Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Jauhatusongelmia..  (Luettu 8928 kertaa)

hipis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Jauhatusongelmia..
« : Tammikuu 13, 2009, 14:26:42 ip »

Koneeni on jo useamman vuoden vanha perus marketti-AEG, joka mennee vaihtoon tulevaisuudessa, mutta on palvellut ihan mukiinmenevästi. Jauhan kahvini pavuista, ja nyt innostuin testaamaan hasbeanin papuja. Huomasin, että kun on tuoreet pavut, niin jauhatusta sai säätää karkeammalle. Ongelmakseni on muodostunut kuitenkin jauhatuskarkeuden löytäminen. AEG menee lähes tukkoon tällä pari pykälää karkeammalla jauhatuksella ( valuu tipottain) ja kun laitan vielä pykälän verran karkeammalle, maku muuttuu selvästi epäedulliseen suuntaan, mutta valuu kohtuullisen oikein kuppiin.

Onko nyt niin, että yksinkertaisesti oma vanha AEG ei vain tehoissa riitä pusertamaan haluttua tavaraa, kun on tuoreet pavut kyseessä? Samaan aikaan kaupasta ostetut kolumbialaiset pavut ( asun Espanjassa), jotka lienee tuoreudessaan eivät yllä hasbeanin tasolle, tuottavat ihan mukavia shotteja? (jauhatus hienompaa ja silti valuu nätisti)

Mainitaan nyt vielä, että kyseinen hasbeanin papu on sitä "Brazil Fazenda Cachoeira Bourbon"-laatua. Sen vähän mitä saan pavuista irti, on maistunut lupaavalle :)
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #1 : Tammikuu 13, 2009, 14:41:41 ip »

Koneeni on jo useamman vuoden vanha perus marketti-AEG, joka mennee vaihtoon tulevaisuudessa, mutta on palvellut ihan mukiinmenevästi. Jauhan kahvini pavuista, ja nyt innostuin testaamaan hasbeanin papuja. Huomasin, että kun on tuoreet pavut, niin jauhatusta sai säätää karkeammalle. Ongelmakseni on muodostunut kuitenkin jauhatuskarkeuden löytäminen. AEG menee lähes tukkoon tällä pari pykälää karkeammalla jauhatuksella ( valuu tipottain) ja kun laitan vielä pykälän verran karkeammalle, maku muuttuu selvästi epäedulliseen suuntaan, mutta valuu kohtuullisen oikein kuppiin.

Onko nyt niin, että yksinkertaisesti oma vanha AEG ei vain tehoissa riitä pusertamaan haluttua tavaraa, kun on tuoreet pavut kyseessä? Samaan aikaan kaupasta ostetut kolumbialaiset pavut ( asun Espanjassa), jotka lienee tuoreudessaan eivät yllä hasbeanin tasolle, tuottavat ihan mukavia shotteja? (jauhatus hienompaa ja silti valuu nätisti)

Mainitaan nyt vielä, että kyseinen hasbeanin papu on sitä "Brazil Fazenda Cachoeira Bourbon"-laatua. Sen vähän mitä saan pavuista irti, on maistunut lupaavalle :)
Helpointa olisi todeta tähän heti alkuun, että aeg:n tehot eivät vain riitä. Mutta ei se välttämättä pelkästään siitä johdu.
Olethan putsannut myllyn terät? Nimittäin huonokuntoiset/tukkeutuneet terät voivat tehdä hienoa pölyä jauhatuksen joukkoon vaikka myllyn säätö olisi suhteellisen karkeallakin. Tämä pöly voi tukkia tehokkaankin koneen.
Entäpä minkälainen mylly sinulla on käytössä? Halvimpien myllyjen terät ovat sellaiset murskaimet, että niistä tulee väkisinkin hienoa pölyä aina mukaan.

-Mikko-
Kirjattu

hipis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #2 : Tammikuu 13, 2009, 14:48:49 ip »

Niin, helpointa olisi itsekin todeta että ei AEG vain riitä.. ;) olen yrittänyt miestäni vakuutella että vaihdon aika...

Mylly on itseasiassa ihan uusi, juuri ostettu se halvin levymylly, eli krupsin grindvx.. jotain. Ja kun nyt väliin kokeilin kolumbialaista, niin taas toimi.. mutta puhdistanpa varmuudeksi, kiitos vinkistä. Palailen sitten kokemuksien kanssa jälleen.. :)

EDIT: Eli nyt on mylly puhdistettu, olihan siellä jo pölyä, varmastikaan ei ainakaan ole auttanut asiaa. No, suurin toivein tein taas kupposen hasbeanilla, ja uhkarohkeasti jopa säädin vain hivenen karkeammalle. Lopputulos, njaa, mitäänsanomaton. Maku ei ainakaan kitkerä,mutta tipottain valui, ja jotain jää mausta puuttumaan. Ei lähellekään kaikki aromit kupissa.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 13, 2009, 15:33:27 ip kirjoittanut hipis »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #3 : Tammikuu 14, 2009, 00:10:21 ap »

Niin, helpointa olisi itsekin todeta että ei AEG vain riitä.. ;) olen yrittänyt miestäni vakuutella että vaihdon aika...

Mylly on itseasiassa ihan uusi, juuri ostettu se halvin levymylly, eli krupsin grindvx.. jotain.

Lopputulos, njaa, mitäänsanomaton. Maku ei ainakaan kitkerä,mutta tipottain valui, ja jotain jää mausta puuttumaan. Ei lähellekään kaikki aromit kupissa.

Joutunet vielä vakuuttelemaan itsesi myös myllyn vaihtoon. Krups on varmastikin halvimpia myllyjä joilla saa tarpeeksi hienoa jauhetta aikaan niin että valuma-ajan saa jotenkin oikeisiin rajoihin ja ilmeisesti tästä syystä sitä yleensä suositeltaneen tuollaisen pikkukeittimen kaveriksi "jotta pääsee alkuun" (saa aikaiseksi tiivistä kahvijuomaa, jota voi lantrata suurella määrällä lämmintä maitoa niin että kahvi maistuu läpi ja lopputulos on "ok"). Mutta tuohon alkuun se sitten jääkin ja mikäli oikeasti haluaa olla edes jollain tavalla vakavissaan espressonsa kanssa, niin kokonaismyllybudjettia tulee lisätä ainakin 100 eurolla (jos krups on nyt semmoinen 50-60 euron mylly) mikäli sähköistä myllyä halajaa.
Kirjattu

hipis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #4 : Tammikuu 14, 2009, 02:54:29 ap »

Niin, olet varmaankin oikeassa. Mutta sain juuri tuon myllyn lahjaksi, joten olen siitä erittäin kiitollinen ja se saa palvella toistaiseksi keittiössämme. Kahvissa tapahtui kuitenkin jo huima parannus krupsin tultua taloon. Ja silti uskallan väittää olevani tosissani kahvinkeittelyni kanssa. ;) Ainakin nyt maistuu jo katukuppiloiden kahvit useimmiten pahalta omaan verrattuna ( ainakin jos siis onnistun...) ja kummasti nuo ystävät tuppaa meille kahville. Mutta tiedän, että parempaakin varmasti saisi aikaiseksi, jos laittaisin enemmän rahaa peliin. Eli alkuperäiseen  ongelmaan viitaten, AEG:n tehot eivät kai vain riitä? Harmi...Kiitoksia vastauksista!
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #5 : Tammikuu 17, 2009, 00:08:18 ap »

Myllyn tehtävä ei ole helppo. Tasalaatuisen jauhatuksen tuottaminen vaatii kovaa laatua. Myös keittimen osa on kova. Juuri oikean lämpöisen veden puskeminen juuri oikealla paineella on paljon vaadittu, kun lämpötila on kuuma ja paine iso. Pumppaustehon ero AEG:n ja raskaan sarjan keittimen välillä on suuri. Se puru, mistä AEG ei enää jaksa puskea vettä läpi, voi olla paremmalle keittimelle aivan liian karkeaa, niin että vesi syöksähtää siitä läpi parissa sekunnissa. Mylly on aina tärkeämpi. Huonosta purusta ei saa hyvää kahvia mitenkään.
Kirjattu

Immanuel

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #6 : Tammikuu 20, 2009, 12:40:35 ip »

Pumppaustehon ero AEG:n ja raskaan sarjan keittimen välillä on suuri. Se puru, mistä AEG ei enää jaksa puskea vettä läpi, voi olla paremmalle keittimelle aivan liian karkeaa, niin että vesi syöksähtää siitä läpi parissa sekunnissa.

Mihin tämä väite perustuu? Oletetaan, että AEG:ssä maksimipaine paineensäätöventtiilin takia on noin 9 baria. Pumpun teho on riittävä, jos se tällä paineella pystyy pumppaamaan vettä noin 8cl 20 sekunnissa, mikä ei kuulosta mahdottomalta vaatimukselta. Jos AEG pystyy tähän, sen teho on riittävä, eikä paremman keittimen tehokkaampi pumppu tuo mitään muutosta asiaan.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #7 : Tammikuu 20, 2009, 12:56:40 ip »

Mihin tämä väite perustuu? Oletetaan, että AEG:ssä maksimipaine paineensäätöventtiilin takia on noin 9 baria. Pumpun teho on riittävä, jos se tällä paineella pystyy pumppaamaan vettä noin 8cl 20 sekunnissa, mikä ei kuulosta mahdottomalta vaatimukselta. Jos AEG pystyy tähän, sen teho on riittävä, eikä paremman keittimen tehokkaampi pumppu tuo mitään muutosta asiaan.

Yleinen "viisaus" on, että joidenkin markettikeittimien pumput eivät tuohon välttämättä pysty. Nehän ovat "15 baarin pumppuja", joka varmaan pitäneekin paikkansa. Mutta jos pumppu pystyy ylläpitämään 15 baarin painetta ilman virtausta, ei se välttämättä kuitenkaan kykene ylläpitämään mainitsemaasi virtausta 9 baarin paineella.

Kuinka yleistä tämmöinen sitten on? Sitä en kyllä tiedä, eikä varmaan tiedä kauhean hyvin oikein kukaan. Saisi vaikka Työtehoseura mittailla noita markettikeittimiä ja katsoa mihin ne todella pystyvät...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #8 : Tammikuu 20, 2009, 13:00:49 ip »

Pumpun teho on riittävä, jos se tällä paineella pystyy pumppaamaan vettä noin 8cl 20 sekunnissa, mikä ei kuulosta mahdottomalta vaatimukselta.

Tämä juuri riippuu pumpusta. Tästä linkistä voit esimerkiksi tarkastella erityyppisten vibrapumppujen paine/virtaus graafeja.

Tuo 8cl/20s vastaa 240ml/min virtausta. Jos noita em. linkin graafeja katselet, niin suurimmalla osalla pumpuista ei tuo tuota vaikeutta - kyseinen virtaus saadaan aikaan jopa isommalla paineella kuin 9 bar (jolloin tarvitaan opv:tä), mutta osalla pumpuista hyytyy virtaus nollaan lähestyttäessä 9 baaria (esim. E4R).

Pointti on siis että on olemassa pumppuja joille tuo on mahdoton vaatimus.

Voisiko joku katsoa AEGinsa sisältä pumpun tyypin ja mallinumeron niin ehkä sille löydettäisiin jostain vastaavaa graafia?
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #9 : Tammikuu 20, 2009, 13:03:58 ip »

Mihin tämä väite perustuu? Oletetaan, että AEG:ssä maksimipaine paineensäätöventtiilin takia on noin 9 baria. Pumpun teho on riittävä, jos se tällä paineella pystyy pumppaamaan vettä noin 8cl 20 sekunnissa, mikä ei kuulosta mahdottomalta vaatimukselta. Jos AEG pystyy tähän, sen teho on riittävä, eikä paremman keittimen tehokkaampi pumppu tuo mitään muutosta asiaan.

Niin, jospa niissä mainoksissa on hieman liioiteltu sitä paineenantokykyä ja AEG ei vain yksinkertaisesti kykene tuottamaan sitä riittävästi? Omakohtaisen kokemuksen perusteella veikkaisin jotain tämän suuntaista. Vanha Braun Professional 1000 espresso-keittimeni, jolle valmistaja lupaa pumpun paineen olevan max.15bar, menee "tukkoon" jo huomattavasti karkeammalla jauhatuksella kuin Brasilia Portofino, jossa pumpun paine on säädetty 9 barin tasolle. Braunilla n. 30 sekunnin uuttoaikaan pääsevällä karkeudella Brasilia pukkasi kahvit läpi paaaaaaljon lyhyemmässä ajassa. Myllyn säätöruuvia sai veivat monta kierrosta kiinnipäin...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

hipis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #10 : Helmikuu 06, 2009, 18:39:41 ip »

Ongelmani sai kummallisen käänteen... tuli taas papuja hasbeanilta, ja tottuneesti säädin niinkuin viimeksikin myllyn. Yhtäkkiä saankin vääntää todella hienoksi jauhatuksen, ja silti humpsahtaa liian nopeasti shotit. Ainut tekijä mikä on muuttunut, on uusi tampperi. Olen tampannut nyt tiukempaan kuin aiemmin, ja tuntuu ettei mitään vaikutusta, shotit silti kanavoituvat.

Olen muutellut annoskokoa, jotta kahvilla olisi tilaa turvota, ei vaikutusta. alkaa joko tipoitellen tai hienona viivana, mutta pian syöksähtää loput ja yleensä jommasta kummasta nokasta. eli kanavoituu. Voiko pelkkä papu vaikuttaa näin paljon? kyseessä on todella isokokoinen hasbeanin papu, en ole noin isoja ennen nähnyt. Voisiko olla, ettei myllyni pärjää tuollaiselle jättiläiselle? Tosin vertailun vuoksi testasin toista papua, jolla viimeksi sai varoa ettei mene tukkoon koko kone, ja silläkin kanavoitumista esiintyi, huomattavasti edelliskertaa hienommalla jauhatuksella.

Olisiko mahdollista, että tehokas tamppaus lisää kanavoitumista? eikö se ole juuri päinvastoin?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #11 : Helmikuu 06, 2009, 20:47:29 ip »

Olisiko mahdollista, että tehokas tamppaus lisää kanavoitumista? eikö se ole juuri päinvastoin?

Hyvin kovassa tamppauksessa voi olla ilmeisesti se vaara että tulee irrottaneeksi kakun sihdin reunasta. Itse tamppaan vain tukevasti - sellainen jämäkkä tasainen painallus vain ilman "tunkemisen" meininkiä.

Kannattaa myös varmuuden vuoksi putsata mylly ja tarkistaa terien kunto. Yksi vaihtoehto on että krups on alkamassa antaa periksi - terät tylsyneet ja tuottaa liikaa tomua ja hitusia mikä sitten tekee uutosta arvaamattoman.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #12 : Helmikuu 06, 2009, 21:13:04 ip »


Olen muutellut annoskokoa, jotta kahvilla olisi tilaa turvota, ei vaikutusta. alkaa joko tipoitellen tai hienona viivana, mutta pian syöksähtää loput ja yleensä jommasta kummasta nokasta. eli kanavoituu. Voiko pelkkä papu vaikuttaa näin paljon? kyseessä on todella isokokoinen hasbeanin papu, en ole noin isoja ennen nähnyt. Voisiko olla, ettei myllyni pärjää tuollaiselle jättiläiselle? Tosin vertailun vuoksi testasin toista papua, jolla viimeksi sai varoa ettei mene tukkoon koko kone, ja silläkin kanavoitumista esiintyi, huomattavasti edelliskertaa hienommalla jauhatuksella.

Olisiko mahdollista, että tehokas tamppaus lisää kanavoitumista? eikö se ole juuri päinvastoin?

Papujen välilllä on suuria eroja jauhatuskarkeudessa. Itse lähden aina kokeilemaan papuja Rockyn pykälästä 3. Riippuen haluamani shotin pituudesta, säädöt on välillä 6:sta 1:teen. Toiset holahtaa kolmosella läpi ja toiset menevät jopa tukkoon. Esim. Cup of Excellence Espresso Blendin saa jauhaa selkeästi karkeammaksi.

Naama irvessä ei kannata tampata. Tästähän on jopa tehty tutkimusta ettei tamppausvoimalla ole suurtakaan merkitystä, vaan tamppaustekniikalla.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

hipis

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 71
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #13 : Helmikuu 21, 2009, 15:14:44 ip »

Täällä taas...

Tamppauksen sain kuntoon, ei hampaat irvessä, mutta huolellisesti ja toimi ( paitsi yhteen papuun, jonka suhteen siirryin mutteripannuun).
Ja taas minulla on uusi jauhatusongelma. Ihmettelen, että eikös sen hasbean espresso premium blendin pitäisi olla perushelppo papu? En saa siitä hyvää uuttoa millään. Olen juuri kokeillut 7 uuttoa eri keinoin ja mikään ei toimi. Kahvista tulee todella vetistä, ja kakku on hyvin turvonnut ja "valliutunut" kaatuen sisäänpäin. Lopulta ajattelin kokeilla toisella pavulla, mutta yllättäen ongelma toistui, tosin ei yhtä pahana. kakku on todella kostea, melkein liejua. Missäköhn tällä kertaa mättää... :/ aikaisempi ajatukseni koneen paineongelmista palasi mieleen, mutta sillä ei taida olla liejuisen kakun kanssa tekemistä?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Jauhatusongelmia..
« Vastaus #14 : Helmikuu 21, 2009, 21:21:09 ip »

Ihmettelen, että eikös sen hasbean espresso premium blendin pitäisi olla perushelppo papu?

Ei se perushelppo ole, mutta ei kauhean vaikeakaan.

En saa siitä hyvää uuttoa millään. Olen juuri kokeillut 7 uuttoa eri keinoin ja mikään ei toimi. Kahvista tulee todella vetistä, ja kakku on hyvin turvonnut ja "valliutunut" kaatuen sisäänpäin. Lopulta ajattelin kokeilla toisella pavulla, mutta yllättäen ongelma toistui, tosin ei yhtä pahana. kakku on todella kostea, melkein liejua. Missäköhn tällä kertaa mättää... :/ aikaisempi ajatukseni koneen paineongelmista palasi mieleen, mutta sillä ei taida olla liejuisen kakun kanssa tekemistä?

Märkä kakku ei sinänsä ole välttämättä huono juttu. E61-grupolla normiannostelu tekee märän kakun, koska sinne päälle jää vettä - kuiva pois kopsahtava kakku tulee vain yliannostelulla.

Onko uutto muulla tavoin pielessä? Ilmeisesti maku ainakin on?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)