Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahviolutta  (Luettu 10066 kertaa)

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Kahviolutta
« : Tammikuu 20, 2009, 15:43:03 ip »

Viikonloppuna kantapaikassani ollessani löysin varsin erikoisen tumman oluen, siinä oli nimittäin mausteena kahvia. Panimon mukaan pullollisessa on kofeiinia saman verran, kuin on kupillisessa kahvia. Kahvi on lontoolaisen pienpaahtimon paahtamaa arabicaa. Olut oli tosi tumma ja suklainen porter/stout, etiketissä kehotetaankin nauttimaan tämän oluen kanssa niin paljon suklaatryffeleitä, kuin omatunto sallii. :)

Panimo on nimeltään Meantime, http://www.meantimebrewing.com/

Turkulaiset huomio, Kerttulin Kievarissa lienee vielä jokunen pullo tätä jäljellä!
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #1 : Tammikuu 20, 2009, 15:48:03 ip »

Onhan tota Alkossa ollut jo vaikka kuinka pitkään...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #2 : Tammikuu 20, 2009, 15:52:23 ip »

Onhan tota Alkossa ollut jo vaikka kuinka pitkään...
No voi pihkura.
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #3 : Tammikuu 20, 2009, 16:12:01 ip »

Pari kertaa on tullut tehtyä oma, "oikea" espresso stout, kun ärsyttää esim. Nørrebro La Granja Espresso Stout, nimeke. Voi vain arvailla mitenköhän autenttisesta espressosta on kyse.
Siispä, ei muuta kun hieman normaalia kylmempää stoutia, imperial stoutia tai miksei portteriakin ja sinne tuplashotti espressoa kuumana sekaan. Kevyt sekoitus, ja siinä se sitten.

Kuvassa Toba Sulawesi the REAL Espresso Stout  ;D Pohjana toimi Haandbryggeriet Dark Force.

Kirjattu
Silvia & Rocky

euka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 49
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #4 : Tammikuu 22, 2009, 17:34:03 ip »

Hmm pitää kyllä kokeilla sekoittaa helmikuussa jotain belgiä tuoreen espresson kanssa. Koko pulloa en kyllä uhraa alttarille, ehkä desi vaikkapa Rochefort 10:iä ja He Visitado ristrettona saattais jutella keskenään. Toi Dark force on kyllä valmiiksi niin palanutta että siinä ei hirveästi eri makuskaalat maistu läpi :D Ihan hyväähän se on kyllä sellaisenaankin.
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #5 : Tammikuu 22, 2009, 17:56:46 ip »

Koffin Portterilla on varmaan aika turvallista aloittaa. Alle kaksi euroa pullo, niin ei harmita kauheasti jos tulee juomakelvotonta.  :)
Kirjattu
Silvia & Rocky

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #6 : Tammikuu 23, 2009, 21:50:29 ip »

Tämä juomakelvottomuus tosiaan kuulostaa vakavastiotettavalta vaihtoehdolta ;D Taidan olla rajoittunut, mutta en mitenkään pysty kuvittelemaan että kahvi ja olut voisivat koskaan olla yhdessä parempia kuin erikseen. No se koffin portteri voi kyllä parantuakin. Tämähän tietenkin tarkoittaa vain yhtä asiaa. Tuo on kokeiltava.
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #7 : Tammikuu 23, 2009, 23:24:07 ip »

Tämä juomakelvottomuus tosiaan kuulostaa vakavastiotettavalta vaihtoehdolta ;D Taidan olla rajoittunut, mutta en mitenkään pysty kuvittelemaan että kahvi ja olut voisivat koskaan olla yhdessä parempia kuin erikseen. No se koffin portteri voi kyllä parantuakin. Tämähän tietenkin tarkoittaa vain yhtä asiaa. Tuo on kokeiltava.

Itsetehtyyn espressostoutiin on ehkä helpompi suhtautua jos maistaa ensin kaupallista valmistetta. http://www.alko.fi/tuotteet/fi/756716 on yksi hyvä vaihtoehto. Kahvin maku tulee selkeästi esille, mutte espressolla ei asian kanssa liene mitään tekemistä  :)

Mitä Koffin Portteriin tulee niin itse kyllä nautin tuotteesta suunnattomasti, ja rankkaan sen suomalaisista oluista hyvin korkealle. Onhan tuo tyylissään muutenkin mukavasti pärjännyt maailmalla. Makuasioitahan nämä tietysti viimekädessä ovat.

http://www.ratebeer.com/Ratings/TopBeersByStyle.asp?StyleID=63

Vielä loppuun yksi linkki: http://www.ratebeer.com/beer/mikkeller-beer-geek-breakfast/53853/ "kahvioluella" kohtalaiset pisteet  ;)
Kirjattu
Silvia & Rocky

euka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 49
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #8 : Tammikuu 24, 2009, 14:10:15 ip »

Itsetehtyyn espressostoutiin on ehkä helpompi suhtautua jos maistaa ensin kaupallista valmistetta. http://www.alko.fi/tuotteet/fi/756716 on yksi hyvä vaihtoehto. Kahvin maku tulee selkeästi esille, mutte espressolla ei asian kanssa liene mitään tekemistä  :)
Ainakin toi uuttoaika on aika lungo, mulla joutuisi ottaan ohisyötön kylpyammeesta... ;D
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #9 : Tammikuu 26, 2009, 21:24:48 ip »

Koffin portteri, joka on siis imperial stout tyyliltään, on minustakin Suomen parhaita oluita. Ainakin isojen panimoiden paras tuote. Nykyisin on paljon hyviä pienpanimoita oluineen.

Tuosta Meantime Breweryn Coffee -tuotteesta en tykännyt lainkaan. En tosin pidä suklaa stoutistakaan.

Edelleen voimallisin maistamani olut on ollut norjalaisen Nognen Imperial Stout. Sitä on ikävä... :P

Muistaako joku vielä sellaisen Koffin tuotteen kuin Cheers 1980-luvulta? Tuolloin Koffin Portteri oli alamaissa, mutta sen valmitusta ei joidenkin fanien anomuksesta lopetettu. Niinpä portteria laimennettiin ykkösoluella ja saatiin portterista miedompi maultaan ja vahvuudeltaan. Laimennos myytiin nimellä Cheers. Kyseessä oli siis juoma, jota kutsutaan itsetehtynä muistaakseni nimellä "half and half" = on 1 osa portteria ja 1 osa "pilsneriä". Mumma tulee, jos siihen lisää vielä sitruunalimonaadia.

Että sellaista...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #10 : Tammikuu 31, 2009, 19:42:45 ip »

Oli pakko ottaa tämä Koffin Porter uudestaan testiin... tai no nyt en ole varma olenko tätä aikasemmin maistellut (mielestäni olin...), mutta onhan tämä kyllä hintansa puolesta hyvää tavaraa. Arvoa pilaa kyllä mielestäni tuo perusolutpullo. Erikoisemmalla pullolla saisi varmasti enempi arvoa itse juomalle ja näyttävyyttä myyntihyllyyn.

Makumaailmassa rusinaa, paahtunutta maltaisuutta, lakritsimaisuutta, omaan makuun ehkä aavistuksen liian karvas. Voisihan tähän periaatteessa tuikata tuplaespressonkin sekaan ja tutkia miltä maistuu sitten. Tosin suklaa suklaana, viski viskinä, kahvi kahvina ja olut oluena, eikä sekaisin ;-)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #11 : Maaliskuu 27, 2009, 08:16:51 ap »

Kokeilin myös kahviolutta, ihan mukavasti onnistui. Espressokonetta ei ollut käytettävissäni, joten keittelin pienet kahvit Bialetti Brikka -pannulla. Tein tarkoituksella kookkaan ja pitkäkestoisen vaahdon, jonka päälle sopi myös ripotella valkosuklaata koristeeksi. Muutenkin lopputulos muistutti koosteista drinkkiä, vähän niin kuin irish coffeeta, mutta viileät osat alla ja lämpimät osat päällä. Kuvakooste:

http://docs.google.com/Doc?id=dg45vrc3_14fgps7vfm

Käyttämäni olut oli Slottskällans Imperial Stout 2008 (Alko, OlutOpas, Ratebeer), jonka valitsin lähinnä siksi että tuote on varsin helposti lähestyttävä eikä läheskään niin hyökkäävä kuin tuolla aiemminkin mainittu Nøgne Ø Imperial Stout (OlutOpas, Ratebeer). Jälkimmäisen oluen säästin myöhemmin nautittavaksi ihan vain sellaisenaan. Punaviinilasit sopivat muuten varsin hyvin imperial stouteille.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #12 : Maaliskuu 31, 2009, 19:18:39 ip »

Punaviinilasit sopivat muuten varsin hyvin imperial stouteille.

Totta, sellaiset isommat varsinkin. Puolen litran pullon raskii kaverin kanssa jakaakin, että mahtuu pienenpäänkin. Sen verran tuhtia tavaraa. Pitääkin ostaa pääsiäisyöksi jokunen imperial stout, kun tulee yöllä kotiin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #13 : Tammikuu 21, 2010, 09:27:11 ap »

Saunaolueksi valmistui Triple Black Espresso. Pohjana oli imperial stout -tyyppinen Mikkeller Black, sen verran vajaana että pulloon mahtui triplaespresso.

Kahvi ei tainnut aivan sekoittua kun kaadoin sen olutpulloon. Nautittaessa juomasekoitus oli siis aluksi hyvin kahvimainen, puolivälissä olut tuli enemmän esille ja aivan pohjalla tuntui olevan taas paksua kahvia. Tämä oli toistaiseksi paras eteen sattunut kahviolut, johtuen varmaankin onnistuneesta ja vasta valmistetusta espressosta. Yleensä pyrin valitsemaan saunatilassa nautittavaksi juomaksi jotain extreme-tyyppistä. Näiltä osin kokeilu oli myös onnistunut, mutta ei kai tätä kovin monelle voi silti suositella :)

Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

euka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 49
Vs: Kahviolutta
« Vastaus #14 : Helmikuu 12, 2010, 16:09:20 ip »

Nyt olisi mahdollisuus tehdä ihan omaa tuotantoa. Panin piruuttani 15 litraa stouttia, maussa on valmiiksi vähän tummaa suklaata ja tähtianista. Vähän kahden vaiheilla jälkikäytänkö osan ristreton kanssa, voisi pullottaessa kokeilla muutamaan yksilöön. Luultavimmin esson sekoitus tuoreena valmiisen stouttiin antaan parhaan vivahteen. Kun on tilaisuus kokeilla, niin mikä ettei.
Kirjattu