Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Jo jauhetun kahvin jauhaminen hienommaksi  (Luettu 4739 kertaa)

KainoKani

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 15
Jo jauhetun kahvin jauhaminen hienommaksi
« : Maaliskuu 16, 2009, 12:38:52 ip »

Terve,

kun usein taitaa olla niin, että valmiiksi jauhetut ja pakatut espressokahvit on jauhettu liian karkeiksi espressokoneita ajatellen, niin onkos siinä mitään järkeä, että ajaa ne purut uudestaan myllyn läpi? Ajatuksena on tietysti että saisi karkean jauhatuksen hienommaksi ja siten myös kunnon masiinalle sopivaksi. Selviääkö mylly (esim. tuo mun Ascaso i-mini) edes moisesta vai meneekö heti tukkoon? Vai onko lopputulos muuten vaan epätasaista/huonoa/tms.? (Jos nyt vaikka oletetaan, että valmiiksi jauhettu paketti voisi olla sisällöltään sopivan tuoretta jne.)
Kirjattu
Rancilio Silvia, Ascaso i-mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Jo jauhetun kahvin jauhaminen hienommaksi
« Vastaus #1 : Maaliskuu 16, 2009, 13:00:14 ip »

Eipä oikein onnistu, koska puruista on jo hiilidioksidit kaikonneet.

Riippuu varmaan vähän teristä ja myllyn rakenteesta menisikö mylly tukkoon. Terien alkupää on suunniteltu imemään papuja, joten ei ole sanottua kuinka hyvin pelaisi. Ja kuivien purujen uudelleenhinkkaus synnyttäisi varmaan myös reilusti staattista sähköä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Jo jauhetun kahvin jauhaminen hienommaksi
« Vastaus #2 : Maaliskuu 16, 2009, 14:25:44 ip »

Kokeiltu on. Ei millään hienolla myllyllä, mutta kuitenkin. TEKNISESTI homma toimi, jos lirutteli jauhamisen aikana puruja hitaasti myllyn nieluun. Jos kaatoi purupaketin papusäiliöön, niin mylly tukkeutui. Staattinen sähkö ei tässä myllyssä tuottanut ongelmia. 1-2 kupillisen vaatiman purun hienontaminen silppurimyllyllä (5-10 sek) onnistui yllättäen hyvin.

KAHVILLISESTI ei ole juuri lisättävää akallion kommentteihin. Kun valmiiksi jauhettua kahvia tuulettaa ja jauhaa uudestaan, niin lopputulos ei tosiaankaan ole kehuttava. Samoista kaupan puruista sai parempaa juotavaa sellaisenaan "painekahvalla", kuin uudelleenjauhamalla ja normaalikahvalla.

Ehkäpä joku on onnistunut paremmin.
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Jo jauhetun kahvin jauhaminen hienommaksi
« Vastaus #3 : Maaliskuu 16, 2009, 16:01:29 ip »


KAHVILLISESTI ei ole juuri lisättävää akallion kommentteihin. Kun valmiiksi jauhettua kahvia tuulettaa ja jauhaa uudestaan, niin lopputulos ei tosiaankaan ole kehuttava. Samoista kaupan puruista sai parempaa juotavaa sellaisenaan "painekahvalla", kuin uudelleenjauhamalla ja normaalikahvalla.

Ehkäpä joku on onnistunut paremmin.


Maku ei nyt ole räjähdysmäisesti parantunut, mutta homma alkaa optisesti edes muistuttamaan kahvin valmistusta kun vesi ei enää lorise puruista läpi. En usko, että menee valmisjauhatus läpi kovinkaan monesta perinteisestä myllystä, mutta tuollaisella mulinexmyllyllä olen tehnyt valmisjauhatuksesta hienompaa ja saanut näin pidemmän uuttoajan sekä keittiöön pikkuisen jauhetun kahvin tuoksua.
Mikä muuten on painekahva?

Uskaltako perinteisestä myllystä ajaa läpi muuta kuin kahvia? Minun pitäisi rouhia paahdettua vehnää, eikä tässä ole luomukauppaa jossa olisi kivimylly lähimaillakaan. Paahdettu vehnä on kuivana vähän kovempi kuin kahvipapu, mutta menee vielä helposti putraessa halki. Tuskin rikkoo myllyä? vai onko joku kokeillut?


Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Jo jauhetun kahvin jauhaminen hienommaksi
« Vastaus #4 : Maaliskuu 16, 2009, 17:11:19 ip »

Uskaltako perinteisestä myllystä ajaa läpi muuta kuin kahvia? Minun pitäisi rouhia paahdettua vehnää, eikä tässä ole luomukauppaa jossa olisi kivimylly lähimaillakaan. Paahdettu vehnä on kuivana vähän kovempi kuin kahvipapu, mutta menee vielä helposti putraessa halki. Tuskin rikkoo myllyä? vai onko joku kokeillut?

Jos unohdetaan makuhaitat suuntaan ja toiseen, niin voi onnistua mutta en suosittelisi. Normaali kahvimylly on tarkoitettu kahvin jauhamiseen, eli terät, ripustukset, välitys ja moottori on suunniteltu sen mukaan. Mahdollisia riskejä ovat terien ripustuksen hajoaminen, välityksen hajoaminen ja moottorin ylikuumeneminen. Ja kaipa terätkin voivat rikkoutua, vaikka uskonkin että tiukan paikan tullen jostain muualta se prakaa ensiksi.

Konkreettisesti varmaan isoin ongelma on se, että kun terät on suunniteltu rikkomaan kahvipapu asteittain, niin viljanjyvä hyppää ainakin ekan pykälän ohi ja syöksyy suoraan hienojakoiseen osaan - ja on kovempi kuin papu. Hetkittäiset rasitukset voivat siis olla aikalailla suurempia.

Sattui pari päivää sitten kirppiksellä silmiin jämerä vanha käsimylly jolla oli jauhettu viljaa, ja se onkin varmasti toimiva ratkaisu. Käsimyllyn kartioterät kykenevät nielemään viljaa ongelmitta ja kyseinen yksilö näytti riittävän jämäkältä kovaan viljaan, toisin kuin nykyään myytävät rimpulat.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Jo jauhetun kahvin jauhaminen hienommaksi
« Vastaus #5 : Maaliskuu 17, 2009, 13:28:45 ip »

Jauhetun kahvin jauhaminen hienommaksi on vähän kuin yrittäisi höylätä höylänlastuja pienemmäksi. Myllyn terät on suunniteltu repimään papuja vaihe vaiheelta pienemmiksi paloiksi. Jos ensimmäiseen vaiheeseen syöttää viimeiseen vaiheeseen sopivaa purua, sitä ei revitä vaan puristellaan ja pyöritellään. Tuloksena on pikemminkin taikinaa kuin lastua. Tuon operaation suorittaminen vaatisi siis ihan omat teränsä.
Kirjattu