Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Quamar M80E. Apua kaivataan!  (Luettu 7432 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #15 : Joulukuu 16, 2015, 13:43:21 ip »

Sarjaa tältä aamulta:
1) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 49,5g
2) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 34,5g
3) 19,1g kahvia, 25s uutto, ulos 23,5g

1. Tee samanlainen testi, mutta varmistat, että nielussa ei ole vanhojen purujen jäänteitä.
2. Tee samanlainen testi kuin kohdassa 1, mutta suoritat lisäksi huolellisen weissauksen.

Jos vielä tämän jälkeen on noin isoja eroja uuttojen välillä, on myllyssä jotakin vikaa. Pelkästään tamppausten vaihtelulla ei pitäisi noin isoja eroja tulla...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #16 : Joulukuu 16, 2015, 16:22:57 ip »

Jauhoin äsken omalla Quamarillani kaksi shottia (Obscuran Fazenda Rainhaa):

18,2g -> 35g
18,3g -> 35g

Molemmat valuivat lähes samassa ajassa (noin puolen sekunnin ero saattoi olla, tai sitten ei).
En weissannut, vaan käytin samaa metodia joka on pääsääntöisesti vaikuttanut toimivalta jo 8 vuotta, eli Pergerin taputteludistribuutiota.
Joskus oikein vaaleilla pavuilla, kun mennään sikatiukkaan jauhatukseen, weissaus on tarpeen. Tällä kertaa kutakuinkin medium-paahdolla ei.

Jos mikään muu ei auta, niin kannattaisikohan purkaa terät ja tarkistaa niiden kunto ja asennus silmämääräisesti? Samalla tulee eliminoitua se, ettei terien välissä ole mitään ylimääräistä ja että ne ovat kohdallaan. Youtubesta löytyy parit ohjevideot aiheesta...

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #17 : Joulukuu 16, 2015, 16:33:35 ip »


En weissannut, vaan käytin samaa metodia joka on pääsääntöisesti vaikuttanut toimivalta jo 8 vuotta, eli Pergerin taputteludistribuutiota.

http://www.baristahustle.com/distribution-for-espresso/

Toi "Tapping Vertically and Horizontally"?

Pidätkö tasan vaakatasossa sitä kahvaa vertikaalisissa taputteluissa? Se kahvi ei jakaudu enempää toiselle sivulle?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #18 : Joulukuu 16, 2015, 16:39:07 ip »

Lisätään vielä, että papusäiliössä oli noin varttikilo papuja. Tällaiset baarikäyttöön tarkoitut perinteiset italialaiset myllyt on käsittääkseni enemmän tai vähemmän suunniteltu käytettäväksi siten, että papusäiliössä on kamaa (toki voihan sitä simuloida jollain painolla vähäisemmän papumäärän päällä, jos ei halua hopperissa papuja säilyttää).

Aiempaan kysymykseen siitä, paljonko vanhoja puruja pitää ajaa ulos, niin muistelen joskus lukeneeni home-baristasta jostain keskustelusta, että max. 3g.

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #19 : Joulukuu 16, 2015, 16:47:55 ip »

Toi "Tapping Vertically and Horizontally"?

Pidätkö tasan vaakatasossa sitä kahvaa vertikaalisissa taputteluissa? Se kahvi ei jakaudu enempää toiselle sivulle?

Tai oikeastaan tämä sama joka jo aiemmin oli mainittu:
http://www.baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/

Vertikaalissa vaiheessa toki niin vaakatasossa kuin inhimillisesti mahdollista ja pari kevyttä kopausta pöytään...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #20 : Joulukuu 16, 2015, 16:54:02 ip »


Sarjaa tältä aamulta:

1) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 49,5g
2) 19,3g kahvia, 25s uutto, ulos 34,5g
3) 19,1g kahvia, 25s uutto, ulos 23,5g

Myllyn asetus jokaisessa sama. Sanottakoon että ensimmäisessa varmaanikin osa pavuista oli yön yli seisseitä. Papusäiliö tyhjähkö, kuitenkin aina niin että säiliön "kurkku" peitossa. Weissausta en ole vielä kokeillut. Paakkuja ei mielestäni tule sen enempää kuin Rockyssakaan.

 Osaako joku sanoa kuinka paljon Quamarista pitää jauhaa karkeuden säädön jälkeen että uusi asetus vaikauttaa täysin? Olen yleensä jauhanut 2,5-5 g säädön jälkeen ennenkuin olen uuden shotin ottanut.

Jatketaan harjoituksia.... :)

Oman kliinisen kokemuksen perusteella vähänkään isommista myllyistä pitää säätöjen jälkeen huuhdella ainakin yhden shotin verran ja joskus vielä enemmän. Tuosta 2,5 grammasta ei tule kuin vihaiseksi :)

Nopean googletuksen perusteella näyttäisi Quamar m80e pitävän sisällään +20 grammaa kahvia ja "nozzle" näyttää kuvissa siltä, että kyllä sinne kahvia mahtuukin. Varsinkin kun nuo shotit vaikuttaisivat hidastuvan aika selkeällä trendillä niin lienee jauhatuksen muutos syynä.

Niinkuin täällä on jo sanottu, niin kahvia pitäisi syöttää tietyllä paineella teriin tai shotit alkavat juosta nopeammin. Melkein kaikissa hoppereissa on sormisuoja tjsp, niin sen pitäisi koko ajan olla kahvin peitossa tai alkaa tulla vaihtelu. Vaihtoehtona on sitten tunkea tampperi tjsp nieluun.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 16, 2015, 17:15:31 ip kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #21 : Joulukuu 16, 2015, 17:09:00 ip »

Tai oikeastaan tämä sama joka jo aiemmin oli mainittu:
http://www.baristahustle.com/how-to-distribute-by-tapping/

Vertikaalissa vaiheessa toki niin vaakatasossa kuin inhimillisesti mahdollista ja pari kevyttä kopausta pöytään...

Ok. Itse olen weissannut ja koputellut pystysuunnassa. Voisihan tuotakin tietysti hupina opetella.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

samis

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #22 : Joulukuu 16, 2015, 18:02:00 ip »

Nyt alkaa kyllä vahvistumaan toi "massa teoria". Kokeilin siten että otin hopperin pois, täytin nielun pavuilla ja laitoin varttikilon alumiini tampperin päälle. Kahdella 25s uutolla 2 gramman sisään uutos sen kummempia punnitsematta tai weissaamatta.   
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #23 : Joulukuu 16, 2015, 18:27:34 ip »

Oman kliinisen kokemuksen perusteella vähänkään isommista myllyistä pitää säätöjen jälkeen huuhdella ainakin yhden shotin verran ja joskus vielä enemmän. Tuosta 2,5 grammasta ei tule kuin vihaiseksi :)

Nopean googletuksen perusteella näyttäisi Quamar m80e pitävän sisällään +20 grammaa kahvia ja "nozzle" näyttää kuvissa siltä, että kyllä sinne kahvia mahtuukin. Varsinkin kun nuo shotit vaikuttaisivat hidastuvan aika selkeällä trendillä niin lienee jauhatuksen muutos syynä.

Niinkuin täällä on jo sanottu, niin kahvia pitäisi syöttää tietyllä paineella teriin tai shotit alkavat juosta nopeammin. Melkein kaikissa hoppereissa on sormisuoja tjsp, niin sen pitäisi koko ajan olla kahvin peitossa tai alkaa tulla vaihtelu. Vaihtoehtona on sitten tunkea tampperi tjsp nieluun.

Jep. Oman ransun kanssa ajan läpi n.20g. Kotikäytössä ei juurikaan merkitystä, kahvilassa hankkisin jonkin EK43:n ajamaan jauhimen virkaa ;)

Jostakin syystä tuo papujen paino hopperissa ei vaikuta niin merkittävältä tekijältä, mitä yleisesti puhutaan. Siis omassa myllyssäni. Parin napsun säätöä saattaa vaatia, mutta niin vaatii usein muutkin tekijät, vaikkapa ilmankosteus ja lämpötila yms.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #24 : Joulukuu 16, 2015, 19:12:05 ip »

Jep. Oman ransun kanssa ajan läpi n.20g. Kotikäytössä ei juurikaan merkitystä, kahvilassa hankkisin jonkin EK43:n ajamaan jauhimen virkaa ;)

Jostakin syystä tuo papujen paino hopperissa ei vaikuta niin merkittävältä tekijältä, mitä yleisesti puhutaan. Siis omassa myllyssäni. Parin napsun säätöä saattaa vaatia, mutta niin vaatii usein muutkin tekijät, vaikkapa ilmankosteus ja lämpötila yms.

Tietenkin aamuina joina on juuri se 30 grammaa kahvia jäljellä eskaloitui tilanne nopeasti  :)

Ei kai se paino hopperissa mikään maailman tärkein asia kunhan on johdonmukainen. itse käyttelin sekä anfimia että vanhaa mazzeria ilman hopperia ja yksittäisannostuksella. Tietämättä yhtään mistä on kyse voisi jopa ajatella että yksittäisannostelu ja hienommalle jauhaminen olisi toivottavaa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #25 : Joulukuu 16, 2015, 19:28:02 ip »

Vaihtoehtona on sitten tunkea tampperi tjsp nieluun.

Voi kokemattomasta tuntua sen verran epämiellyttävältä, että kokeilisin vasta jos mikään muu ei auta... ;D
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #26 : Joulukuu 16, 2015, 19:51:47 ip »

Niin, siis myllyn nieluun.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Quamar M80E. Apua kaivataan!
« Vastaus #27 : Joulukuu 17, 2015, 11:58:49 ap »

Oman kliinisen kokemuksen perusteella vähänkään isommista myllyistä pitää säätöjen jälkeen huuhdella ainakin yhden shotin verran ja joskus vielä enemmän. Tuosta 2,5 grammasta ei tule kuin vihaiseksi :)

Nopean googletuksen perusteella näyttäisi Quamar m80e pitävän sisällään +20 grammaa kahvia ja "nozzle" näyttää kuvissa siltä, että kyllä sinne kahvia mahtuukin.

Jäi mietityttämään, että mistä ihmeestä oikein keksin sen kolme grammaa... ???

Guuglettamalla tuli vastaan Home-barista -keskusteluja, joissa oli mm. purettu terät ja putsattu kaikki masiinaan jäänyt kahvipuru sekä toinen linkki, jossa oli laitettu single-dosingilla sisään n. 20g ja saatu ulos n. 17g.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa kyseessä on kaikki myllyyn jäävä kahvi, siis myös se joka pakkaantuu niihin pieniin tyhjiin väleihin joita myllyssä on ja jotka kenties ehkä pysynevät siellä, kunnes mylly putsataan kunnolla purkamalla terät.

Jälkimmäisessä versiossa taas, laittamalla sisään 20g, mitään ei edes pitäisi tulla ulos jos "jäämä" on 20g?  ;)

Tässä linkit, joihin törmäsin:
http://www.home-barista.com/grinders/quamar-m80e-cleaning-and-grind-retention-t36009.html
http://www.home-barista.com/grinders/coffee-in-chute-quamar-m80e-t19603.html

Single-dosing ja "normaalikäyttö" (tai laiskan miehen käyttö) toki eroavat jäämältään (retentio, miten sen nyt kääntäisi, ummetus lienee harhaanjohtavaa?). Esim. Mark Prince Ceado-arvostelussaan toteaa, että E37S:n ummetus on single dosingissa n. 3g. Standardikäytössä kutakuinkin tuplaten, mikä on täysin ymmärrettävää, kun singlettelyssä kahvia jäänee lähinnä terien jälkeisiin osiin. Standardikäytössä myös terien väliin.

Jos logiikassa mättää joku, niin kertokaa toki... Toistaiseksi aamuisin puskautan ulos vain tuon kolmisen grammaa. Säätöjen yhteydessä pidän joka tapauksessa jäitä pipossa ja teen korjauksia vasta toisen shotin jälkeen (jos ei nyt olla aivan umpimetsässä jauhatuksen kanssa. Tutun myllyn kanssa uskaltaa vähän arvailla missä mennään, mutta uudehkon myllyn kanssa ei ehkä kannata kikkailla liian aikaisin).

Ceado-arvostelu: https://www.bellabarista.co.uk/pdf/CeadoCoffeeGrinderReviewv1.5.pdf
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E