Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 394168 kertaa)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #540 : Tammikuu 27, 2016, 06:09:55 ap »

Omalta kohdatani toistaisin vielä kerran itseäni. Se opettelu kesti kahdella koneellani niin kauan, että meinasin jo luovuttaa. Lämmön hakeminen osoittautui kaikkein kinkkisimmäksi.
Tampperista sanoisin, että ei ehkä kuitenkaan kannata hankkia liian jämptiä. Silloin jää ainakin ™nutation™ pois käytöstä, kun tampilla ei ole yhtään tilaa keinua. Ja kyllä se sihti kapenee hiukan alaspäin mennessä.
Tsemppiä ja onnea uudelle masiinalle.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Pertti

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #541 : Tammikuu 29, 2016, 16:55:46 ip »

Hei,

 Ostin La Pavoni Professionalin uutena jonkun aikaa sitten eikä ole aikaa ollut oikein perehtyä siihen ja se on vain kerännyt pölyä muutamia hassuja kokeiluja lukuunottamatta. Onko se normaalia että kun laittaa La Pavonin päälle niin paine nousee 0,75 bar ja sitten se laskee taas vähän ja sen jälkeen nousee taas 0,75 bar ( vähän niin kuin lämmitys menisi pois päältä 0,75 bar äänien perusteella). Alussa kuin sain koneen niin paine ei noussut koska ilma lähti ulos varoventtiilistä, mutta sitten jossain vaiheessa tämä loppui. Yhdessä vaiheessa oli myös niin että paine nousi 1 bar asti, mutta nyt tämä on laskenut 0,75 bar.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 688
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #542 : Tammikuu 30, 2016, 09:24:02 ap »

Pressostaatilla tuossa lämpötilaa säädetään, kuten niin monessa muussakin espressokoneessa. Sillä on tietty hystereesi, millä se toimii, siis menee päälle laskeuduttuaan johonkin paineeseen ja pois päältä kun tietty paine on saavutettu. Hystereesiä ei taida kyetä säätämään, mutta tuon syklin sijaintia asteikolla voidaan säätää.
Tuo 0,75 bar taitaa kyllä olla aika hyvä paine, vai onko se jo hieman liian alhainen?. Aiemmin ovat tainneet olla korkeammalla tehtaalla säädetyt paineet.
Tuo säädön vaeltaminen kyllä vähän kertoisi siitä, että joko se asettuu vasta sisäänajon jälkeen, tai sitten säädön lukitus on jäänyt löysälle. Jos tuo säätö vielä laskee, niin pressostaattia täytynee säätää.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #543 : Tammikuu 30, 2016, 09:38:55 ap »

Toisekseen sanoisin, että tuolla paineella ei kovin suurta merkitystä olekaan, kunhan riittää ajamaan veden grupolle. Lämmöt pitää minusta hakea valuttelemalla.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #544 : Tammikuu 30, 2016, 19:38:41 ip »

Tuo 0,75 bar taitaa kyllä olla aika hyvä paine, vai onko se jo hieman liian alhainen?. Aiemmin ovat tainneet olla korkeammalla tehtaalla säädetyt paineet.

Ilmeisesti ihan oikea paine. Oma koneeni tekee samaa. Pressostaatti on muistaakseni ainakin Pavonin sivuston mukaan säädetty katkaisemaan virta 0,7 - 0,8 barin tietämillä. Itsellä se on 0,8 baria.

Pressostaatin toiminta aktivoidaan, kun laite laitetaan päälle ja painetta aletaan kerätä. Manuaalin mukaan seuraava vaihetta ei saa jättää pois, muuten pressostaatin sykli ei toimi oikein. Eli kun kone laitetaan päälle vipu alhaalla ja höyrytys kiinni, annetaan paineen nousta vihreälle alueelle. Kun vihreä alue on saavutettu avataan höyry viideksi sekunniksi, mikä aktivoi pressostaatin. Nyt paineen annetaan nousta takaisin ja pressostaatin pitäisi huolehtia siitä, että paine pysyy alle 0,8 barin, jolloin vesikään ei ole liian kuumaa (manuaalin mukaan vaikuttaa tähän). Toisaalta kone kokoaa paineet uudestaan, jos ne laskevat liian alas.

Oikeastihan laite tarjoilee veden aika kuumana. Oman vähäisen kokemukseni mukaan oman postmillenium koneeni lämmönsäätely on aavistuksen verran parempi kuin ystäväni premillenium laitteen. Mutta tämä on ihan mutua, koska en ole lämpöjä mittaillut. Kaverini on taivutellut premillenium koneeseensa jäähdyttimen, joka antaa mahdollisuuden tehdä muutaman uuton lisää. Kokeillaan saisinko kuvan tähän.



Tollanen härpäke, jota ei pysty oikein postmilleniumiin värkkäämään kaarevamman grupon muodon vuoksi (tai saattaisi se siihen oikean kokoisena istuakin). Kaverilla on grupon kyljessä lämpötilan näyttävä liuska. Kun parin uuton jälkeen grupon pinta alkaa olla lähes 100 astetta, hän sujauttaa uuttoa tehdessä kahva ylhäällä jäähdyttimen paikalleen, minkä avulla lämpö laskee muutaman uuton ajaksi 95 asteen tienoille. Puhutaan siis pintalämmöstä, mutta härpäkkeellä on selvä myönteinen vaikutus kahvin laatuun, kun tehdään 3 - 4 uuttoa.

Sorry, että laitan kuvan vasta nyt. Se on ollut kännykässäni jo pari vuotta  :-\ . Huomattavasti kätevämpi kuin kylmät rätit ynnä muut jäähdyttelyt. Sahalla ja pihdeillä sekä hiomalla tuo jäähdytin on isommasta elementistä taiteiltu. Ei mikään kaunistus, mutta ei tuon tarvitse olla koko aikaa paikallaan.  :D
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 31, 2016, 20:32:55 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #545 : Tammikuu 30, 2016, 21:06:57 ip »

Tuo säädön vaeltaminen kyllä vähän kertoisi siitä, että joko se asettuu vasta sisäänajon jälkeen, tai sitten säädön lukitus on jäänyt löysälle. Jos tuo säätö vielä laskee, niin pressostaattia täytynee säätää.

Itse olen opetellut vasta muutaman päivän Pavonin käyttöä ja huomasin juuri, kun iltakahvit keittelin, että pressostaatin aktivoiminen on oleellista. Ainakin nyt se toimi omassa koneessani paremmin kuin aiemmin, jolloin en sitä älynnyt tuolla höyryn päästämisellä aktivoida. Koneen paine pysyi hyvin 0,8 barin tietämillä ja pienissä muutaman sekunnin sykleissä vastukset pitivät painetta oikealla tasolla.

Eli jos paineet vaeltavat eli hystereesin välys on liian laaja, on joko tuo aktivoiminen tekemättä tai sitten pressostaatti ei toimi muutoin oikein.

Oli muuten hiivatin hyvä shotti  :P - sekoitus intialaista robustaa (ihan vähän) Brasilialaista sweet collection papua ja etiopian sidamoa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #546 : Tammikuu 31, 2016, 05:50:35 ap »

Ei sitä ilmaa mielestäni tarvitse pois päästää. Ihan hyvä tulee ilmankin, ilman kanssa siis :-)
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #547 : Tammikuu 31, 2016, 11:28:43 ap »

^ Eipä kai ilma boilerissa yleensä paljoa merkkaa, mutta jos pressostaatti toimii hassusti niin tuolla 1 sekunnin toimenpiteellä sen voi helposti eliminoida. Niinpä kuuluu mun lämmitysrutiineihin, ja jos jostain syystä en ole keittänyt vettä niin teen pitemmällä höyrytyksellä kupinlämmityksenkin (yleensä siis käytän tuohon lirdellä kiehautettua vettä).

^^ Tuomaksen kaveri on kyllä tylysti raiskannut tämän latinokaunottaren.
Insinöörinä ymmärrän modin parantavan vaikutuksen mutta tuhoaa täysin laitteen kauneuden.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #548 : Tammikuu 31, 2016, 20:21:20 ip »

^^ Tuomaksen kaveri on kyllä tylysti raiskannut tämän latinokaunottaren.
Insinöörinä ymmärrän modin parantavan vaikutuksen mutta tuhoaa täysin laitteen kauneuden.

 :'( Ei tarvitse kovin pitkään tuota kaltoinkohtelua itkeä. Kolmannen uuton aikana hän tuon paikalleen sujauttaa ja pois sen saa heti viimeisen uuton jälkeen. Voisi verrata kai siihen, että kaunotar tekee ruman eleen >:(  tunteiden kuumetessa, mutta rauhoittuu taas.  :P

Eli kahvan ollessa yläasennossa, jäähdytin sopii liikkumaan ja sen saa paikalleen tai pois. Tarkennan, koska hän tuossa vieressä kommentoi, ei tarvitse edes yläasentoon nostaa, vaan ilman veden tuloa kuulemma onnistuu.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #549 : Tammikuu 31, 2016, 21:25:02 ip »

Tää näyttää ehkä hieman nätimmältä.

Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #550 : Helmikuu 01, 2016, 13:12:18 ip »

Taitaa omata enemmän pinta-alaakin tiheämmän muodon vuoksi, joten ehkä myös tehokkaampi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #551 : Helmikuu 01, 2016, 16:19:29 ip »

Mustana myös luovuttaa lämpöä tehokkaammin.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #552 : Helmikuu 01, 2016, 16:20:53 ip »

Mustana myös luovuttaa lämpöä tehokkaammin.

Ei luovuta. Kerää sitä lämpöä ympäröivästä valosta vähemmän. Minkä vaikutus on olematon jos ei aurinko siihen ihan suoraan paista.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 172
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #553 : Helmikuu 01, 2016, 19:29:33 ip »

Musta pinta kerää ja luovuttaa lämpöä tehokkaammin kuin kirkas, tämä on todistettu fakta.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2231
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #554 : Helmikuu 01, 2016, 19:30:45 ip »

Musta pinta kerää ja luovuttaa lämpöä tehokkaammin kuin kirkas, tämä on todistettu fakta.

Luovuttaa paremmin lämpöä pimeässä? Onko tästä jotain lähdettä?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini