Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Uuden paahtimen hankinta  (Luettu 47805 kertaa)

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #45 : Helmikuu 11, 2019, 21:19:23 ip »

Jes, hyviä vastauksia. Tuota vähän ajoinkin takaa että tavallaan Genellä homma on arpapeliä ja kunnon profilointia sillä ei pysty tekemään.

Genen hinta on kyllä noussut hurjasti. Muistan että aikoinaan sen hinta oli josain 350 euroa kieppeissä. Nykyään ollaan 550-600 euron tuntumassa ja laite ei ole kokenut minkäänlaisia muutoksia.

Muutamia uutuuksia on markkinoille tullut mutta lompakkoa saa kaivaa. Esim. Quest M3 olisi mielenkiintoinen, mutta eräkoko on pienehkö ja hintalappu 1500 tuntumassa.

Rapakon takana oleva Ailio olisi "the roaster" kotiin, mutta hintalappu jo 3000 euron luokassa. Sillä saa kilon satseja ja profiilia voi vääntää ihan miten haluaa ja osaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

andy_63

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #46 : Helmikuu 12, 2019, 12:27:34 ip »

Jes, hyviä vastauksia. Tuota vähän ajoinkin takaa että tavallaan Genellä homma on arpapeliä ja kunnon profilointia sillä ei pysty tekemään.
----

Profiloinnista; mitä haluaisit tehdä? Arpoa jonkun niin sanotun paahtoprofiilin millä tulisi sata varmasti oikein fiiniä paahtoa, riippumatta papujen määrästä, papulaadusta, ilmankosteudesta, lämpötilasta...?  Jos paahtoprofilli on esim 5 min 200 C, 2.5 min 220 C, 2.5 min 230 C jne, niin onnistuu myös Genellä, kun itse kääntelet termostaattia aina välillä.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 608
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #47 : Helmikuu 12, 2019, 15:56:53 ip »

Tuo genen täysin manuaalinen toiminta on sikäli etu, että paahtoa pystyy kontrolloimaan muutenkin kuin aikaperustaisesti. Minä ainakin tein lämpötilan nostot ja laskut pääsääntöisesti kräkkien mukaan. Josko jollain paremmin lämpöstabiililla vekottimella profilointi ajan mukaan ajaa saman asian, kun paahtorumpu ei ole niin altis ympäristön lämpötilalle. Tuon laitteen kanssa samalla pavulla saattoi ensimmäisen kräkin aika heitellä muistaakseni parikin minuuttia.

Genessähän ei lämpötilaa edes mitata rummun sisältä vaan ilman lämpötilaa sen poistuttua papukammiosta. Mikä johtaa siihen, että tilan lämpötila vaikuttaa paahtoon. Mitä viielämpää paahtotilassa on, sitä lämpimämmässä pavut pyörii, vaikka asetettu lämpötila olisikin sama.
Muistelisin pohtineeni hieman tätä lämpötilan mittausta, mutta ei siihen ollut silloin mitään järjellistä vaihtoehtoa. Nykyisin saattaisi jostain löytyäkin sopivan kompakti langaton lämpötila-anturi, jonka voisi nakata papujen sekaan.

Genessä on menty valitettavasti vähän liikaa näyttävyys edellä tuohon hommaan. Kun paahtorumpu olisi tehty jostain muusta materiaalista kuin lasista, laite olisi paremmin lämpöeristetty ja rummun sisään olisi laitettu lämpötilan mittaus olisi vehje paljon nykyistä parempi. Mutta se papujen liike oli pakko saada näkyville. Lisäksi jäähdytysilmalle oma puhaltimensa ja suunta päinvastaiseksi, niin vielä olisi parantunut (tai sama puhallin sellaisena, että se kykenee myös imemään ilmaa).

Se, minkä suhteen ei oikeastaan ollut koskaan mitään moitetta oli roskien keräys. Ne tuo laite keräsi talteen vallan hyvin.

Mutta nämä mun nurinat on muutenkin sellaista pientä nillitystä, ei mitään kamalan isoja juttuja lopulta. Tuossa mittakaavassa paahdossa tuppaa olemaan paljon muitakin epävarmuustekijöitä. Kuten jo aiemmin sanoin, hyvää kahvia sillä tuli paahdettua.
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #48 : Helmikuu 12, 2019, 16:41:34 ip »

Profiloinnista; mitä haluaisit tehdä? Arpoa jonkun niin sanotun paahtoprofiilin millä tulisi sata varmasti oikein fiiniä paahtoa, riippumatta papujen määrästä, papulaadusta, ilmankosteudesta, lämpötilasta...?  Jos paahtoprofilli on esim 5 min 200 C, 2.5 min 220 C, 2.5 min 230 C jne, niin onnistuu myös Genellä, kun itse kääntelet termostaattia aina välillä.

Behmorilla aikin pystyy hyvinkin toistettaviin tuloksiin jos yhtään viitsii ulkolämpötilaa seurata. Eri profiileilla esim. raksujen väliä saa säädettyä muutamasta kymmenestä sekunnista muutamaan minuuttiin, mikä on aika olennaista, jos vaikka ei halua tokaan raksuun asti paahtaa.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1448
  • Kahviharrastaja
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #49 : Helmikuu 13, 2019, 09:05:05 ap »

Omasta mielestäni en pääse Genellä toistettaviin tuloksiin. Jos siis ajan saman paahto-ohjelman ja paahdan samasta erästä olevia papuja niin tulokset vaikuttavat erilaisilta paahtokertojen välillä. Paahtokertojen väliin mahtuu minulla yleensä noin 2 viikkoa. Olettaisin, että näin pienessä paahtimessa ulkoiset tekijät vaikuttavat merkittävästi paahtoon.

Käytännössä tarkkailen papuja paahdon aikana ja teen säätöä. Yleensä asetan paahtoajan yläkanttiin ja katkaisen paahdon sitten kun hyvältä näyttää (tai joskus käryää). Voin myös säätää lämpötilaa paahdon aikana, yleensä korkeammaksi loppua kohden. Tarkkailu- ja säätötarve ajoittuu paahdon loppupäähän, kun taas alkuvaiheessa laite pärjää yksinään.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

inkapaahtimo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #50 : Helmikuu 13, 2019, 22:03:18 ip »

Eikös se Huky ole vielä varma valinta. n. 1500€. kuanho.li@gmail.com. Jokuhan oli täällä joskus myymässä käytettyä.

Geneä en ostaisi missään tapauksessa.
-Ei pysty tarkkailla pavun lämpötillaa
-Lähes mahotonta asentaa mitään antureita ja artisanilla seurata paahtoa
-Ei pysty vaikuttaa ilmavirtaukseen
-Lämpö on on/off eli ei voi pienentää lämpöä voi vain asentaa lämpötilan ja kun se saavutetaan niin lämmitys menee pois

Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #51 : Helmikuu 13, 2019, 22:07:21 ip »

Joo kyllä toi Gene alkaa tippumaan pois hankintalistalla. Behmor on tulossa varalle, mutta matka jatkuu ja mietintämyssy päässä edelleen  8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1350
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #52 : Helmikuu 16, 2019, 13:17:29 ip »

Joo kyllä toi Gene alkaa tippumaan pois hankintalistalla. Behmor on tulossa varalle, mutta matka jatkuu ja mietintämyssy päässä edelleen  8)

Onhan Behmorissakin haasteita profiloinnin kanssa, mutta aloitustason paahtomasiinoina molemmat puolustavat paikkaansa. Itselläni toki on kokemusta ainoastaan Behmorista. Sillä ainakin on helppo päästä alkuun paahtamisen kanssa ja erittäin kelvollisiin sekä tasalaatuisiin lopputuloksiin.

Ajan kanssa olen pikkuhiljaa alkanut kaivata enemmän mahdollisuuksia paahtojen nysväykseen, mutta eipä ole koskaan tarvinnut Behmor-paahtojakaan pois heittää.

Behmorinhan voisi helposti päivittää plus-malliksi, jolloin manuaalinen profilointi on mahdollista, mutta se on sitten toinen seikka, miten nopeasti sähköpaahdin reagoi säätömuutoksiin...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Vapaaratas

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 31
Vs: Uuden paahtimen hankinta
« Vastaus #53 : Huhtikuu 13, 2019, 09:10:10 ap »

Behmorilta tulossa uusi paahdin jossa varmaan profilointi onnistuu. Hintaa varmasti 3000€
Itse kerkesin ennen brexitiä tilaamaan Cormorantin, sillä pystyy jo monipuolisesti paahtelemaan.
Kirjattu