Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Miten keitätte Mutteripannulla  (Luettu 148311 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #135 : Tammikuu 02, 2015, 10:59:52 ap »

Heitetäänpä haaste myös tänne: Kuvaile suodatinkahvinkeittimellä valmistettu juhlamokka käyttäen coffee taster's flavor wheel -työkalua. Tai papu X mutterilla.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #136 : Tammikuu 02, 2015, 11:39:17 ap »

Pakko vastata yhteen tässä kohtaa jo mahdollisesti unohtuneen kysymykseen. Eli juoko kukaan mutteri kaffee, jos on mahdollisuus valita jotain muita metodeita? Meillä juodaan säännöllisen epäsäännöllisesti mutteri keitetttyä kahvia. Viimeksi eilen, kun olin saanut itselle uutta papua lahjaksi (en nyt kuolemaksenikaan muista nimeä, afrikan suunnalta kuitenkin). Tapananani on kokeilla uudelle pavulla erilaisilla vempaimilla valmistusta ja yllättäen tämän testailun tulokseni maistuvin kuppi tuli juurikin mutterilla. Jos siis täytyisi juuri nyt sanoa millä tuota papua valmistaisin olisi vastaukseni mutteri. Ajattelin silti kokeilla vielä muutamaa juttua, lähinnä valmistus speksejä muuttaen  ;)
Kirjattu

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #137 : Tammikuu 02, 2015, 11:46:21 ap »

Toivottavasti tää ei o liikaa aka en tiedä miten tällaisiin suhtaudutaan täällä. Jos ei vastaavaa ole jatkossa syytä harjoittaa niin sanokaa toki  :)

https://www.youtube.com/watch?v=sGQ_3mYQAyQ
(Video sisältää musiikillista tarjontaa kahviin ja mutteripannuun liittyen, suomalaisen artistin esittämänä. Arvo siis lähinnä viihteellinen  ;) )
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 02, 2015, 12:01:46 ip kirjoittanut Terva »
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2210
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #138 : Tammikuu 02, 2015, 11:58:04 ap »

Toivottavasti tää ei o liikaa aka en tiedä miten tällaisiin suhtaudutaan täällä. Jos ei vastaavaa ole jatkossa syytä harjoittaa niin sanokaa toki  :)

https://www.youtube.com/watch?v=sGQ_3mYQAyQ

En edusta mielipiteelläni kuin itseäni, mutta nykyään jos internetissä linkkaa videon niin tapana on aina kertoa mitä siinä on ja miten se liittyy asiaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #139 : Tammikuu 02, 2015, 12:00:40 ip »

En edusta mielipiteelläni kuin itseäni, mutta nykyään jos internetissä linkkaa videon niin tapana on aina kertoa mitä siinä on ja miten se liittyy asiaan.
Valid point.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2247
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #140 : Tammikuu 02, 2015, 13:05:44 ip »

jo mahdollisesti unohtuneen kysymykseen: juoko kukaan mutterikaffee, jos on mahdollisuus valita jotain muita metodeita?

Mökillä juon mutterikahvia, vaikka suodatinkeitin seisoo nurkassa ja kahvipannuja on kaapissa. Kotona valittavissa on vielä perkolaattori- ja aeropresskahvit -ja kotona valintani on espressokoneen tuotos.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2210
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #141 : Tammikuu 02, 2015, 14:34:20 ip »

Mökillä juon mutterikahvia, vaikka suodatinkeitin seisoo nurkassa ja kahvipannuja on kaapissa.

Moccamaster jää itellä kakkoseksi. Pannukahvi menee edelle.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #142 : Tammikuu 02, 2015, 23:17:45 ip »

Lainaus käyttäjältä: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia
Lopulta se makuaisti syntyy kuitenkin siellä korvien välissä ja siihenkin vaikuttaa vaikka mikä.

Juurikin näin. Kahvimaailmassa se näkyy oivallisesti siinä, että ihmiset usein juovat sitä mihin ovat tottuneet ja se on heille hyvää kahvia, oli laatu tai hinta mitä tahansa. Ja oikeastaan tämä pätee kaikkeen mihin makuaistimus liittyy, niin viiniin kuin ruokaankin. Uskoisin, että sellainen, joka on tottunut maistelemaan erilaisia makuja niin ruuan kuin viinienkin tai oluiden kanssa, on alttiimpi kokeilemaan myös erilaisia kahveja - tai ehkä tämä on ihan itsestään selvyys.

Itselleni on usein käynyt niin, että kun olen omia lempikahvejani - yleensä sinkku etiopialaisia - tarjonnut bulkkikahveissa pitäytyville tutuille, en ole paljoa kehuja saanut. Heistä se ei maistu kahville, kun se ei ole agressiivista ja kitkerää pannussa seisonutta nestettä. Lähimmät ystävät on sitten enempi samanhenkisiä ja tykkäävät tarjota erilaisia ärsykkeitä makunystyröilleen ja haastaa makutottumuksia.

Tässä mielessä olen ihan samaa mieltä erään ketjuun kirjoitelleen kanssa siitä, että makuaan voi jalostaa tai kehittää. Toki robustainen ja tumma pariisilaispaahto on hyvää oikealla hetkellä, mutta on monia muitakin hyviä kahvimakuja. Ja jos puhutaan kahvin, viinin tai oluen harrastamisesta, niin ei viinin harrastamista ole esim. se että juo pullon Tollo Rossoa joka perjantai, vaan se, että maistelee erilaisia makuja ja oppii tunnistamaan rypäleitä. Samoin oluen harrastamista ei ole kaljakorillinen viikossa koffia, eikä kahvin harrastamista ole se, että juo yhtä ja samaa espressolaatua 1500 euron keitin-mylly yhdistelmällä valmistettuna. Se on yksinkertaisesti espresson juomista.

Toki Koffille, Tollo Rossolle ja perus espressollekin on hetkensä, eikä niissä siinä hetkessä ole mitään vikaa. Kysehän on siitä mikä kiinnostaa ja mihin haluaa paneutua. Itse pitäydyn kahviharrastukseni puolella edullisemmissa laitteissa, mutta valmistusmenetelmiä minulla on käytössä useita ja maistelen erilaisia papuja. Toiset panostavat eri papujen lisäksi laitteisiin. Ja lopulta toiset tavoittelevat yhtä tuttua makua - enkä minä voi ketään moittia. Mutta siitä ei mielestäni pidä pahastua, jos toteaa sen tosiasian, että makuaan voi kehittää ja siten harrastuksesta saa laajemman ja antoisamman, jos kahvia haluaa harrastaa. Ja jos ei harrasta, niin vielä vähemmän siitä on syytä loukkaantua, se nyt vain on niin.

Ja lopulta, minusta kaikkein paras menetelmä maistella kahveja, on valmistaa se kuppiin ammattimaistelijoiden menetelmällä. Grammalleen tarkka määrä juuri jauhettua kahvia kuppiin ja oikean lämpöinen vesi päälle. sekoittelu lusikalla ja maistelu eri lämpötiloissa. Ei tarvitse kalliita välineitä, mutta hyvää on. Jokus valmistan samalla metodilla kahvin  itselleni muutenkin, vaikka en niin tarkaten kahvia joisikaan. Se on hyvä tapa tehdä pieni annos kahvia yhdelle henkilölle.

Tänään join kyläreissulla erinomaisen mokkapannulla valmistetun Caffetorian Gran Palomar-kupillisen. Pavut isäntä jauhoi Skertonin käsimyllyllä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2210
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #143 : Tammikuu 02, 2015, 23:27:26 ip »


Ja oikeastaan tämä pätee kaikkeen mihin makuaistimus liittyy, niin viiniin kuin ruokaankin. Uskoisin, että sellainen, joka on tottunut maistelemaan erilaisia makuja niin ruuan kuin viinienkin tai oluiden kanssa, on alttiimpi kokeilemaan myös erilaisia kahveja - tai ehkä tämä on ihan itsestään selvyys.

Omalla kohdalla en edes juonut kahvia ennekuin sain hyvää sellaista. Olen aina ollut jossainmäärin "hifistelijä" ruokien ja juomien suhteen. Maulla vain on väliä ja tykkään maistella, kokeilla ja parantaa. Kahvista käsitykseni oli, että sitä juodaan kofeiinin takia ja on kaikista pahaa jos siihen ei totuttele. No sisällään olen edelleen samaa mieltä mitä tulee kahviin mitä yleensä kodeissa juodaan. Koko vitsi vain on, että kahvin ei ole pakko olla sellaista.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1362
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #144 : Tammikuu 02, 2015, 23:44:00 ip »

Kahvimaailmassa se näkyy oivallisesti siinä, että ihmiset usein juovat sitä mihin ovat tottuneet ja se on heille hyvää kahvia, oli laatu tai hinta mitä tahansa. Ja oikeastaan tämä pätee kaikkeen mihin makuaistimus liittyy, niin viiniin kuin ruokaankin.

Niin, jotkut sukulaisenikin ovat todenneet vastajauhetuista n. 40€/kg tuorepaahdoista, että "vähän oudon makuista kahvia, ei sellaista kun pitäisi olla."
Niinhän omat vanhempanikin aluksi totesivat, mutta onneksi jo toiset kupilliset käänsivät kelkan (mielestäni) oikeaan suuntaan.

Ja takavuosina, kun menin duunikaverin kanssa päivän jälkeen olutravintolaan ja ostin meille real-alet, niin tämän bulkkilager-kuluttajan ensimmäinen kommentti oli: "onks tässä bissessä jotain vikaa?".  ;D Itse mutisin jotain kaikenmaailman moukista...

Tavallaan olen kateellinen. Kahviharrastuskin on halvempaa, jos "parasta kahvia" saa n. 34€ halvemmalla per kilo.
Mutta toisaalta käy myös sääliksi...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #145 : Tammikuu 03, 2015, 20:30:35 ip »

Oli juuri tapaamassa ystävääni joka on hankkinut espressokeittimen kotiin saadakseen parempaa kahvia (Ascason keitin en muista mallia). Hän haluaa kuitenkin pidättäytyä juomassa markettien espressojauhettuja kahveja, koska on pihi eikä halua maksaa kahvista. Teoria on, että kun tämäkin tuote on ihan ok voi sillä jatkaa, parempi on kuitenkin kalliimpaa (Qualita Rossaa ostaa säännöölisesti). Ajattelin sotkea hänen elämäänsä ostamalla hänelle joskus lahjaksi myllyn verukkeella "voi sitten ostaa ko kahvia papuna niin säilyy paremmin". Hän on jo siis huomannut säilyvyys ongelman. Seuraava vaihe on mennä "säännöllisesti" kylää ja tuoda mukana joitan omaa papua maistettavaksi.
Tutkimuksen hypoteesi. H_0: kaveri ei muuta juontitottumuksiaan. H_1: kaveri pikkuhiljaa ajautuu juomaan kalliimpaa kahvia. ;)
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #146 : Tammikuu 03, 2015, 20:53:21 ip »

Lainaus käyttäjältä: Jari
bulkkilager-kuluttajan ensimmäinen kommentti oli: "onks tässä bissessä jotain vikaa?".  ;D Itse mutisin jotain kaikenmaailman moukista...

No, ei minusta olutkulttuuria harrastamaton vielä ansaitse sivistymättömästi käyttäytyvän nimeä. Itsekin hämmästelin ensi kertaa hana real alea juodessa sen matalaa hiilihappopitoisuutta. Suussa se tuntui pitkään tuopissa väljähtyneeltä oluelta. Mutta pian ymmärsi sen mistä oli kyse.

Lainaus
Tavallaan olen kateellinen. Kahviharrastuskin on halvempaa, jos "parasta kahvia" saa n. 34€ halvemmalla per kilo.
Mutta toisaalta käy myös sääliksi...

Mitäs tuota kadehtimaan. Harratukset yleensä maksavat. Toiset sijoittavat muihin harrastuksiin ja tuskinpa kovin moni kahviharrastaja kaataa pannuun jääneitä kahveja lavuaariin. Eli hävikki on pienempi.

Minuakin säälii varmaan moni autoharrastaja. Jokainen katsoo maailmaa omasta vinkkelistään, mutta suvaitsevaisuuden nimissä pitäisi sitä näkökulmaa oppia laajentamaan. Sitä kai voisi kutsua oikeaksi sivistykseksi.

Moukkamaisutta on minusta se, minkä koittaa naamioida sivistyksen kaapuun. Esim, kalliin varastointia kaipaavan vuosikerta viinin juominen liian varhain ja kehuminen sillä kuinka kallista viiniä nyt juodaan. En tiedä pystyisiko Jamaican blue mountain kahvilla ja mutteripannulla samaan törttöilyyn. Vaikea keksiä vastaavaa kähvitörttöilyä, kuim mihin olen viinien kanssa törmännyt. Vaikka en kyllä itse mikään oikea viiniharrastaja ole.

Tervalle veikkaan jälkimmäisen hypoteesin toteutumista. Aika moni ystäväni on ajatunut meillä kyläiltyä ja tuliaisia saatua sille tielle. Ei enää saludo tai segafredo maistu. Velikin lopetti pressokahvissaan maidon ja sokerin käytön, kun huomasi niiden haittaavan eri papujen maistelua... tosin kyllä nekin joihinkin kahveihin kuuluvat.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2210
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #147 : Tammikuu 03, 2015, 21:26:44 ip »


Mitäs tuota kadehtimaan. Harratukset yleensä maksavat.

Näin. Lisäksi ei kahviharastus ole mitenkän övereimmästä päästä. Jos juo kaksi tuplaespressoa päivässä, niin se on euron päivä ne kahvipavut noin ihan hyvilläkin pavuilla. Jos ostaa silvian ja rockyn (n.800 eur) aina uutena 3 vuoden välein (ja ei laske vanhoille myyntiarvoa), niin laitteiden hinnaksi tulee 73 senttiä per päivä. 52 euroa kuussa tai 630 euroa vuodessa. Vaikka en laskenut pikkutilpehöörejä, niin tuskin vievät konkurssiin.

Toki taivas tulee rajana kuinka paljon voi rahaa tuhlata halutessaan, mutta kyllä niitä kalliimpia harrustuksia löytyy ja paljon. Toki halvempiakin en minä sitä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 03, 2015, 21:52:34 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2247
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #148 : Tammikuu 04, 2015, 14:59:17 ip »

En minä kyllä kahvinjuomistani harrasteena pidä. Kuten en lapsena jäätelönsyöntiänikään. Jos juo yhden hikisen espresson päivässä, niin sitä käy vessassakin useammin, ja sitä tuskin myöskään pidetään harrastena ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 616
Vs: Miten keitätte Mutteripannulla
« Vastaus #149 : Tammikuu 04, 2015, 15:03:28 ip »

Et toisaalta myöskään kuluta aikaasi keskustelemalla vessakäynneistäsi asiaan vihkiytyneellä foorumilla, päivitä vessavälineistöäsi, valokuvaa tuotoksiasi tahi mieti, mitä vessapaperia haluaisi kokea tällä kertaa.

EDIT:tai hitostako minä tiedän, vaikka tekisitkin kaikkea tuota..
Kirjattu