Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Expobar Leva käyttökokemuksia  (Luettu 21483 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #30 : Maaliskuu 08, 2016, 06:18:43 ap »

Onnea uuden koneen johdosta.

0,8 baarin paineella on melko epätodennäköistä, että vesi itsessään olisi liian kuumaa. Jos espresso polttelee kovasti suuta nousee ensimmäisenä mieleen hypoteesi nopeasti valuneesta espressosta.

Uuttopaine mitataan aina kahvikakun kanssa ja on ihan normaalia, että sokkosihdin kanssa painemittari näyttää jotain muuta kuin säädettyä painetta. 9 baaria on sellanen vanha standardi mutta 8 on "close enough" ja voi 14 gramman sihdeillä olla jopa sopivampikin paine.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #31 : Maaliskuu 08, 2016, 10:09:13 ap »

Rotaryksi epäilisin, ainakin äänen perusteella. Voisin ehkä jossain vaiheessa vielä katsoa koneen sisällekin/laittaa videota tänne.


Googlasin myös ennen ostoa, että onko tuollaista olemassakaan, ja tämän löysin: http://coffeeforums.co.uk/showthread.php?8708-Rotary-pump-for-Office-Leva-HX ... eli ainakin tuon mukaan pitäisi olla, ja osin siksi uskalsin ostaa. Laitoin maksun PayPalilla, jos kuvauksen mukaista laitetta ei tulisikaan. Kauppias vastailee myös edelleen maileihin, eikä ole kadonnut maan alle :) Tosin hieman nihkeästi, ei nimittäin tunnu vastaavan, ellei kyseessä ole hänen mielestään "oikea ongelma". Kauppias oli tämä, tosin tämän laitteen myynti-ilmoituksen löysin täältä.

Ok, ehkä toi olikin joku poistunut malli, kun ei sitä Expobarin sivuilla ollut. Joo eikä sillä pumpulla tässä nyt niin väliä, tuli vain mieleen kysyä. Pärinäpumpun (eli vibra) kyllä tunnistaa äänestä, on se niin kova. Rotary on taas hiljaisempaa hurinaa ja naapurusto ei herää siihen  8)

Sellainen tuosta vielä, että uuttopaine on mittarin mukaan 8 baria uuton aikana. Jos taas teen backflushin, niin uuttopaine lähtee jostain 7,5:stä, pysyy 8:ssa aika pitkään, ja sitten nousee yli 10 barin. En tiedä pitäisikö tuotakin säätää niin, että mittari sanoisi uuton aikana 9 baria?

Tuota ei kannata murehtia, hyvässä rangessa se on. Ja jos vielä rotskupumppu niin paine ainakin riittää, joku viisas aikoinaan käski mielummin säätää vibrapumpullisen paineet ylä- kuin alakanttiin.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #32 : Maaliskuu 08, 2016, 10:42:32 ap »

Tuota ei kannata murehtia, hyvässä rangessa se on. Ja jos vielä rotskupumppu niin paine ainakin riittää, joku viisas aikoinaan käski mielummin säätää vibrapumpullisen paineet ylä- kuin alakanttiin.

Tuleeko mieleen että oliko y- ja a-kantteihin jokin syy aikoinaan? Schoemerin kirjan jälkeen on utelaisuus herännyt paineen kanssa puljaamiseen.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #33 : Maaliskuu 08, 2016, 10:47:53 ap »

Tuleeko mieleen että oliko y- ja a-kantteihin jokin syy aikoinaan? Schoemerin kirjan jälkeen on utelaisuus herännyt paineen kanssa puljaamiseen.

Piru, kun muistaisi mistä tuosta luin... vuosia sitten kuitenkin jo  >:(
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #34 : Maaliskuu 08, 2016, 20:37:32 ip »

Mulla 0,9 paineella saa huuhdella 250 grammaa vettä ja grupossa lämmöt 92 astetta. Tuo 92 pysyy melkein koko uuton ajan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #35 : Maaliskuu 09, 2016, 09:18:25 ap »

Mikä on espresson lämpötila muilla heti uuton jälkeen? Kykeneekö juomaan heti vai pitääkö odotella, että jäähtyy?

Tuntoaisti (siis kuuman sietäminen, tässä yhteydessä) on hyvin subjektiivinen. Mutta noin yleensä annan esson jäähtyä hetken, koska kuumasta eivät maut erotu samoin kuin oikein temperoituneesta.
Mikä sitten on oikein temperoitunut? Sekin on subjektiivista. ;)

Uuden HX-masiinan omistajan kannattanee ainakin vilkaista seuraavaa:
https://www.home-barista.com/hx-love.html

Toivottavasti se helpottaa alkutaivalta. Alkukankeuden jälkeenhän ongelmat ovat hyvin pienen mittakaavan ongelmia (paitsi jos koko keitin hajoaa, mutta en tarkoita sitä, vaan uutto- jne-ongelmia).

Ja niin, onnea uudesta keittimestä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #36 : Maaliskuu 09, 2016, 11:05:15 ap »

Niin joo ja mittasin espresson lämpötilan vielä, eli 66 astetta kupissa. Nakukahvalla, 18 gramman annoksella VST-sihdillä, uutto jotain 35 sekkaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

ile.

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #37 : Maaliskuu 25, 2016, 19:56:44 ip »

Kiitoksia kaikille.

Nyt tällainen selostus & kysymys, jolla toivoisin vielä saavani apua oikean lämpötilan määrittelemiseen:

Kun lähden valuttamaan vettä koneen oltua jonkin aikaa käyttämättömänä, lämpötila näyttäisi olevan kupissa ensin n. 85 C (kuppi 2 dl). Seuraava kupillinen on ehkä 80 C, ja sitä seuraava 75 - 77 C. Tämä siis ilman sihtiä/kahvaa.

Jos teette samanlaisen operaation, niin mikä olisi sopiva lämpötila kupissa, jossa uuttaminen kannattaa aloittaa? (Vähän toki riippuu kahvistakin.)

(Onko metodissa/kysymyksessä itsessään ongelmia?)
Kirjattu

ile.

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #38 : Huhtikuu 08, 2016, 19:17:23 ip »

Nostetaapa tätä vähän.

Kysymys: minkälaisia lämpötiloja saatte, jos valutatte HX.stä vettä 2 dl:n kuppiin koneen oltua käyttämättömänä esim. 30 minuuttia?

Ja missä lämpötilassa kuvittelisitte uuttamisen olevan hyvä idea?

Kai näinkin voi verrata oikeita lämpötiloja? Vai voiko...
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #39 : Huhtikuu 08, 2016, 19:30:02 ip »


Kai näinkin voi verrata oikeita lämpötiloja?.

Ainakin kuppi vaikuttaa melko reilustikkin siihen lopulliseen lämpötilaan. Jos sen eliminoisi, niin kertoisi edes jotain, mutta erilaisilla kupeilla sanoisin sen olevan ihan yhtä tyhjän kanssa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

ile.

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Expobar Leva käyttökokemuksia
« Vastaus #40 : Huhtikuu 08, 2016, 19:36:01 ip »

Jonkun verran varmaan vaikuttaa ekalla kupillisella, jos/kun kuppi on kylmä. Voihan sitä lämmittää vaikka kuumavesihanan avulla ennen sitä ensimmäistä kupillista.


Kirjattu