Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Caffin omapaahto: Colombia Supremo  (Luettu 3200 kertaa)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Caffin omapaahto: Colombia Supremo
« : Tammikuu 23, 2009, 14:37:48 ip »

Piipahdin toissapäivänä Flamingossa Caffin liikkeessä ja huomasin, että heidän etuovellaan kiilteli paahtovempeles ja sen edessä kaasujaan päästeli satsi kahvinpapuja. Vieressä luki "Päivän paahto". Oli Colombiaa, ja myyjä vallan suositteli sitä nautittavaksi espressona. Tänä aamuna vähän ruuvattuani ymmärrän, miksi.

Härväämisen, nysvyyn, manailun ja säätämisen jälkeen sain tänä aamuna kuppiini yhden parhaista espressoistani ikinä - snadisti lungona. Viime aikoina on tullut käytettyä kaikenkarvaisia, -kuntoisia ja -ikäisiä papuja, reippaasti ristreton puolella koska normituplatkin ovat tuntuneet aika plöröiltä. Nyt sitten kun kahvi oli tuoretta, joidenkin mielestä ehkä liiankin, sitä ei tarvinnut tiristää ristretoksi. Jotenkin nyt käsitän, mitä Mark Prince tarkoitti taannoin kun sanoi ristrettojen olevan "crutch" ja hyvän tuplan se pyhä graal.

Tiedä tuosta, ehkä on myös niin päin että jos pavut ovat riittävän hyvässä hapessa (tai siis ei hapessa), niin liian pitkäksikin valahtanut espresso on hyvää, täyteläistä ja maukasta. Tänä aamuna kaikki oli täydellisesti balanssissa: kirkkaana piirtyvät makuvivahteet joille kaikille ei osannut antaa nimeä, body, hapokkuus, maun keskivaiheilla vivahde suklaata. Joskus vain onnistuu.

Vuodatan paremman raportin aiheesta blogiini espresson.vuodatus.net - jota näyttäisin viimeksi päivittäneen keväällä 2007. On näemmä ollut vähän vauhdikas vuosi 2008. Täytyypä yrittää paremmalla menestyksellä jatkossa.

Joka tapauksessa tarinan opetus on:

Aloitteleville kotibaristoille tulisi painottaa paitsi että kahvia ei kannata ostaa liian isoja eriä, myös sitä että ei kannata ostaa liian pieniä eriä. Voi käydä niin, että kun mylly on lopulta säädetty ja aletaan lähestyä hyvää shottia, pavut loppuvat. Nimim. Ei enää alle varttikilon pusseja espressoa varten.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 23, 2009, 18:09:30 ip kirjoittanut Markus »
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Caffin omapaahto: Colombia Supremo
« Vastaus #1 : Tammikuu 23, 2009, 15:36:27 ip »

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Caffin omapaahto: Colombia Supremo
« Vastaus #2 : Tammikuu 23, 2009, 16:03:23 ip »

Tänä aamuna kaikki oli täydellisesti balanssissa: kirkkaana piirtyvät makuvivahteet joille kaikille ei osannut antaa nimeä, body, hapokkuus, maun keskivaiheilla vivahde suklaata. Joskus vain onnistuu.

Onnittelut, joskus tosiaan onnistuu :) Mutta harvinaista herkkua taitaa kaikille täydellisen shotin saaminen olla, jos tämän vuoden baristamestari Stephen Morrissey kertoi saaneensa 8 kertaa eläissään espressoa joka on "truly good espresso". http://coffeed.com/viewtopic.php?f=14&t=1553

Tosin taitaa Stephenillä olla kriteeritkin suhteellisen korkealla :D

-Mikko-
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Caffin omapaahto: Colombia Supremo
« Vastaus #3 : Tammikuu 23, 2009, 18:08:56 ip »

Kriteerit taitavat tosiaan nousta kun kupit karttuvat...

Lainaus käyttäjältä: akallio
Linkkikorjaus: http://espresson.vuodatus.net/
Ei hyvän tähren... luki sitten alkuperäisen linkin urlin puolella että vuoratus! Paljastuin hämäläistaustaiseksi. (Sen siitä saa kun yrittää vahtia lasta ja kirjoittaa samaan aikaan.)
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Caffin omapaahto: Colombia Supremo
« Vastaus #4 : Tammikuu 23, 2009, 21:45:33 ip »

Tämähän se on sitten totta. Kahvi vanhenee nopeasti. Hyvin pakattuna kahvi säilyy varsin hyvänä joitain viikkoja, mutta ilman erityisiä säilytysjärjestelyjä kahvi on jo viikon kuluttua paahdosta selvästi huonompaa kuin parhaimmillaan. Ja tietenkin millä tahansa säilytysjärjestelyillä avattu pussi ei kauaa ole parhaimmillaan. Kokeilkaa tuoretta kahvia. Itse voi paahtaa vaikka uunissa, tai netistä tilaamalla saa myös, jos ei satu olemaan paahtimoa lähellä.
Kirjattu