Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Mutterikeittimellä/mokkapannulla valmistaminen (videolinkki)  (Luettu 6309 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Mutterikeittimellä/mokkapannulla valmistaminen (videolinkki)
« : Tammikuu 21, 2009, 13:07:46 ip »

Jossain mielessä hieman radikaalimpi lähestymistapa aiheeseen (ainakin jauhatuskarkeuden puolesta) löytyy Square Mile Coffeen uunituoreesta videosta:

Videocast #4 - Stove top/Moka Pot.

Tuota veden esilämmittämista tulikin aikoinaan kokeiltua, mutta jauhatuskarkeutta ei koskaan tullut mieleenkään laittaa noin karkeaksi. Mutta sinänsä hyviä pointteja tuossa videossa - periaatteessa tyyliin: "se ei tee espressoa - älä siis sitä yritäkkään".
Kirjattu

Romus

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Mutterikeittimellä/mokkapannulla valmistaminen (videolinkki)
« Vastaus #1 : Tammikuu 21, 2009, 14:07:37 ip »

Tuo uuton katkaisu kurlausäänten tullessa on kyllä hyvä vinkki. Kitkerät maut jää silloin pois, ja tilalle jää erittäin vahva kahvi. Kylmän rätin sijaan vein pannun kylmän vesihanan alle heti kun ääniä alkoi tulemaan. Sensijaan en huomannut hirveää eroa siinä, aloitinko kuumalla vai kylmällä vedellä. Käytössäni on paljolti samanlainen mokkapannu kuin tuossa videossakin, eli neljän kupin rosteripannu.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Mutterikeittimellä/mokkapannulla valmistaminen (videolinkki)
« Vastaus #2 : Tammikuu 21, 2009, 14:55:50 ip »

Tuota veden esilämmittämista tulikin aikoinaan kokeiltua, mutta jauhatuskarkeutta ei koskaan tullut mieleenkään laittaa noin karkeaksi. Mutta sinänsä hyviä pointteja tuossa videossa - periaatteessa tyyliin: "se ei tee espressoa - älä siis sitä yritäkkään".

Suodatinkarkeutta joskus kokeilin mutta vesi holahti liian nopeasti purujen läpi ja tuloksena laihaa litkua. Täytyy ehdottomasti kokeilla tuota veden esilämmitystä. Kitkeryys olisi kiva kyllä saada mausta pois.
Pahemmin ei ole tullut mutteripannulla keiteltyä viime aikoina...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

hipis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Mutterikeittimellä/mokkapannulla valmistaminen (videolinkki)
« Vastaus #3 : Tammikuu 21, 2009, 15:27:55 ip »

Meillä täällä Espanjassa keitellään monessa kodissa mutterilla kahvit. Yhdyn täysin tuohon väitteeseen, että ei liian hienoksi jauhettua kahvia mutteriin, siitä tulee vain kitkerää. Paikallinen "suodatinkahvi" on asteen hienompaa kuin suomalainen, mutta selkeästi karkeampaa kuin espressojauhatukset. Sillä tulee juuri sopiva tulos. Testauksen vuoksi kokeilimme eilen laittaa kohtuullisen hienoa jauhatusta mutteriin, ja tulos oli liian kitkerää. Mutta olen huomannut, että oikea vesimäärä suhteessa kahvin määrään on mutterissa yllättävän tarkkaa. Mieheni ( espanjalainen) osaa tehdä kahvin joka kerta juuri oikeilla annostuksilla, mutta minulla lopputulokset vaihtelevat laihan ja liian vahvan välillä, samaa jauhatusta koko ajan käyttäen. Niin ja vettä ei täällä esilämmitetä, johtuisikohan kaasuhelloista, jotka ovat todella nopeita mutteripannun kanssa.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Mutterikeittimellä/mokkapannulla valmistaminen (videolinkki)
« Vastaus #4 : Tammikuu 23, 2009, 21:38:25 ip »

Esilämmityksen ideahan on lyhentää aikaa, jona puru kuumenee ennen kuin vesi alkaa virrata. Tehokas kuumennus auttaa siinä kyllä, mutta eipä esilämmityksestä haittaa ole silloinkaan. Aina on sitä parempi, mitä lyhyemmän aikaa purut kuumenevat ennen uuttoa. Vasta kun vesi virtaa, tapahtuu mitään lopputuloksen kannalta hyödyllistä.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mutterikeittimellä/mokkapannulla valmistaminen (videolinkki)
« Vastaus #5 : Tammikuu 23, 2009, 21:49:12 ip »

Tuolla jossain toisessa ketjussa taidettiin aikoinaan etsiä induktioliedelle sopivaa mokkapannua. Induktioliesihän taitaa olla aika nopeatoiminen (kuten kaasu)? Voisiko joku induktioliesi/mokkapannu -parin omistaja selventää valmistusvauhtia?
Kirjattu

hipis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Mutterikeittimellä/mokkapannulla valmistaminen (videolinkki)
« Vastaus #6 : Helmikuu 09, 2009, 18:51:45 ip »

Pitää nyt vain sen verran tulla toteamaan, että kokeilin tuon videolinkin tavoin tehdä prosessin alusta loppuun. Kokeilin papuja, jotka koonsa puoleta olivat liian vaikeita jauhaa espressokoneelle, ja nyt sitten jauhoin reilusti karkeaksi. Ehkä ihan aavistuksen olisin voinut hienommaksi jauhaa, mutta mutta...lopputulos varsin mieltäylentävä! wau. Sainpas vihdoinkin näistä pavuista ( guatamala Finca el Platanillo maragogype) irti sen, mitä cup profilessa mainitaan. Njam!
Kirjattu