Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Muut keittiövälineenne?  (Luettu 45710 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #45 : Huhtikuu 06, 2009, 08:53:42 ap »

Kysymykseen siitä miten ne tuhoutuu: ensinnäkin ne menevät yleensä mutkalle (vaikka olisi kuinka paksu ja monikerroksinen pohja) ja usein myös pinnoitus kärsii huomattavasti nopeammin kuin muun tyyppisillä liesillä.

Jos induktio on liian tehokas, niin eikös silloin pitäisi olla myös ongelmia kaasun kanssa? Vai onko induktion ongelma se, että lämpö syntyy suoraan "pannuun", kun taas muilla liesillä se tulee ulkopuolelta?

Tai voisiko olla kyseessä siitä, että pinnoitetut pannut ovat vaan ohuempia ja kevyempiä? Muodon säilymisen kannalta pinnoitteella ei pitäisi varmaan vaikutusta olla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #46 : Huhtikuu 06, 2009, 09:20:05 ap »

Lainaus
Joku Hackman tools -kattila, josta ei voi edes kaataa ei kyllä sijaa keittiössäni ansaitse.

Jaa, niitä on eri makuja. Itse en alunperin hyväksynyt noita melko hinnakkaita pyttyjä. Sittemmin kun paneuduin rakenteeseen, niin hinnallekin löytyi perusteet.

Rosteri on luullakseni vain kohtuullinen lämmönjohtaja ja tätä korjaillaan useimmiten paksuilla pohjarakenteilla... Toolsissa on kaksoiskuorirakenne, jossa kahden kuoren välissä on ylös asti ylettyvä 3-4mm alumiiniseos.
Tästä johtuu ymmärtääkseni kattilan hyvät ominaisuudet. Siinä voi huoletta ruskistaa, vaikkapa kanan fileet, tai palat. Toimii myös uunissa padan tavoin ja voi käyttää vaikka kuinka kuumaa uunia, kun kahvat ei sula.
Tuosta kaksikahvaisesta on kyllä hieman hankala kaataa potunkeitinvettä pois, mutta onnistuu meitsin pitkillä sormilla melko hyvin. Siinä yksikahvaisessa ei sitten ole tuotakaan kaato-ongelmaa. Hyviä vehkeitä minun mielestäni.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #47 : Huhtikuu 06, 2009, 11:01:49 ap »

Niin kuin Misse tuossa totesi, niin pihviä ei kylmälle pannulle laiteta, mutta vaikka aina laitan pannulle vähintään öljyä/rasvaa ennen kuin laitan virran päälle niin siitä huolimatta "paistinpannu induktioliedellä" -yhdistelmä on ensin mainitun osalta ollut lyhytikäinen. Oma veikkaukseni on se, että induktio on sen verran tehokas, että vain laadukkaiden paistinpannujen lämmönjohto-ominaisuudet kestävät huippunopean lämpötilan nostamisen. Tai nopean lämpötilan muuttumisen ylipäätään.

Ei laita ei. Siihen pannulle voi laittaa esim. puoli desiä vettä ja heittää sen pois kun pannu on tarpeeksi kuuma.

Kuten akallio totesi, pinnoitus pannussa ei vakuta rungon vääntymiseen. Syyt ovat jossain ihan muualla.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #48 : Huhtikuu 06, 2009, 11:53:42 ap »

Muuten ihan päteviä pelejä, mutta se reunan profiili on sellainen, että jos siitä kaataa vaikkapa kermaista vähän sakeampaa keittoa tai kastiketta niin se lurahtaa kattilan reunaa pitkin eikä sillä tavalla nätisti, kuten useimmista muista kattiloista tai vaikkapa hyvän maidonvaahdotuskannun terävästä kaatonokasta...


Jaa, niitä on eri makuja. Itse en alunperin hyväksynyt noita melko hinnakkaita pyttyjä. Sittemmin kun paneuduin rakenteeseen, niin hinnallekin löytyi perusteet.

Rosteri on luullakseni vain kohtuullinen lämmönjohtaja ja tätä korjaillaan useimmiten paksuilla pohjarakenteilla... Toolsissa on kaksoiskuorirakenne, jossa kahden kuoren välissä on ylös asti ylettyvä 3-4mm alumiiniseos.
Tästä johtuu ymmärtääkseni kattilan hyvät ominaisuudet. Siinä voi huoletta ruskistaa, vaikkapa kanan fileet, tai palat. Toimii myös uunissa padan tavoin ja voi käyttää vaikka kuinka kuumaa uunia, kun kahvat ei sula.
Tuosta kaksikahvaisesta on kyllä hieman hankala kaataa potunkeitinvettä pois, mutta onnistuu meitsin pitkillä sormilla melko hyvin. Siinä yksikahvaisessa ei sitten ole tuotakaan kaato-ongelmaa. Hyviä vehkeitä minun mielestäni.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #49 : Huhtikuu 06, 2009, 12:03:23 ip »

Olen käyttänyt kymmeniä erilaisia kaasuliesi-, induktio- ja sähköliesiä erilaisien pannukombinaatioiden kanssa.

Syytä tähän en ymmärrä, mutta jotain niin rajua siinä induktiossa on, että pannut saa kyytiä aika äkkiä. Ja nimenomaan siis siinä järjestyksessä, että jopa paksut monien eri metallien kombinaatioista rakennetut pohjat vääntyvät nopeasti. Ja pinnoitteen tuhoutumisella ei siis sinänsä ole mitään tekemistä tämän vääntymisen kanssa, mutta järjestys on siis sellainen että jos samantyyppisessä käytössä kaasuliedellä pannu vääntyy ja pinnoitus kärsii vaikkapa vuoden rajussa käytössä niin induktioliedellä pannu on käyrä parissa kuukaudessa ja pinnoitukset alkaa rapistua pian sen jälkeen (tämä siis vain yhtenä esimerkkinä; pannut, liedet ja käyttäjät on yksilöitä ja oma käyttöni on varsin intensiivistä).

Ja  joo, toki voisi käyttää siitä induktiosta vain puolet tehoista ja pannutkin varmasti kestäisi puolet pidempään, mutta kyllä mä aion vastaisuudessakin laittaa kampasimpukkani ja ahvenfileeni tulikuumalle pannulle. Ja siis tällaisellä rajulla käytöllä laadukkaat pannut kyllä tuntuu kestävän sähkö- ja kaasuliesillä ihan merkittävästi pidempään joskaan ei ikuisesti (paitsi valurauta).

Jos induktio on liian tehokas, niin eikös silloin pitäisi olla myös ongelmia kaasun kanssa? Vai onko induktion ongelma se, että lämpö syntyy suoraan "pannuun", kun taas muilla liesillä se tulee ulkopuolelta?

Tai voisiko olla kyseessä siitä, että pinnoitetut pannut ovat vaan ohuempia ja kevyempiä? Muodon säilymisen kannalta pinnoitteella ei pitäisi varmaan vaikutusta olla.

Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #50 : Huhtikuu 06, 2009, 12:15:08 ip »

[quote author=razzatta
Syytä tähän en ymmärrä, mutta jotain niin rajua siinä induktiossa on, että pannut saa kyytiä aika äkkiä. Ja nimenomaan siis siinä järjestyksessä, että jopa paksut monien eri metallien kombinaatioista rakennetut pohjat vääntyvät nopeasti.
[/quote]

Voisiko se sitten liittyä siihen että normaalisi lämpö tulee alhaalta, kun taas moniosaisen pohjan tapauksessa induktiolämpö voi tulla erityisesti jostain pohjan sisäisestä kerroksesta, joka aiheuttaa kovia vääntöjä pannuun? Koska kyllähän se kaasulieden tehokin voi olla raju.

Vääntyminen varmaan helposti rikkoo pinnoitteen, joten ei liene yllätys että se alkaa prakaa seuraavana kun pannu on muotonsa menettänyt.

Ei laita ei. Siihen pannulle voi laittaa esim. puoli desiä vettä ja heittää sen pois kun pannu on tarpeeksi kuuma.

Mutta eikös sen pitäisi pihvinpaistossa olla enemmän kuin 100 astetta?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #51 : Huhtikuu 06, 2009, 14:05:08 ip »

Mutta eikös sen pitäisi pihvinpaistossa olla enemmän kuin 100 astetta?

Meinaat, että se pannu ei enää kuumene enempää kun se vesi kiehuu siinä? ;)
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #52 : Huhtikuu 06, 2009, 14:57:05 ip »

Meinaat, että se pannu ei enää kuumene enempää kun se vesi kiehuu siinä? ;)
Ettei lämmitysteho menisi veden höyrystämiseen?

En tiedä miten oikeasti on, mutta osa ainakin menee..
Aikoinaan sudenpentujen käsikirjassa oli paperista tehty kattila. Se oikeastikin toimi: niin kauan kuin paperisessa "kattilassa" oli vettä, ei kynttilä sitä sytyttänyt, mutta heti veden loputtua, kattila syttyi.
En tiedä kuinka hyvin tuo esimerkki sopii tähän tilanteeseen, mutta kai se jotain osoittaa, tai sitten ei?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #53 : Huhtikuu 06, 2009, 15:14:05 ip »

Aikoinaan sudenpentujen käsikirjassa oli paperista tehty kattila. Se oikeastikin toimi: niin kauan kuin paperisessa "kattilassa" oli vettä, ei kynttilä sitä sytyttänyt, mutta heti veden loputtua, kattila syttyi.
En tiedä kuinka hyvin tuo esimerkki sopii tähän tilanteeseen, mutta kai se jotain osoittaa, tai sitten ei?

Vähän vaikea minunkin on uskoa että pannun pintakerros voi kovin paljon yli sadan asteen olla, jos pannussa on kohtuullisesti vettä sisällä. Jossakin oli pannun lämmityksen ohjeena että mikäli pannulle heitetty vesitippa "tanssii ympäriinsä" ennen kuin haihtuu niin pannu ei ole vielä riittävän kuuma, sen pitää haihtua kertalaakista.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #54 : Huhtikuu 06, 2009, 16:30:32 ip »

Vähän vaikea minunkin on uskoa että pannun pintakerros voi kovin paljon yli sadan asteen olla, jos pannussa on kohtuullisesti vettä sisällä. Jossakin oli pannun lämmityksen ohjeena että mikäli pannulle heitetty vesitippa "tanssii ympäriinsä" ennen kuin haihtuu niin pannu ei ole vielä riittävän kuuma, sen pitää haihtua kertalaakista.


Mikäli kauan lämmitetylle puuhellalle roiskii vettä, suurin osa niistä jää tanssimaan, yllättävän pitkäksikin aikaa. Uskoisin hellan olevan suht kuuma kuitenkin. No, ehkä vesimäärät ovat olleet yli tipan, mutta kuitenkin...
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #55 : Huhtikuu 06, 2009, 20:56:50 ip »

Vähän vaikea minunkin on uskoa että pannun pintakerros voi kovin paljon yli sadan asteen olla, jos pannussa on kohtuullisesti vettä sisällä. Jossakin oli pannun lämmityksen ohjeena että mikäli pannulle heitetty vesitippa "tanssii ympäriinsä" ennen kuin haihtuu niin pannu ei ole vielä riittävän kuuma, sen pitää haihtua kertalaakista.

Ettei olisi toisin päin? Nimenomaan kummalla pinnalla vesipisara leijuu höyrypatjalla ja haihtuu hitaammin. Vain hiukan yli sata-asteisella pannulla se kiehuu pois kontaktissa pohjaan.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #56 : Huhtikuu 07, 2009, 13:25:39 ip »

Ettei olisi toisin päin? Nimenomaan kummalla pinnalla vesipisara leijuu höyrypatjalla ja haihtuu hitaammin. Vain hiukan yli sata-asteisella pannulla se kiehuu pois kontaktissa pohjaan.

Minä ajattelisin että se olisi toisin päin? Vesipisara ei kauan selviä yli sata-asteisella pannulla, vaan haihtuu pois. Mutta jos sen alle muodostuu höyrypatja, niin silloin lämmön johtuminen hidastuu merkittävästi ja pisara jää "tanssimaan".

Jos pannu on todella kuuma, ehtii pisara kuumentua höyryksi ennen kuin se "nousee patjan päälle". Jos ei niin kuuma, niin sitten vain pohja ehtii höyrystyä. Suurempi määrä vettä päätyy aina tanssimaan, koska meidän arkielämästä ei löydy niin kuumia pintoja että lämmittäisivät suuremman määrän vettä kertalaakista höyryksi. Kuulostaako järkevältä?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #57 : Huhtikuu 07, 2009, 13:38:43 ip »

Minä ajattelisin että se olisi toisin päin? Vesipisara ei kauan selviä yli sata-asteisella pannulla, vaan haihtuu pois. Mutta jos sen alle muodostuu höyrypatja, niin silloin lämmön johtuminen hidastuu merkittävästi ja pisara jää "tanssimaan".

Jos pannu on todella kuuma, ehtii pisara kuumentua höyryksi ennen kuin se "nousee patjan päälle". Jos ei niin kuuma, niin sitten vain pohja ehtii höyrystyä.

Eikös tuon höyrypatjan muodostumiseen tarvita nimenomaan korkea lämpö. Eli että vesi höyrystyy pisaran alla riittävän nopeasti jolloin lämpö ei ennätä leviämään muualle pisaraan ("yläosiin"). Miedolla lämmöllä koko pisara ennättää kuumeta liian kuumaksi ennenkuin alaosat höyrystyvät riittävästi.
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #58 : Huhtikuu 08, 2009, 02:44:02 ap »

Olen käyttänyt kymmeniä erilaisia kaasuliesi-, induktio- ja sähköliesiä erilaisien pannukombinaatioiden kanssa.

Syytä tähän en ymmärrä, mutta jotain niin rajua siinä induktiossa on, että pannut saa kyytiä aika äkkiä. Ja nimenomaan siis siinä järjestyksessä, että jopa paksut monien eri metallien kombinaatioista rakennetut pohjat vääntyvät nopeasti. Ja pinnoitteen tuhoutumisella ei siis sinänsä ole mitään tekemistä tämän vääntymisen kanssa, mutta järjestys on siis sellainen että jos samantyyppisessä käytössä kaasuliedellä pannu vääntyy ja pinnoitus kärsii vaikkapa vuoden rajussa käytössä niin induktioliedellä pannu on käyrä parissa kuukaudessa ja pinnoitukset alkaa rapistua pian sen jälkeen (tämä siis vain yhtenä esimerkkinä; pannut, liedet ja käyttäjät on yksilöitä ja oma käyttöni on varsin intensiivistä).

Ja  joo, toki voisi käyttää siitä induktiosta vain puolet tehoista ja pannutkin varmasti kestäisi puolet pidempään, mutta kyllä mä aion vastaisuudessakin laittaa kampasimpukkani ja ahvenfileeni tulikuumalle pannulle. Ja siis tällaisellä rajulla käytöllä laadukkaat pannut kyllä tuntuu kestävän sähkö- ja kaasuliesillä ihan merkittävästi pidempään joskaan ei ikuisesti (paitsi valurauta).


Tuo alkaa olla jo aika kova pannun kulutusvauhti, jos induktiolla menee jopa kuus pannua vuodessa. Sillon kun induktiot tuli, niin kypsyin siihen ominaisuuteen, että levy alkoi jäähtyä heti jos pohjakosketus ei ollut sataprosenttinen. Minä kun olen tottunut liikuttelemaan paloja pannua heiluttamalla, enkä lastalla kääntelemällä. Näin myös kaasukäytössä pannu kestää suht pitkään, kun ei tule juurikaan mekaanista raapimisrasitusta ja vaikka pannu sattuisi olemaan aavistuksen muotopuoli, niin ei se elävää liekkiä haittaa. Vieläkö nämä uuden polven induktiot on herkkiä sille jos pannu tai kattila on vähänkin kovera tai kupera?


Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #59 : Huhtikuu 08, 2009, 09:14:24 ap »

Eikös tuon höyrypatjan muodostumiseen tarvita nimenomaan korkea lämpö. Eli että vesi höyrystyy pisaran alla riittävän nopeasti jolloin lämpö ei ennätä leviämään muualle pisaraan ("yläosiin"). Miedolla lämmöllä koko pisara ennättää kuumeta liian kuumaksi ennenkuin alaosat höyrystyvät riittävästi.

No kyllähän se noinkin päin kuulostaa järkevältä. Ja itseasiassa noin se meneekin ("Leidenfrost-efekti"):

http://www.popularmechanics.co.za/content/news/singlepage.asp?key=18

Kun vesipisarat tanssivat pannulla, on sen lämpö 200 - 300 Celsiusta, eli hyvä paistolämpö. En tiedä mitä tapahtuu jos vettä on enemmän, toi juttu puhuu pelkistä pisaroista. Vähän olen skeptinen sen suhteen että pitää pinnoitetulla pannulla vettä ja pannu olisi kovassa lämmössä siellä höyrypatjan alla.

Se pisaravinkki jonka bongasin oli siis väärin päin. Ilmeisesti löytyy myös nettifoorumeja joissa kaikki kirjoitukset eivät pidä täysin paikkaansa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)