Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Miten keitätte Mutteripannulla  (Luettu 173493 kertaa)

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #180 : Elokuu 16, 2021, 08:48:54 ap »

Onko täällä kellään kokemuksia suurista, kokoluokaltaan 18 kupin mutteripannuista? Hommasin tällaisen Bialettin mallin kesällä, ajatuksena että on laite jolla voi keittää kahvit helposti jos on enemmän kahvin juojia kerralla. Ongelma tässä on itsellä se että kahvin valmistus on todella hidasta. Induktiolevy + Bialettin adapteri on aivan toivoton ja ainoa jolla olen saanut kahvin ulos pannusta on kaasulla toimiva retkikeitin. Tässäkin kahvi alkaa valmistumaan todella hitaasti kun veden on saanut kiehumaa. Pannu alkaa alusta alkaen räkimään kahvia muutama tippa kerrallaan ja valmistuminen kestää tuulen suunnasta riippuen n. 15min. Jauhatuksena olen käyttänyt samaa kuin puolet pienemmässä pannussa jossa kahvi valmistuu ihan normaalisti.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1487
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #181 : Elokuu 16, 2021, 13:41:23 ip »

Vanha kikka on, että lämmittää veden etukäteen. Se myös vähentää mutterikeittimelle ominaista kitkeryyttä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #182 : Elokuu 16, 2021, 13:45:10 ip »

Vanha kikka on, että lämmittää veden etukäteen. Se myös vähentää mutterikeittimelle ominaista kitkeryyttä.

Näin olen tehnyt jo pienemmilläkin pannuilla, mutta tässä isossa pannussa saa vesi kiehua pitkään että kahvi alkaa tulla läpi.
Kirjattu

Haappis

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 12
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #183 : Elokuu 16, 2021, 14:40:46 ip »

Tutun kuuloiset oireet vaikka itselläni suurin mutteri on vain 6-8 kupin keitin. Pienemmällä mutterilla ei ole ollut samanlaisia ongelmia. Videon mukainen korjaussarja auttoi itselläni huomattavasti.

https://www.youtube.com/watch?v=4yGinq5NaCA
Kirjattu

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #184 : Elokuu 16, 2021, 15:36:16 ip »

Tutun kuuloiset oireet vaikka itselläni suurin mutteri on vain 6-8 kupin keitin. Pienemmällä mutterilla ei ole ollut samanlaisia ongelmia. Videon mukainen korjaussarja auttoi itselläni huomattavasti.

https://www.youtube.com/watch?v=4yGinq5NaCA

Täytyy kokeilla tuota putkitiivistettä jos auttaisi, juuri tuolla tavalla kahvi roiskuu kuin videon alussa. Tiivistehän tuossa pannussa on uusi joten siitä ei vielä havaintojeni mukaan ainakaan vuoda. Taitaa isommissa pannuissa korostua nämä ongelmat.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 685
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #185 : Elokuu 16, 2021, 16:13:41 ip »

Nuo Bialettit eivät ole mitään koneistettuja, joten varmastikin tuontasoisia mittaheittoja on. Ja varmastikin isompi on rakenteeltaan löysempi, kun ei tuon suppilo-osan materiaali taida olla yhtään sen paksumpaa noissa isommissa. Varmaan voisi ptfe-teipin sijasta käyttää myös ohutta O-rengasta.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1487
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #186 : Elokuu 16, 2021, 19:37:00 ip »

Näin olen tehnyt jo pienemmilläkin pannuilla, mutta tässä isossa pannussa saa vesi kiehua pitkään että kahvi alkaa tulla läpi.

Hmm, onko se retkikeitin jotenkin supertehokas? Perinteisten kaasuliesien tehojen muistan joskus kuulleni jäävän alle tehokkaimpien induktioliesien. Sillä oletuksella tietysti, että talossa on vedetty modernit sähköt. Vanhassa talossa, jossa on vanhan talon sähkötekniikka, induktion tehot luonnollisesti jäävät siitä, mihin se pystyisi. Jotenkin näin ainakin eräs ex-sähkäri tuttuni asian muotoili.

Toinen potentiaalinen heikko lenkki lienee se adapteri. Ei se ainakaan prosessia nopeuta. Bialetti itse joskus kehuskeli alumiinia sen lämmönjohto-ominaisuuksien vuoksi. Se kuulemma on huomattavasti parempi kuin teräs. Nythän siinä välissä on adapteri, joka ei ainakaan pelkkää alumiinia ole. Jostain webin syövereistä pikaisesti vilkaisemalla löytyi tieto, jonka mukaan alumiinin lämmönjohtavuus on 210 W/Km ja raudan 80 W/Km.

En keksi, miten muuten ongelman kiertäisi kuin jatkaa retkikeittimen kanssa. Kai siitäkin jonkinlaisen ohjelmanumeron voi tehdä... ;)

Ainahan voi toki kokeilla sitä, että pikapikaa kaataa valmiiksi kiehuvan veden Bialettiin ja kokeilee karkeampaa jauhatusta. Eihän siinä menetä kuin korkeintaan vähän kahvia.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 685
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #187 : Elokuu 17, 2021, 06:55:59 ap »

Nuo adapterithan on kehnoja, tehohäviöt on melkoisia. Ja mitä alumiiniin tulee, niin siinä on myös hävikki seinien kautta suurempaa. Teräs, mutta modernilla pohjalla olisi todennäköisesti parempi.

Tuo tiivistyskikka on kyllä niin nerokas, että lähtisin itse siitä liikkeelle.
Kirjattu

Mr. K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #188 : Elokuu 17, 2021, 10:42:26 ap »

Kymmenkunta vuotta vanhassa Bialettissa on siististi sorvattu ura
sihtiä varten ja sihti asettuu siihen siististi. Laite on tehty Italiassa.
Lieneekö nykyiset tehty Kiinassa?
Jos sovitus on muuten hyvä mutta sihti on vähän väärällä korkeudella, asian
voinee korjata hiomapaperilla. Hiomapaperi tasaiselle pöydälle ja siinä
päällä pyörittelee kannua, jossa on sihti paikallaan.

Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 685
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #189 : Elokuu 17, 2021, 16:49:08 ip »

Kymmenkunta vuotta vanhassa Bialettissa on siististi sorvattu ura
sihtiä varten ja sihti asettuu siihen siististi. Laite on tehty Italiassa.

Wikimediasta löytyy kuva "Made in Italy" mokkapannusta, samoin New York Timesiltä, eikä minusta noissa kuvissa oleva ura ole koneistettu (l. sorvattu), vaan vain hyvälaatuista valua. Toki kuva on vähän huonolaatuinen, eikä tämä ole mikään kovin luotettava analyysi. Siitä, kun itsellä oli Bialetti on aikaa (reilusti yli 10 v.), enkä kyllä muista, että siinäkään olisi ollut yhtään mitään sorvattua. Käsityöläistaustaisena ihmisenä tuppaan kiinnittämään tuommoisiin huomiota.

Asia on sinänsä yhdentekevä, koska vaikka ura olisikin koneistettu, se ei takaa kovinkaan kummoista tiiviyttä, vallankaan silloin kun vekottimen koko kasvaa. Kun nähdäkseni tuo suppilo on tehty aina samasta materiaalista, se taipuu paineen alla sitä helpommin, mitä isompi suppilo on. Ongelma ei ole tuossa rungossa, vaan ennemmin suppilossa, sen pitäisi olla jäykempi. Kun oireena on juurikin "räkiminen" ja hidas ja huono toiminta, on jopa todennäköistä, että rungon ja suppilon välistä pääsee vesihöyry falskaamaan läpi. Onneksi tuota on helppo ja edullinen testata, PTFE-teippi ei ole kamalan kallista.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2228
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #190 : Elokuu 17, 2021, 17:18:43 ip »

Hmm, onko se retkikeitin jotenkin supertehokas? Perinteisten kaasuliesien tehojen muistan joskus kuulleni jäävän alle tehokkaimpien induktioliesien.

Nykyään tehokkaat induktiot pikesevät jopa kaasu.

Lainaus
Sillä oletuksella tietysti, että talossa on vedetty modernit sähköt. Vanhassa talossa, jossa on vanhan talon sähkötekniikka, induktion tehot luonnollisesti jäävät siitä, mihin se pystyisi. Jotenkin näin ainakin eräs ex-sähkäri tuttuni asian muotoili.

Jos liedelle tulee kolme vaihetta 16A sulakkeilla, niin tehoja riittää. Itseasiassa yksikin 16A antaisi varmasti tarpeeksi virtaa, mutta se on varmaan sisäisesdti jaettu uunille ja muille levyille myös, joten koko hönkää ei käytetä. 16A kuitenkin tuottaa yli yli 3500W lämpöä, niin induktiohäviöillä se on aivan järkyttävän paljon.

Lainaus
Toinen potentiaalinen heikko lenkki lienee se adapteri. Ei se ainakaan prosessia nopeuta.

Tekee levystä jopa tehottomamman kuin perinteisestä liedestä. Perinteisen lieden ongelma on juuri se lämpöä hohkaava levy. Induktiolieden lämmittäessä sitä saadaan mukaan vielä induktiohäviöt.

Teoriassahan nopein suhteessa kätettyyn virtaan olisi lämpövastus suoraan siinä pannussa. Tyyliin vedenkeitin.



No joo... Ite en ole saanu mutterilla kuin "poltettua" kahvia. Kaikki kikat olen yrittänyt. Jos tykkää tumista pavuista ja poltettu maku ei haittaa, niin säätämällä pääsee varmaan jotenkin siedettävään tulokseen. Omaan makuuni kuitenkaan ei.

Ohan tää kallis, mutta ehkä ostasin tän:
https://www.youtube.com/watch?v=ZcZMGx15QBU
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Mr. K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #191 : Elokuu 17, 2021, 17:44:48 ip »

Wikimediasta löytyy kuva "Made in Italy" mokkapannusta, samoin New York Timesiltä, eikä minusta noissa kuvissa oleva ura ole koneistettu (l. sorvattu), vaan vain hyvälaatuista valua.

Sorvattu on. Ehkä näissä on eri rakenteita. Tämän nimi on Bialetti Brikka.

Kirjattu

ES

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #192 : Elokuu 18, 2021, 17:05:37 ip »

Luulen että tuo adapteri on yksi iso osa ongelmaa. Täytyy tuota teippiä testata ja mahdollisesti jatkaa retkikeittimen käyttöä jos tämä ei pelkästään auta. Tulee onneksi tätä pannua käytettyä melko harvoin, niin ei maailmaa kaada vaikka vähän hitaaksi jäisikin. Kysyin tätä asiaa Creman asiakaspalvelusta ennen tilausta, kun ajattelin että iso pannu saattaa toimia vähän eri tavalla kuin pienempi, mutta silloin vastaus oli että toimii ihan samalla periaatteella kuin pienetkin eikä sen käyttö poikkea millään tavalla. Nyt jälkikäteen ongelmien ilmaantuessa heiltä vastattiin että tämä on isompien pannujen ominaisuus.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 18, 2021, 17:16:14 ip kirjoittanut ES »
Kirjattu