Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly  (Luettu 28233 kertaa)

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« : Maaliskuu 04, 2009, 19:14:00 ip »

Kannattaako tuo hankkia "mökkimyllyksi"?
Toimiiko terillä vai kivillä?
Käyttäjäkokemuksia?
Mokillä on muistaakseni gaggia classic ja kotona la pavoni starivari.
Mikä mylly sopii mielestänne parhaiten tuolle la pavonille?
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #1 : Maaliskuu 04, 2009, 20:02:54 ip »

Kannattaako tuo hankkia "mökkimyllyksi"?
Toimiiko terillä vai kivillä?
Käyttäjäkokemuksia?
Mokillä on muistaakseni gaggia classic ja kotona la pavoni starivari.
Mikä mylly sopii mielestänne parhaiten tuolle la pavonille?

Mökillähän on aikaa ja tarkoituksena tehdä asioita fyysisesti. Eli yhdistetään laatu ja käsin tekeminen käsikäyttöisellä kahvimyllyllä.

Tuossa krupsin myllyssä on levyteriä imitoivat murskainlevyt, jotka jauhavat paput hienoksi. Hyvissä käsimyllyissä on leikkaavat terät kuten laadukkaissa espressomyllyissä kuuluukin. Ascaso i-minii voisi olla myöskin hyvä vaihtoehto jos ei halua käsin jauhaa kahvia mökkioloissakaan:) Hintaa sitten tulee kyllä enemmän...

-Mikko-
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #2 : Maaliskuu 04, 2009, 20:47:17 ip »


Vanhalla forumilla oli pitkä Skuupin kirjoittama tarina, hyvillä valokuvilla höystettyinä. Skuupi valmisti essonsa muovikuorisella versiolla Gaggia Classicista (Gaggia Baby) ja jauhoi papunsa tuollaisella. Krupsilla. Kovasti oli hinta/laatusuhteeseen tyytyväinen, eikä kahvi koskaan jäänyt juomatta Skuupilta eikä hänen vierailtaan. Tästä voi päätellä jotakin.  Jos kysyt palstalaisten mielipidettä Krupsin halpismyllystä, niin valtaosa vastaajista ei ole vehjettä koskaan käyttänytkään...
   
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #3 : Maaliskuu 04, 2009, 21:01:36 ip »

Vanhalla forumilla oli pitkä Skuupin kirjoittama tarina, hyvillä valokuvilla höystettyinä. Skuupi valmisti essonsa muovikuorisella versiolla Gaggia Classicista (Gaggia Baby) ja jauhoi papunsa tuollaisella. Krupsilla. Kovasti oli hinta/laatusuhteeseen tyytyväinen, eikä kahvi koskaan jäänyt juomatta Skuupilta eikä hänen vierailtaan. Tästä voi päätellä jotakin.  Jos kysyt palstalaisten mielipidettä Krupsin halpismyllystä, niin valtaosa vastaajista ei ole vehjettä koskaan käyttänytkään...
   

Se kertookin kaiken laadusta, jos joku jossain juo jotain.

Sille ei kannata antaa painoarvoa, mikäli jokainen kuvasta pystyy näkemään, että mylly murskaa, ei "leikkaa". En ole ko. myllyä käyttänyt, siinä olet oikeassa, mutta olen muita murskaavia kokeillut ja näiden perusteella pystyy ehkä jotain päättelemään.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #4 : Maaliskuu 05, 2009, 08:50:45 ap »

Tuossa krupsin myllyssä on levyteriä imitoivat murskainlevyt, jotka jauhavat paput hienoksi. Hyvissä käsimyllyissä on leikkaavat terät kuten laadukkaissa espressomyllyissä kuuluukin. Ascaso i-minii voisi olla myöskin hyvä vaihtoehto jos ei halua käsin jauhaa kahvia mökkioloissakaan:) Hintaa sitten tulee kyllä enemmän...

Minä en ole mitenkään vakuuttunut tästä murskaaminen vs. leikkaaminen -ajattelusta. Kahvipavun leikkaaminen ihan oikeasti kun ei kuulosta erityisen mahdolliselta, eli olisin taipuvainen ajattelemaan että myllyissä on kyse lähinnä erilaisista murskaamisen asteista tai tyyleistä. Juuri äskettäin Jim Schulman esitti asian aika hyvin HB:n puolella:

http://www.home-barista.com/grinders/baratza-vario-grinder-first-look-t9604-160.html#p115295
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

raakapapu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 78
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #5 : Maaliskuu 05, 2009, 09:01:24 ap »

 Hinta-laatu mielestäni kohillaan.
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #6 : Maaliskuu 05, 2009, 10:52:22 ap »

Juuri äskettäin Jim Schulman esitti asian aika hyvin HB:n puolella:
http://www.home-barista.com/grinders/baratza-vario-grinder-first-look-t9604-160.html#p115295

Laitan vielä lainauksen Jimin tekstistä "Just about everything Schomer says about grinders is not just wrong, but absurd. For instance, take the sharpest knife you have and try to "slice" a roasted bean. So unless you have a set of miracle Samurai burrs, they do not slice the beans, they criss-cross and push the bean into the narrower space at the outer (lower for conicals) edge of the burr. Sharpness is necessary in order for the burr to grab the bean (ever use a dull knife and cut yourself because it doesn't address properly?)"

Tuossa ylläolevassa tekstissä on kiteytetty kaikki tarpeellinen. Aikoinaan kun noita hiukkaskokojakaumia katsoin, huomasin sen halvan myllyn ja paremman luokan myllyn jauhatuseron. Itsellä oli silloin käytössä Krupsin ja Cunillin myllyt ja jauhatusnäytteitä sain myös vielä paremmista myllyistä. Tosiasia on, että Krupsin mylly tekee jauhatustyön enemmän "hiomalla" kuin leikkaamalla papua. Sen näki myös visuaalisesti tarkastelemalla puruja; niiden seassa oli selvästi kuitukimppuja.

 
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #7 : Maaliskuu 05, 2009, 11:10:41 ap »

Tosiasia on, että Krupsin mylly tekee jauhatustyön enemmän "hiomalla" kuin leikkaamalla papua.

Vai pitäisikö sanoa, että "enemmän hiomalla kuin murskaamalla"? Toki tämä menee terminologiseksi kikkailuksi, mutta minusta leikkaaminen on sellaista leikkaamista mitä esimerkiksi veitsi tekee. Eli että palaset irtoavat terän leikkaaman jäljen mukaisesti, eikä lohkeamalla noudatellen materiaalin sisäistä rakennetta. Sanoisin että pavun leikkaaminen mekaanisesti on aika mahdotonta, koska se on kova ja toisaalta hauras, eli tarvittaisiin paljon voimaa mutta papu ei kestä sitä voimaa vaan halkeaa.

Hyvä mylly on siis ymmärtääkseni murskaava nielu, jonka terävät terät nappaavat pavunkappaleet hampaisiinsa ja vetävät ne armotta sisäänsä. Mikäli terät ovat tylsät, niin ne eivät saa pavunkappaleista otetta ja silloin ne jäävät paikalleen pyörimään ja hioutumaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #8 : Maaliskuu 05, 2009, 13:32:28 ip »

Lainaus
Jos kysyt palstalaisten mielipidettä Krupsin halpismyllystä, niin valtaosa vastaajista ei ole vehjettä koskaan käyttänytkään...  

Näin on, mutta en löytänyt palstaa jossa tapaavat ihmiset jotka käyttävät näitä alle satasen marketmyllyjä. Muotoilen kysymykseni sitten uudestaan niin että voiko niillä mahdollisesti jauhaa juotavaksi kelpaavaa espressoa vai onko myllyt tehty niille jotka haluavat jauhaa kotona tuoretta suodatinkahvia?

Jouduin ylipäätään tulemaan tälle palstalle vasta stradivari lusson hankinnan jälkeen. Silloin meinaan alkoivat massiiviset maidon vaahdoitus ongelmat. Syyllinen tähän on mielestäni suomalainen maidon jalostusprosessi, sillä italiassa minulla ei ollut koskaan vaahdotus ongelmia pumppu- tai kompressori keittimellä. Homma onnistuu suurimmassa osassa maailmaa mutterikeittimellä ja aerolatte vispilällä. Ne ei repussa paljon tilaa vie. Voipi olla, että on monella kotimaisella kotibaristalla hermo mennyt kun on youtubesta katsellut caffe art pätkiä ja yritellyt samoja temppuja kotimaisilla maitotuotteilla.

Joku tietäjä myös väitti minulle, että valmiiksi jauhettu musta lavazza on italiassa eri kahvia kuin vientiin menevä tai lisenssillä valmistettu. En tiedä saako väitteelle mistään vahvistusta. Mutta olen euro piccolalla valmistanut aikoinaan monta kuppia juotavaa juomaa valmiiksi jauhetusta kahvista. Tämä tapahtui suomen rajojen ulkopuolella. Nyt täällä kotimaassa en ole mielestäni päässyt stradivarilla lähellekkään yhtä hyvää tulosta millään valmisjauhatuksella. Siks tässä joutuukin lähtemään myllykaupoille ja kyselemään enemmän asiaan vihkiytyneiden neuvoja. En viitsisi montaa myllyä ostaa. Siks lähdenkin nyt messukeskuseen sivistämään itseäni kaffeen valmistuksen jalossa taidossa. Kiitos etukäteen tulevista neuvoista!

(muokkaus: korjasin rikki olleen lainauksen / akallio)
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 06, 2009, 12:05:31 ip kirjoittanut akallio »
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #9 : Maaliskuu 05, 2009, 13:41:20 ip »

Voisikohan se Lavazzan ero johtua siitä, että Suomesta ostettaessa se on viettänyt aikaa matkalla ja kaupan hyllyllä reilusti kauemmin kuin Italiassa? En tosin tiedä vaikuttaisiko se edes...

Ei minulla ole ollut ongelmia maidon vaahdottamisen kanssa, Europiccola ja tehokkaampia koneita on tullut kokeiltua. En ole tosin kokeillut ulkomaisia maitoja, josko niillä olisi helpompaa puuhaa.
Kirjattu

waltu

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 53
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #10 : Maaliskuu 05, 2009, 14:08:10 ip »

Minulla on ollut Krups ekana myllynä. Modasin sen kireämmäksi muistaakseni vanhan foorumin ohjeilla ja ihan ok, joskin verraten äänekäs tuli.

 Hävitin sen koneen vaihtumisen myötä ja Rocky tuli tilalle. Suurin tekijä myllyn vaihtopäätöksessä oli se, että juon myös pressokahvia. Krupsin tuottama tomu teki kaikista pressokahveista enempi vähempi kitkeriä. Essokäytössä noviisiasteella toimi ihan ok - nykyinen omistajakin on ilmeisen tyytyväinen Pavoninsa ja Krupsin kanssa.

Eli, aluksi ihan kelvollinen, ainakin esso- ja mokkamyllynä. Ihan hyvät kahvit sillä sai - hinta/laatusuhde kohtasi kun maksoin siitä käytettynä muistaakseni 20e.

Btw "murskaamisen" ja "hiomisen" sijaan käyttäisin termejä rouhiva ja leikkaava työstö. ;)
Kirjattu
Silvia PID + Rocky

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #11 : Maaliskuu 05, 2009, 16:11:49 ip »


Joku tietäjä myös väitti minulle, että valmiiksi jauhettu musta lavazza on italiassa eri kahvia kuin vientiin menevä tai lisenssillä valmistettu. En tiedä saako väitteelle mistään vahvistusta. Mutta olen euro piccolalla valmistanut aikoinaan monta kuppia juotavaa juomaa valmiiksi jauhetusta kahvista. Tämä tapahtui suomen rajojen ulkopuolella. Nyt täällä kotimaassa en ole mielestäni päässyt stradivarilla lähellekkään yhtä hyvää tulosta millään valmisjauhatuksella.


Veikkaisin, että yksi merkittävä syy asiaan voisi olla huomattavasti pehmeämpi vesi kuin keskieuroopassa.

-Mikko-
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #12 : Maaliskuu 05, 2009, 16:38:24 ip »

 
Veikkaisin, että yksi merkittävä syy asiaan voisi olla huomattavasti pehmeämpi vesi kuin keskieuroopassa.

Jees. Samasta tavarasta, oli sitten kyse kahvista tai teestä, tulee Suomessa erilaista. Pelkästään Helsingin ja Turun vesien ero tuntui (ainakin 80-luvulla) teen maussa. Nykyisessä asuinpaikassani joudun käyttämään pullovesiä. Hyvää on, että laatu on tasaista. Suomeen tullessani en saa millään ilveellä samanmakuista kahvia samoista pavuista. Puhun nyt etäisyydestä 6 tuntia, tyhjiöön pakatulla pavulla. Ei se 6 tunnissa niin paljoa vanhene...
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #13 : Maaliskuu 05, 2009, 16:45:17 ip »

Btw "murskaamisen" ja "hiomisen" sijaan käyttäisin termejä rouhiva ja leikkaava työstö. ;)

Ei se leikkaava työstöä ole, siinä ei tapahdu leikkaamista. Ne ovat hiovia työstöjä ja murskaavia työstöjä. Tai jos sanotaan selkokielellä: paremmin ja huonommin toimivia murskaavia työstöjä.
       

     
Kirjattu

Forsperi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
« Vastaus #14 : Maaliskuu 05, 2009, 17:41:36 ip »

Olisiko jollakulla sekä nyt puheena olevaa Krupsia ja jotain parempaa myllyä. Haluaisin nähdä lähikuvan molempien tuotoksista vaikkapa valkoiselle paperille levitettyinä. Minulla kun on tuo Krups ja haluaisin omin silmin nähdä, minkä näköiseen lopputulokseen pääsisi investoimalla parempaan myllyyn.
Kirjattu