Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Valmistustekniikat ja rituaalit  (Luettu 106733 kertaa)

cappulatte

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #105 : Heinäkuu 14, 2019, 16:53:44 ip »

Moro!

Tässä video alusta loppuun, jossa teen cappuccinon Silvialla. Onko mietteitä?

https://www.youtube.com/watch?v=qo4XPqflAy4
Kirjattu

messsucher

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #106 : Heinäkuu 14, 2019, 19:08:42 ip »

Moro!

Tässä video alusta loppuun, jossa teen cappuccinon Silvialla. Onko mietteitä?

https://www.youtube.com/watch?v=qo4XPqflAy4

Lopputulos näytti ihan juotavalta :D
Kirjattu
Kahvi espressona, tee teenä.

messsucher

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #107 : Heinäkuu 14, 2019, 21:14:37 ip »

Laitetaanpa nyt tännekin video omasta säätämisestä
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=arq9im6WYaQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=arq9im6WYaQ</a>

Pahoittelen että valaistus on vähän huono, täytyy ens kerralla yrittää säätää valoja. Lisäksi pieni innokas kahviharrastaja häärää tuossa ympärillä.

Ostin koneen 2 viikkoa sitten ja kyseessä on ensimmäinen espressokone joten tekniikka on vielä hakusessa. Kommentoikaa.

Mylly pomppi kuin olisi ollut hyppykupan riivaama :D
Kirjattu
Kahvi espressona, tee teenä.

PetriJulin

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #108 : Syyskuu 14, 2020, 13:23:42 ip »

Moro!

Tässä video alusta loppuun, jossa teen cappuccinon Silvialla. Onko mietteitä?

https://www.youtube.com/watch?v=qo4XPqflAy4

Sanoisin, että se on erinomainen, onnittelut! Monien katselemieni videoiden perusteella olet aika hyvä.  ;)
Kirjattu

cappulatte

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 19
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #109 : Syyskuu 17, 2020, 13:56:32 ip »

Sanoisin, että se on erinomainen, onnittelut! Monien katselemieni videoiden perusteella olet aika hyvä.  ;)

No kiitos! Oma ajatus omasta tekemisestä on, että paljon olisi vielä opittavaa, mutta tarpeeksi helposti lähestyttävää ja selkeää tietolähdettä ei ole vielä löytynyt... Täysin en osaa omaan makuaistiinkaan luottaa tuon pelkän esson osalta, kun tuntuu, että se maistuu pahalta anyway. :D Olen aina juonut cappuccinoja pelkästään.
Kirjattu

pukinmäestä

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #110 : Huhtikuu 02, 2022, 20:37:27 ip »

Onko seuraava trendi, että espressokahvan pohjalle, suodatinkorin päälle asetetaan suodatinpaperia. Valmiita, halkaisijaltaan 58mm, pyöreitä suodatinpapereita odotellessa, paperit pitää itse askarrella. Sopivaa leikkuria voi etsiä hakusanalla esim Paper Punch Circle 2.25. Koska 2 1/4 tuumaa =58mm, ymmärtääkseni. Tässä onkin jo pidempään odoteltu seuraavaa monimutkaistusta valmistukseen, tämmöinen olisi nyt tarjolla.

En ole ite vielä kokeillut, mutta saatanpa kokeilla, koska luvassa on kuulemma terveellisempää kahvia.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #111 : Huhtikuu 03, 2022, 09:28:01 ap »

Eikös noita tehty joskus aeropress filujen kanssa?
Muistelen itse kokeilleeni, mutta lopputuloksesta ei muistikuvaa.
Edit: eikun muistinkin ottaneeni kuvankin, sen löytäminen otti aikansa, löytyi instasta
https://www.instagram.com/p/ByAhnjxBAWC/?utm_medium=copy_link
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 03, 2022, 10:17:02 ap kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

PetteriSeppänen

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 82
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #112 : Huhtikuu 03, 2022, 14:42:25 ip »

Onko tuossa nyt sitten mitään hyötyä. Jos haluaa rasvatonta kahvia niin tippakeitin pulputtamaan.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1582
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #113 : Huhtikuu 03, 2022, 18:30:03 ip »

Testaa, kyl se makua muuttaa. Selkeyttää joitain enempi jne.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2459
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #114 : Huhtikuu 03, 2022, 20:36:01 ip »

Täsä varmaan viitataan Hofmasen viimeisimpään videoon, jossa hiukan käydään läpi noita kakkuvalmisteluja. Videon nimessa annetaan ymmärtää että hänen tapansa, mutta itse asiassa käy läpi monta tapaa jota ei käytä.

https://www.youtube.com/watch?v=xb3IxAr4RCo

-itse käytin sentään piikkihemputinta, sen viisi kertaa? Nyt sekin kaapissa.
Montaa juttua ei tee, vaikka tietäisi että voisi hyödyttäää...kuten lenkkeily ja italiankurssi.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Hangio

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #115 : Huhtikuu 07, 2022, 01:06:19 ap »

Suodatin saattaa olla tarpeen, jos kolesterolin kanssa on haasteita. Ohessa suora lainaus (https://sydan.fi/fakta/nautintoaineet-sydanterveydessa/)

”Kahvin sisältämällä kafestolilla ja kahveolilla on vaikutusta LDL kolesterolin nousuun. Niiden määrä kahvissa riippuu valmistusmenetelmästä:

- Suodatinkahvissa diterpeenit jäävät paperisuodattimeen eivätkä kulkeudu kahvin joukkoon.
- Pakastekuivatut pikakahvit eivät myöskään sisällä diterpeenejä.
- Suodattamattomassa kahvissa, kuten pannukahvissa, diterpeenit ovat juoman seassa.
- Myös presso sekä turkkilaisessa ja kreikkalaisessa kahvissa diterpeenit päätyvät juomaan.
- Espressossa on diterpeenejä, mutta vähemmän kuin pannukahvissa.
- Kahvijuomat kuten cappucino tai latte, jotka valmistetaan espressosta, sisältävät siten myös diterpeenejä.

Jos suodattamatonta kahvia juo noin 5–6 kupillista päivässä, voi veren kolesterolipitoisuus nousta 0,3–0,4 mmol/l. Yli 10 kupillista päivittäin juovilla kolesterolipitoisuus voi nousta jopa yli 1,0 mmol/l.”

Nuo kupilliset mittayksikkönä hämää ainakin minua, mutta oletan, että yksi kuppi vastaa 7 g papuja. Oma kupilliseni on 17 g ja noita kupposia tulee kumottua aika monta etätyöpäivän mittaan. Pitäisiköhän käydä labrassa tutkituttamassa LDL,  ettei vaan ole arvot nousseet kahden vuoden etäilyn aikana.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #116 : Huhtikuu 08, 2022, 16:46:10 ip »


Nuo kupilliset mittayksikkönä hämää ainakin minua, mutta oletan, että yksi kuppi vastaa 7 g papuja. Oma kupilliseni on 17 g ja noita kupposia tulee kumottua aika monta etätyöpäivän mittaan.

Juotko siis nimenomaan suoidattamatonta pannukahvia? Suodatinkahvissa kolesteroli ongelmaa ei käytännössä ole lainkaan. Espressossa on vähän, mutta merkittävästi vähemmän kuin pannukahvissa.

Lainaus
Pitäisiköhän käydä labrassa tutkituttamassa LDL,  ettei vaan ole arvot nousseet kahden vuoden etäilyn aikana.

Varmaan ihan muutenkin kannattaa? Kahvi siihen ei ole suurin vaikuttaja, paitsi lähinnä panukahvi. Senkin voi tosin vielä kaataa suodattimen läpi.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1512
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #117 : Huhtikuu 09, 2022, 09:34:59 ap »

Kolesteriarvoja tottakai kannattaa käydä tarkistuttamassa useamman kerran elämän aikana, jos oma terveys yhtään kiinnostaa.

Kahvin makuun paperisuodatin vaikuttaa minun mielestäni sangen ikävällä tavalla. Toki en ole koskaan ollut paperifiltterien suuri ystävä, vaan ennenmminkin päinvastoin. Tottakai, jos oma maku kertoo että paperilla filtteröity kahvi maistuu paremmalta, niin sittenhän asia on ihan selvä.

Itse en innostu kahvista, josta kahvin öljyt on suodatettu pois. Maku ja suutuntuma kärsii valtavasti - mutta se on puhtaasti makuasia.

Uskon, että kun kahvinkulutus pysyy omassa tapauksessani - ja omilla kolesteriarvoillani - kohtuullisena, paperilla suodattamattoman kahvin merkitys terveyteeni on olematon. Jos kolesteri on koholla ja kahvia kuluu useita kupillisia päivässä, paperifilsuista voi olla hyötyäkin - olettaen, että se ei haittaa jos kahvin öljyt katoavat mausta.

Joku on jo pohtinut internetin syövereissä tätä asiaa paljon minua pidemmälle: https://gamblebaycoffee.com/coffee-oils-good-bad/

Itse menen omalla kohdallani yhä maku edellä. ;)
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Hangio

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #118 : Huhtikuu 09, 2022, 22:56:30 ip »

Muutaman vuoden välein on labrakokeiden tulokset olemassa jossain arkistojen syövereissä eikä kolesterolin kanssa ole ollut ikinä ongelmaa.  Normaalisti töissä tuli juotua sitä tyypillistä moccamaster sumppia ja nyt kun etäilyn aikana on totaalinen siirtyminen espressopohjaisiin kahveihin, olisi jossain määrin mielenkiintoa olla koekaniini ja testata näkyykö arvoissa. Jos ei näy, niin voisi esitettyjä väitteitä suodattamattoman espresson haitallisuudesta oikoa. Tähän tosin tarvittaisiin hieman laajempaa otantaa ja muiden samanaikaisten elintapamuutosten vaikutusten analysointia.

Eli jääköön toistaiseksi ja odotetaan seuraavassa tarkastuksessa lääkärin hämmästynyttä ilmettä, miten ihmeessä …
Kirjattu