Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: All about Pavoni - kaikki pavonista  (Luettu 433081 kertaa)

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #375 : Lokakuu 07, 2014, 00:01:32 ap »

Sitruunahappoliuosta boileri täyteen, lämmitys, seisotus ja liuoksen ajo ulos kaikkia mahdollisia kanavia pitkin. Huuhtelu ja sama homma jonkun emäksen kanssa. Natriumperkarbonaatti on hyvä, ruokasooda passaa myös. Emästä ei välttämättä tartte seisottaa.
Kirjattu

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #376 : Lokakuu 07, 2014, 10:03:13 ap »

Kiitos. Millaista annostusta / seisotusta suosittelet?

Aiemmin puhuit käänteisestä järjestyksestä, onko tuolla väliä?

"Olenkin itse ensiksi käyttänyt ruokasoodaliuosta koneen läpi, huuhdellut ja sitten kalkinpoisto sitruunahapolla. Melkein minkä tahansa vettä käyttävän laitteen puhdistuksessa toimiva yhdistelmä. Ensin emäs-, sitten happokylpy."
Kirjattu

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #377 : Lokakuu 07, 2014, 12:04:16 ip »

Kiitos. Millaista annostusta / seisotusta suosittelet?

Aiemmin puhuit käänteisestä järjestyksestä, onko tuolla väliä?

"Olenkin itse ensiksi käyttänyt ruokasoodaliuosta koneen läpi, huuhdellut ja sitten kalkinpoisto sitruunahapolla. Melkein minkä tahansa vettä käyttävän laitteen puhdistuksessa toimiva yhdistelmä. Ensin emäs-, sitten happokylpy."

Nyt alkoi täälläkin kiinnostaa 'oikea' järjestys. Logiikalla rasvatöhnä (joka liuotetaan emäksellä) on kalkkikerroksen pinnalla, koska kyllähän sitä yleensä huomaisi pestä koneen siinä vaiheessa kun alkaa makuhaittoja tulla. Saa olla aika saastainen kone jos rasvaa ehtii kerrostua kalkin sisään. Toisaalta, mitä jotaki homebarista rebuild-kuvia on joskus nähnyt, niin aika monta kiloa kalkkikiveä sitä ilmeisesti voi löytää parin hassun litran boilerista :D ::)

Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #378 : Lokakuu 07, 2014, 12:15:51 ip »

Kyllä oikea järjestys on ensin happo ja sitten emäs, vaikka ensiksi toisinpäin sanoinkin.
Happo irrottaa kalkin ja sen mukana suurimman osan eloperäisestä möhnästä, vaikka kalkkikovettumissa hieman biomateriaa olisikin. Emäs sitten poistaa sen biomassan, joka jää jäljelle kun happo on liuottanut kalkkijämät. Rasva yms. tunkeutuu hyvin tehokkaastikin huokoinen kalkin sisään, ja sitä biomassaa kertyy sinne samalla tavoin kerroksiin kuin kalkkiakin.
Jos on tilanne, jossa kalkin päälle ja sekaan on päätynyt paljon rasvaa tai muuta emästä vaativaa, voi emäs-happo-emäs-sarja olla tarpeen, jotta happo pääsee ensinkään vaikuttamaan. Oikein likaiset paikat tarvitsee vielä useampia toistoja. Samoin kohdat, joissa biomateria on enemmän ongelma kuin kalkki, on tarve aloittaa ja lopettaa emäksellä.
Mutta kahvikone yleensä tokenee yhdellä happo-emäs-pesulla.
Kirjattu

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #379 : Lokakuu 07, 2014, 13:30:08 ip »

Ja varmistuksena vielä, että Pavoni kestää tämän? Jostain (täältä?) luin, että huolto ei juuri suosittele ihmeempiä seoksia.

Onko annostus about 1 rkl / litra?
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #380 : Lokakuu 07, 2014, 22:31:04 ip »

Sitruunahappo ei kykene liuottamaan kuparimetalleja ja emäkset vielä vähemmän. Ei mitään hätää. Myöskään tiivisteet ei ole moksiskaan. Jotain voiteluainetta kannattaa toki olla, sillä emäspesu vie suuren osan voiteista mukanaan ja vivusta saattaa tulla raskas käyttää.

5 - 10 % sitruunahappoliuos on passeli, emäksessä riippuu kovin mikä emäs, mutta ei niitä kamalasti tarvita. Natriumperkarbonaattia (mm. Ecover tahranpoistoaine) ehkä 1 tl / boilerillinen vettä, ruokasoodaa saa laittaa ehken kolme ruokalusikallista.
Kirjattu

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #381 : Lokakuu 17, 2014, 21:53:22 ip »

Tänään on sitten tehty happokäsittely ja huuhtelu. Jätän huomiseksi ruokasoodat. Rasvan hajua esiintyy vieläkin höyryputkesta tulevassa höyryssä, katsotaan emäskäsittelyn jälkeen. Jotain pieniä partikkeleita tuli poistoveden mukana - ilmeisesti hapon irrottamaa moskaa. Uutena ongelmana ilmaantui vesimittariputken falskaaminen. Kuumana se tihkuu alapäästä vettä ja höyryä sen verran, että muovinen suoja huuruuntuu ja pisaroita ilmaantuu. Ilmeisesti tiiviste kaipaa vaihtoa.

Ai niin, ja kahva haisee märkänä selvästi metallille. Liukeneekohan tuosta kahviin aromeja?
Kirjattu

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #382 : Lokakuu 19, 2014, 14:05:37 ip »

Ei hemmetti, nyt se vuotaa ihan oikeasti, se vesimittarin pohja. Ruuvasin sen auki ja siellähän oli tiiviste vänkyrällä. Uskaltaakohan tuon vaihtaa itse vai vienkö huoltoon? Perehdyn räjäytyskaavioihin tänään. Kyllä kestää ensimmäisen kupillisen uutto, 3 viikkoa ja counting...

Edit: Osat tilattu.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 19, 2014, 14:41:05 ip kirjoittanut vhild »
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #383 : Lokakuu 19, 2014, 14:52:54 ip »

Käytetyn pavonin käyttöönottoproseduuriin tyypillisesti kuuluu kaikkien tiivisteiden vaihto. Ei ole paha homma, pl. boilerin pohjan tiivisteet, joita ei kyllä kannata vaihtaa, elleivät vuoda.
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #384 : Lokakuu 20, 2014, 19:10:13 ip »

Pohjatiivisteen vaihdossa ainoa haastava työvaihe on boilerin kiristäminen. Tavallisilla työkaluilla vaikka kuin tiukkaa niin silti löystyy parissa kuukaudessa lämpövaihtelun myötä  :(
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #385 : Lokakuu 20, 2014, 19:58:36 ip »

Pohjatiivisteen vaihdossa ainoa haastava työvaihe on boilerin kiristäminen. Tavallisilla työkaluilla vaikka kuin tiukkaa niin silti löystyy parissa kuukaudessa lämpövaihtelun myötä  :(

No kyllä se oli minusta jo ensiksikin vaikea saada auki. Mutta kun oli pakko kun piti oikaista boileri. Eikä sen kiinnittäminenkään ollut mitään herkkua, mutta onpa tuo kiinni pysynyt. En tosin muista, että millä välineellä kiristin.
Kirjattu

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #386 : Lokakuu 27, 2014, 17:50:01 ip »

HURAA! Ensimmäinen kuppi puristettu! Jauhatus oli mutteritasoa ja valui liian helposti läpi. Hienonnan säätöä.

Varoventtiili päästi pari tippaa ulos. Laitoin ehkä liikaa vettä sisälle. Ruuvasin tuon nyt kuitenkin auki ja liottelen roskat pois.
Kirjattu

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #387 : Lokakuu 29, 2014, 16:25:47 ip »

Seuraava haaste on maidon vaahdottaminen Pavonilla. Onko tuohon jotain erityisiä kikkoja kun ei tunnu kunnolla onnistuvan?
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #388 : Lokakuu 29, 2014, 19:48:02 ip »

Hanaa saa kiertää rutkasti, jopa kierroksia. Tämä on avainasia!

 Ensin suutinta pidetään pinnan lähellä niin että kuuluu supattavaa ääntä. Kun maito on reilu kädenlämpöinen niin suutinta syvemmälle ja mahdollisimman suuri pyörre kannuun.

Ja pre-millenium mallissa katkasin kakkosasentoon. Ihan hyvin täällä on höyry riittänyt, joskus tulee tiskivaahtoa kun suutin on liian pinnassa. Harjoittelulla tulisi mestari, mutta kun ite juon kahvini essona.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: All about Pavoni - kaikki pavonista
« Vastaus #389 : Lokakuu 30, 2014, 10:08:52 ap »

Youtubesta löytyy paljon vaahdotusvideoita. Vaahdotus on about samanlaista kuin muillakin espressokoneilla. Kannattaa harjoitella aluksi vedellä ja tippa tiskiainetta sekaan, jos haluaa maitoa säästää. Tämä seos käyttäytyy aika samalla tavalla kuin maito.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2