Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?  (Luettu 22317 kertaa)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« : Helmikuu 05, 2009, 14:02:46 ip »

Asian ydin on thermoblock-keitin, Ariete Retro, eli tämä ei herättäne mitään intohimoja tällä forumilla. Keitin hieman hankalista ominaisuuksistaa huolimatta kuitenkin johdatti minut tielle, jolta ei näytä enää olevan paluuta. Tein alkuun espressoa markettikahvista, mutta onneksi melko pian siirryin niistä käyttämään pavuista kahvipuodeissa jauhettua kahvia.  Jo tämä muutos on parantanut kahvia niin, että  markettikahvista olen luopunut kokonaan, ja kahvi maistuu kavereille ja asiakkailleekin. Nyt olen kahvinteossa tullut tienristeykseen: yrittääkö hifistellä pienellä tasokorotuksella vai jatkaako tyytyväisenä nykyisellä tasolla.

Retrossa meni painesihti tukkoon ja laite palautettiin huollosta suihkusihdin kanssa. Sen mukana tulleen thermofilterin poistin heti, eli kahvassa on nyt pelkästään suihkusihti. Ja tämän seurauksena pohdinkin, kannattaisiko kyseisellä keittimellä yrittää kahvin uuttamisessa tasokorotusta hankkimalla tampperi ja jopa tuunata kahva nakuksi.

Myllyn hankinta ja kahvin jauhatuksen hienosäädön opettelu, punnituksen, weissaukset (vatkailen kahvia jo nyt), lämpötilan tarkempi säätö; kaikki tämä tulisi nykykäytäntöön lisänä. Eli uppoutuisin espresson uuttamisen saloihin entistä syvemmälle, kuitenkin ilman oikeanlaista uuttoa, uuttopaineen säätöä ja todella tanakkaa tamppausta, koska kone ei näissä kohdin tekniikastaan johtuen anna myöten. Se lopullinen ongelmahan tässä on jääräpäinen päätös pitäytyä nykyisessä kalustossa, korkeintaan hyväksyn myllyn ja tampperin hankinnan.

Joten: onko thermoblock -laitteella oikeasti hallittavissa uuttoprosessia niin, että em. panostuksella kahvin laatuun saisi todellista parannusta maun ja creman suhteen? Laitteillahan jää pois ainakin uuttopaineiden ja -lämpötilojen hienosäädöt, karkeaa lämpötilan säätöä voi keittimen omalla mittarilla harjoittaa, jos oikein ryhtyisi taiteilemaan. Prosessia hallitaan tämän tason härpäkkeellä siis ymmärtääkseni vain em. kahvin laadulla ja jauhatuksella, kahvi- ja vesimäärällä ja tamppauksella. Jäikö listasta jotain pois?
Karkeampaahan tuo prosessin hallinta on jokatapauksessa verrattuna oikeisiin boilerilaitteisiin, joissa käsittääkseni säätöjä riittä enemmäin kuin tämän tason harrastaja pystyy ymmärtämään.

Vai onko thermoblockilla vain unohdettava moiset hifistely-yritykset ja nautittava sitä, mitä nyt saa keittimestä ulos?

Loppuselvennyksenä: en ihan oikeasti harkitse Soliksia, Bezzerroja tms. hifivermeitä. Tähän päätökseen en pyydä arviointeja järkevyydestä, sen vastauksen tiedän jo : ) Uutoksieni  lopputuloksiin olen jopa nykyisellä kalustolla ja nykytasolla kohtuutyytyväinen, mutta ainahan omia makunystytröitä voi harrastuksenomaisesti kehittää.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #1 : Helmikuu 05, 2009, 14:40:44 ip »

Kyllä myllyn hankinta on merkittävä askel kohti parempaa kahvia, myös thermoblock-keittimellä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #2 : Helmikuu 05, 2009, 14:46:50 ip »

Mites se kahvan pohjan leikkaus nakuksi, kun kerran suihkusihti on paineistamattomana käytössä? Vai tarvitseeko nakukahva niin paljon hallitumman prosessin?
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #3 : Helmikuu 05, 2009, 15:06:52 ip »

Olen käyttänyt aikoinani sekä halpaa (nimetöntä) boilerikeitintä että thermoblock-keitintä. Thermoblock-vehkeissäkin on eroja, on niitä 1,5 kilon painoisia ja niitä 7 kilon painoisia...

Thermoblock-keittimelläkin saa ihan hyvää kahvia, kuten olet itse huomannut. Hyvän kupposen toistettavuus on se vaikeus. Olen joskus heittänyt vitsinä, että kymmenestä kupista yksi todella hyvä, yksi fiasko ja loput siltä väliltä.

Ja ne parannuskeinot sinulle: Ensimmäiset sata parannuskeinoa ovat mylly, kuten tuolla aiemminkin sanottiin. Se 101. keino on yittää opetella "kuuntelemaan" keitintään ja oppia missä kohtaa lämmitystermostaatin "naksumista" kannattaa shotti valuttaa. Mitä painavampi mötikkä koneesi on, sen vähemmän tämä vaikuttaa. Mutta myllyn ja papujen käyttö tuo luultavasti sinulle suuren harppauksen parempaan. Kokeile eri jauhatuskarkeuksia, niin opit taas tuntemaan keitintäsi paremmin.
 
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #4 : Helmikuu 05, 2009, 15:43:38 ip »

Mites se kahvan pohjan leikkaus nakuksi, kun kerran suihkusihti on paineistamattomana käytössä? Vai tarvitseeko nakukahva niin paljon hallitumman prosessin?

Nakukahva ei suuremmin paranna kahvin laatua, vaan lähinnä helpottaa uuton seuraamista ja tuunaamista. Ilman myllyä sitä ei varmaan kannata tehdä, koska jos kahvi tulee roiskien läpi niin se tulee vielä roiskuvammin nakukahvasta. Kyllä kahvasta on apua tamppauksen ja distribuution parantamiseen, ja ne taas parantaa lopputulosta aikalailla keittimestä riippumatta. Kannattaa tosin varmistua siitä, että kahva kestää pohjan leikkauksen. Pohja tuo ison osan kahvan jäykkyydestä, joten jos kahva on valmiiksi heppoinen niin siitä voi tulla hyvin heppoinen pohjattomana.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #5 : Helmikuu 05, 2009, 16:06:05 ip »

Tämä keitin kuuluu osastoon 8,5 kg, joten mietin sitä "naksumisen" seurantaa, että olihan iso massa hyvä asia? Lämpömittaria on kehuttu  jossain ulkomaisen kahvisivuston referaatissa tarkaksi (about ainoa kehuttu asia ulkonäön lisäksi...), joten kai senkin avulla voisi kahvin laatua yrittää uuttölämpötilojen säätelemisellä optimoida. Muuttujia on tietty paljon, mutta pyrkimys on tietty vaikoidan muuttujat mahdollisimman minimiin ennen tätä.

Distribuution arviointi menee sokkona ja sitä tässä onkin tuskailtu, että meneekö upgreidaukset hukkaan, jos ei tiedä mitä sihdin alla tapahtuu. Ja tässä kohtaa Cartman pisti hyvin mittasuhteet kohdalleen ; ) Tuo myllyn hankinta onkin ollut enää napin painallusta vaille valmis. Kahva on aika murikka, joten kyllä sen voisi olettaa kestävän pohjan poiston. Eikä siitä pohjanpoistosta varmaan ole muuta ongelmaa kuin mahdollinen lähiympäristön sottaantuminen... Mutta onko siis niin, että nakukahvalla saavutettaisiin käytännössä vain vaikutukset cremaan, jos se ei kahvin makuun vaikuta? Jos näin on, niin silloin homma olis purkissa: nakuilut sikseen ja nautitaan myllyllä itse jauhettujen kahvien aromeista.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 121
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #6 : Helmikuu 06, 2009, 08:18:11 ap »

Minulla oli Krupsin thermoblock, ja viime kesänä ostin Minimokan myllyn. Parannus ei ollut sellainen kuin odotin. Täytyy tosin todeta että aika äkkiä myös luovutin...
Ilman myllyä melkein kaikki kaupan valmiiksijauhetut olivat liian karkeita. Myllyn hankittuani tuntui kuitenkin siltä että jos jauhoi mielestäni sopivan hienoa niin sittenpä pumppu ei enää jaksanutkaan puristaa vettä kakun läpi. Ruuvasin myös kahvan pohjamuovin irti ja tein "nakukahvan" mutta kahvi suihkusi ympäriinsä...
Ostin sitten kunnon keittimen ja olen ollut tyytyväinen. Niin paljon on kyllä tuon nykyisen kanssa tullut opittua että uskon että krupsillakin olisi saattanut vähän paremmin onnistua mutta jotenkin usko lopahti siihen laitteeseen.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #7 : Helmikuu 06, 2009, 09:56:31 ap »

Mutta onko siis niin, että nakukahvalla saavutettaisiin käytännössä vain vaikutukset cremaan, jos se ei kahvin makuun vaikuta?

Jep, toki kyllä se cremakin makuun vaikuttaa. Mutta maun vuoksi ei kannata nakukahvaa tuunata, vaan lähinnä säätöä helpottamaan. Ja on se myös helpompi pitää puhtaana.

Minulla oli Krupsin thermoblock, ja viime kesänä ostin Minimokan myllyn. Parannus ei ollut sellainen kuin odotin. Täytyy tosin todeta että aika äkkiä myös luovutin...
Ilman myllyä melkein kaikki kaupan valmiiksijauhetut olivat liian karkeita. Myllyn hankittuani tuntui kuitenkin siltä että jos jauhoi mielestäni sopivan hienoa niin sittenpä pumppu ei enää jaksanutkaan puristaa vettä kakun läpi.

Taisipa olla tuossa keittimessä "15 baarin pumppu". Eli pystyy ilman virtausta ylläpitämään suunnilleen 15 baarin painetta, mutta jos pitäisi vettäkin puskea kakun läpi ja ylläpitää kohtuullista uuttopainetta niin loppuu puhti kesken.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #8 : Helmikuu 06, 2009, 10:02:25 ap »

Mutta onko siis niin, että nakukahvalla saavutettaisiin käytännössä vain vaikutukset cremaan, jos se ei kahvin makuun vaikuta? Jos näin on, niin silloin homma olis purkissa: nakuilut sikseen ja nautitaan myllyllä itse jauhettujen kahvien aromeista.

Nakukahvan tärkein ominaisuus on se että näkee miten uuttoprosessi menee. Creman muodostus nakulla on hieman erilainen, mutta mausta en sitten tiedä. Aika tarkat makunystyrät saa olla että jotain eroa maussa huomaisi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #9 : Helmikuu 06, 2009, 10:19:56 ap »


Ilman myllyä melkein kaikki kaupan valmiiksijauhetut olivat liian karkeita. Myllyn hankittuani tuntui kuitenkin siltä että jos jauhoi mielestäni sopivan hienoa niin sittenpä pumppu ei enää jaksanutkaan puristaa vettä kakun läpi.

Siinäpä se, jauhoit kahvin itsellesi sopivaksi. Olisi pitänyt jauhaa koneelle sopivaksi...
Omalle Krupsin thermoblockilleni syötin itse jauhettua kahvia, hyvin toimi. Kyllä sen koneen sai tukkoonkin liian hienolla jauhatuksella, joskus kävi niinkin, varsinkin "rasvaisen" kahvin kanssa. Tästä on jo aikaa, eikä silloisessa Krupsissani ollut kiinteää painekahvaa tms.  Oli erilliset "painelevyt", jotka sai vetämällä irti. Niitä en tietenkään käyttänyt.
   
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #10 : Helmikuu 06, 2009, 12:11:46 ip »

Asian ydin on thermoblock-keitin, Ariete Retro

Pieni sivukysymys: onko tuo keitin todellakin thermoblock keitin? Kuvien perusteella Ariete Cafe Retro näyttäisi olevan sama kuin Kenwoodin Cafe Retro. Jälkimmäiseen (ja muihin pikkukeittimiin) löytyy infoa täältä. Tuolta kun klikkailee niin päätyy esim. tänne. En ole itse paljoa näitä pieniä keittimiä avannut, mutta eikös tuossa näyttäisi pikkuriikkinen boileri kuitenkin olevan - on vain yhtä kokonaisuutta grupon kanssa?

Lisäksi kuvista katsoessa pumpun kyljessä lukee Ulka Model E Type EP5 ja sehän taitaa olla sama kuin Silviassa ja pystyy siis helposti 9 baarin uuttopaineeseen. Täältä taas löytyy varaosalistasta by-pass valve... jos ei ole säädettävä, niin olisikohan vaikea vaihtaa sellaiseen... Koneen avausohjeet on täällä, joten eikun tuunaamaan? :)

(lisäys: näissä kuvissahan tuo sijainti näkyykin, on kiinni suoraan pumpussa niin vaihdon luulisi onnistuvan suht helposti jahka saa uuden mahtumaan - tosin tuossa näyttäisi olevan säätöruuvi päässä jota ehkä kannattaisi ensin koettaa säätää, pitäisi vain saada jonkinlainen painekahva tai vastaava rakenneltua. Tai sitten mikäli intoutuu uuteen ja parempaan vaihtamaan niin samantien sinne kotelon sisään painemittari kiinteästi kiinni OPV:n jälkeen...).
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 06, 2009, 12:33:09 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #11 : Helmikuu 06, 2009, 14:28:33 ip »

On jiitee kyllä aika peto löytämään tietoa! Käsi pystyyn; kuka alkaa säätämään Retroa? Täällä ei varmasti nouse, menee mikäläiselle ihan liian vaikeaksi.

Olen hieman ihmetellyt laitteen painoa ja teknisissä tiedoissa mainittua boileria, mutta ne ei tietenkään mitään yksiselitteistä koneen sisuskaluista kerro. Nuo Kenwoodin huoltosivun kuvat on tarkalleen samasta laitteesta, jopa värikin on kohdallaan. Ja kevyellä hakemisella netistä löytyy laitetta molemmilla merkeillä. Mutta että sittenkin boilerilaite...

Arvelinkin, että cremalla on tietty vaikutusta makuun, tuskin sitä pelkän ulkonäön vuoksi puristeltaisiin. Harmi kun en ole koskaan päässyt maistamaan sellaisia cremakakkukahveja, mistä täällä huikeimmillaan näkee kuvia.

Nakukahvan tuunauksen heitän mielestäni jo tässä vaiheessa, sillä säädettävää tulee muutenkin riittämään, se on varmaa. On nimittäin hifistelyn ensiaskeleitä otettu, olipa boileri/tb -suhde mikä hyvänsä. Mylly hankittu, eka testisatsi meni liian ohueksi, kone teki tuplaessoa toosi hartaasti ylipaineventtiilin laskiessa vettä takaisin säiliöön. Kone ei  tietenkään pysty puristamaan vettä tiukan kakun läpi, kuten yllä jo ounasteltiin ja myös itse näin arvelin. Eli nyt olen just siinä pisteessä, missä Bulekin paini AEG:nsa kanssa.

Ei siis mitään uutta taivaan alla. Nyt se hierominen vasta alkaa... Kiitokset jo tässä vaiheessa kaikille vastauksista, niistä oli innoketta ja infoa, ja vieläpä näin nopeasti (toimiva foorumi siis). Toivottavasti tämä viestiketju pysyy ja paranoo, luulisi näitä karvalakkinäennäisbaristoja olevan muitakin.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #12 : Helmikuu 06, 2009, 15:17:53 ip »

Arvelinkin, että cremalla on tietty vaikutusta makuun, tuskin sitä pelkän ulkonäön vuoksi puristeltaisiin. Harmi kun en ole koskaan päässyt maistamaan sellaisia cremakakkukahveja, mistä täällä huikeimmillaan näkee kuvia.

Cremasta ollaan kiinnostuneita siksi, että se kertoo paljon siitä miten uutto onnistui. Crema maistuu myös kivan makealle, mutta se ei ole se varsinainen syy miksi sitä kytätään. Ja paljon cremaa ei ole aina hyvä asia, vaan voi kertoa esimerkiksi siitä että uuttopaine on liian korkea.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #13 : Helmikuu 06, 2009, 18:27:42 ip »

Mylly hankittu, eka testisatsi meni liian ohueksi, kone teki tuplaessoa toosi hartaasti ylipaineventtiilin laskiessa vettä takaisin säiliöön. Kone ei  tietenkään pysty puristamaan vettä tiukan kakun läpi, kuten yllä jo ounasteltiin ja myös itse näin arvelin.

Mikäli koneessa on siis tuo kyseinen Ulkan pumppu, niin (oikeanlaisen) kahvikakun ei pitäisi olla ongelma - pumpussa kyllä riittää tehoa. Mikäli annoskoko oli ok (se noin 14g) niin jauhatusta vain vähän karkeammalle. Kannattaa hakea uuttoaikaa alussa kellon kanssa - se 25-30 sekunttia on yllättävän pitkä aika ja tupla (28 grammaa nestettä) ennättää hyvin vaikka alussa tulisikin tippoina.
Kirjattu

Pentu

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 194
    • Kotisivu
Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
« Vastaus #14 : Helmikuu 06, 2009, 19:04:55 ip »

Komppaan jiiteetä siinä, että tarkkaan tekemisensä muistiin merkitsemällä ja apuneuvoja käyttämällä sekä mahdollisimman vähän muutoksia kerralla tekemällä 'oppii' keittimen toiminnan.

Edelleenkin ihmettelen, kuinka vähäistä määrää valmista kahvia triplallakin lopulta tehdään. No, Silvian filtterikupit ovatkin hieman alamittaisia, jolloin tripla ehkä lähenee tuplaa joillakin toisilla.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 06, 2009, 20:23:31 ip kirjoittanut Pentu »
Kirjattu
ROK Espresso GC & Grinder GC, AeroPress, aiemmin Rancilio Silvia & Rocky