Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Miten keitätte Mutteripannulla  (Luettu 145431 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #30 : Maaliskuu 16, 2011, 17:04:34 ip »

Onko näissä alumiinisissa muttereissa näinkin isoja eroja rosterisiin, sillä en ole kohdannut tilannetta jossa veden kiehumisen odottelu saisi ylikuumenemisen ongelmia.
Montaa pienempää alumutteria olen hiplaillut kaupoilla, mutta kun on induktioliesi, niin ne jäävätkin vain haaveiksi.

Juuri noin minäkin ajattelin, kun katsoin tuota videota. Hyödyllinen video sinänsä, paljon hyvää tietoa. Pari asiaa jäi päällimmäisinä mieleen:

Video näytti konkreettisesti mikä ero on alumiinisella pannulla verrattuna rosteripannuun. Ei alupannulla törmää noihin ongelmiin normaalin sähkölevyn kanssa ainakaan. Ilkeästi voisi sanoa, että tässä videossa Mestari ensin kehitti itselleen ongelman ja sitten näytti miten ongelma ratkaistaan. Toinen, arkisempi tapa on jättää rosteripannu ja bunsen-poltin veks ja kahvitella normaalilla liedellä alupannulla.

Uskon, että Mestari sai aikaan maukkaan kahvin. Siltikin tämä opettavainen video menee juuri tuohon ystäväni "teillä Suomessa on varmasti asiat oikein hyvin" kategoriaan. Selkokielellä: "eikö teillä tosiaankaan ole tämän parempaa tekemistä?". Italiassa asustelee 60 miljoonaa ihmistä, Ranskassa myös 60, Espanjassa 50 ja Portugalissa 10. Lisäksi muutama sata miljoonaa Latinalaisessa Amerikassa. Voimme siten turvallisesti väittää, että useat kymmenet miljoonat ihmiset keittelevät kahvinsa päivittäin mutterilla (jollain sen variaatiolla). On aivan takuuvarmaa, että näissä kodeissa ei sähläillä aamukahvilla  erillisten vesikattiloiden ja kuivien ynnä märkien pyyhkeiden kanssa! Vesi pannuun, kahvi sihtiin ja menoksi. Näinhän mutterin kuuluukin toimia. Näin kuuluu myös "sarviksen" mutterin toimia. Hyvää kahvia mutterista, ilman sen kummempaa säätämistä.

Tokihan edistynyt harrastaja saa hifistellä pannunsa kanssa vaikka kuinka paljon. Ja ehkäpä siten sieltä mutterista saadaan ulos se viimeinenkin promille hyvää aromia samalla, kun pidetään orastava kitkeryys poissa. Mutta aika kaukana tuo touhu on arkielämästä. Eikä "sarviksen" ongelma ole kiinni kylmistä tai kuumista pyyhkeistä, vaan todennäköisimmin kahvin liiasta hienoudesta. Kyllä 6 kupin mutteri toimii miljoonissa kodeissa ihan hyvin sellaisenaankin.
 
   
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #31 : Maaliskuu 16, 2011, 17:14:56 ip »

Montaa pienempää alumutteria olen hiplaillut kaupoilla, mutta kun on induktioliesi, niin ne jäävätkin vain haaveiksi.

Et ole ainoa haaveilija... Näin nimittäin kesällä Espanjassa alumiinisia mutteripannuja, jotka toimivat myös induktioliedellä. Niissä oli upotettu teräslevy pannun pohjaan. Tuotteen merkki oli muistaakseni italialainen, ei kuitenkaan Bialetti. Eivät montaa euroa maksaneet. Hyllyssä oli myös 6 euron hintainen alumiininen mutteri, jonka alaosa oli pinnoitettu sisältä jollain muovilla. Eiköhän se ollut olevinaan Teflonia tai jotain vastaavaa. Tämän pannun vesitila ei mustene, eikä kerää seinilleen epäpuhtauksia ja hajuja, kuten huonosti pesty mutteri usein tekee.   
   
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #32 : Maaliskuu 16, 2011, 17:26:57 ip »

Selkokielellä: "eikö teillä tosiaankaan ole tämän parempaa tekemistä?". Italiassa asustelee 60 miljoonaa ihmistä, Ranskassa myös 60, Espanjassa 50 ja Portugalissa 10. Lisäksi muutama sata miljoonaa Latinalaisessa Amerikassa. Voimme siten turvallisesti väittää, että useat kymmenet miljoonat ihmiset keittelevät kahvinsa päivittäin mutterilla (jollain sen variaatiolla). On aivan takuuvarmaa, että näissä kodeissa ei sähläillä aamukahvilla  erillisten vesikattiloiden ja kuivien ynnä märkien pyyhkeiden kanssa! Vesi pannuun, kahvi sihtiin ja menoksi. Näinhän mutterin kuuluukin toimia. Näin kuuluu myös "sarviksen" mutterin toimia. Hyvää kahvia mutterista, ilman sen kummempaa säätämistä.

Tokihan edistynyt harrastaja saa hifistellä pannunsa kanssa vaikka kuinka paljon. Ja ehkäpä siten sieltä mutterista saadaan ulos se viimeinenkin promille hyvää aromia samalla, kun pidetään orastava kitkeryys poissa. Mutta aika kaukana tuo touhu on arkielämästä. Eikä "sarviksen" ongelma ole kiinni kylmistä tai kuumista pyyhkeistä, vaan todennäköisimmin kahvin liiasta hienoudesta. Kyllä 6 kupin mutteri toimii miljoonissa kodeissa ihan hyvin sellaisenaankin.

No niin... jos nyt ei ihan näin suoraviivaisesti "päätellä" siitä mitä miljoonat muut ihmiset tekevät ja mikä on "oikein".

On kaksi täysin eri asiaa miten "mutterin kuuluu toimia" ja "miten mutterilla saa hyvää kahvia". Jälkimmäisessä kun tuo hyvän kahvin määritelmä ei ole ihan sama kaikille. Mestarin esittelemä tapa on sellainen, joka hänen mielestään tuo kyseisellä laitteella kahvin ominaisuudet parhaiten esille. Toisille hyvä tapa on sellainen jolla saa aikaiseksi kahvia joka ei maistu pahalle. Eli amerikkalaisittain: "älä vertaa omenoita appelsiineihin".
Kirjattu

Coffee King

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #33 : Maaliskuu 16, 2011, 17:51:51 ip »

Lainaus
On kaksi täysin eri asiaa miten "mutterin kuuluu toimia" ja "miten mutterilla saa hyvää kahvia". Jälkimmäisessä kun tuo hyvän kahvin määritelmä ei ole ihan sama kaikille.

Näinpä se on. Veikkaisin kuitenkin että Sarvis aloittelevana mutteripannukeittelijänä ei kuulu siihen ryhmään, jolle hyvä kahvi tässä tapauksessa tarkoittaisi sitä, että mutteripannukahvia valmistetaan märkien pyyhkeiden ja täsmäjäähdytyksen kanssa. Näin ollen Cartman on mielestäni oikeassa palauttaessaan keskustelun "maan pinnalle". Nythän ongelman ydin on luultavimmin liian hienoksi jauhetussa (ja pakatussa?) kahvissa. Karkeammalla jauhatuksella ja kevyellä taputuksella päästään moottoriöljystä eroon ja saadaan hyvää (tai vähintäänkin kelvollista) mutterikahvia, mikä lieneekin tämänhetkisenä tavoitteena aloittelijalle. Sitä samaa mitä kymmente miljoonat ihmiset (olivatpa sitten oikeassa tai väärässä) tyytyväisinä juovat.

Sitten jos joskus haluaa "hifistellä" niin sitten vaan pyyhe kehään  ;D

Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #34 : Maaliskuu 16, 2011, 18:38:05 ip »

Näinpä se on. Veikkaisin kuitenkin että Sarvis aloittelevana mutteripannukeittelijänä ei kuulu siihen ryhmään, jolle hyvä kahvi tässä tapauksessa tarkoittaisi sitä, että mutteripannukahvia valmistetaan märkien pyyhkeiden ja täsmäjäähdytyksen kanssa.

Toki toki, mutta kuvailun sävy vain oli sellainen että ei tarvita kovinkaan paljoa rivien välistä lukemista, jotta sen voi tulkita kommentiksi: "naurettavaa pelleilyä" - ja näin ohitetaan täysin pointti siitä mistä pidemmälle viedyssä kahviharrastuksessa voi olla kyse (nähdään se vain sähläyksenä ja valmistamisen vaivana). Tämä näkökanta on aloittelijankin hyvä tiedostaa, vaikka aloittaakin vasta perusjutuista.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #35 : Maaliskuu 16, 2011, 23:54:17 ip »

Minä en kyllä lukenut cartmanin rivien välistä kommenttia pelleilystä, vaan pääasiassa sen erittäin hyvän huomion, että teräspannulla ja alumiinipannulla on eroa. Siksi videolla esitetty tapa ei välttämättä ole hyvä ratkaisu alkuperäiselle kysyjälle.

Retkeillessä on tullut huomattua, että alumiini on mainio materiaali kun vesi pitää saada kuumaksi nopeasti. Ja kun juo pannukahvia nuotion äärellä, niin alumiinin mahdolliset terveyshaitatkin kivasti mitätöityvät muiden tekijöiden rinnalla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2215
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #36 : Maaliskuu 17, 2011, 00:03:54 ap »

Naisystävä hommasi injektiolieden ;-) Siis teräsmutteri. Vaan ei, se oli lian pieni -ei tajunnut infektio sitä. Ok, teräskattila, johon mutteripannu sisään ja keittämään. No, kattila on aikas kuuma ja homma alkoi arveluttaa. Helpointa oli hommata yhden levyn keittolevy mokkapannulle. Ja pannuksi Brikka, jota ei teräksisinä saakaan.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #37 : Maaliskuu 17, 2011, 01:08:55 ap »

Mestarin esittelemä tapa on sellainen, joka hänen mielestään tuo kyseisellä laitteella kahvin ominaisuudet parhaiten esille.

Eikös se kahvi nyt parhaimmillaankin ole kuitenkin aina "good enough"?  :)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #38 : Maaliskuu 17, 2011, 10:57:18 ap »

Minä en kyllä lukenut cartmanin rivien välistä kommenttia pelleilystä, vaan pääasiassa sen erittäin hyvän huomion, että teräspannulla ja alumiinipannulla on eroa.

Varsin ymmärtäväinen olet tulkinnassasi, hatunnosto siitä - itselleni nuo kaksi viimeistä kappaletta ovat edelleen aika suoraa tykitystä. Ajatuksenahan noissa on se, että "helppo = oikea tapa", "vaikea = väärä tapa" - perusteluna käytännöllisyys arkielämässä (ja sitten ne miljoonat ihmiset). Tietysti jos käytännöllisyys on ykköskriteeri, niin sitten...

Eikös se kahvi nyt parhaimmillaankin ole kuitenkin aina "good enough"?  :)

:)
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1989
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #39 : Maaliskuu 17, 2011, 11:35:47 ap »

Varsin ymmärtäväinen olet tulkinnassasi, hatunnosto siitä - itselleni nuo kaksi viimeistä kappaletta ovat edelleen aika suoraa tykitystä. Ajatuksenahan noissa on se, että "helppo = oikea tapa", "vaikea = väärä tapa" - perusteluna käytännöllisyys arkielämässä (ja sitten ne miljoonat ihmiset). Tietysti jos käytännöllisyys on ykköskriteeri, niin sitten...

Juu kyllähän tuo torvensoittamisen puolelle minustakin meni...

Itse vain koen mielenkiintoiseksi, jos ammattitaitoinen barista esittelee jonkin uuden tai vaihtoehtoisen tavan käyttää/kokeilla kotoota löytyvää kahviaparaattia. Tässä tapauksessa mutteripannun kohdalla; itse kun en ole kovinkaan maukasta kahvia sillä saanut aikaiseksi (tosin vuosia sitten Italiassa sitä tuli paljon kotona käytettyä, kun ei muutakaan ollut). Yleensä menee joko tervan puolelle, tai sitten vetisen ja aliuuttuneen. Jokainenhan saa tehdä kahvinsa niinkuin haluaa, eikä tuo Jimin video mikään "tässä teille oikea" -tapa ollutkaan. Tuommoista ohjetta en mihinkään Pirkka-lehteen lähtisi painamaan, mutta etenkin täällä hifistelijöiden foorumilla ei erikoisempien/hankalien tapojen esittely pitäisi olla mitenkään ihmeellistä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #40 : Maaliskuu 17, 2011, 13:12:41 ip »

Jos joku aloittaa kysymyksensä: "Aloittelevan mutteripannistin ongelmia...", niin kyllä minusta meidän kahvinörttien pitää se sietää, että joku vastaa myös suoraan itse kysymykseen. Tällä foorumilla kuitenkin harvemmin se hifistelyosastokaan jää mainitsematta, kuten ei jäänyt tälläkään kertaa. :) Tosin epäilen, että hifistelyn osalta pannun koolla, materiaalilla ja lämmönlähteellä on suuri merkitys. Jos sille tielle lähtee, niin pitäisi sitten nuo asiat ottaa huomioon ja säätää rutiini omaan ympäristöön esim. lämpömittaria apuna käyttäen, videon esimerkkiä seuraten ei välttämättä osu ollenkaan kohdalleen. Yleensä siinä harrastuneisuuden vaiheessa onkin sitten jo hyvä keitin ja mylly hankittu...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #41 : Maaliskuu 18, 2011, 18:06:52 ip »

Jos joku aloittaa kysymyksensä: "Aloittelevan mutteripannistin ongelmia...", niin kyllä minusta meidän kahvinörttien pitää se sietää, että joku vastaa myös suoraan itse kysymykseen.

Kuka tässä ketjussa ei olisi tuota sietänyt? Menee taas aiheen vierestä tuhatta ja sataa, mutta pakko vielä selventää koska tuntuu ettei ymmärrystä synny: ongelma ei ollut siinä että vastattiin suoraan - vastauksen "perustelut" vaan olivat mielestäni hieman (puoliprovosoivaa) sitä sun tätä (...ehkä sillä että alupannu on helpompi ja halvempi valmistaa, voi olla myös jotain tekemistä sen suosion kanssa... ja kuinka moni näistä käyttäjistä juo mokkansa kunnon tujauksella sokeria?)

Faktaahan on että alumiini ja teräs eivät ole samaa ainetta, näin myös niistä valmistetuilla pannuilla olettaisi olevan käyttäytymiseroja - varsinkin kuumennusvaiheessa. Mutta kuinka paljon? Eikö alupannukahvi todellakaan hyödy veden esilämmittämisestä? (itse ainakin totesin aikoinaan että hyötyi ja tämä oli vuosia ennen tuota mainittua videota, kun mokkapannulla vielä jaksoin näprätä). Mikä on valmistuksessa suurin ongelma - sekö, että yläosa ennättää kuumua liikaa kun vesi alhaalla lämpenee liian hitaasti, vai joku muu(*) ? Kuinka käyttäytyy teräspannu induktioliedellä tässä suhteessa?


(*)

[hupiosio Espanjalaisille]
Tässä ketjussa aiemmin mainitussa artikkelissa todetaan:
"When water level reaches the end of the funnel, the short-cut between external ambient and air–vapour mixture, which no more drives in-tank water out of the tank, causes an intense evaporation, named strombolian phase. In this phase vapour–liquid–solid extraction occurs, with consequent extraction of soluble compounds which are generally noxious for the quality of the final product. The higher the pressure and temperature, the higher the extraction of undesired components."
Tämä viittaisi myös loppuvaiheen "pulputusosioon" - mutta kuinka tämä eroaa noissa erityyppisissä pannuissa?
[/hupiosio Espanjalaisille]
Kirjattu

sarvis

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #42 : Maaliskuu 20, 2011, 19:20:50 ip »

Kiitoksia vaan kauhiast vastauksista. Pari asiaa selvennykseksi: katsoin jonkun maestron videon, jossa kehotettiin tosiaan kuumentamaan vesi ensin. Kokeilin. Ei eroa. Märkään pyyhkeeseen en sentään viitsinyt ryhtyä. Jos se auttaisi saamaan herkullista mokkaa, voisin kyllä viilentää pannua kuivajäällä sekuntikello kourassa ja lämpömittari toisessa. Optimaalista toki olisi, että pannu toimisi idioottivarmasti ilman erikoiskikkailuja. Toimisi = tuottaisi juomakelpoista kahvia.

Kahvina olen käyttänyt uskollisesti kahviliikkeiden tarjoamaa "mutteripannujauhatusta", mikä ei näemmä toimi (miksi pirussa ne sitten myy sitä mutterikahvina?). Oma myllykin löytyy, Zassenhausin Brasilia, mutta sillä en ole vielä mutteria varten jauhamista kokeillut.

Tyhmä kysymys nro jotakin: montako grammaa tuon kuuden kupin Bialettin pitäisi vetää kahvipuruja?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 889
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #43 : Maaliskuu 20, 2011, 21:44:06 ip »

Kahvina olen käyttänyt uskollisesti kahviliikkeiden tarjoamaa "mutteripannujauhatusta", mikä ei näemmä toimi (miksi pirussa ne sitten myy sitä mutterikahvina?). Oma myllykin löytyy, Zassenhausin Brasilia, mutta sillä en ole vielä mutteria varten jauhamista kokeillut.

Tyhmä kysymys nro jotakin: montako grammaa tuon kuuden kupin Bialettin pitäisi vetää kahvipuruja?

Kipitä nyt lähimpään S-kauppaan ja osta paketti sitä Segafredon Espressoa, maksaa kai 2-3 euroa. Ei sinun tarvitse siitä tykätä, mutta sillä sinun on helppo katsoa, miten mutterisi pitäisi "teknisesti" toimia. Kun näin todennat pannusi toimivuuden, näet myös millainen kahvin karkeus on OK mutterillesi. Siten saat vertailukohdan kahviliikkeiden jauhatukselle ja vaihtoehtoiselle omalle jauhatuksellesi. Mutteri ei tykkää, jos jauhetun kahvin seassa on hienoa pölymäistä jaetta. Kaupan hyllystä ostettu teollinen, tasajakeinen ("liian karkea ja liian kuiva espressojauhatus") sopii mutterille hyvin. Sellaiseen jauhatukseen tulisi pyrkiä kotonakin, jos itse jauhaa. Kaupan puruja voit painella hieman kasaan, mutta ei varsinaista tamppaamista tai tiivistämistä! Muista myös, että vasta jauhettu kahvi on "rasvaisempaa", kuin kaupan paketin jauhatus. Siten vasta jauhettu kahvi tukkii mutterin helpommin. Se on kaadettava mutterin sihtiin löysemmin.

Oikea määrä kahvia mutterin sihtiin on yksi sihdillinen. Tämä puujalkavitsi tarkoittaa sitä, että sihti kaadetaan aina täyteen. Varmaankin joku on tutkinut asiaa puntaroimalla kahvin määrän, itse pidän asiaa vähemmän tärkeänä. "Yksi sihdillinen" on ollut minulle riittävä ohje. Luulen, että tarkka grammamäärä heittelee kahvin tuoreuden ja jauhatuksen karkeuden mukana.
         
   
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #44 : Toukokuu 02, 2011, 11:54:44 ap »

Induktioliesien kanssa pähkäileville vihje:

Kannattaa ostaa sellainen tarkoitukseen suunniteltu "metallilätkä", joka laitetaan induktiolevylle ja joka johtaa lämpöä. Sillä saa toimimaan erilaiset pikkukattilat, mutterit ym. lempikapistukset, jotka ei induktiolla normaalisti toimi.

Ei maksa montaa euroa.

Naisystävä hommasi injektiolieden ;-) Siis teräsmutteri. Vaan ei, se oli lian pieni -ei tajunnut infektio sitä. Ok, teräskattila, johon mutteripannu sisään ja keittämään. No, kattila on aikas kuuma ja homma alkoi arveluttaa. Helpointa oli hommata yhden levyn keittolevy mokkapannulle.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario