Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?  (Luettu 22320 kertaa)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #15 : Helmikuu 06, 2009, 20:51:28 ip »

Harjoittelueriä voi laskea mittalasiin, esim. sopivasti muotoiltu desin mittaan.

Minua se helpotti, kun pystyi vertaamaan kelloa ja tilavuutta, eli kuinka paljon oli espressoa 20 s kohdalla. Ja 22 s kohdalla. Ja 25 sekunnin kohdalla...
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #16 : Helmikuu 06, 2009, 22:49:59 ip »

Siinäpä se, jauhoit kahvin itsellesi sopivaksi. Olisi pitänyt jauhaa koneelle sopivaksi...
Omalle Krupsin thermoblockilleni syötin itse jauhettua kahvia, hyvin toimi. Kyllä sen koneen sai tukkoonkin liian hienolla jauhatuksella, joskus kävi niinkin, varsinkin "rasvaisen" kahvin kanssa. Tästä on jo aikaa, eikä silloisessa Krupsissani ollut kiinteää painekahvaa tms.  Oli erilliset "painelevyt", jotka sai vetämällä irti. Niitä en tietenkään käyttänyt.
   
Juurikin näin. Olin haaveillut pienenä norona valuvasta espressosta, mutta en (aika vähäisellä) kokeilulla saanut sellaista aikaan, ja kiinnostus loppui. Meni siis tukkoon tai sitten vesi pääsi liian nopeasti kakun läpi. Opeteltavaa asiassa on edelleen, paljonkin, mutta lähempänä ollaan nyt nykyisellä keittimellä.
Kirjattu

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #17 : Helmikuu 10, 2009, 12:35:14 ip »

"Hifistelyn" sekaan hieman fiilistelyä...

Cartmanin sääntö pätee: myllyttämällä saa kahvin laatua parannettua, nyt tulee jo cremaakin kohtuullisesti (ilman painefiltteriä).
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 10, 2009, 19:40:40 ip kirjoittanut TB »
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

Immanuel

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #18 : Helmikuu 11, 2009, 13:15:24 ip »

Saahan sillä ainakin tehtyä hyvännäköistä cappuccinoa. Vai onko tämä sitä paljon puhuttua latte artia?



Kuva on Arieten nettisivuilta
http://www.ariete.net/catalogo_06/catalogo3_en.asp?prod_id=66
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 11, 2009, 14:26:32 ip kirjoittanut Immanuel »
Kirjattu

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #19 : Heinäkuu 24, 2009, 22:01:05 ip »

Hieman wanha teema, mutta Krupsin XP2000 thermoblock -koneella (espresso + suodatinkahvi) pitäisi alkaa saamaan parempaa kahvia. Ensimmäinen veto oli selvitellä saako lämpötiloja paremmin haltuun, jos odottelee aikansa. Lopulta ilmestyi viereen myös Krupsin GVX2 mylly, mutta miten edetä seuraavaksi? Tilanne on, että kummaltakin puolelta saa ihan kohtalaista kahvia/essoa. Lisäosana löytyvä automaattivaahdotinkin selviää vielä maidon lisäämisestä latteen, mutta mistään mikrovaahdoista ei varmaan kannata haaveillakaan.

Shotti valuu tuplasihdin läpi ehkä n. 20...25 sekkaa ja purujen päällä lähes seisoo vesi, kun kahvan ottaa irti... Kokeiltu myös hieman karkeammalla jauhatuksella, jolloin tulee läpi lähes yhtä hitaasti/nopeasti, mutta purut jäisivät ehkä kuivemmiksi. Tamppausta on kokeiltu löysempää ja hieman tiiviimpää, mutta eihän sillä annoslusikan päässä olevalla tasoittimella oikein voimaa saa.

Onko seuraava vain jatkaa iterointia jauhatuskarkeuden tai papujen suhteen vai lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta tai nakukahvaa? Ongelmahan ei ole, että kahvi olisi huonoa, vaan se, että se voisi olla parempaakin...
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #20 : Heinäkuu 24, 2009, 22:06:03 ip »

Onko seuraava vain jatkaa iterointia jauhatuskarkeuden tai papujen suhteen vai lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta tai nakukahvaa?

Paineistamaton suodatin ensimmäiseksi. Jauhatuskarkeuden säätämisellä ei juurikaan ole haluttua merkitystä painefiltterin kanssa - se sotkee "yhtälön" aika täydellisesti.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #21 : Heinäkuu 24, 2009, 23:27:02 ip »

Onko seuraava vain jatkaa iterointia jauhatuskarkeuden tai papujen suhteen vai lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta tai nakukahvaa? Ongelmahan ei ole, että kahvi olisi huonoa, vaan se, että se voisi olla parempaakin...

Jos saat hankittua paineistamattoman suodattimen, niin koneella pitäisi syntyä ihan kivoja shotteja. Uuttolämpö on thermoblock-koneessa vähän haasteellinen, joten pavut kannattaa valita sen mukaan. Tummaksipaahdetut vähähappoiset espressosekoitukset lienevät varmimpia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #22 : Heinäkuu 25, 2009, 10:08:20 ap »

Kokeilin selvitellä uuttolämpöjä halwalla kiinalaisella ir-mittarilla, joka näytti n. 80 astetta (laskettu vettä läpi ilman kahvia ja mitattu sihdin pohjalla olleesta vesitilkasta). Tosin vedenkeittimestäkin näytti ko. mittari about samoja niin kauan kuin se sitä vesihöyryä kesti...

Kroppa ei taida kestää ihan sitä kahvimäärää, mitä nopeatempoinen testaus vaatisi, mutta aamulla testattiin ottaa myllystä hienointa purua (papu Pauligin Espresso Originale) ja valuteltiin 5cl shottilaseihin. Norona tuli, ei näemmä tehnyt tiukkaakaan puskea siitä kakusta läpi.

Onko ideoita/ajatuksia mistä lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta? Suoraan tälle koneelle sopivaksi nimettyä en ole löytänyt vielä mistään, joten täytyykö tässä ostaa hieman kalliimpi, Rancilio -merkkinen paineistamaton sihti, jossa tulee Silvia kaupanpäälle?
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #23 : Heinäkuu 25, 2009, 14:24:42 ip »

Hieman wanha teema, mutta Krupsin XP2000 thermoblock -koneella (espresso + suodatinkahvi) pitäisi alkaa saamaan parempaa kahvia.

testattiin ottaa myllystä hienointa purua (papu Pauligin Espresso Originale)

Ennen mitään koneenpäivityksiä/paineistamattomia filttereitä olisi hyvä korjata myös tuo seikka. Ei ole tarkoitus kuulostaa mitenkään "snobbailevalta", mutta (oikeasti) tie hyvään kahviin alkaa yksinkertaisesti siitä että ostetaan hyvää kahvia - ei kalliita laitteita (ne eivät muuta lyijyä kullaksi).

Onko ideoita/ajatuksia mistä lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta?

Mittaile paineistetun suodattimesi "strategiset mitat" (halkaisia, syvyys, jne...). Joku muun laitteen paineistamattoman filsun omaava voisi vinkata mikäli oma suodatin vaikuttaisi vastaavan kokoiselta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #24 : Heinäkuu 25, 2009, 15:35:10 ip »

Kokeilin selvitellä uuttolämpöjä halwalla kiinalaisella ir-mittarilla, joka näytti n. 80 astetta (laskettu vettä läpi ilman kahvia ja mitattu sihdin pohjalla olleesta vesitilkasta). Tosin vedenkeittimestäkin näytti ko. mittari about samoja niin kauan kuin se sitä vesihöyryä kesti...

Halvalla IR-mittarilla ei onnistu, ei ainakaan onnistunut itseltä. Kuulemma erikoismittarilla ja mittaustekniikan harjoittelulla voi saada luotettaviakin lukemia.

Ennen mitään koneenpäivityksiä/paineistamattomia filttereitä olisi hyvä korjata myös tuo seikka. Ei ole tarkoitus kuulostaa mitenkään "snobbailevalta", mutta (oikeasti) tie hyvään kahviin alkaa yksinkertaisesti siitä että ostetaan hyvää kahvia - ei kalliita laitteita (ne eivät muuta lyijyä kullaksi).

Minusta tämä on niitä harvoja tilanteita joissa Originale ei välttämättä ole kauhean huono vaihtoehto. Niin kauan kuin uuttolämpö on alakanttiin (ja muutenkaan tekniikka ei niin kauhean hyvin hallussa), ei tumma ja helppo papu ole huono idea. Maistuuhan se toki palaneelta ja bitumimaiselta, mutta jos lähtee liput liehuen esimerkiksi tilailemaan vaaleapaahtoisia SO-papuja hyvämaineisista nettikaupoista, niin lopputuloksena saattaa olla myrkyn makuista hapanta litkua. Ne kun eivät aina oikein onnistu kokeneilta harrastajiltakaan.

Ja eihän se bitumi nyt mikään huono maku ole. Meillä kun oli lapsena kattoremontti, niin niitä bituminpalojahan pureskeltiin purkan korvikkeena... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #25 : Heinäkuu 25, 2009, 16:00:58 ip »

Minusta tämä on niitä harvoja tilanteita joissa Originale ei välttämättä ole kauhean huono vaihtoehto. Niin kauan kuin uuttolämpö on alakanttiin (ja muutenkaan tekniikka ei niin kauhean hyvin hallussa), ei tumma ja helppo papu ole huono idea. Maistuuhan se toki palaneelta ja bitumimaiselta, mutta jos lähtee liput liehuen esimerkiksi tilailemaan vaaleapaahtoisia SO-papuja hyvämaineisista nettikaupoista, niin lopputuloksena saattaa olla myrkyn makuista hapanta litkua. Ne kun eivät aina oikein onnistu kokeneilta harrastajiltakaan.

 :)

No ei ollut tarkoituksena SO-rintamalle kannustaa. Tai voihan niitä tilata mutta ei yritä niistä espressoa. Lähinnä kuitenkin niin että katsastaa ensialkuun vaikka suomalaisten pienpaahtimoiden tuoretarjonnan läpi espressosekoitusten osalta.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #26 : Heinäkuu 25, 2009, 21:48:01 ip »

Minusta tämä on niitä harvoja tilanteita joissa Originale ei välttämättä ole kauhean huono vaihtoehto. Niin kauan kuin uuttolämpö on alakanttiin (ja muutenkaan tekniikka ei niin kauhean hyvin hallussa), ei tumma ja helppo papu ole huono idea. Maistuuhan se toki palaneelta ja bitumimaiselta, mutta jos lähtee liput liehuen esimerkiksi tilailemaan vaaleapaahtoisia SO-papuja hyvämaineisista nettikaupoista, niin lopputuloksena saattaa olla myrkyn makuista hapanta litkua. Ne kun eivät aina oikein onnistu kokeneilta harrastajiltakaan.

Piruuttain otin tuota Originalea pussin toissa viikolla pitkästä aikaa kun sattui olemaan suht' tuoretta (vajaan kuukauden vanhaa). Aika surullista juotavaa... Tosin tuohan onkin varmaan suunniteltu enempi näitä "rimpulampia" kotivehkeitä varten, joissa lämpötilat heittelee jne.

SO-linjalle en minäkään aluksi lähtisi, sillä ne tosiaan saattavat olla erittäin haastavia. Esim. Hasbeanilta vaikka jotain blendejä kokeiluun, joskin niissäkin on paahtoasteet vaihdelleet melkoisesti ja hapanta litkua niistäkin saa aikaiseksi...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #27 : Heinäkuu 26, 2009, 10:42:35 ap »

Ennen mitään koneenpäivityksiä/paineistamattomia filttereitä olisi hyvä korjata myös tuo seikka. Ei ole tarkoitus kuulostaa mitenkään "snobbailevalta", mutta (oikeasti) tie hyvään kahviin alkaa yksinkertaisesti siitä että ostetaan hyvää kahvia - ei kalliita laitteita (ne eivät muuta lyijyä kullaksi).
Testin funktio oli katsoa tuleeko halpismyllystä sellaista pulveria, että halpiskone menee tukkoon. En tiedä olisiko paavin siunaama pyhä kahvipapu kotona paahdettuna antanut dramaattisesti eri jauhatustuloksen ja uuttoajan. Kaapista löytyy muutakin kuin Pauligia, joskin se oli niistä se halvin. Toki vinkit ovat aina tervetulleita.

Mittaile paineistetun suodattimesi "strategiset mitat" (halkaisia, syvyys, jne...). Joku muun laitteen paineistamattoman filsun omaava voisi vinkata mikäli oma suodatin vaikuttaisi vastaavan kokoiselta.
Päämitat: suurin korkeus n. 24 mm, suurin halkaisija 60,5 mm (laipan ulkohalkaisija)
Sisämitat: halkaisija 51,5 mm ja alareunassa 50,5 mm, sisäsyvyys ulkoreunassa n. 20,5 mm
Ulkomitat: laipan juuressa n. 53 mm, jousiuran kohdalla 52,5 mm, pohja n. 52 mm
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #28 : Heinäkuu 27, 2009, 08:29:27 ap »

SO-linjalle en minäkään aluksi lähtisi, sillä ne tosiaan saattavat olla erittäin haastavia. Esim. Hasbeanilta vaikka jotain blendejä kokeiluun, joskin niissäkin on paahtoasteet vaihdelleet melkoisesti ja hapanta litkua niistäkin saa aikaiseksi...

HasBean Espresso on jo aika vaikea, en tiedä onko niillä helpompia? Kaffan espresso ostettuna paikasta jossa se on tuoretta olisi hyvä vaihtoehto. Tosin onhan se harjoittelupavuksi aika paljon kalliimpi kuin Originale ja omien muistikuvien mukaan vähän vaikeampi (tosin nykyinen versio lienee jo aika eri kuin jamien aikainen). Robertsin pavut eivät taida olla kovinkaan kummoinen askel ylöspäin Originalesta, vaikka keskimäärin tuoreempia ovatkin. Cafetorian Gran Palomar olisi myös aika rento valmistettava, mutta muistaakseni kallis.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #29 : Heinäkuu 27, 2009, 13:50:05 ip »

Minusta tämä on niitä harvoja tilanteita joissa Originale ei välttämättä ole kauhean huono vaihtoehto. Niin kauan kuin uuttolämpö on alakanttiin (ja muutenkaan tekniikka ei niin kauhean hyvin hallussa), ei tumma ja helppo papu ole huono idea.

Jees, Originale on hyvä papu, kun leikkii thermoblock-koneellaan ja opettelee tuntemaan koneensa paremmin. En minäkään siitä pidä, mutta suosittelen sitä tutuilleni "harjoittelupavuksi". Kun oppii tuntemaan myllynsä ja koneensa paremmin, sitten voi etsiä muita makuelämyksiä. Uusia papuja on helpompi hallita, kun on opetellut laitteistonsa sielunelämän etukäteen.

Mutta pienenä kertauksena:

1)
Painekahvalla ei voi koskaan laskea uuttoaikoja kellon kanssa. Ei myöskään arvioida kahvin lirumisen nopeutta tai hitautta luotettavasti. Eli jo aiemminkin kerrottu ohje pätee: painekahva helkkariin. Saako kahvan pohjassa olevia "painelevyjä" ruuvatuksi irti?

2)
Thermoblock-laitteet ovat herkempiä tamppaukselle, kuin vahvalla pumpulla varustetut prosumer-tason laitteet. Ne ovat herkkiä myös kahvin tuoreudelle ja "rasvaisuudelle". Muistelen, että aikoinani käytin hyvinkin rajua tamppausta thermoblock-keittimen kanssa. Muistikuvani on, että kahvi oli paremman makuista, jos valumisen "hidastaminen" tapahtui yhdistelmällä "hieno jauhatus + voimakas tamppaus", kuin "erittäin hieno jauhatus + löysä tamppaus".

3)
Laatuerot eri shottien välillä ovat "ominaisuus", ei "vika". Se on vain hyväksyttävä. Vaikeinta on löytää kahvin liian nopean lorottelun ja tukkoon menemisen välinen tasapaino. Hyvät shotit valuivat hitaasti, "tuskaisen" näköisesti ohuena norona, jopa katkeillen tipoiksi välillä.

4)
Käyttämäsi yhdistelmäkeittimen espresso-keitin on sieltä thermoblockien kevyemmästä päästä. "Helppoja" papuja kannattaa käyttää - ja tuoreita.
   
Kirjattu