Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 411693 kertaa)

Tinuri

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 844
 • mai pen rai
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #570 : Helmikuu 19, 2016, 11:12:13 ap »

1.  Noin 16 grammaa menee tuplaan.
2.  Höryssä on vsin yksi asento = täysi

Äsken mittailin. Ajoituksella tuli sihtiin 14,8g ja kaffetta saatiin 28,6g
Maku kokolailla kohillaan.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

npm

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 91
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #571 : Helmikuu 19, 2016, 11:27:23 ap »

Mulla on milleniumilla kaksi lähtökohtaa: 14g tai 18g myllyyn annosteltuna. En jaksa punnita sihtiä, vaan annostelen silmämääräisesti totutulle tasolle sihdissä. 18g:lla sihti tulee reunojaan myöten täyteen. Purun pakkautuminen vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kuinka täyteen sihti tulee - edellisellä myllyllä pystyi nippanappa 20g shotteihin, mutta nykyisellä 18g on yläraja.

Sent from my C6903 using Tapatalk

Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #572 : Maaliskuu 01, 2016, 13:50:42 ip »

Ajatuksia Pavonista kuukauden harrastuksen jälkeen.

Minulla on nyt ollut kuukauden päivät Pavonin millenium Professional käytössä ja sen kaverina Ascason Mini i mylly sekä 51 mm terästampperi. Muutamia kokoavia ajatuksia keittimestä helpottamaan Pavonia tai muuta keitintä harkitsevan valintapäätöstä.

Olen harrastanut kahvia keitellen ja paahtaen jo usean vuoden ajan. Kirjoittelin jo aikaisemmalle Kahvilasi foorumille. Kunnon espressokeittimen hankinta antoi odottaa itseään ja aikaisemmin minulla oli ihan markettikeitin, eli thermoblock krups, josta luovuin muutama vuosi sitten. Päätös koneen hankinnasta viipyi, koska mielestäni koti-espressokeittimessä joutuu aina tekemään kompromissin johonkin suuntaan. Vatvoin asiaa mielessä aika pitkään Silvian, Oscarin, Gaggian ja Pavonin välillä. Pavonia aloin hakemaan seuraavista myönteisistä ennakkokäsityksista:

1. asun kahden hengen taloudessa ja vaimo pitää suurista kahviannoksista, jolloin arkisin keitän vain lähinnä itselleni espressoa tai cappuja. Vaimo keitää kahvia Moccamasterilla ja jauhaa pavut itse. Kapasiteetti on riittävä.
2. Tarve keittää espressoa neljälle on vain satunnaista ja isommalle vierasmäärälle saa kelvata suodatinkahvi
3. Pavoni lämpenee nopeasti
4. Pavonilla saa hyvää espressoa, kunhan sitä oppii käyttämään
5. vipukeittimeen liittyy positiivisia fiiliksiä puuhastelun osalta
6. käytetyn Pavonin oston onnistuessa pääsee käsiksi laatukahviin suhteellisen edullisesti

Ennakkopelot olivat seuraavat
1. Juomien laatu on epätasainen
2. Puuhastelua on liikaa
3. Ylikuumenemisongelma estää neljälle keittämisen, jos on vähän vieraita.
4. oppimiskynnys korkea eikä sovi ensiimmäiseksi kunnon keittimeksi

Nyt kuukauden puuhastelun jälkeen uskaltaisin sanoa, että kaikki positiiviset odotukset ovat täyttyneet.

1. Keitin on oiva valinta, jos pääasiallinen tarve on keittää yhdelle - kahdelle
2. Neljälle illallisen päälle keittäminen onnistuu suhteellisen hyvin. Isäntänä jätän sen riskishotin eli viimeisen itselleni. Saanhan yleensä se parhaan uuton, jolloin ei haittaa, jos oma on silloin tällöin hieman viallinen ainahan sitä voi korjata sambucalla
3. Pavoni lämpenee nopeasti, ja lämpenemistä odotellessa, joko katan muun aamiaisen tai tyhjennän tiskikoneen, jos on siihen tarve tai raivaan lounaan / päivllisen jäljet
4. Pavonilla saa mielestäni hyvää espressoa, eikä sen oppimiskynnys ole mielestäni korkea, kunhan tietää mitä on hyvä espresso. Hyvä apu keittämiseen on miettiä uuttosuhdetta ja muuttaa vain yhtä komponenttia kerrallaan. Ei kannata vaihtaa papua, ennenkuin on oppinut tekemään hyvän juoman pavulla, jonka tietää hyväksi ja josta pitää. Eli on maku, jota tavoittelee.
5. Pavoniin liittyy puuhastelua ja sitä ei voi jättää päälle käytön jälkeen. Joten yleensä putsaan jäljet samoin tein uuton perään. Fiilis uuttaessa on mahtava.
6. Olen mielestäni päässyt laatukeittimeen kiinni suhteellisen edullisesti. Kannattaa miettiä mitä on valmis keittimestä maksamaan. Itse pidin Milleniummallin ja Premilleniumin välillä mielessä hintakattoa. Premilleniumista olin valmis maksamaan vähemmän, mutta onneksi löytyi tämä uudempi malli päättämäni hintaluokan sisällä. Premilleniumin ongelmana näin seuraavat kaksi asiaa: Pressostaatti asetettu tehtaalla liian korkeaan paineeseen, ja krupon ja sihdin pienempi koko.

Miten kävi ennakkopelkojen kanssa.

1. Juomien laatu ei ole mielestäni merkittävän epätasainen. Pitää harjoittaa toistettavaa rutiinia, niin juomat onnistuvat. Tosin itse en jätä juomatta kahvia, jos ei ihan aina tule godshottia. kelvottomia uuttoja ei ole montaa päässyt tulemaan koko aikana. Papua olen vaihtanut vain kerran ja muutama päivä meni, että löytyi myllyn säätö kohdalleen uuten papuun siirryttyä. Kannattaa opetellessa myös kokeilla ihan erilaisia tekniikoita, yhtä asiaa kerrallaan muuttamalla, niin alkaa ymmärtää koneen "sielunelämää". Itse olen tehnyt ihan hassujakin kokeiluja mm. uutetun veden määrällä, jotta opin ymmärtämään mitä ylipitkä uutto aiheuttaa makuun jne... Mutta en suosittele konetta sellaiselle, joka ei jaksa paneutua uuttoprosessiin.
2. Puuhastelua Pavonissa on paljon, mutta varmaan myös muissa koneissa on. isoin miinus on se, ettei konetta voi jättää päälle. Siksi sitä ei voi esim. ajastaa lämpenemään herätyksen aikaan, vaan on oltava läsnä, kun sen päälle laittaa. En siis suosittele sellaiselle, joka kaipaa helppoutta ja sitä, että espreson saa heti keitettyä kun haluaa. Sellaista kaipaavalle sopii kone, joka voi olla koko päivän käyttövalmiina.
3. Ylikuumeneminen on keittimen ongelma. Neljälle keitettäessä viimeinen shotti alkaa olla riskialtin, mutta kyllä se on ihan juotava ollut. Kaksi eka uuttoa ovat selvästi parhaat. Eli ei sovi, jos keittotarve on jatkuvasti yli kahden shotin.
4. en pelottelisi eka keittimenä vaikeaksi, mutta pitää tietää mitä on espresso ja mitä alkaa hakemaan. Yllättävän paljon olen törmännyt siihen, etteivät ihmiset tiedä oikein mitä espresso on ja millaista sen pitää olla. Tätä vääristävät kahviloiden yleinen heikko taso ja niiden luoma mielikuva ylipitkistä juomista sekä nykyisten "nappikoneiden" luomat mielikuvat.

Sitten huomioita, joita en osannut odottaa:

1 Maidon vaahdottaminen. Pavoni sopii sellaiselle, joka juo paljon maitokahveja. Maidon vaahdotus on koko ajan käytettävissä, mutta ei toki samaan aikaan uuton kanssa. Mutta uuttamisen jälkeen ei tarvitse odotella boilerin lisälämpenemistä. Ei muuta kuin heti höyryttämään. Eli jos kaipaat espressokeitintä pienellä kapasiteetilla ja pidät maitojuomista, niin hyvä kompromissi on tässä keittimessä. Itse juon cappuja lähinnä vaapaapäivinä aamuisin. Kuukauden harjottelun jälkeen alkaa mikrovaahto onnistua, kun ymmärsin, että kahvin venytysaika on tosi lyhyt ja hana on koko ajan täysillä. Pillissä on alkuperäinen kolmireikäinen pää ja se tuntuu toimivan.
2. Helppous eri espressotyyppien aikaansaamiseksi. Ristretto = kahvia normaalia hienommalla karkeudella ja niin täyteen kuin sihdin saa sekä yksi painallus vivulla uutosuhde yli 60 %. Espresso = sihti täyteen oikealla karkeudella ja 1,5 painallusta vivulla (ekalla pohjanpeitto ja toisella kaikki mitä tulee uutosuhde on aika tarkasti 50 %. Vanhan määritelmän doppiota lähelle pääsee kahdella täydellä painalluksella. Lungo tai amerikaano ei onnistu, sillä kolmella painalluksella purut ovat liian pitkään tekemisissä kuuman veden kanssa ja kahvi muuttu kitkeräksi. Itse juon vain ristrettoja ja espressoja. Veden määrää saa helposti säädeltyä 1 - 2 painalluksen välillä itselleen mieleiseksi. Muutama vieras on toivonut hieman pidempää juomaa, kuin itse juon ja tuo kaksi painallusta on ollut silloin hyvä. Tässäkin on ehkä taustalla se, ettei ole totuttu niin tiiviisiin espressoihin kuin 50 - 60 % uuttosuhde tuottaa.

En tiedä oliko tämä turhaa höpötystä ja jaksaako kukaan lukea. Mutta ehkä tuo auttaa valitsemaan jos harkitsee Pavonia yhtenä vaihtoehtona. Saa olla jyrkästi eri mieltä noista kokemuksista.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Zanthia

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 10
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #573 : Maaliskuu 13, 2016, 14:05:31 ip »

Osaiskohan joku sanoa, onko näitä pyöreitä jäähdytyssiilejä jossain kotimaisessa kaupassa tai verkkokaupassa, ettei tarvitsisi alkaa ulkomailta tilailemaan? Äkkiseltään kun ei löydy kuin noita neliskanttisia möykkyjä.

Kirjattu

Jani73

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 172
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #574 : Maaliskuu 13, 2016, 16:01:16 ip »

Epäilen että aika heikkoa voi olla. Elfalla tai Farnellilla voi jotain olla tai sitten ei. Helpoimmalla pääset ja saat varmasti parhaan tuotteen tilaamalla ulkomailta käytössä hyväksi ja sopivan kokoiseksi todetun tuotteen.

Noikin tosin taitaa tulla jenkeistä.
http://www.digikey.fi/product-search/en/fans-thermal-management/thermal-heat-sinks/1179752
Kirjattu

Zanthia

 • Caffè Latte
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 10
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #575 : Maaliskuu 13, 2016, 17:19:16 ip »

Kiitos vinkistä, mäpä tarkistan noista vielä. Ebaysta löytäny vaan näitä ehtoja Hong Kongin tuonteja. Taisi näistä nimenomaisista siileistä olla toi edellä oleva viritys alunperin myös.

http://www.ebay.com/itm/321704442587?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Pitänee malttaa vaan odotella ensin, että ensinnäkin saapuisi tuo itse kone ja saisi otettua vähän mittoja ettei tuu hutiostosta. ::) Alunperin tuo edellä linkittämäni siili on ymmärtääkseni tehty tuosta 20mm leveästä versiosta, mutta täytyy vielä mitata josko 30mm leveä menisi kohtuudella.
Kirjattu

workstinx

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 34
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #576 : Maaliskuu 15, 2016, 20:59:55 ip »

Tekniikkavinkkiä kaivataan

Kysymys uudenmallisen Europiccolan yläosan eli vesisylinterin "pyörimisestä" ts.keittimen vivusta jos vahingossa vääntää sivusuuntaan ihan kevyestikkin, niin vesisiäiliö pyörähtää suhteessa runkoon eli alaosaan. Otin ton pohjan eilen auki mut ei oikeen ollu selkeetä kohtaa mistä sitä olis kirraamaan lähteny, onko jollain samanlaisia ongelmia ollu? Kone on about vuoden vanha ja jokapäiväisessä käytössä, keskimäärin 3-4kuppia/pv väännetty.

Koitan laittaa kohtapuoliin kuvankin tähän siitä alaosan sisuksesta, jos se mitään auttaa.


Onko korjaustoimenpiteitä olemassa vai koitanko vain olla vääntämättä vivusta sivulle? Jostain intternetin syövereistä lun että jollain erikoistyökalulla tai vasaralla ja tuurnalla saa kirrattua sitä sylinterin kiinnitys"mutteria"... Mutta etä sitäkö tässä nyt pitää alkaa hakkaamaan? Kannattanee ottaa toi lämpöelementti ekka pois, vai?

Mainittakoon vielä että autona toistaiseksi ranskatar ja sen kanssa on tottunut näihin uusiin ominaiusuuksiin iän karttuessa, mutta että koskeeko tämä myös italiaanojen keittimiä ni ihmetyttää kyllä vähän...

Mutjoo, kiitoksia jo tässä vaiheessa avusta ja lähinnä henkisestä tuesta, pakko tolle jotain on tehä, eihän se kuullosta kovin hyvälle ja pitkäikäiselle jos toi yläosa liikkuu koska sen alaosa siellä alaosan sisällä periaatteessa ei liiku... Jep
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 15, 2016, 21:12:08 ip kirjoittanut workstinx »
Kirjattu

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #577 : Maaliskuu 16, 2016, 00:09:30 ap »

Lataa

http://eshop.lapavoni.com/en/lanotattachments/download/file/id/8/store/3/

ja tutki siitä. Tuntuisi, että ne on nuo kolme kuvasi lämpövastuksen kiinnitysmutteria, mutta en ole kyllä varma. Räjäytyskuvan numero 10. En tiedä millä työkalulla ne kiristyy, kuvastasi en saa selvää onko kuusiokolo vai joku muu. Räjäytyskuvassa on muttereiden tiedot. Löytääkö joku muu muita mahdollisia kiinnikkeitä tai kiristimiä alustan ja boilerin välille? Jännä ettei kuvastakaan saa kunnolla selvää. Saa miltei vaikutelman, että boileri on jalustassa vain tiivisteiden avulla paikoilleen kiilattuna ilman kunnon pulttausta - paitsi, jos ne on noin kolme mutteria numerot 10.

KORJAAN ei ole ne. Tässä hyvä kuva:

http://blog.effjot.net/wp-content/uploads/2010/09/europiccola-zerlegt.jpg

Boileri kiinnittyy omalla kierteellään osaan, johon vastus ruuvataan noilla muttereilla no 10 kiinni. Eli vesisäiliön alaosan kierteille on oma vastakappale joka on jälkimmäisen kuvan oikeassa alalaidassa ja räjäytyskuvan nro 7. sitä pyöräyttämällä ja vesisäiliötä oikeassa asennossa tukien pitäisi käsittääkseni kiristyä paikoilleen....jos siis ymmärsin mikä liikkuu ja on löysä osa....

Tarviiko tuossa mitään irrottaa, tuntuu, että kaikki liikkuu mukana, jos saat tuosta mötikästä kouralla otteen ja kokeilet saada liikkeelle. Hankalahan tuota muuten on pyöräyttää. Pressostaatti on ehkä eniten vaarassa oleva osa, jos joutuu jonkin kiilan avulla vasaralla hakkaamaan.

Onhan Suomessa huoltokin Pavonille....
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 16, 2016, 00:34:04 ap kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

workstinx

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 34
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #578 : Maaliskuu 16, 2016, 09:46:12 ap »

Moi, joo, toi nro7 on se vesisäiliön kiristys"mutteri" mutta siinäpä tuleekin sitten sellainen ongelma että jos ja kun sitä vähän käännään kiinni suuntaan niin tuo pressostaaton kuparijohto tulee sen kuuskoloruuvin eteen. Kuvassa ei ihan näy mutta nyttenkin jo oli hieman haitolla ja vähän löysällä se ruuvi/pultti mutta sain jusjust kirrattua. Kyllä se italianpoika osaa rakentaa, kele! Jotenkin tuntuu että kun tossa on tota tilaa ja kehää niin miten hitokseen voi saada ruuvin ja putken samaan linjaan, helposti näemmä... no, ei auta kun kehitellä jotain siihen sitten

ei viittis kyllä tota vastusta irrottaa kun sitten pitänee kai ne helmiäiset uusia ja mitä lie muuta?

ilmeisesti noista nuolen osottamista kohdista pitäs saaha jotenkin tunkattua tota tiukemmalle, mut uskaltaako noita kovin lähtä hakkaamaan millään tampilla? ei kyllä oo sitä vanhanmallin erikoistyökaluakaan ( työkaluja guuglattuna )


Jaa niin onhan siinä vielä sitten sellainen ongelma että jos sen säiliön kiristysmutterin saa tunkattua kiinnemmän, niin muuttuu sen lämpövastuksen kiinnityskohdatkin hieman ja kuparijohdonkin asento muuttuu ja riittääkö se sitten enään siten kun sen on italianpoika vääntäny, ei hitto...
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 16, 2016, 09:54:29 ap kirjoittanut workstinx »
Kirjattu

La Paviaani

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 124
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #579 : Maaliskuu 16, 2016, 11:44:55 ap »

Ennen kiristystä kannattaa kyllä irtottaa tuo boilerin pohja noista kolmesta kuusiokoloruuvista. Sitten vaan taltalla ja vasaralla kiristämään tuota isoa messinkimutteria. Saa muutamaan kertaan väännellä boileria suoraan siinä samalla.

Mulla on boilerin pohja vielä kirisryksen jälkeen osunut kohdalleen, niin paljoa asetelma ei pyöri.
Kirjattu

Tuomas

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 649
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #580 : Maaliskuu 17, 2016, 08:50:04 ap »

itse  en ole vielä joutunut tuota kiristämään, mutta on tuossa toisiaan kohdalleen osuttamista. Rohkaisevaa kuulla, että Paviaani on tuossa onnistunut. Ilmeisesti tuon saattaa joutua joskus itsekin tekemään...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

workstinx

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 34
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #581 : Maaliskuu 17, 2016, 13:26:50 ip »

Jos ja kun ton termostaatin ottaa pois niin tarviiko siihen mitään tiivistehelmiä tms vaihella? joskus kö pelannu hydraliletkujen kanssa niin aina piti vaihtaa uudet helmet... ihan sillä vaan että ois sitten oikeet osat käsillä kun hommaan ryhtyy, montaa päivää ei vaan voi olla ilman konetta... kyllähän te tiiätte
Kirjattu

La Paviaani

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 124
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #582 : Maaliskuu 17, 2016, 13:56:59 ip »

En ole koskaan pressostaattia irrottanut boilerin pohjasta. Mutta itse pohja pitää boilerin kiristämistä varten ainakin löysätä. Tähän ei tarvikkeita tarvita ellei riko boilerin tiivistettä.

Mulla kyllä pitää vuosittain kiristellä tuota boilerin isoa messinkimutteria.

Rakkaasta Europiccolasta on nyt palanut katkaisijan merkkivalo, tarvinee googlettaa osa ja vierailla Bebekissä.
Kirjattu

äyni

 • Espresso
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 689
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #583 : Maaliskuu 17, 2016, 14:06:27 ip »

Eihän tuota pressostaattia millään muotoa kannata irti ottaa. Sehän on kiinni tuossa kupariletkussa vain. Kun vastuksen irrottaa, niin pressostaatti nousee ihan kiltisti mukana. Toki sähköjohdot rajoittaa hieman sitä kuinka kauas vastuksen saa, mutta ei sillä taas ole mitään merkitystä.

Eikös tuo vastuksen ruuviväli ole sama kaikkien kolmen ruuvin osalta, joten sitä vastusta voi sitten kääntää tuosta sen kolmanneskierroksen, jos pressostaatti ottaa kiinni koteloon.
Kirjattu

workstinx

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 34
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #584 : Maaliskuu 17, 2016, 16:22:56 ip »

Ahjoo, kiitokset vastauksista.

Pittääpä avata tuo pohja uuvelleen kuhan kone taas jäähtyy riittävästi. Kuvittelin jotenkin että siellä on ne osat jossain kiinni, mut jos ei ookkaa ni sitte aika simppeli hommeli, ainakin teoriassa.
Kirjattu