat, mutterit ym. lempikapistukset, jotka ei induktiolla normaalisti toimi.

Ei maksa montaa euroa.


--- Lainaus käyttäjältä: OskuK - Maaliskuu 17, 2011, 00:03:54 ap ---Naisystävä hommasi injektiolieden ;-) Siis teräsmutteri. Vaan ei, se oli lian pieni -ei tajunnut infektio sitä. Ok, teräskattila, johon mutteripannu sisään ja keittämään. No, kattila on aikas kuuma ja homma alkoi arveluttaa. Helpointa oli hommata yhden levyn keittolevy mokkapannulle.

--- Lainaus päättyy ---
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu
Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta