Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 394076 kertaa)

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 175
Pavonin huoltoreissu
« Vastaus #120 : Kesäkuu 23, 2010, 09:47:32 ap »

Hei kaikki Pavonin ystävät!
Vuodesta 97 tasaisessa käytössä ollut Europiccolani syttyi tuossa keväällä palamaan. Olisi pitänyt hälytyskellot soida, kun merkkivalo oli jo pidemmän aikaa räpsynyt. Sitten eräänä kertana kun aloin kahvia keittelemään, merkkivalo ei syttynytkään enää ollenkaan, ja kone alkoi savuta virtajohdon tyvestä. Äkkiä sieltä löikin jo lieska, jolloin nappasin johdon seinästä ja tuli sammui. Kone vietti tovin KC:ssa huollossa, ja sähköosat vaihdettiin. Tiivisteet olivat nekin jo vaihdon tarpeessa, ja myös mäntä toimi hieman jäykästi ja kaipasi voitelua. Hintaa huollolle kertyi 160 e, jota ei kai voi pitää pahana, kun kone vaikuttaa nyt paremmalta kuin uutena.
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #121 : Heinäkuu 05, 2010, 15:46:28 ip »

Nonii,

Nyt alkaa asiat mennä hyvin, tai huonosti. Se riippuu luonnollisesti katseen vinkkelistä:

Pavonin kanssa on edistytty aivan huikeasti. Jopa liiankin hyvin, sillä en saa Silvialla enää yhtä hyvää kuppia kun pikkuisella Pavonilla. Blendi on samaa (tinuri 2.3). Myllynä Pavonille on vieläpä Kyoceran käsimylly...
Olen hiukan yrittänyt haarukoida lämpöjä Silvialla, mutta ei tule samaa makua, ei sitten millään.
Pavonin jauhatus on silmämääräisesti hiukan karkeampaa, kun Silviassa käytetty. Vein jo Kyocerankin kotiin, mutta ei vaan.
Arvelin, että ero voi johtua tuosta luonnollisesta "preinfuusiosta", joka Piccolossa tulee automaattisesti kuvioihin.

Nyt alkaakin jo hiukan pelottaa, sillä äskettäin luin (TMC:stä) juttuja koskien Slayerin masiinaa. Siinä on jonkinlainen esiuuttosysteemi jota voinee parametroida paljonkin. Kundi mainitsi siellä, että esiuutto, (jota ei nimitetä preinfuusioksi) kestää 2,5 kp paineella 15 sekuntia, sitten nostetaan 9 kp, josssa pidetään muutamia sekunteja ja sitten taas takaisin loppu-uuttoon 2,5 kp. Kuullostaa kummalta, mutta antaa kuulemma upeat maut?

No, siitähän seuraa automaattisesti se, että seuraavalla kahvitauolla syöksyn työhuoneen keittiöön apinoidakseni Slayerin uuttotekniikkaa. Mitä tapahtuu?

Ensin annetaan sylinterin täyttyä kunnolla (10 sek) sitten uuttoa pienellä paineella (n. 10 sek) ja kahvia saadaan kuppiin, ei juuri cremaa. Siihen perään uutto kovalla paineella (5 sek) ja nyt tulee kunnon crema. Lopuksi vielä pienellä paineella loput. Kuppi nokkaan ja huulille. Jumbe, kahvi paranee entisestään !!

Sehän menee kohta tämä kahvittelu niin, että tuon Silvian töihin ja vien Piccolon kotiin  :P

Tarvii vielä kokeilla eri parametrejä Silvialla kohtapuoliin, kunhan kotiutan sen putkiremppaevakosta.
Hauskaahan tässä minusta on se, että ensin taistelin tuon Piccolon kanssa ja vaikeeta oli. Nyt kun tilanne alkaa olla hyvä, niin sitten käykin näin...

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #122 : Heinäkuu 05, 2010, 18:02:35 ip »

Siinä on jonkinlainen esiuuttosysteemi jota voinee parametroida paljonkin. Kundi mainitsi siellä, että esiuutto, (jota ei nimitetä preinfuusioksi) kestää 2,5 kp paineella 15 sekuntia, sitten nostetaan 9 kp, josssa pidetään muutamia sekunteja ja sitten taas takaisin loppu-uuttoon 2,5 kp. Kuullostaa kummalta, mutta antaa kuulemma upeat maut?

Ei niinkään esiuutto - vaan ihan kokonaisvaltainen uutonaikaisen paineprofiilin säätö on siinä tavoitteena. Tällöin se mikä on esiuuttoa ja mikä ei alkaa mennä jo sen verran hämäräksi, että kannattaa puhua vain uutosta ylipäätään.

Täältä löytyy aiheeseen liittyvää juttua, jossa esitellään LM:n "vastaiskua" paineprofilointirintamalla. Kannattaa kurkata tuota ketjua, siellä summataan jutun ideaa varsin hyvin yhteen. Lyhykäisyydessään: pumpun lisääminen koneeseen helpotti baristan työtä, mutta samalla hukattiin ehkä jotain toivottavaa. Nyt sitä haetaan takaisin tuolla paineprofiloinnilla ja lähtökohdaksi on otettu vipukonemaisia profiileja (nämä voivat sitten ajan saatossa kehittyä/optimoitua - jopa kahvista riippuen - ihan omaan suuntaansa).

Sehän menee kohta tämä kahvittelu niin, että tuon Silvian töihin ja vien Piccolon kotiin  :P

Tarvii vielä kokeilla eri parametrejä Silvialla kohtapuoliin, kunhan kotiutan sen putkiremppaevakosta.
Hauskaahan tässä minusta on se, että ensin taistelin tuon Piccolon kanssa ja vaikeeta oli. Nyt kun tilanne alkaa olla hyvä, niin sitten käykin näin...

Koneiden kanssa enemmän pelanneet korostavat vipukoneiden tuottavan tyypillisesti selkeitä makuja ja sitten soimaavat Silviaa makujen epäselvyydestä ns. "muddy shot".
Kirjattu

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #123 : Heinäkuu 05, 2010, 19:16:29 ip »

Kuvailes meille vivuttomille vähän, miten maut parani.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #124 : Heinäkuu 06, 2010, 09:19:59 ap »

Kuvailes meille vivuttomille vähän, miten maut parani.

Noh, Se kuppi on nyt maultaan juurikin "selkeä". Maussa on runsaasti vivahteita. Eri aromit ovat jotenkin selkeästi erotettavissa toisistaan. Maistuu "heleältä".

Ehkäpä tilanne onkin nyt juuri tuo Silvian "muddy shot" ? Ehkä se on piillyt siellä koko ajan ja sinne myös jäänee. Ei siinä mitään hätää ole, suostun juomaan kotona hieman kuraisempaa kahvia kun duunissa, ei se millään tavalla pahaa ole, onpahan vain jäänyt täpärästi toiselle sijalle.

Ja tosiaan, onhan tuossa vipusessa se ongelma ikuisesti, että suurempaa joukkoa sillä ei kahviteta ylikuumenemisen takia.

Tervetuloa maistamaan, koha ehit.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

masamainio

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #125 : Heinäkuu 27, 2010, 20:55:20 ip »

dodiih,

Eli hankin jokin aikaa sitten 2 vuotta vanhan la pavoni professional keittimen ja kesälomapäivät on kulunut mukavasti opetellessa uuden laitteen saloja. Hyvää kahvia olen jo saanut aikaiseksi, mutta mielessä on ainakin miljoona kysymystä. tässä pari, jotka hämäävät suunnattomasti:

-laitteen tiivisteet pitää ilmeisesti vaihtaa parin vuoden välein.
omassa koneessa, kun vipua painaa tulee rungon ja grupon välisestä liitoksesta ilmakuplia, joten onko se merkki vaihtaa tiivisteet.

-mikä on teidän yleisin koko tuplashotille? itsellä tulee maks. noin  0,4-0,5 cl ja joskus paljonkin alle. tuntuu siltä, että vettä virtaa sihdistä aivan minimivauhtia kun kahvaa pitää ylhäällä. auttaisiko tiivisteiden vaihto myös tähän?
pitäisikö veden virtaamisen näyttää samalta kuin tämän videon alussa?<a href="http://www.youtube.com/watch?v=59ACGsNDITk" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=59ACGsNDITk</a>

-yksi päivä kahvaa nostaessa kuului pieni kilahdus(herkemmälle korvalle jopa pieni pamaus). mitä se tarkoittaa?

kiitos vastauksista jo etukäteen ja kiitos ylläpitäjille tästä mahtavasta foorumista ;)

« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 27, 2010, 23:36:06 ip kirjoittanut masamainio »
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #126 : Heinäkuu 27, 2010, 21:31:45 ip »

-laitteen tiivisteet pitää ilmeisesti vaihtaa parin vuoden välein.
omassa koneessa, kun vipua painaa tulee rungon ja grupon välisestä liitoksesta ilmakuplia, joten onko se merkki vaihtaa tiivisteet.

-mikä on teidän yleisin koko tuplashotille? itsellä tulee maks. noin  0,4-0,5 cl ja joskus paljonkin alle. tuntuu siltä, että vettä virtaa sihdistä aivan minimivauhtia kun kahvaa pitää ylhäällä. auttaisiko tiivisteiden vaihto myös tähän?
pitäisikö veden virtaamisen näyttää samalta kuin tämän videon alussa?

-ilmakuplat saattaisivat johtua myös liiasta voimasta vivun kanssa. Kannattanee tarkistaa. Useimmat tiivisteet voi korvata nitriilikumisilla o-renkailla. Eli ei välttämättä kannata tilata kallista tiiviste settiä. Noita "männänrenkaita" en tosin ole löytänyt mistään edullisesti.  

-minä olen vaihtanut tiivisteitä sitä mukaa, kun niitä on mennyt. "männänrenkaat" kesti lähes 2 vuotta. Kun ne kovettuivat vedenvirtaus sylinteriin heikkeni lähes olemattomaksi. Toki tuo virtaus riippuu boilerin paineistakin. minulla se on nykyään 0.8bar. Silloin taisi olla noin 1bar. Minulla veden virtaus näyttää jokseenkin samalta, kuin videossa.

-shottikokoon vaikuttaa tietysti kahvinmäärä ja tekniikka, jolla tuplan tekee. Iskupituuttahan on vara lisätä muutama milli kiristämällä mäntä ylimpään asentoon ja vastaavasti voi männänvarren päässä olevasta kupumutterista säätää kuinka alas mäntä menee, tosin vaikutus shottikokoon on aika olematon  ;)

 
 

-yksi päivä kahvaa nostaessa kuului pieni kilahdus(herkemmälle korvalle jopa pieni pamaus). mitä se tarkoittaa?


Eli nostit varmaan vipua ;) mitä muuta tapahtui? tuliko vettä normaalisti?
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 27, 2010, 21:37:54 ip kirjoittanut Jolle »
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

masamainio

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #127 : Heinäkuu 27, 2010, 22:11:25 ip »

juu siis vipua tottakai. vettä tais tulla pari tippaa :) ja tyypillistä on se, että kun vipu on ylhäällä, vettä tulee minulla vain toiselta puolelta sihtiä.

anteeksi tietämättömyyteni, mutta mistä saan säädettyä painetta boilerissa? minun painemittari näyttää punaista kokoajan :)

itse en taida aloittelijana alkaa vaihtelemaan tiivisteitä.. kaffecentralen ilmeisesti huoltaa paviaaneja?

Kiitos jolle hyvistä neuvoista ;D
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 27, 2010, 23:35:27 ip kirjoittanut masamainio »
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #128 : Heinäkuu 28, 2010, 09:48:09 ap »

Minullakin kuuluu Hauska kilahdus juuri ennenkun mäntä on aivan yläasennossa.
Tämä ääni tuli kuviin mukaan vasta vaihdettuani tiivisteet. Luulen, että se syntyy jotenkin siitä, että mäntä, taisiis kumitiiviste aukaisee kanavan (pikku reiän) säiliön puolelta uuttosylinteriin. Arvelisin, että vettä gruppoon tuovassa putkessa saattaa olla ilmakupla, ehkä höyryä tms?
Tämän kilauksen jälkeen vesi virtaa sylinteriin ja se näkyykin helposti Piccolon tarkkailulasissa, kun pinta alenee.
Luultavasti tämä ei professa ole niin nähtävissä isommasta säiliöstä johtuen?

Itse vaihdoin kumit, kun mäntä alkoi tuntua kauttaaltaan hieman kankealta. Ei se kumisetti kovin arvokas ole ja siinä saat mukaan myöskin tuon o-renkaan grupon ja säiliön väliin. Luultavasti vuoto loppuu siihen.

Katso tämän threadin alusta Temen tekemät ohjeet. Siinä on hyvät kuvat ja selitykset. Ei tosiaankaan ole vaikeata koko kumihässäkkä. Tiivistepussin mukana tulee vielä pieni määrä Molykote rasvaakin. Helppo homma tosiaan. Itse vaihdoin vain männän kumit (2 kpl) ja tuon säiliö-gruppo renkaan.

Painetta säädetään masiinan alla olevasta pressostaatista, mutta se saattaa olla hankalaa, sillä se on lukittu maalilla ja säätörengas ysaattaa murtua, kun sitä yrittää säätää. (ostin kumien kera varalle uuden).
En nyt tiedä missä kohtaa on se punaisen raja, Piccolossa kun ei mittaria ole. Itsellä paineet on karvan alle 1 kp, enkä ryhdy nyt heti sitä tiputtelemaan mihinkään, vaikka pikkusen tekisi mieli pudottaa...

Videosi oli hieno ja uuttokin näytti ihan laadukkaalta.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

masamainio

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 16
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #129 : Heinäkuu 28, 2010, 14:05:36 ip »

painemittari huitelee jossain 1,3-1,4 kp tienoilla. Ja kilahdus ei tapahdu kun mäntä on yläasennossa vaan melkeinpä alussa, ja se on tapahtunut nyt vasta muutaman kerran. Kun vettä on boilerissa vähemmän (noin puoleenväliin mittalasia) tulee vettä hieman enemmän, mutta ei vieläkään tarpeeksi.. Mäntä tosiaan tuntuu hieman kankealta myös. Eli jos vaihdan männänrenkaat, o-renkaan ja säädän tarvittaessa painetta, niin olen viisaampi. Toisaalta hyvä, että ostin käytetyn, tuleepahan tutustuttua koneeseen paljon tarkemmin..

ps. se videohan on hieno, muttei siis ollut minun kuvaama ;) juutuubista vaan nappasin esimerkiksi.

kiitos tinuri :)
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #130 : Heinäkuu 28, 2010, 15:01:59 ip »

Ei kiittämistä.

Tilaa vaan siihen uudet kummit. Luultavasti ongelmat tyssäävät siihen.
Itte tilasin Espressoshopista. Tiivistesarja kaikkine kumeineen maksoi £ 17,93. Tilasin tosiaan myös uuden pressostaatin, kun renkaalla säädettävä otti hieman kipeetä siitä maalilukituksen purkamisesta (£ 18,87).
Uusi pressostaatti on ruuvimeisselisäätöinen, eikä hajonne niin helposti... vaikka on maalilla lukittu sekin pahus. En ole sitä vaihtanut, kun vanha toimii todella pienellä toleranssilla (lämmitysvalo palaa vain noin 3 sekuntia kerralla)

Kyllä tuo sinun korkea paineesi varmaan jotakin aiheuttaa jo lämmönkin takia, joka lienee jo lähellä 130 astetta, jos painelukema pitää kutinsa.

Naksumista ala-asennossa en osaa spekuleerata, mutta voisi johtua vaikkapa siitä, että mäntä on kiertynyt aukipäin varren jengasta?? Tämähän selviää kuminvaihdon yhteydessä samalla vaivalla.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

traghettofermo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #131 : Syyskuu 17, 2010, 23:06:05 ip »

Tietääkö joku kuinka menetellä kun La Pavonin, Eurobar Deluxe, höyryventtiili vuotaa heti kun boileri on lämmenny? Ilmiö alkoi sen jälkeen kun olin ruuvannut auki höyryventtiilin kierteistä koneen boilerin puhdistusta varten. O-renkaat , 2 kpl, ovat ehjät. En oikein ole jyvällä kuinka höyryventtiili toimii, ts. mikä on tiivistävä pinta. Säätövarren boilerinpuoleinen pää tylppä. O-renkaat mielestäni estävät ainoastaan höyryn purkautumisen säätövarren nupin puoleisesta päästä ulos. Löytyykö mistään räjäytyskuvaa?
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #132 : Syyskuu 18, 2010, 08:04:07 ap »

Kirjattu

traghettofermo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #133 : Syyskuu 18, 2010, 10:09:04 ap »

Ciao,

kyllä varmaan, ainakin on paikka mistä etsiä. Mille grazie!

Risto
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Europiccolan lämpöjen mittausta
« Vastaus #134 : Lokakuu 07, 2010, 22:58:26 ip »

Viimeksi barista jameilla muistaakseni misse vinkkas, että kannattaisi koittaa eristää pavonin gruppo boilerista teflon palikalla. Tuosta intoutuneena mittalin grupon ja sinne tulevan veden lämpöjä eristeellä ja ilman. Viiden minuutin välein valutin noin 25g vettä, jonka lämmön mittasin ja tämän jälkeen välissä kaksi mittausta grupon lämmöstä, kunnes taas laskin vettä läpi.

Tässä mittauksia ilman eristettä:

aika min.     lämpö c    paine bar
o.oo             23              0.0
6.08             23              1,0
7.00             95              1,0           (ensimmäiset vedet)
8.00             55              0,97
10.00           57              0,95
13.00           98              0,92        (2.)
14.00           77              0,9
16.00           77              0,9
18.00           101            0,87        (3.)
19.00           88              0,87      
21.00           86              0,85
23.00           102            0,85         (4.)
24.00           93              0,85
26.00           90              0,82
28.00           102            0,82        (5.)
29.00           96              0,82
31.00           93              0,8
33.00          102             0,8          (6.)
34.00           98              0,8
36.00           95              0,8
38.00          102             0,8           (7.)
39.00          98               0,8
41.00           95              0,8
43.00           102            0,78         (8.)
44.00           98              0,78
46.00           96              0,78
48.00           102            0,78         (9.)
49.00           98              0,78
51.00           96              0,75
53.00           102            0,75         (10.)

Vesi vakioitui hyvin tuonne 102 asteeseen. Tuo olisi varmaan ihan hyvä lämpö raa'alle kahville tai juhlakatriinalle, siitä ei kyllä taida löytyä espresso jauhatusta  ::) Mutta tosi asiassa näyttäisi siltä, että vain yhden oikean lämpöisen shotin pystyy näillä tekemään, eli tuon ensimmäisen. Siinä ei ole edes kupin lämmitys vesiä laskettu läpi :-\

Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600