Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Jauhatusongelmia..  (Luettu 8898 kertaa)

hipis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #15 : Helmikuu 22, 2009, 02:26:03 ap »

No hyvä tietää, jotain toivoa heräsi kun sanoit ettei olisikaan mikään "takuuhelppo" papu.. :) Juu, maku on kovin vetinen. Uutto alkaa tipotteluna, mutta äkkiä muuttuu noroksi, joka on lähes samantien hyvin vaaleaa ja läpinäkyvää. Viime aikoina jauhatusasetuksissa 2-4 on ollut sopiva niin toba sulawesi-blendille kuin SO pavuillekkin. Mutta tuon espressoblendin kokeilin myös 1, ja mitä huomaan vain tapahtuvan erona aiempaan on se, että ensimmäisten tippojen tuleminen kestää kauemmin. Mutta heti tipoittelun alkamisesta, n. 5 s ja shotti tulee jo vetisenä. En oikein ymmärrä tätä...jos yliannostelen sihtiin, niin tuntuu turpoavan "yli laitojen"... ei ole aiemmin taphtunut moista. Jauhaessa pistin merkille, että premium blendistä tulee omalla krupsilla aika paljon vaaleaa höttöä kahvin sekaan, kun taas esim. toba sulawesi on jauhettuna tasaisen tummaa. Onko papu jotenkin hankalampi kenties jauhaa? Vai olisiko mahdollista että paahdossa on mennyt jotain pieleen?
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #16 : Helmikuu 22, 2009, 10:22:35 ap »

No hyvä tietää, jotain toivoa heräsi kun sanoit ettei olisikaan mikään "takuuhelppo" papu.. :) Juu, maku on kovin vetinen. Uutto alkaa tipotteluna, mutta äkkiä muuttuu noroksi, joka on lähes samantien hyvin vaaleaa ja läpinäkyvää.

Mahtaakohan annostelu, tamppaus ja distribuution olla ihan kohdallaan? Käytätkö weissaus-tekniikkaa distribuutiossa? Ja ilmeisesti tuplashotteja teet, etkä sinkkuja?

Jauhaessa pistin merkille, että premium blendistä tulee omalla krupsilla aika paljon vaaleaa höttöä kahvin sekaan, kun taas esim. toba sulawesi on jauhettuna tasaisen tummaa. Onko papu jotenkin hankalampi kenties jauhaa? Vai olisiko mahdollista että paahdossa on mennyt jotain pieleen?

Espressokäyttöönhän tuo Krupsin mylly ei liene oikein paras valinta ja se nimenomaan tuottaa tuota hienoa pölyä joka tuo makuun kitkeryyttä. Premium blend on paahdoltaan vaaleampi kuin Toba sulawesi ja siten voi vaatia korkeampaa lämpötilaa toimiakseen kunnolla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #17 : Helmikuu 22, 2009, 13:25:35 ip »

Tämmöisiä potentiaalisia selityksiä tulee mieleen:

- kova vaaleapaahtoinen papu ylittää Krupsin suorituskyvyn, esim. terien kiinnitykset antaa periksi
- distribuutio on huono
- keittimen paine on liian korkea

Onko sinulla nakusihtiä?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #18 : Helmikuu 22, 2009, 15:28:29 ip »

Jauhaessa pistin merkille, että premium blendistä tulee omalla krupsilla aika paljon vaaleaa höttöä kahvin sekaan, kun taas esim. toba sulawesi on jauhettuna tasaisen tummaa. Onko papu jotenkin hankalampi kenties jauhaa? Vai olisiko mahdollista että paahdossa on mennyt jotain pieleen?

Epäilisin tuota vaaleaa tavaraa kuorenkappaleiksi (="sisin" kuoren osa joka on kiinni ihan pavun pinnassa, engl. termi "chaf"). Toba sulawesi sekoituksen lajikkeet ovat todennäköisesti sellaisia joista suurin osa kuoresta on lähtenyt pois prosessoinnin yhteydessä. Tuota kuorta on pavuissa jäljellä paahdon jälkeen yleensä siinä litteän puolen urassa/railossa. Mutta se on siis ihan normaalia eikä siitä pitäisi olla haittaa.
Kirjattu