Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 328811 kertaa)

beta

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 26
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #735 : Elokuu 31, 2020, 19:50:13 ip »

tuossa on nyt monessa viestissä varoiteltu, ettei  Pavoniin kannata koskea ellei ole professionaali. Itse lähdin siihen amatööripohjalta, tosin hyvällä oppimismotivaatiolla. En varmaan ole tiskialtaalle juottanut viittä kuppia enempää. Temen ohjeilla on ollut ilo huoltaa.
PS laitetaan hyvä kiertämään, Tinuri aikanaan truuttasi mulle viivan molykotea, nyt mulla on sitä iso putkilo josta riittää, jos joku haluaa kokeilla groupon huoltoa itse.
-> Yv, niin ei tukita ketjua
Kirjattu

messsucher

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #736 : Elokuu 31, 2020, 21:23:41 ip »

tuossa on nyt monessa viestissä varoiteltu, ettei  Pavoniin kannata koskea ellei ole professionaali. Itse lähdin siihen amatööripohjalta, tosin hyvällä oppimismotivaatiolla. En varmaan ole tiskialtaalle juottanut viittä kuppia enempää. Temen ohjeilla on ollut ilo huoltaa.
PS laitetaan hyvä kiertämään, Tinuri aikanaan truuttasi mulle viivan molykotea, nyt mulla on sitä iso putkilo josta riittää, jos joku haluaa kokeilla groupon huoltoa itse.
-> Yv, niin ei tukita ketjua

Jos sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta riittää, niin miksi ei. Muutoin voi olla parempi lähteä vesipumppukoneella, jotta yksi hyvin olennainen muuttuja on vakioitu. On aika HC aloittelijan alkaa itse vääntää, koska siinä voi mennä niin moni asia pieleen. Vähemmällä pääsee, kun opettelee ensin vain jauhamaan kahvia.
Kirjattu
Kahvi espressona, tee teenä.

mmlind

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #737 : Syyskuu 17, 2020, 09:22:36 ap »

Tässä on nyt tullut luettua foorumia ja erityisesti tätä ketjua, olen sivulla 32. Jossain 25:n sivun kieppeillä puhuttiin M6 hattumuttereista maidonvaahdotuskepin päässä. Minkä kokoisen reiän olette porannut siihen? 1mm, 1,5mm vai jotain muuta? onko pienempi parempi ja onks 2mm jo liikaa?

Samaan syssyyn kysellään koko vesisäiliön ja sitä myöden kaikki siinä kiinni olevat osat kääntyy aavistuksen vasemmalle kun kääntää vivusta varovasti vasemmalle. Jos oikein ymmärsin lukemaani niin ilmeisesti kuitenkin isompi homma koittaa sitä kiinnitellä paremmin.

Ja kolmas pohdinta. Olen käyttänyt Lavazzan valmiiksi jauhettuja puruja ja noin 13g tupla sihdissä, enempää ei kyllä olisi paljon mahtunutkaan. Painovivussa ei kyllä hirveesti ole vastusta. Eilen sain kaverilta jauhettuja puruja 18g jotka mahtui kaikki sihtiin. Mutta silti vipu on kohtuu löysä, ei tarvita paljoakaan voimaa jotta menee alas.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2357
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #738 : Syyskuu 17, 2020, 10:02:42 ap »

Olen käyttänyt Lavazzan valmiiksi jauhettuja puruja ja noin 13g tupla sihdissä, enempää ei kyllä olisi paljon mahtunutkaan. Painovivussa ei kyllä hirveesti ole vastusta. Eilen sain kaverilta jauhettuja puruja 18g jotka mahtui kaikki sihtiin. Mutta silti vipu on kohtuu löysä, ei tarvita paljoakaan voimaa jotta menee alas.

Jooei, ne valmiiksijauhetut ovat mokkapannukarkeutta, tarvitset hienompaa jauhatusta. Oliko kaverilta saadut juurijauhettua ja hänen espressokoneeseen sopivaa? Vai jotain muuta? Espressoon tarvitaan tuoretta paahtoa, hienoa jauhatusta ja tuoretta sellaista. Lisäksi se jauhatusaste on tarkka. Puoli vuota vanha paahto ja toissapäivänä jauhettu, vaika oliskin sattumalta"oikea" jauhatusaste, niin teenä tulee läpi.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

messsucher

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #739 : Syyskuu 17, 2020, 10:18:16 ap »

Tässä on nyt tullut luettua foorumia ja erityisesti tätä ketjua, olen sivulla 32. Jossain 25:n sivun kieppeillä puhuttiin M6 hattumuttereista maidonvaahdotuskepin päässä. Minkä kokoisen reiän olette porannut siihen? 1mm, 1,5mm vai jotain muuta? onko pienempi parempi ja onks 2mm jo liikaa?

Samaan syssyyn kysellään koko vesisäiliön ja sitä myöden kaikki siinä kiinni olevat osat kääntyy aavistuksen vasemmalle kun kääntää vivusta varovasti vasemmalle. Jos oikein ymmärsin lukemaani niin ilmeisesti kuitenkin isompi homma koittaa sitä kiinnitellä paremmin.

Ja kolmas pohdinta. Olen käyttänyt Lavazzan valmiiksi jauhettuja puruja ja noin 13g tupla sihdissä, enempää ei kyllä olisi paljon mahtunutkaan. Painovivussa ei kyllä hirveesti ole vastusta. Eilen sain kaverilta jauhettuja puruja 18g jotka mahtui kaikki sihtiin. Mutta silti vipu on kohtuu löysä, ei tarvita paljoakaan voimaa jotta menee alas.

Taitanee 1,5 mm olla se, mitä mitä ihmiset käyttää. Voihan sen porata isommaksi, jos sitten ei kierrä hanaa täysin auki. Muuten voi tulla vähän liikaa tehoja ja puhti loppua ennen aikojaan. Lisäksi voi porata ensin 1,5 mm ja sitten 2 mm, jos tuntuu, ettei 1,5 riitä. Se on taitolaji vaahdottaa maito, ei siinä mielettömiä tehoja tarvitse.

Oikeaa vääntövoimaa on vaikea lähteä arvuuttelemaan, tästä syystä painemittari on hyvä. Periaatteessa voisit laittaa henkilöpuntarin Pavonin alle, jotta näkisit millä voimalla milloinkin painat vipua. Oikea painovoima pitäisi olla myös mahdollista laskea. Näppituntuma kehittyy sitten ajan kanssa.

Lavazzassa ja monissa muissa marketista ostetuissa pavuissa ja erikoisesti valmiiksi jauhetussa kahvissa on se ongelma, että ne ovat yleensä täysin vanhentuneita. Parasta ennen päivämäärät ovat täysin kahvikaupan omia keksintöjä, mahdollistavat vanhentuneen kahvin myynnin "tuoreena". Kahvi vanhenee nopsaan, kuukauden vanha alkaa olla oikeasti vanhentunutta, jos on papuja. Jauhettu vanhenee vielä nopemmin, esim. päivässä. Eli jauhettua ei kannata ikinä ostaa, se on kuin paahdettua sahanpurua. Vesi suhahtaa läpi sellaisesta, ellet jauha todella hienoksi, ja vaikka jauhaisit todella hienoksi, niin kahvi on vähän meh.

Käytännössä kannattaa ostaa pienpaahtimolta tuoreita papuja. Eli vaikkapa korkeintaan viikko sitten paahdettuja, jotka itse käytät korkeintaan kahden viikon kuluessa. Toinen vaihtoehto on paahtaa itse. Jos et saa ostettua oikeasti tuoreita papuja, niin minun mielestä asiallinen kahvipaahdin on tärkeämpi kuin kallis kahvimylly. 800 euroa mylly ei auta juuri mitään, jos kahvipavut ovat vaikkapa 1/2 vuotta vanhoja. 200 euroa mylly ja 600 euroa kahvipaahdin tekevät megaluokkaa parempaa kahvia.

Nämä ovat minun mielipiteitä, jollain muulla voi olla eri mielipiteitä. Kyllä se siitä lähtee sujumaan kun tarpeeksi vääntelet :D
Kirjattu
Kahvi espressona, tee teenä.

mmlind

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #740 : Syyskuu 17, 2020, 10:38:55 ap »

Papujen tuoreudesta en osaa sanoa, uskoisin että kohtuu tuoreita, ja juuri siis jauhettuja. samoin jauhatus oli hienompaa, samaa mitä käyttää omassa koneessaan.
Pitää jättää siis noi valmiiksi jauhetut kauppaan ja pohtia myllyn ostoa.

Lähden siis poraamaan 1.5mm reikää ja koitetaan mitä siitä tulee. paketissahan oli 5 mutteria eli vois tehdä vaikka joka kokoa :D tai lahjoitella eteenpäin jos on tarvetta
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2357
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #741 : Syyskuu 17, 2020, 11:20:07 ap »

Ja kun tilaat pienpaahtimolta kahvia, kannataa huomioida että se 250g saattaa mennä jo myllyn viritykseen eli ainakin kaksi semmoista ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

mmlind

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #742 : Syyskuu 22, 2020, 16:17:27 ip »

M6 hattumutterisetti haettu K-raudasta ja tänään sain porattua 1,5mm reiän. Ekan vaahdotuksen jälkeen vaikuttaa kyl hyvältä. Ihan eritahtiin tuli vaahtoa kun ennen kolmireikäsellä päällä.
Jatkan harjoituksia.
Kirjattu