Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 394132 kertaa)

workstinx

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 34
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #585 : Maaliskuu 18, 2016, 18:23:11 ip »

Nonnii, kylläpä se oli helpooa, hieman vain luottoa hommaa kohtaan js tukea. Se mikä hämmensi oli että aika paljon oli töhnää kertynyt keittimen sisälle, kalkkia kai enimmäkseen... ja toinen juttu oli tuo sähköjohdon sijainti suhteessa kupariputkeen, kiinihän se on siinä ollu, oiskohan tohon väliin jotain sopivaa eristettä tms vai liekö ees tarvii, osaako joku neuvoa?

Jäljistä huomaa että pari-kolme milliä sain kierrettyä tuurnalla. Seuraavalla kerralla kandee ihan selvyyden vuoksi laittaa vaikka tussilla pikkunen merkki tonne...

Pari fotoa vielä jos jotakuta kiinnostaa




Jos tuo vielä paljon löystyy, pitää varmaan toi kuparijohto vääntää uusiksi/ottaa irti ja vaihtaa tms koska nyt jo ihan reunassa kiinni eikä varjoa enää oikeen ole, saati että tuon saisi käännettyä johonkin ihan eri asentoon tuon 1/3osa kierroksen verran, ei sielä tilaa kyllä ole.

No, kyllä tolla kahvit keittää, ei siinä. Nii ja kuparinenkin keitin olis passannu ton vanhan tuulettimen kanssa...ehkä vielä joskus joku vintaakikeitin koristeeksi/käyttöön
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 18, 2016, 18:46:33 ip kirjoittanut workstinx »
Kirjattu

Tomsku

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #586 : Huhtikuu 03, 2016, 09:34:45 ap »

Oppimassa tässä ollaan ja olen saanut ihan maukasta kahvia koneesta ulos, mutta muutama asia on jäänyt askarruttamaan.

Pavonin manuaalin mukaan uutto pitäisi tehdä näin:
"Raise the lever, after a few seconds the coffee should dribble out slowly. If it gushes quickly, you need finer grind or a tighter tamp. If it doesn’t start to dribble after 15 - 20 seconds, lower the lever about 4 inches. Raise it after the dribble starts and loosen your tamp or grind coarser next time. Lower the lever after the bottom of the cup is covered. This should require reasonably firm pressure. If the lever offers little resistance, the coffee will bubble out and taste weak and bitter. In that case, grind finer and/or tamp harder. If you need excessive pressure, loosen up your coffee load."

Olen jonkun Youtube-videon perusteella vakiinnuttanut tuoksi "a few"ksi 6 sekuntia, eli kun nostan vipua ja kuulen, että vesi pääsee nyt ulos boilerista, lasken mielessäni kuuteen ja alan painaa vipua alas (ja nimenomaan vain kerran, Tuubissa näkee vaikka mitä eri variaatioita missä vivulla tehdään pumppaavaa liikettä, Fellini movet ym). Vastoin manuaalia: en kyttää milloin kahvan nokasta alkaisi valua kahvia, vaan luotan tuohon 6 sekuntiin.

Kokeilin uuttaa kaapista löytyneistä todella vanhoista (>1v) pavuista tuplan ja vivussa ei tuntunut lainkaan vastusta. Kaffan kaksi-kolme viikkoa sitten paahdettu Monsoon Malabar menee selvästi tuohon "excessive" luokkaan minusta - vaikuttaa, että koko keitin taipuu vipua painaessa..? (Tarkoitan, vähän vastaavasti kuten tässä videossa: https://youtu.be/maUEMoJpDQ4?t=187) Kahvassa on kuitenkin ohjeellinen 14g kahvia ja olen sen siihen tampannut huolella. Sitä kovempi vastus tuntuu olevan mitä tuoreempaa papu on.

Tällä käytännöllä 14 grammasta kahvia syntyy juomaa vaihtelevasti noin 27-30 grammaa, joten en voi ihan metsässä olla? Pitäisikö kuitenkin muuttaa jauhatusta hienompaan(karkeampaan?) ja kokeilla kevyempää tamppausta, vaiko laskea peräti kahvin määrää kahvassa (13g, 12g)? Vai mikä on teidän mielestänne reasonablen ja excessiven ero tuossa vivun vaatimassa voimassa?
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #587 : Huhtikuu 03, 2016, 18:01:39 ip »

Mun mielestä tuossa videolla käytetty vouma ei mitenkään ylenpalttista ollut.
Toki pyrin hieman nopeampaan uuttamiseen.
Mun mielestä excessive tulee vasta kun joutuu täydellä voimalla tukemaan portafiltterin kahvasta ettei keitin kaadu nurin, ja sittenkin uutto menee reilusti yli 20 sekunnin.
Kirjattu

Tomsku

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #588 : Huhtikuu 03, 2016, 18:44:18 ip »

Mun mielestä tuossa videolla käytetty vouma ei mitenkään ylenpalttista ollut.
Toki pyrin hieman nopeampaan uuttamiseen.
Mun mielestä excessive tulee vasta kun joutuu täydellä voimalla tukemaan portafiltterin kahvasta ettei keitin kaadu nurin, ja sittenkin uutto menee reilusti yli 20 sekunnin.
Kannattaako mun kellottaa uutto koko vivun liikeradalta, ja jos se ei osu 25-30 sek välille painamalla vipua koko matkan, niin sitten säädetään jauhatusta?
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #589 : Huhtikuu 04, 2016, 18:45:50 ip »

Omia shottejani en ole kellotellut aikoihin, ja silloinkin vain rannekellon viisaria seuraamalla.

Käsittääkseni yleisesti sopivaksi uuttoajaksi yleisesti mielletään noin 25-30 sekuntia. Mutta koska europiccolassa on pakollinen 6-10 sekunnin esiuutto, ja kun teen täydelle tupkakorille n. puolitoista vetoa niin koitan pitää koko vivun liikeajan lähempänä kahta kuin kolmekymmentä sekuntia.

Pitänee taas viikonloppuna pitkästä aikaa kellottaa.

Minä nyt olen aika huoleton viikonloppupuuhastelija, joten kannattaa kuunnella myös prakmaattisempia baristoja.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #590 : Huhtikuu 04, 2016, 18:54:52 ip »


Käsittääkseni yleisesti sopivaksi uuttoajaksi yleisesti mielletään noin 25-30 sekuntia. Mutta koska europiccolassa on pakollinen 6-10 sekunnin esiuutto, ja kun teen täydelle tupkakorille n. puolitoista vetoa niin koitan pitää koko vivun liikeajan lähempänä kahta kuin kolmekymmentä sekuntia.

Uuttoaika lasketaan siitä kun kahvi ja vesi ovat kontaktissa. Ei siitä kun kahvia alkaa valua kuppiin. Tietysti paineistamaton uutto ei ole sama asia kuin paineistettu uutto ja lopultahan nuo luvut ovat vain itseä varten.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tomsku

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #591 : Huhtikuu 04, 2016, 20:08:10 ip »

Kiristin yhä jauhatusta ja kammen tottunut liikerata kesti kännykän sekkarilla kellottaen 27 tai 28 sekuntia + se esiuutto 6 sek. Tuli aika paksuna norona mut todella hyvänmakuista. Olen nyt alkuhakemisen jälkeen mennyt ihan aistinvarassa eli en enää punnitse kahvaa yms. kun ei tämä niin vakavaa ole  :) Mielummin vähemmällä ohrissäätämisellä kuin insinöörin tarkasti (mutta en tietenkään tuomitse tätä harrastussuuntausta).

Nyt kun sais vielä maidon vaahtoutumaan loppuun asti, niin ollaan hyvällä tiellä (nyt kannussa 2/3 vaahtona ja loppu "normimaitona"; tässä harjoittelen yhä lämpömittarin kanssa)
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #592 : Huhtikuu 04, 2016, 23:32:44 ip »

La Paviaanin tavoin teen täydelle korille (noin 15 - 16 g kahvia) sen 1,5 vetoa, eli ensin puolikas ja sitten kahva ylös ja täysi veto. Tällä saan sen noin 30 g juomaa kuppiin.

Jatkuvasti en shotteja ja annostuksia punnitse, vaikka uuttosuhde on ihan hyvä mittari. Uuton keston kyllä useimmiten kellotan, kun osuu sopivasti keittiön kello silmään siinä uuttaessa.

Kahvin määrää älä turhaan vähennä. Kannattaa pelata jauhatusta säätämällä ja vedenmäärää myös. Sehän on siitä kiinni haluaako ristrettoon päin vai sitten toiseen suuntaan - vähän pituutta juomaan. Sillä kannattaa mennä mikä maistuu hyvälle, mutta kokeilut auttavat ymmärtämään eri tekijöiden vaikutusta espresson makuun.

Nämä olivat toki aikaa tuoreen Pavonin omistajan ajatuksia.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tomsku

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #593 : Huhtikuu 08, 2016, 20:08:42 ip »

Kokeilin tuota "puoltoist" vetoa, tein niin, että ensin vipu ylös ja heti painamaan alas, sitten kun ekat pisarat kahvia putoaa kuppiin, niin vipu takaisin ylös ja taas heti painamaan alas ja nyt alas asti. Tämä oli eka tällä tekniikalla tehty shotti ja sekin meni cappuccinon pohjaksi, mutta makuprofiili oli hieman erilainen siitä maidon altakin maisteltuna. Ehkä tietyllä tavalla stydimpi, vaikka kahvia tuli kuppiin silmämääräisesti pinta samalle tasolle "6 sek pidätys" uuttotekniikalla.

Jatkan testailuja.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #594 : Huhtikuu 08, 2016, 21:36:26 ip »

Kokeilin tuota "puoltoist" vetoa, tein niin, että ensin vipu ylös ja heti painamaan alas, sitten kun ekat pisarat kahvia putoaa kuppiin, niin vipu takaisin ylös ja taas heti painamaan alas ja nyt alas asti. Tämä oli eka tällä tekniikalla tehty shotti ja sekin meni cappuccinon pohjaksi, mutta makuprofiili oli hieman erilainen siitä maidon altakin maisteltuna. Ehkä tietyllä tavalla stydimpi, vaikka kahvia tuli kuppiin silmämääräisesti pinta samalle tasolle "6 sek pidätys" uuttotekniikalla.

Jatkan testailuja.
Jatka vaan testausta, siitä oppii, jos mistä.
Itse olen sitä mielipuolta, että lämpö on se vaikein hallittava, ja siihen kannattaa keskittyä...
Itse teen siten, että lorotan gruposta hitaasti vettä, kunnes havaitsen ensimmäisen purskahduksen. Sitten sihti kuivaksi ja purut/uutto. Loppuja voi varioida, mutta tämä on minusta ydinkohta.
Kehittymällä kehittyy ja minusta piccola on hauska ja haastava peli.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #595 : Huhtikuu 08, 2016, 22:28:10 ip »

Itse teen siten, että lorotan gruposta hitaasti vettä, kunnes havaitsen ensimmäisen purskahduksen. Sitten sihti kuivaksi ja purut/uutto. piccola on hauska ja haastava peli.

Proffa myös... samat kujeet molemmilla. Saman lorotuksen teen minäkin. Eka shotti on paras. Toinen ok. Kolmas ja neljäs menettävät tasoa ja siitä etemmäs ei voi missään nimessä jatkaa. Neljäs on jo aika kova ja terävä maultaan, liika kuuma.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #596 : Huhtikuu 09, 2016, 09:48:40 ap »

Proffa myös... samat kujeet molemmilla. Saman lorotuksen teen minäkin. Eka shotti on paras. Toinen ok. Kolmas ja neljäs menettävät tasoa ja siitä etemmäs ei voi missään nimessä jatkaa. Neljäs on jo aika kova ja terävä maultaan, liika kuuma.

Kauan kestää suunilleen päästä uudestaan alkuun? Että saa taas se ykkös shotin ulos?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tomsku

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #597 : Huhtikuu 10, 2016, 10:35:02 ap »

Meikäläinen kiristi Pavonin vivun muovikahvaa liikaa ja siihen tuli halkeama. Rupesin sitten miettimään, josko portafiltterin ja vivun muoviset kahvat vaihtaisi puisiin (mittatilaustyönä). Mutta mistään en löydä tietoa mitkä kierteet noissa on? Ilmeisesti M12x1.75 (viitaten: http://www.home-barista.com/knockbox/wood-handles-for-la-pavoni-europiccola-t33645.html), mutta Pavonin spare part -listoista tai räjäytyskuvista ei käy ilmi?
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #598 : Huhtikuu 10, 2016, 15:53:24 ip »

Kauan kestää suunilleen päästä uudestaan alkuun? Että saa taas se ykkös shotin ulos?

Jaa, ei ole ollut tarvetta kokeilla kauanko pitää koneen jäähtyä, että gruppo jäähtyy tarpeeksi. Kyllä se aika pitkään on polttavan kuuma. Onhan tuo semmoinen näppien kanssa tarkkana kone, ettei tule palohaavoja.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tomsku

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 60
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #599 : Huhtikuu 29, 2016, 21:43:13 ip »

Nyt kun sais vielä maidon vaahtoutumaan loppuun asti, niin ollaan hyvällä tiellä (nyt kannussa 2/3 vaahtona ja loppu "normimaitona"; tässä harjoittelen yhä lämpömittarin kanssa)
Edelleen tämä ongelmana. Tajusin veivata venttiilin kokonaan auki ja homma helpottui, mutta silti en saa "lattearttia" kuppiin, vaan loppu maito valuu litkuna. Tuntuu että sellaista paksua vaahtoa on vain tosi vähän maidon pinnalla. Missä kohtaa kannua sitä pilliä kannattaisi pitää? Olen kokeillut aivan keskellä kannua, sitten ihan reunassa, sitten vähän reunasta ja kannua suorassa, vinossa, tiesmiten ylösalaisin, mutta en saa sellaista reilua pyörrettä aikaan?
Kirjattu