Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 433125 kertaa)

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #330 : Huhtikuu 02, 2014, 07:31:59 ap »

Ei se mittari mitään auta, ellei siinä ole 'staatti säädetty männyilleen. Kivahan sitä kyllä tuijottaa on :)

Itse vuoden veivanneena menee suurinpiirtein vaistolla, samanlaisina toistuvista shoteista ei kyllä ole oikein puhettakaan.
Ostin jossakin kohtaa infrapunalämpömittarin, jolla ajatelin seurata grupon lämpötilaa, mutta en sitten lopulta saanut aikaisiksi ostaa mustaa teippiä, jotta mittaustuloksissa olisi ollut jotakin järkeä  ;D
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #331 : Huhtikuu 02, 2014, 10:14:53 ap »

Sain nyt minäkin oman Europiccolan. Vanha se on, mutta putsauksen ja kiilloituksen jälkeen komea. Paljon parempaa se antaa jo nyt ulos kuin vanha painekahvallinen AEG. Ei muutakuin harjoittelua. :)

Saattaa olla kyllä että jälkiasennan painemittarin. Lämpötilan hallinta hiukan haastavahkoa kun mitään '''thermofuseja'' tai ''antivacuum'' kiluja ei ole. Olisiko jollakin hyvää vinkkiä kohti parempaa shottia?


Minusta painemittari on hienon näköinen lisuke, mutta melko turha kahvin onnistumisen kannalta.
Uuttolämpö on tosiaan se ratkaisevin parametri.
Itse toimin siten, että annan keittimen olla päällä aika pitkään, jopa tunnin. Keitin kuumenee aika lailla, mutta gruppo ei lämpeä tarpeeksi.
Kun peli on lämmennyt, jauhan ensin pavut. Sen jälkeen asetan grupon alle kulhon, johon alan liruttamaan gruposta vettä. Vauhtina on hyvin maltillinen tahti, tasainen pieni noro. Kun vesi ensimmäisen kerran "pirskahtaa" nokassa, on lämpö sopiva. Nyt sihti irti, kuivaus, purut sihtiin ja uutto.
Tämän jälkeen on mittarista hyötyä. Kahvia juodessa paine vähitellen laskee, kun lämmitys on uuttaessa katkaistu. Kun paine on laskenut tarpeeksi, voi kahvan irrottaa roiskuttamatta ja loppupaineella huuhdon sihdin siihen samaan kulhoon, ei jää niin paljon putsattavaa.
Tällaiseen proceduuriin olen päätynyt aika monen vuoden harjoittelun tuloksena.
Silloin, kun mulla oli tuollainen "pre-millenium" pari, kolme vuotta sitten, en vielä toiminut näin, joten en osaa sanoa, onko lämmityshuuhtelu siihen sopiva, mutta uskon olevan.
Tuosta tietysti voi kehittää omia variaatioita, mutta näin meillä.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Rännäri

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #332 : Huhtikuu 02, 2014, 12:46:31 ip »

Ei se mittari mitään auta, ellei siinä ole 'staatti säädetty männyilleen. Kivahan sitä kyllä tuijottaa on :)

Kun olisi mitään termostaattia.. :) Lämpöä kontrolloidaan I ja II asennolla (200w & 800w muistaakseni). Tarpeeksi kun 800w lämmittelee niin ylipaineventtiili aukeaa. 200w aukeaa myös mutta heleämmin. Pihisee juuri ja juuri. Sen avasin ja putsasin - sisällä oli messinkikuula ja jousi. Sen takia se painemittari olisi kiva että tietäisi edes vähän missä mennään.

Minusta painemittari on hienon näköinen lisuke, mutta melko turha kahvin onnistumisen kannalta.
Uuttolämpö on tosiaan se ratkaisevin parametri.

Onko mitään tietoa missä paineessa ylipaineventtiili aukeaa? Netistä en löytänyt tietoa. Grupon saa tällä vehkeellä helposti ylikuumenemaan. Ensimmäinen shotti oli pahasti yliuuttunut ja saan kyllä nyt ihan juotavaa tavaraa ulos, mutta olisi kiva vähän tietää parametrejä tuosta laitteesta. Grupon lämpötilaa nyt on kohtalaisen helppo mitata, mutta vähän kiinostaisi tietää minkälämpöistä se vesi on joka sinne tulee.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #333 : Huhtikuu 02, 2014, 14:06:23 ip »

Jaa, noissa vanhemmissa laitteissako ei ole pressostaattia?
Kirjattu

Rännäri

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #334 : Huhtikuu 02, 2014, 16:03:26 ip »

Ei ole ei. :)

Tuossa aika hyvin Europiccolan kehitystä: http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_ep1_eng.htm
Kirjattu

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #335 : Huhtikuu 03, 2014, 10:12:38 ap »

Aa, no nyt kyllä olen vähän kade.  :D

Ehkä sitä paineen sopivuutta voi testailla avaamalla höyryhanaa. Jos sieltä tulee kunnon tuhinalla, niin painetta on tarpeeksi.

Kuten tuossa edellä sanottiinkin, niin sen grupon lämpeneminen on enemmän ongelmana kuin itse veden lämpötila. Itse laiskana en malta odottaa tuntia, vaan vartin jälkeen vedän läpi reilun desin vettä. Tosin tuolla pikkuboilerisella 'piccololla sitä saa sitten puolestaan tankata yhtenään :p


Mutta ei kannata miettiä liikoja. Valitse jokin hyvä, helppo kahvi testailuun, niin pääset kärryille oikeista lämpötiloista. Vaikkapa kaffan 80/20.

Yrität sitte vaan tehdä kaiken aina samalla tavalla ja muuttaa vaan yhtä tekijää kerrallaan.
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #336 : Huhtikuu 03, 2014, 11:43:53 ap »

Itse lämmitän vedenkeittimellä vettä johon pistän kahvan lämpiämään. Kun 5-10 min lämmityksen jälkeen pressostaatti alkaa naksumaan riittää itse grupon lämmitykseen muutama lyhyt huuhtelu. Tästä ulos jää vettä reilusti alle puolidesiä.
Kirjattu

Rännäri

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #337 : Huhtikuu 04, 2014, 20:03:04 ip »

Mutta ei kannata miettiä liikoja. Valitse jokin hyvä, helppo kahvi testailuun, niin pääset kärryille oikeista lämpötiloista. Vaikkapa kaffan 80/20.

Yrität sitte vaan tehdä kaiken aina samalla tavalla ja muuttaa vaan yhtä tekijää kerrallaan.

No käytän itsepaahtoisia hasbeaniltä yleensä niin muuttujia kyllä riittää. :) Mutta kiitoksia vinkeistä! Eiköhän tämä tästä pikkuhiljaa.

Tosin sellainen ongelma on kun ei ole juonut muutakuin ketjukahviloissa niin mihinkäs näitä espressoja vertaa? Hyvää kuppia saa kyllä aikaan, mutta minkälainen on ''täydellinen''?
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #338 : Huhtikuu 04, 2014, 21:06:55 ip »

Tosin sellainen ongelma on kun ei ole juonut muutakuin ketjukahviloissa, niin mihinkäs näitä espressoja vertaa? Hyvää kuppia saa kyllä aikaan, mutta minkälainen on ''täydellinen''?

Kannattaneeko siihen mennä, eikö tuo olisi aika optimaalista, ettei tarvitse verrata? ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Rännäri

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #339 : Huhtikuu 04, 2014, 21:30:46 ip »

Kannattaneeko siihen mennä, eikö tuo olisi aika optimaalista, ettei tarvitse verrata? ;-)

Kyllähän se tieto lisää tuskaa.. :) Enemmän sattuu vaan parin vuoden vs. parin kuukauden päästä jos tajuaa että ketuilleen on mennyt koko ajan.  :-\
Kirjattu

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #340 : Huhtikuu 05, 2014, 07:18:17 ap »

Itellä on kyllä menny enemmänki siihen suuntaan että ne onnistuneetki kahvilauutot maistuu 'mutasilta'  :)

Rohkeutta ja itseluottamusta siis vain.
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

Rännäri

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #341 : Huhtikuu 05, 2014, 13:39:55 ip »

Hiukan auttaa kun tuon Krupsin sähkömyllyn tilalle kävin hakemassa Zassenhaus Santiago espressomyllyn. Eron todellakin huomaa. Yllättävän nopea myöskin jauhaa.

Ensin piti Hario Skerton ostaa, mutta paikanpäällä se vaikutti kyllä ikävän muoviselta.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #342 : Huhtikuu 05, 2014, 13:57:51 ip »

Kyllähän se tieto lisää tuskaa.. :) Enemmän sattuu vaan parin vuoden vs. parin kuukauden päästä jos tajuaa että ketuilleen on mennyt koko ajan.  :-\

Heh, minusta paljon enemmän on sattunut se, ettei saa mistään oikein hyvää kahvia enää ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #343 : Huhtikuu 05, 2014, 15:16:30 ip »

Heh, minusta paljon enemmän on sattunut se, ettei saa mistään oikein hyvää kahvia enää

Eikö edes kotoa? Edes joskus?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Rännäri

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #344 : Huhtikuu 06, 2014, 16:45:25 ip »

Tuli tehtyä katajasta kahvasarja 'piccoloon ja tampperiin. Nuo mustat muoviset olivat hieman turhan robustin näköisiä.

Kirjattu