Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Ariete Cafe Retro  (Luettu 30901 kertaa)

Forsperi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #30 : Maaliskuu 04, 2009, 16:59:49 ip »

Kuinka nopeasti tuollainen määrä maitoa lämpenee sinne 60-70 asteen välille? Koneen käyttöohjeen mukaan vaahdottaa ei saisi yli 2 minuuttia (oletettavasti siitä syystä ettei boileri mene liian tyhjäksi ja lämmitysvastus vaurioidu). Esimerkiksi Francis! Francis! X3 lämmittää 3 desiä maitoa noihin lukemiin vajaassa 95 sekunnissa (puolitoista minuuttia), ks. arvio täällä. Joten jos tuon 8 desiä saa tosiaan alle kahdessa minuutissa noihin lukemiin niin on aika peto vaahdottamaan.

Enpäs tullut ajatelleeksi, että boileri voisi tyhjentyä ja vastus vaurioitua. Aikaa on vaikea arvioida ilman kelloa, mutta saattoi siihen yli kaksi minuuttia mennä. Kiitos kun kerroit, mihin kahden minuutin maks. sallittu höyrytysaika todennäköisesti perustuu. Boileriin ei tietenkään tule lisää vettä mistään, kun kerran pumppu ei käy höyrytyksen aikana. Sietääkin olla varovainen.

Lainaus
Tosin akallion uumoilu mahdollisesti vetisestä höyrystä voisi selittää tätä. Tuotakin voit testata, punnitse kannuun 3 desiä vettä ja lämmitä se kuumaksi höyryttämällä (pidä pilli koko ajan veden alla). Lopussa punnitse lopputulos ja saat selville paljonko sieltä tuli vettä ulos (jotain sieltä tule aina - höyryhän on vettä).

Ensimmäisten purskausten jälkeen mielestäni höyryn joukossa ei juuri nestemäistä vettä ole ainakaan aluksi. En tiedä, mitä tapahtuu n. kahden minuutin kuluttua. Kokeilen illalla.
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #31 : Maaliskuu 04, 2009, 17:06:19 ip »

Kahdeksan desilitraa olen sillä tosiaan vaahdottanut. 

Kahdeksan desiä?? Aikamoiset lattet tai kaakaot tms.. Ajattelin itse kokeilla kauan menee, mutta isoimpaan kannuun meni vähän yli 5dl. Isoon Taika-mukiin, kun kaakaot tekee, menee kylmää maitoa n. 3dl.

Hieman offtopicia tosin..
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #32 : Maaliskuu 04, 2009, 17:17:19 ip »

Tosin akallion uumoilu mahdollisesti vetisestä höyrystä voisi selittää tätä. Tuotakin voit testata, punnitse kannuun 3 desiä vettä ja lämmitä se kuumaksi höyryttämällä (pidä pilli koko ajan veden alla). Lopussa punnitse lopputulos ja saat selville paljonko sieltä tuli vettä ulos (jotain sieltä tule aina - höyryhän on vettä).

Uteliaisuus voitti ja testasin omalla koneellani kuinka paljon höyryssä on vettä. 300g vettä, höyrytin arviolta 70asteiseksi ainakin kannun kylki oli niin kuuma ettei käynyt edes mielessä ottaa siitä kiinni. Loppupaino 330g. Mites muilla?

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #33 : Maaliskuu 04, 2009, 17:46:42 ip »

Mites muilla?

Hieman kosteampaa höyryä täällä: 300g kraanakylmää vettä mittarin mukaan 150 fahrenheittiin (n.66 astetta C) lämpeni vajaassa 55 sekunnissa ja loppupaino oli 339g.
Kirjattu

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #34 : Maaliskuu 04, 2009, 20:14:12 ip »

Mites muilla?

Hanasta kylmintä vettä 300g, normimaitolämpöä hieman ylemmäs (en osaa tarkkaa sanoa) 320g. Aikaa meni se pieni hetki, jonka voin mitata, mikäli tässä aletaan tiedettä tekemään.

edittiä: Pitihän tuo lämmityskin testata, 3dl hanakylmästä maitolämpöihin ~14s, kiehuvaksi ~29s.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 05, 2009, 07:35:10 ap kirjoittanut nasse »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #35 : Maaliskuu 04, 2009, 21:05:11 ip »

Aikaa meni se pieni hetki, jonka voin mitata, mikäli tässä aletaan tiedettä tekemään.

Tuolla ajalla ajattelin sitä että näin saadaan hieman osviittaa koneen "potkusta", eli lähinnä boilerin lämpötilasta höyrytyksen alussa. Luonnollisestikin tarvitaan jonkin verran vähemmän 122 asteista höyryä kuin 126 asteista höyryä kuumentamaan sama vesimäärä, mikä sitten näkyy lopputuloksessa. Boilerin kokokin tietysti vaikuttaa (höyryn lämpötila ei laske niin nopeasti - jos ollenkaan).
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #36 : Maaliskuu 04, 2009, 21:27:36 ip »

Tuolla ajalla ajattelin sitä että näin saadaan hieman osviittaa koneen "potkusta", eli lähinnä boilerin lämpötilasta höyrytyksen alussa. Luonnollisestikin tarvitaan jonkin verran vähemmän 122 asteista höyryä kuin 126 asteista höyryä kuumentamaan sama vesimäärä, mikä sitten näkyy lopputuloksessa. Boilerin kokokin tietysti vaikuttaa (höyryn lämpötila ei laske niin nopeasti - jos ollenkaan).


Tuossa meni noin 15s :)

-Mikko-
Kirjattu

Forsperi

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 13
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #37 : Maaliskuu 05, 2009, 11:09:22 ap »

No niin, nyt on Kenwood testattu. Yritin muutaman kerran ja hajontaa oli jonkin verran. Vettä oli 300g ja alkulämpötila oli 9 astetta. Tähtäsin 66 asteeseen eli samaan kuin jiitee. Käyttämäni kapillaarilämpömittari on kyllä tarkka, mutta hidas, joten loppulämpötilassa oli hieman vaihtelua. Keskimäärin veden loppupaino oli 335g ja aikaa kului 80 sekuntia. Hajontaa oli painon puolesta 331 grammasta 342 grammaan (lämpötila oli silloin jo jonkin verran yli 70 astetta) ja ajan puolesta n. 70:sta 90 sekuntiin. Mittausten tarkkuudessa on toivomisen varaa, mutta kyllä nämä oikeaa suuruusluokkaa ovat.

Höyrytys ei siis ole mitenkään erityisen tehokas, minkä boilerin pienestä koosta voi arvatakin, mutta höyry on kuitenkin aika kuivaa. Heikosta tehosta ei mielestäni ole pelkästään haittaa, sillä varsinkin pienten maitomäärien vaahdottamiseen jää enemmän työskentelyaikaa. Mikon suihkumoottorin 14 sekuntia olisi kyllä minun taidoilleni aika lyhyt aika, varsinkin, jos maitoa olisi alle 3dl, kuten minulla yleensä on.

En jaksanut kokeilla, kauanko 8 dl:n lämmittämiseen menee aikaa, mutta jokunen minuutti siihen menee. Onneksi en ole onnistunut polttamaan lämmitysvastusta, sillä käyttöohjeessahan kielletään höyryttämästä yli 2 min. kerrallaan. Vastedes täytyy muistaa täyttää boileri puolivälissä, jos vielä vaahdotan suuria määriä.
Kirjattu

Vaellus

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #38 : Maaliskuu 05, 2009, 12:34:06 ip »

Jos mennään minun ongelmaani saada kaunis, mutta toimiva kone/mylly. Onko  Kitchen Aid espressokoneesta ja myllystä mielipiteitä? Monitoimikoneethan heillä on ainakin laadukkaita. 
Mitenkäs Dualin kone?
           
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #39 : Maaliskuu 05, 2009, 12:35:31 ip »

Heikosta tehosta ei mielestäni ole pelkästään haittaa, sillä varsinkin pienten maitomäärien vaahdottamiseen jää enemmän työskentelyaikaa.

Tästä on helppo olla samaa mieltä. Brewtuksen oletuspilli on hyvin vähätehoinen, ja kun siihen tottuneena siirtyy "normaaliin" höyrytyspilliin niin tuntuu että homma on jo ohi ennen kuin on ehtinyt aloittamaankaan vaahdon sekoittelua (ja jälki on sen mukaista kuplavaahtoa).
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #40 : Maaliskuu 05, 2009, 12:41:25 ip »

Jos mennään minun ongelmaani saada kaunis, mutta toimiva kone/mylly. Onko  Kitchen Aid espressokoneesta ja myllystä mielipiteitä? Monitoimikoneethan heillä on ainakin laadukkaita. 

Keitin on Gaggian valmistama, ilmeisesti käytännössä kaksi Gaggian lähtötason keitintä vierekkäin aseteltuna (uutto ja höyry). En muista tarkalleen hintaluokkaa, mutta muistaakseni hinta oli sen verran kova että samalla rahalla saa esimerkiksi huomattavasti paremman ja mielestäni myös hyvännäköisen E61:n ympärille kasatun laitteen. Kone on kyllä tuplaboilerikeitin, mutta ei oikeasti samantasoinen kuin muut tuplaboilerilaitteet.

Mylly on kai muuten ihan asiallinen, mutta terät ovat huonolaatuiset - tai olleet ainakin jossain vaiheessa. Ne voi vaihtaa Mazzerin teriin, mutta se ei ole ihan kauhean simppeli operaatio.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #41 : Maaliskuu 05, 2009, 13:13:36 ip »

Keskustelunaiheet ja budjetit ja keittimien koko karkasivat asiantuntijoilta heti alkumetreillä  ;D "

La Pavonin keitinkin miellyttää ulkonäöltään...
Ilmeisesti nappikeittimet pitää täysin unohtaa, vaikka ko. menetelmän siisteys/helppous houkuttelisikin.

Tarkoitat ehkä La Pavonin vipukeitintä, malli on Professional tai Europiccola. Ymmärrettävä valinta jos haet retrohenkistä sisustusta. Oikeastaan vipukeitin on n.40v vanha malli pienin muutoksin eikä siis "retro". Se on yleinen sisustuslehtien keittiökuvissa, vähän niin kuin se hassu sitruspuserrin...tai aallon tarjoilupöytä - eli ehkä vähän liiankin...?

Se on melko pieni ja sillä saa pikku harjoittelulla jopa erinomaista kahvia, tosin se ei ole "nappikone" eikä se ole ensisijainen valinta jos haet helppoa konetta jolla voi keittää nopeat kahvit isolle joukolle eikä onnistumisprosentti itselläni ole ihan 100...ja valitettavasti joudut vähän puuhailemaan ja ennenkaikkea siivoamaan pöytää ja kahvivehkeitä.

Vehje ei toimi nappien eikä valmiiksi jauhetun kahvin kanssa, ne ovat liian karkeaa tavaraa. Siksi tarvitset kunnollisen myllyn. Yleinen mielipide tuntuu tosiaan olevan että myllyyn kannatta satsata enemmän kuin koneeseen...tosin ihan kelvollisia taitaa pariin sataankin löytyä. Itselläkin tuo myllyasia harkinnassa, odottelen että nykyinen kuluisi tarpeeksi jotta sen voi viedä mökille.

Pavoni on kalliimpi kuin halvat ja huonompi kuin kalliit. Europiccola-mallin voi saada ulkomailta noin neljäänsataan, ellet halua suomalaista suosia. Huolto on kotimaassakin pelannut ja osia löytyy.

hirvi
Kirjattu
Hirvi

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #42 : Maaliskuu 05, 2009, 16:16:05 ip »

Tästä on helppo olla samaa mieltä. Brewtuksen oletuspilli on hyvin vähätehoinen, ja kun siihen tottuneena siirtyy "normaaliin" höyrytyspilliin niin tuntuu että homma on jo ohi ennen kuin on ehtinyt aloittamaankaan vaahdon sekoittelua (ja jälki on sen mukaista kuplavaahtoa).


Toisaalta kun tottuu reiluun höyrytehoon, niin mielestäni mikrovaahto muodostuu melkein kuin itsestään. Mutta tottumiskysymyksiähän nämä on ja ei sitä höyryhanaa pakko ole kokonaan avata :)

-Mikko-
Kirjattu

Vaellus

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #43 : Maaliskuu 09, 2009, 18:31:09 ip »

Puntaroin edelleen Arieten Retron, FrancisFrancis x3 ja La Pavonin europiccolon välillä. Nämä olisivat keittimiä mitkä minun silmä ja myös lompakko hyväksyisivät. Myllyksi päätin hankkia Ascason i-minin.

Retroon tarvitsen uuden filtterin (onnistuu) ja ilmeisesti maidon vaahdotin on "omanlaisensa" ja kaipaa erikseen pientä maitokannua, kun tekee yhdet vaahdot. Sillähän minä sitten roiskin ympäri ämpäri... Sekä koneen putsaaminen mahdollisesti hankalaa. Siis hyvää ko. koneessa olisi boileri, mittari ja ulkonäkö hinnan lisäksi.

FrancisFrancis X3 oli jossain arvioitu sanalla "Nuha". Tälläinen on kumminkin tullut koekäytettyä ja on kai kumminkin ihan laadukas kone. En tiedä onko tässäkään kolmiventtilisysteemiä putsausta helpottamaan?

La Pavonin haluaisin eniten. Mutta osaanko sitten käyttää sitä! Esittelyvideoilla sen käyttö näyttää niin simppeliltä ja siistiltä, mutta keskustelupalstoilta saa lukea muuta. Sotkua ja epäonnistuneita shotteja. Tämä olisi varmastikin laadukkain näistä kolmesta. Tosin kestää varmasti kymmenen vuotta, jos ei käytetä, kun ei osata. ;)

Kun rahalla on väliä, ei kai täydellistä vaihtoehtoa voi saada, mutta onko esim. FrancisFrancis x3 ihan epäonnistunut ostos tai idiotismia hankkia vipukeitin ensimmäiseksi koneeksi?
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Ariete Cafe Retro
« Vastaus #44 : Maaliskuu 09, 2009, 19:27:26 ip »


La Pavonin haluaisin eniten. Mutta osaanko sitten käyttää sitä! Esittelyvideoilla sen käyttö näyttää niin simppeliltä ja siistiltä, mutta keskustelupalstoilta saa lukea muuta. Sotkua ja epäonnistuneita shotteja. Tämä olisi varmastikin laadukkain näistä kolmesta. Tosin kestää varmasti kymmenen vuotta, jos ei käytetä, kun ei osata. ;)

Kun rahalla on väliä, ei kai täydellistä vaihtoehtoa voi saada, mutta onko esim. FrancisFrancis x3 ihan epäonnistunut ostos tai idiotismia hankkia vipukeitin ensimmäiseksi koneeksi?

Kaikkihan oikeastaan riippuu mitä haluaa. Itse olen pari kertaa vipukonetta kokeillut eikä se vaikuttanut ollenkaan sellaiselta mitä ei oppisi käyttämään. Ehkä suurin haaste vipukeittimessä on se, että siinä voi itse vaikuttaa paineprofiiliin jatkuvasti.

Toisaalta eihän kotona olla töissä kahvilassa jossa tärkeintä on vakioida asiakkaalle tarjottava laatu. Kotona voi hyvin olla tyytyväinen onnistuneeseen kahviin vaikkei se maistuisikaan täysin samalta kuin edellisellä kerralla. Vipukeittimen eduksi lasken itse myös hiljaisuuden, vibrapumpun ääntä harva pitää kauniina :)

Mutta uskoisin, että hyvää kahvia saat noilla kaikilla. Et ehkä täydellistä, mutta ei sellaista joka kerta saa huomattavasti kalliimmillakaan leluilla.

-Mikko-

Kirjattu