Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Muut keittiövälineenne?  (Luettu 45365 kertaa)

Esa

 • Administrator
 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 874
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #30 : Maaliskuu 19, 2009, 16:50:04 ip »

Molybdeenia käytetään ainakin työkaluteräksessä. CrNiMo, kromi-nikkeli-molybdeeni.

Eihän veistä muutenkaan viskata koskaan mihinkään. Huuhtelu aina käytön jälkeen ja ryjittyneemmän voi panna astianpesukoneeseen veitsitelineeseen. Terää ei kannata tärvätä muihin keittiövälineisiin hankaamalla tiskialtaassa tai laatikossa.
Kirjattu

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 896
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #31 : Maaliskuu 19, 2009, 20:06:23 ip »

Eikös molybdeeni seosaineena vaikuta läpikarkenemiseen eikä niinkään martensiitin vähenemiseen - martensiittisiahan nuo rst- terätkin ovat kun kerran magneettiin tarttuvat. Eli parantaa leikkuuominaisuuksia kuitenkin. Rst-teristä en kyllä hirveästi tiedä, nuo hiiliteräkset ovat niin paljon helpommin lämpökäsiteltäviä.

Metallurgia on käsittämättömän kiehtova aihe, kunhan sitä ei tarvitse itse opiskella. Asiaa lukeneen ystäväni kertomukset teräksen hilarakenteista ja erilaisista lämpökäsittelyistä veivät minut (maallikon) täysin mennessään. En väitä, että olisin kaikkea ymmärtänyt, olen "still confused, but on a higher level". Kaikki alkoi viidakkoveitsestäni (machete), jonka kyljessä on stanssattuna "Sheffield 1944". Se on terävä, mutta sen terottaminen on "mahdotonta". Normaali hiomakivi kuluu, ja terä pysyy ennallaan. Tähän kaipasin selitystä, ja siksi kuuntelin metallurgian "luentoja". Minä kun olin kuvitellut, että metalliseokset ovat samanlaisia sekoituksia kuin kahvi tai vaikka kiisseli. Pannaan sokeria, tulee makeammaksi, jne. Ihmettelin miten joku 0,25% muuta metallia voi vaikuttaa millään tapaa, jos loput 99,75% on "tavallista" terästä. Silloin sain kuulla, että näillä lisämetalleilla vaikutetaankin sen varsinaisen teräksen rakenteeseen atomi-tasolla, määrien ei tarvitse olla suuria. Keskustelu jatkui sitten RST-veitsiin... Mutta täällä on varmasti monta, jotka ymmärtävät metallurgiaa oikeasti, joten ei tästä enempää.

Lainaus
Cartman, ovatko nuo originaalit wilkinsonit jotain sheffield-terästä?

Tähän tietysti fiksu vastakysymys: ööö mitä on sheffield-teräs?
Yksi noista "Kitchen Devileistä" on tässä kädessäni. Terässä on teksti: C 0,5 - Cr 14 - Mo 0,25.   Sheffield England.
Terä on sileä, mutta pinta ei ole yhtänäisen peilimäinen, kuten markettien RST-veitsissä. Sanoisen, että jopa "juovikas". Materiaalin "juovikkuus" näkyy selvästi hiomapinnoissa. Terä ei siis ruostu eikä syövy. Mutta se tummuu hillitysti käytössä, toisin kuin RST-veitsi, joka on aina pesun jälkeen peilikirkas. Tai ei se ehkä tummu, mutta "mattaantuu" lisää. Korkeakiiltoinen se ei ole ollut koskaan. Ostin veitsiä lähinnä kahvan takia, enhän ymmärtänyt teristä juuri mitään. Kahva on synteettinen, nihkeän pehmeä, joka tarttuu käteen tukevasti. Toisin kuin muut silloiset muovikahvat, jotka olivat liukkaita ja vaarallisia.

Lainaus
Vielä tuosta mustasta terästä: Vaikka se onkin hitusen työläämpi huoltaa kuin rosteriterä, ei se huuhtelu, kuivaminen ja öljyäminen ota kuin minuutin. Eihän sitä hyvää rst-terääkään viskata tiskialtaaseen odottamaan pesua tuntikausiksi. Myönnettäköön silti että tuo minuutinkin huoltotyö on joskus olevinaan niin vaivalloista, että helppo perusfiskarssi tarttuu arkikiireessä käteen helpommin.

Jee, noin minullekin kävi. Joulupukki toi Ranskasta hienon, käsin taotun mustasta teräksestä tehdyn "aidon ranskalaisen" kokinveitsen. Aikani sitä viikatteen kokoista härveliä käytin, sitten se pikkuhiljaa hautautui jonnekin...
Kirjattu

waltu

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 53
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #32 : Maaliskuu 19, 2009, 23:20:23 ip »

No minä aavistelin vain että jos se on laadukas rst-terä niin se voisi olla noita sheffieldissä tehtyjä. Siellä on siis ilmeisen pitkät teräsperinteet. Monissa leikkavissa työkaluissa kuten taltoissa, veistoraudoissa, höylänterissä jne. on noita sheffield- stansseja. Eli tämä termi ei tässä yhteydessä tarkoita mitään sen ihmeempää.

Metallurgia on tosiaan sanomattoman kiintoisa aihe. Omat opintoni rajoittuvat muutamien opintopisteiden mittaisiin kursseihin aiheesta, eivätkä ne ole mitenkään syvälle aiheeseen meneviä, ts varsin käytännöllisellä tasolla.

Ja nuo rosterit ovat vielä ihan oma lukunsa. Hiiliteräksistä sentään löytyy suht ymmärrettävää tietoa, seppäkirjoja ja sellaista.
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

Esa

 • Administrator
 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 874
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #33 : Maaliskuu 20, 2009, 14:51:06 ip »

Minua ei materiaalioppi jaksanut kauan kiehtoa. Kyllä siinä pian alkaa dislokaatiot tympiä, ellei ole jostain syystä aivan erityisen kiinnostunut juuri teräksen kiderakenteista. Mutta niinhän se tuppaa olemaan joka asiassa. On mukavaa ymmärtää, miten se suunnilleen menee, mutta syvempi perehtyminen on sitten jo ihan eri asia. Vaan eipä sitä onneksi tarvitse austeniittisen ja martensiittisen kiderakenteen eroja tietää ostaakseen veitsen :)
Kirjattu

cartman

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 896
  • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #34 : Maaliskuu 20, 2009, 15:18:08 ip »


Vaan eipä sitä onneksi tarvitse austeniittisen ja martensiittisen kiderakenteen eroja tietää ostaakseen veitsen :)

Onneksi ei tarvitse! Mutta se voi auttaa ymmärtämään, miksi eri veitset käyttäytyvät ajan mittaan eri tavoin. Joillekin se ymmärtäminen on arvo sinänsä.
Kirjattu

razzatta

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 134
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #35 : Maaliskuu 20, 2009, 19:10:34 ip »

Moi!

Hyvä avaus!

Multa ainakin löytyy välineitä joka lähtöön. Eniten on Macceja... On italialainen IsoMAC espressokone, japanilaiset MAC-veitset ja tietysti netissä käydään  AppleMAC laitteilla :)

Sikarihumidori ja sikarit on Kuubasta, lasit on Riedeleitä, keittiöstä löytyy myös mm. KitchenAidia, Villeroyta, jne... pikkuhiljaa on tullut keräiltyä kaikkea hedonismia tyydyttävää kamaa...  Vihdoin vuosi sitten sain nuo yli 10 vuotta haaveissa olleet kunnolliset espressovehkeet ja pystyin siirtämään hyvin palvelleet pressopannuni ja vanhan myllyn tuonne ullakolle...
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

wanico

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 150
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #36 : Maaliskuu 23, 2009, 11:22:19 ap »

Metallurgia on käsittämättömän kiehtova aihe, ... Mutta täällä on varmasti monta, jotka ymmärtävät metallurgiaa oikeasti, joten ei tästä enempää.


Ja metallurgia opintoja tarvitaan keittiövälinehankinnoissa suunnilleen yhtä paljon kuin silmäkirurgian hallintaa. Tuo Vemulin löytämä englanninkielinen linkki kertoo sen mikä keittiötyövälineen sielunelämässä on oikeasti tärkeää. Noiden ruostuvasta teräksestä tehtyjen veitsien etu on helppo teroittuvuus (ne myös tylstyvät nopeasti, voten vaativat jatkuvaa hoitoa). Suurin käytännön haitta on kuitenkin se että kun veitsi ei ole päivittäiskäytössä kerkeää suoja rasva eltaantumaan terän pintaan. Se suojaa terää edelleen ruostumista vastaan, mutta tekee puukolla leikkaamisen hankalaksi, koska kaikki raaka-aineet tarttuvat kiinni terään. Tämä tarttuvuus ongelma on myös kaikilla halvoilla RST-veitsillä. Helpoin tapa testata laadukasta terää on tehdä raa’asta perunasta sentin viipaleita, tai alle puolen sentin viipaleita maksamakkarasta. Jos valmiit viipaleet irtoavat terästä ilman apua pitelet kädessäsi laadukasta tuotetta.
PS. täällä kehutut viktor inoxit ei pärjää em. testissä.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 23, 2009, 14:31:46 ip kirjoittanut wanico »
Kirjattu

vemuli

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 632
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #37 : Huhtikuu 03, 2009, 14:59:10 ip »

.... Tämä tarttuvuus ongelma on myös kaikilla halvoilla RST-veitsillä. Helpoin tapa testata laadukasta terää on tehdä raa’asta perunasta sentin viipaleita, tai alle puolen sentin viipaleita maksamakkarasta. Jos valmiit viipaleet irtoavat terästä ilman apua pitelet kädessäsi laadukasta tuotetta.
PS. täällä kehutut viktor inoxit ei pärjää em. testissä.


Noista halvoista veitsistä tuli mieleen...

Ostin juuri Gigantista Michelino -merkkisen kokkiveitsen ihan vain muun perheen käyttöä varten (jotta omat veitset pysyvät kuosissa). Hintaa oli poistomyynnissä 5€/kpl ja veitsiä oli monen mallisia. Mutta mutta...veitsi osoittautui sen verran pystyväksi, että pitänee käydä hakemassa vielä koko setti. Materiaali on CrMoV15, joka ei minulle kerro mitään muuta kuin tietysti seoksen ainesosista jotakin. Puukahva, niitit hieman tuntui kättä vasten, mutta pieni pyyhkäisy hiekkapaperilla auttoi siihenkin. OIKEASTI, yllättävän hyvältä tuntui painon, painojakauman, leikkaavuuden yms. suhteen. Takuu 5v. Ovat näemmä ottaneet valikoimaan täysteräksisen setin ja myyvät siksi pois nämä puukahvaiset.

Saksassa ihan suhteellisen hinnakkaat...(se uudempi malli)

http://shop.kitchenking.de/oxid.php/sid/d19a6ba3b3241d334939b1c37f1dbea7/cl/details/cnid/cea43d9c482d744c9.00538691/anid/dd246ee718282add0.98312111/Kochmesser-_-Messer-MICHELINO-TOOLS-_-Spitzenqualitaet/
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Mariia

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 408
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #38 : Huhtikuu 05, 2009, 17:12:16 ip »

Keittiössä minulle tärkeintä on toimivuus, ja olen useammankin kerran huomannut että hinta ja laatu eivät kulje käsi kädessä  :(

Valurautapannu on tällä hetkellä harkinnassa, koska ärhäkkä induktioliesi tuppaa olemaan teflon-pannujen surma. Pinnoitetuissa kasareissa on kokeiltu niin Hackmann kuin Fiskarskin, mutta parhaimmaksi on osoittautunut Tefal, jonka pinnoite ei taida teflonia ollakaan vaan Pro Metal on jonkinlainen metallisekoite. (Kyllä, noloa, Jamie Oliverin nimikko, mutten todellakaan siksi valintaani tehnyt.)

Veitset ovat Fiskarsin perussettiä, ja kyllä niitä puikolla joutuu käsittelemään, mutta eipä se ole haitannut. Kun niistä aika jättää, niin sitten ostan laadukkaammat tilalle.
Ruoan valmistuksessa WMF ja Xyliss ovat osoittautuneet hinta-laatusuhteeltaan hvyiksi ja toimiviksi. Niiden välineiden design ei ole kummoinen, mutta toimivuus on paljon tärkeämpi juttu minulle.

Astiastoista, suurin osa V&B:n sarjoista edustaa minulle Keski-Eurooppalaisten kotirouvien tyyliä ... yök. Ja tuntuu, että niitä on Suomessa jo ihan riittävästi. Yksi syy V&B:n inhoamiseen on sekin, että oma äitini hankki V&B-sarjansa jo 80-luvulla. Arkikäytössä meillä on Arabian Paratiisi ja Taika -sarjat, juhla-astiasto on 1920-luvulta. Kolmanneksi voisin haluta jonkun Wedgwoodin mallin, toisaalta olen sitä mieltä että astiat ovat paljon tilaa vieviä käyttötavaroita, joten en edes välttämättä halua niitä 'koristeeksi'.

Tällä hetkellä kiirellisimmin uusintaa kaipaisi lasisto, mutta tähän mennessä silmiin on osunut vain 'ihan ok' -malleja, ei sellaisia mitä todella haluaisin...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

razzatta

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 134
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #39 : Huhtikuu 05, 2009, 19:26:02 ip »

Samaa mieltä enimmäkseen  ;)

Toimivuuden ehdoilla mennään täälläkin. Kuitenkin halvalla harvoin saa hyvää vaikka poikkeuksiakin on. Toki rahalla saa myös kalliita ja turhia krumeluureja, mutta silloin jos hintalapun syy on laadukkaat materiaalit ja funktionaalinen design niin maksan mieluummin vähän enemmän ja tunnen saavani rahalle vastinetta. Joku Hackman tools -kattila, josta ei voi edes kaataa ei kyllä sijaa keittiössäni ansaitse.

V&B on toki enimmäkseen juuri kuvaamasi kaltaista "kuningataräiti"-osastoa, mutta esim. HotWave ja Vivo ovat jo ihan toista maata ja näyttävät jo melkein vahvemmin modernin skandinaaviselta suunnittelulta kuin monet suomalaiset tai ruotsalaiset viimeaikaiset astia-sarjat.

Toi induktioliesi ja paistinpannu on kyllä paha yhdistelmä. Mä olen kokeillut (ja tuhonnut) valehtelematta kymmeniä pannuja induktiolla - ei ole vielä löytynyt yhtään joka täyttäisi kriteerejä. Monet pinnoitetut pannut skulaa kohtalaisen hyvin kaasulla tai sähköllä mutta induktio tuhoaa ne alta aikayksikön...Keittiössä minulle tärkeintä on toimivuus, ja olen useammankin kerran huomannut että hinta ja laatu eivät kulje käsi kädessä  :(

Valurautapannu on tällä hetkellä harkinnassa, koska ärhäkkä induktioliesi tuppaa olemaan teflon-pannujen surma. Pinnoitetuissa kasareissa on kokeiltu niin Hackmann kuin Fiskarskin, mutta parhaimmaksi on osoittautunut Tefal, jonka pinnoite ei taida teflonia ollakaan vaan Pro Metal on jonkinlainen metallisekoite. (Kyllä, noloa, Jamie Oliverin nimikko, mutten todellakaan siksi valintaani tehnyt.)

Veitset ovat Fiskarsin perussettiä, ja kyllä niitä puikolla joutuu käsittelemään, mutta eipä se ole haitannut. Kun niistä aika jättää, niin sitten ostan laadukkaammat tilalle.
Ruoan valmistuksessa WMF ja Xyliss ovat osoittautuneet hinta-laatusuhteeltaan hvyiksi ja toimiviksi. Niiden välineiden design ei ole kummoinen, mutta toimivuus on paljon tärkeämpi juttu minulle.

Astiastoista, suurin osa V&B:n sarjoista edustaa minulle Keski-Eurooppalaisten kotirouvien tyyliä ... yök. Ja tuntuu, että niitä on Suomessa jo ihan riittävästi. Yksi syy V&B:n inhoamiseen on sekin, että oma äitini hankki V&B-sarjansa jo 80-luvulla. Arkikäytössä meillä on Arabian Paratiisi ja Taika -sarjat, juhla-astiasto on 1920-luvulta. Kolmanneksi voisin haluta jonkun Wedgwoodin mallin, toisaalta olen sitä mieltä että astiat ovat paljon tilaa vieviä käyttötavaroita, joten en edes välttämättä halua niitä 'koristeeksi'.

Tällä hetkellä kiirellisimmin uusintaa kaipaisi lasisto, mutta tähän mennessä silmiin on osunut vain 'ihan ok' -malleja, ei sellaisia mitä todella haluaisin...
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

Juqi

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 313
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #40 : Huhtikuu 05, 2009, 19:45:58 ip »


Toi induktioliesi ja paistinpannu on kyllä paha yhdistelmä. Mä olen kokeillut (ja tuhonnut) valehtelematta kymmeniä pannuja induktiolla - ei ole vielä löytynyt yhtään joka täyttäisi kriteerejä. Monet pinnoitetut pannut skulaa kohtalaisen hyvin kaasulla tai sähköllä mutta induktio tuhoaa ne alta aikayksikön...

Ja mitenköhän ne tuhoutuu? Et kai tyhjänä niitä kuumenna?
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Misse

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 713
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #41 : Huhtikuu 05, 2009, 20:15:17 ip »

Ja mitenköhän ne tuhoutuu? Et kai tyhjänä niitä kuumenna?

Eikat kukaan laita lihaa kylmälle pannulle ?

-Mikko-
Kirjattu

Mariia

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 408
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #42 : Huhtikuu 05, 2009, 20:24:01 ip »

Ja mitenköhän ne tuhoutuu? Et kai tyhjänä niitä kuumenna?

Niin kuin Misse tuossa totesi, niin pihviä ei kylmälle pannulle laiteta, mutta vaikka aina laitan pannulle vähintään öljyä/rasvaa ennen kuin laitan virran päälle niin siitä huolimatta "paistinpannu induktioliedellä" -yhdistelmä on ensin mainitun osalta ollut lyhytikäinen. Oma veikkaukseni on se, että induktio on sen verran tehokas, että vain laadukkaiden paistinpannujen lämmönjohto-ominaisuudet kestävät huippunopean lämpötilan nostamisen. Tai nopean lämpötilan muuttumisen ylipäätään.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

nasse

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 270
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #43 : Huhtikuu 05, 2009, 21:27:49 ip »

Niin kuin Misse tuossa totesi, niin pihviä ei kylmälle pannulle laiteta,

Ei kai pihviä laiteta ollenkaan pinnoitetulle pannulle?
Kirjattu

razzatta

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 134
Vs: Muut keittiövälineenne?
« Vastaus #44 : Huhtikuu 06, 2009, 00:38:37 ap »

No laitetaan sitten pannulle vaikka suomustettu ahven- tai kuhafile tai tehdään vaikka wokkia --> metodi on sama. Tulikuuma pannu jossa raaka-ainetta ei keitetä/hauduteta vaan saadaan pinta ruskistumaan rapeaksi ja esimerkiksi juurekset karamelisoitumaan.

Pihvin paistamisesta valurautapannulla en väitä vastaan, mutta vaikkapa juuri nuo suomustetut kalat on hyvä syy omistaa myös pinnoitettuja pannuja.

Kysymykseen siitä miten ne tuhoutuu: ensinnäkin ne menevät yleensä mutkalle (vaikka olisi kuinka paksu ja monikerroksinen pohja) ja usein myös pinnoitus kärsii huomattavasti nopeammin kuin muun tyyppisillä liesillä.

Ei kai pihviä laiteta ollenkaan pinnoitetulle pannulle?
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario