Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa minkälainen keitin?...  (Luettu 392478 kertaa)

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1511
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #870 : Toukokuu 23, 2021, 23:21:06 ip »

Ei sitä myllyn päivitystä tietenkään heti tarvitse tehdä. Eiköhän tuolla Specialitalla pääse jo ihan hyvään alkuun, jos ei paljon pidemmällekin. Sitten jos joskus (lue: kun joskus) alkaa kuumottaa entistä paremman kahvin valmistaminen, niin myllyä vaihtamalla pääsee parempaan lopputulokseen kuin keitintä vaihtamalla (olettaen, että et päädy mihinkään thermoblock-kammotukseen tai muuhun höpöhöpö-keittimeen - suunta vaikuttaa jo kuitenkin ihan oikealta tässä vaiheessa).

Heitän vielä mustana hevosena peliin La Pavonin Europiccolan, jonka halvin hinta ostopaikasta riippuen on jossain 400-500€:n tienoilla (esim. lagondola.it, josta itse olen aikoinaan tilannut ongelmitta keittimen ja myllyn). Pavoneista on foorumillakin lähes loputtoman pitkä ketju,  mutta nopeammin siitä saa ensivaikutelman esim. tuolta: https://www.lily.fi/blogit/kahjona-kahviin/lapavoni/

Itse tosin kääntyisin La Pavoneissa hivenen kalliimpaan Professional-malliin, tai sitten jopa Elektran Micro Casa a Leva -keittimeen, joka kyllä lienee jo vähän reilun tonnin hintainen. https://www.home-barista.com/elektra-microcasa-a-leva-review.html

Käytetyn Silvian, tai vastaavan keittimen, tietysti saa yleensä muutamalla satasella.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1511
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #871 : Toukokuu 24, 2021, 17:11:58 ip »

Vilkaisin vähän noita mainittuja Ascason PID-malleja. Itselleni vähän tökkää se, että vaikuttaisi niissä hylätyn espressokeittimissä toimiviksi ratkaisuiksi osoittautuneet boilerit (eikös noissa vielä jonkin aikaa sitten ollut boilerit?) ja siirrytty thermoblockeihin. Se ei oikein herätä luottamusta, vaikka markkinamiehet kehuvatkin prosyyreissa tekniikkaa uudeksi ja edistykselliseksi. Toinen kauneusvirhe on se, että niiden mukana tulee paineistetut filtterit (joo, ilmeisesti tulee myös tavallisetkin), jotka vähän kielivät siitä, että keitintä ei ole tarkoitettukaan kahviin vakavissaan panostavalle ihmiselle.

Nuo kun ovat kuitenkin aika samanhintaisia kuin esim Lelit MaraX, joka on kerännyt kehuja valtamertenkin takaa, niin itse taipuisin helposti heittämällä sen puoleen.

Jos taas Oscar kakkosen estetiikka ei sytytä ja haluaa kuitenkin säästää useamman satasen noihin reilun tonnin keittimiin verrattuna, niin Lelit Glenda (https://www.kahvikaveri.fi/p/kahvikone-lelit-glenda-pl41plus/) voisi olla toimiva ratkaisu. Joissain muissa Lelitin edullisemman pään malleissa on mukana myös paineistetut filsut ja mahdollisuus ese-podien käyttöön (hyi kauhistus) ja jostain syystä niihin on lisäksi valittu 57mm filtteriratkaisu. Glendassa on vain aidot espressofilsut ja 58mm filsujen ansiosta siihen saa myös innostuksen kasvaessa hankittua VST:n, tai IMS:n tarkkuusfiltterit - ja tietysti tamppereissakin on 58mm standardin myötä paljon valinnanvaraa.

Jos ei itse innostu PIDin asentamisen kanssa askartelusta, niin sen saa myös tehdasasennettuna ja takuun tietysti pysyessä yhä voimassa: https://www.kahvikaveri.fi/p/kahvikone-lelit-glenda-pl41plus-t/

Olennaisinta on, että MaraX ja Oscar II ovat HX-keittimiä ja Glenda on single-boiler. Se on kohtalainen ero ja sen merkitys itselle kannattaa miettiä ennen ostamista. Singleboilerin kanssa joutuu odottelemaan jonkun aikaa siirryttäessä uuttolämpötilasta vaahdotuslämpöihin. Puhutaan kuitenkin korkeintaan minuuteista. Sillä ei ole merkitystä, jos juo pääasiassa pelkkiä espressoja. Samoin kannattaa huolellisesti miettiä thermoblockin merkitys. Ainakaan brittifoorumilla Ascason valittu linja ei herättänyt luottamusta. Jonkin verran keskustelua on käyty myös amerikan foorumilla: https://www.home-barista.com/advice/ascaso-steel-uno-professional-w-pid-is-thermoblock-issue-t59881.html

Thermoblockien huono maine espressokäytössä perustuu tietysti pääasiassa ensimmäisiin thermoblockeihin (joita käytettiin kodinkoneliikkeiden myymissä muka-espressokeittimissä) ja siihen, että thermocoil on kaiketikin jo pikkaisen parempi ratkaisu, mutta molempia yhä usein kutsutaan thermoblockeiksi. Noita molempia on jo jonkin aikaa näkynyt kalliimmissakin espressomasiinoissa, mutta ei niissä silti ole yleensä boilereita hylätty (paitsi Decent Espresso, jonka keittimessä on muistaakseni peräti kolme thermovekotinta - ja oliko La Marzoccon Linea Minissäkin thermoblock? Siinäkin on kuitenkin silti yhä kaksi boileria), vaan thermoblockia käytetään maidonvaahdotukseen, jolloin cappuccinoa valmistaessa ei tarvitse pahemmin odotella. Itse en ole vielä yhtä vakuuttunut thermblockin (tai -coilin) eduista ihan samalla varmuudella kuin Ascason mainososasto. Jossain kerrottiin keittimen pääsevän jopa 2 asteen tarkkuuteen uutossa. Se ei ole oikeastaan kovin hyvä tulos. Kahden asteen ero kahden peräkkäisen shotin välillä tarkoittaa sitä, että ne eivät maistu samalta. Espresson uuttamisessa toistettavuus on ensiarvoisen tärkeää. Muuten siinä hommassa on aika hankala opetella paremmaksi.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että nuo Ascasot automaattisesti olisivat huonoja. Voivathan ne olla oikeasti olla tosi edistyneitäkin thermoblock-keittimiä (enkä nyt edes muista missä törmäsin siihen kahden asteen tarkkuuteen ja voi olla, että käsitin väärin enkä voi enää sitä tarkistaa). Itse pelaisin kuitenkin varman päälle ja luottaisin teknologiaan, joka on toiminut jo iät ja ajat. Thermoblockin/thermocoilin ja boilereiden eduista ja haitoista on kahvifoorumit pulloillaan, joten jos aihepiiri kiinnostaa, niin google kertoo kyllä lisää. ;)

HB:ssä oli itse asiassa joku pohdiskellut ja kysellyt (vuosia sitten, joten Ascaso Steel taisi olla vielä boileriversio) Ascaso Steelin ja Lelit Maran välillä (ja eipä tuo Marakaan taida olla ihan nykyistä MaraX-mallia vastaava). Se kannattanee ehkä silti lukaista: https://www.home-barista.com/advice/first-espresso-machine-ascaso-steel-uno-w-pid-or-lelit-pl62t-mara-t40195.html

Ja vielä yksi asia, joka Ascason sivuilla tökkäsi silmään, oli se että siellä hehkutettiin heidän filtterikoppiaan paljon paremmiksi kuin kaikkien muiden kopat. No, uskokoon ken tahtoo, mutta aika erikoiselta tuntuu jos tonnin keittimessä olisi aivan ylivertaiset kopat verrattuna esim. Synesson tai La Marzoccon kymppitonnin keittimen flttereihin. Puhumattakoon kilpailuissa käytetyistä VST/IMS-flsuista. Meinaan vaan, että jos tässä asiassa satutaan pikkaisen liioittelemaan, niin sitten se varmaan menee sillä lailla varmaan kaikissa muissakin asioissa. Ei herätä luottamusta ei.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

elias s

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 156
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #872 : Toukokuu 24, 2021, 17:49:06 ip »

Vilkaisin vähän noita mainittuja Ascason PID-malleja. Itselleni vähän tökkää se, että vaikuttaisi niissä hylätyn espressokeittimissä toimiviksi ratkaisuiksi osoittautuneet boilerit (eikös noissa vielä jonkin aikaa sitten ollut boilerit?) ja siirrytty thermoblockeihin. Se ei oikein herätä luottamusta, vaikka markkinamiehet kehuvatkin prosyyreissa tekniikkaa uudeksi ja edistykselliseksi. Toinen kauneusvirhe on se, että niiden mukana tulee paineistetut filtterit (joo, ilmeisesti tulee myös tavallisetkin), jotka vähän kielivät siitä, että keitintä ei ole tarkoitettukaan kahviin vakavissaan panostavalle ihmiselle.

Nuo kun ovat kuitenkin aika samanhintaisia kuin esim Lelit MaraX, joka on kerännyt kehuja valtamertenkin takaa, niin itse taipuisin helposti heittämällä sen puoleen.

Jos taas Oscar kakkosen estetiikka ei sytytä ja haluaa kuitenkin säästää useamman satasen noihin reilun tonnin keittimiin verrattuna, niin Lelit Glenda (https://www.kahvikaveri.fi/p/kahvikone-lelit-glenda-pl41plus/) voisi olla toimiva ratkaisu. Joissain muissa Lelitin edullisemman pään malleissa on mukana myös paineistetut filsut ja mahdollisuus ese-podien käyttöön (hyi kauhistus) ja jostain syystä niihin on lisäksi valittu 57mm filtteriratkaisu. Glendassa on vain aidot espressofilsut ja 58mm filsujen ansiosta siihen saa myös innostuksen kasvaessa hankittua VST:n, tai IMS:n tarkkuusfiltterit - ja tietysti tamppereissakin on 58mm standardin myötä paljon valinnanvaraa.

Jos ei itse innostu PIDin asentamisen kanssa askartelusta, niin sen saa myös tehdasasennettuna ja takuun tietysti pysyessä yhä voimassa: https://www.kahvikaveri.fi/p/kahvikone-lelit-glenda-pl41plus-t/

Olennaisinta on, että MaraX ja Oscar II ovat HX-keittimiä ja Glenda on single-boiler. Se on kohtalainen ero ja sen merkitys itselle kannattaa miettiä ennen ostamista. Singleboilerin kanssa joutuu odottelemaan jonkun aikaa siirryttäessä uuttolämpötilasta vaahdotuslämpöihin. Puhutaan kuitenkin korkeintaan minuuteista. Sillä ei ole merkitystä, jos juo pääasiassa pelkkiä espressoja. Samoin kannattaa huolellisesti miettiä thermoblockin merkitys. Ainakaan brittifoorumilla Ascason valittu linja ei herättänyt luottamusta. Jonkin verran keskustelua on käyty myös amerikan foorumilla: https://www.home-barista.com/advice/ascaso-steel-uno-professional-w-pid-is-thermoblock-issue-t59881.html

Thermoblockien huono maine espressokäytössä perustuu tietysti pääasiassa ensimmäisiin thermoblockeihin (joita käytettiin kodinkoneliikkeiden myymissä muka-espressokeittimissä) ja siihen, että thermocoil on kaiketikin jo pikkaisen parempi ratkaisu, mutta molempia yhä usein kutsutaan thermoblockeiksi. Noita molempia on jo jonkin aikaa näkynyt kalliimmissakin espressomasiinoissa, mutta ei niissä silti ole yleensä boilereita hylätty (paitsi Decent Espresso, jonka keittimessä on muistaakseni peräti kolme thermovekotinta - ja oliko La Marzoccon Linea Minissäkin thermoblock? Siinäkin on kuitenkin silti yhä kaksi boileria), vaan thermoblockia käytetään maidonvaahdotukseen, jolloin cappuccinoa valmistaessa ei tarvitse pahemmin odotella. Itse en ole vielä yhtä vakuuttunut thermblockin (tai -coilin) eduista ihan samalla varmuudella kuin Ascason mainososasto. Jossain kerrottiin keittimen pääsevän jopa 2 asteen tarkkuuteen uutossa. Se ei ole oikeastaan kovin hyvä tulos. Kahden asteen ero kahden peräkkäisen shotin välillä tarkoittaa sitä, että ne eivät maistu samalta. Espresson uuttamisessa toistettavuus on ensiarvoisen tärkeää. Muuten siinä hommassa on aika hankala opetella paremmaksi.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että nuo Ascasot automaattisesti olisivat huonoja. Voivathan ne olla oikeasti olla tosi edistyneitäkin thermoblock-keittimiä (enkä nyt edes muista missä törmäsin siihen kahden asteen tarkkuuteen ja voi olla, että käsitin väärin enkä voi enää sitä tarkistaa). Itse pelaisin kuitenkin varman päälle ja luottaisin teknologiaan, joka on toiminut jo iät ja ajat. Thermoblockin/thermocoilin ja boilereiden eduista ja haitoista on kahvifoorumit pulloillaan, joten jos aihepiiri kiinnostaa, niin google kertoo kyllä lisää. ;)

HB:ssä oli itse asiassa joku pohdiskellut ja kysellyt (vuosia sitten, joten Ascaso Steel taisi olla vielä boileriversio) Ascaso Steelin ja Lelit Maran välillä (ja eipä tuo Marakaan taida olla ihan nykyistä MaraX-mallia vastaava). Se kannattanee ehkä silti lukaista: https://www.home-barista.com/advice/first-espresso-machine-ascaso-steel-uno-w-pid-or-lelit-pl62t-mara-t40195.html

Ja vielä yksi asia, joka Ascason sivuilla tökkäsi silmään, oli se että siellä hehkutettiin heidän filtterikoppiaan paljon paremmiksi kuin kaikkien muiden kopat. No, uskokoon ken tahtoo, mutta aika erikoiselta tuntuu jos tonnin keittimessä olisi aivan ylivertaiset kopat verrattuna esim. Synesson tai La Marzoccon kymppitonnin keittimen flttereihin. Puhumattakoon kilpailuissa käytetyistä VST/IMS-flsuista. Meinaan vaan, että jos tässä asiassa satutaan pikkaisen liioittelemaan, niin sitten se varmaan menee sillä lailla varmaan kaikissa muissakin asioissa. Ei herätä luottamusta ei.
Ohho, la marzoccon lineaminissää Thermoblock, mistäs tuollaista olet kuullut. Masiinassahan on kaksi boileria joten mihin tuossa Thermoblockia tarvitaan. Minkälainen tuo mainitsemasi thermocoil oikein on, ilmeisesti jonkinlainen hifistyneempi thermoblock-. Itselläni ei koskaan ole thermoblockmasiinaa ollut joten kokemukset niistä perustuvat foorumien kuvailuihin ja tuntuvat olevan laadultaan todella vaihtelevia.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1511
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #873 : Toukokuu 24, 2021, 18:39:14 ip »

Ohho, la marzoccon lineaminissää Thermoblock, mistäs tuollaista olet kuullut. Masiinassahan on kaksi boileria joten mihin tuossa Thermoblockia tarvitaan.

Onneksi laitoin kysymysmerkin siihen perään, kun ei siitä paljon tietoa heru. ;) HB:n keskusteluissa tuli vastaan: https://www.home-barista.com/advice/what-makes-la-marzocco-gs3-different-from-linea-mini-or-similar-priced-espresso-machines-t41021-10.html
Ja alunperin olen törmännyt tähän kaiketi tuolla: https://www.coffeegeek.com/reviews/lineamini/

En kuitenkaan ole aikonut osallistua HB:n väittelyyn siitä, onko LMLM:ssä thermoblock vai eikö oikeasti olekaan - ja miksi sitä pitäisikään kutsua.

Siihenkään en ota kantaa, mihin thermoblockia tarvitaan, mutta olettaisin että jotkut valmistajat (esim. Breville/Sage ja Decent) käyttävät jonkinlaista thermoblock-ratkaisua grupon lämmittämiseen thermosyphonin sijasta. Siksi Breville/Sagen tuplaboilerissa lieneekin höyryboileri erikseen, kun blockia ei käytetäkään vaahdottamiseen - luulisin.


Minkälainen tuo mainitsemasi thermocoil oikein on, ilmeisesti jonkinlainen hifistyneempi thermoblock-. Itselläni ei koskaan ole thermoblockmasiinaa ollut joten kokemukset niistä perustuvat foorumien kuvailuihin ja tuntuvat olevan laadultaan todella vaihtelevia.

Minä ainakin vielä reilut parikymmentä vuotta myöhemminkin kiroan oman thermoblock-hirvitykseni alimpaan helvettiin. Thermoblock ei tosin ollut ainoa huono asia siinä kodinkoneessa.

Annetaan jonkun asiasta paremmin tietävän vastata thermoblockin ja -coilin välisistä eroista: https://www.letsgrindsomecoffee.com/coffee-101/thermocoil-vs-thermoblock/

Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Haappis

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #874 : Toukokuu 24, 2021, 20:31:57 ip »

Huh, olipas mahtava infopaketti ja vieläpä muodossa, jonka keltanokkakin ymmärtää. Kiitos!

Unohdan Ascasot. Oscar II olisi varmasti enemmän kuin hyvä keitin tarpeisiini, mutta ei kuulemma miellytä perheen tarkkasilmäisempää osastoa. Maran lisäksi myös aiemmin mainitsemasi Unica kiinnostaisi, mutta voi olla, että niidenkin kehonkieli jakaa mielipiteitä. Omaan silmään todellakin osuisi tuollainen. Eiköhän se tuleva keitin Lelit- tai Bezzera-leiristä löydy, johonkin pitää rajata, että saadaan peli vihellettyä poikki :)
Kirjattu

burmanm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #875 : Toukokuu 24, 2021, 21:11:58 ip »

Siihenkään en ota kantaa, mihin thermoblockia tarvitaan, mutta olettaisin että jotkut valmistajat (esim. Breville/Sage ja Decent) käyttävät jonkinlaista thermoblock-ratkaisua grupon lämmittämiseen thermosyphonin sijasta. Siksi Breville/Sagen tuplaboilerissa lieneekin höyryboileri erikseen, kun blockia ei käytetäkään vaahdottamiseen - luulisin.

Ei Breville/Sage Dual Boilerissa thermoblockkia ole grupon lämmittämiseen, siellä on sähkövastus sen sijaan. Höyryboileria tosiaan käytetään sekä HX tyylisesti itse uuttoboilerin veden lämmittämiseen kuin myös itse vaahdottamiseen. Decentistä en tiedä, ymmärtäisin kyllä ettei siinä boilerin säätökyky riitä vaan haluavat jotain erikoisempaa.

Sage Barista Express ja muut vastaavat mallit käyttävät sitten taas thermoblockkia. Käsittääkseni niitä on kuitenkin aika paljon kehuttu (ainakin hintaluokassaan), itselläni ei niistä ole kokemusta.
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1511
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #876 : Toukokuu 24, 2021, 22:22:46 ip »

Ei Breville/Sage Dual Boilerissa thermoblockkia ole grupon lämmittämiseen, siellä on sähkövastus sen sijaan. Höyryboileria tosiaan käytetään sekä HX tyylisesti itse uuttoboilerin veden lämmittämiseen kuin myös itse vaahdottamiseen. Decentistä en tiedä, ymmärtäisin kyllä ettei siinä boilerin säätökyky riitä vaan haluavat jotain erikoisempaa.

Sage Barista Express ja muut vastaavat mallit käyttävät sitten taas thermoblockkia. Käsittääkseni niitä on kuitenkin aika paljon kehuttu (ainakin hintaluokassaan), itselläni ei niistä ole kokemusta.

Kiitos korjauksesta.

Decentissäkin tietysti käytetään itse asiassa thermocoilia, ei thermoblockia. Thermocoil hoitaa sekä uuton, että maidonvaahdotuksen ja lisäksi kuumavesihanan. Decent onkin keksinyt jonkun hienon kikan (en nyt lähde muistelemaan minkä, kun tänään ei näytä muisti oikein pelaavan), jolla uuttolämpö saadaan todella tarkaksi. Onhan siinä paljon muutakin uutta ja hienoa - pienen koon lisäksi. Sääli, että Suomeen tilatessa hinta veroineen pompsahtaa helposti aika korkeaksi.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Haappis

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #877 : Elokuu 03, 2021, 11:23:42 ap »

Täällä on nyt parisen kuukautta tehty espressoja MaraX:lla, enkä voisi olla tyytyväisempi hankintaan. Erittäin aloittelijaystävällinen laite. Kiitos kaikille antamistanne vinkeistä.
Kirjattu

Ale

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #878 : Tammikuu 19, 2022, 12:35:24 ip »

Jaahas, pitäisi löytää uusi laite nykyisen Gaggia Babyn tilalle. Gaggian perin pari vuotta sitten kun faija siirtyi automaattiin. Kyseinen kone on about 15 vuotta vanha (ehkä vm. -06 tai -07). Laitetta ei ollut juurikaan huollettu koskaan ja vähän vastahakoisesti otin sen vastaan. Olisin tietysti halunnut speksata oman ekan koneen alusta asti itse ja laitteen kunto oli vähintäänkin epäilyttävä. Kaikki kuitenkin toimi ja käytin laitetta aika satunnaisesti keväällä 2020. Viime syksynä/talvena päätin huoltaa laitetta ja sain vaihdettua hieman kulutusosia (mm IMS Suihkupää + tehtyä OPV modauksen jousta vaihtamalla 12 Bar -> 9 Bar (ainakin teoriassa, sillä en ole mitannut minkälaista painetta tuo nyt tuottaa)). Nyt syksyllä ostin vielä Eureka Mignon Specialita myllyn kaveriksi korvaamaan käsimyllyä. Myllyn ostamisen jälkeen on kuitenkin tuntunut siltä, että koneen rajat tai mahdollisesti vuosien huoltovaje alkaa tulemaan vastaan ja tekisi mieli uutta konetta.

Uuden koneen valinta on kuitenkin aikamoinen viidakko varsinkin alle 1000 € budjetilla. Käyttö koostuu minulla lähinnä Espressosta (yksi tupla arkiaamuisin) ja viikonloppuisin mahdollisesti myös maitojuomista itselle + vaimolle. Nopea lämmitys on ainakin arkisin tärkeä juttu. Ajattelin ensin La Pavonin kahvaa koska se sopisi omaan arkikäyttöön ehkä parhaiten mutta siinä tapauksessa lienee turha elätellä toiveita siitä, että vaimo joskus innostuisi itse tekemään kahvia (nykyinenkin prosessi on hänen mielestä hankala). Samalla tässä on myös tullut mietittyä ihan perus Silvia:a tai vastaavaa keitintä (QuickMill Pippa, ECM Casa). Nämä ovat lähtökohtaisesti kuitenkin vain uudempia ja freesimpiä vaihtoehtoja nykyiselle keittimelle. Luultavasti valmistavat parempaa kahvia mutta samat ongelmat niissä taitaa olla kuin nykyisessä. Budjetin yläpäässä (ja budjetin yli) olisi sitten sinkkuboilerit PIDllä Bezzera Unica ja ECM Classic. Nämä ovat kuitenkin jo sen verran hintavia, että kannattaisiko siirtyä suoraan tuplaboileriin (Lelit Elizabeth, Profitec Pro300)? Yhtäkkiä ollaankin jo 500€ yli budjetin… NS Oscar II olisi vielä hyvä jokerikortti, varsinkin professional packillä mutta muovinen ulkonäkö ei hirveästi houkuta. Koska en päivittäin valmista maitojuomia kannattaako HX koneeseen panostaa? Saakohan Oscarilla paremmat Espressot kuin esim Silvialla tai Pippalla?
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2458
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #879 : Tammikuu 19, 2022, 16:37:29 ip »

Ei minulla mitään tuplabrodelleja vastaan ole, mutta kannattaa ehkä huomata, että aika monet suuret kahvilakoneetkin ovat hx-vehkeitä.
Ja jos Pavonin vipu oli ajatuksissa, mihin se vipu katoaa sitten muissa? Ei minusta joku Silvia ja Pavoni ole ollenkaan samalla radallla. Pavoni, Ponte Veccio ja Elektra ovat. Silvian voinee kuitenkin laittaa samalle juoksuradalle Oscarin kanssa.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1511
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #880 : Tammikuu 19, 2022, 16:56:41 ip »

Jos maitoa vaahdottaa harvoin, niin ei ehkä kannata maksaa siitä ominaisuudesta ainakaan maltaita. Oscar kakkonen on varmasti toimiva keitin, mutta ymmärrän jos se ulkonäkö ei ihan nappaa. Itsekin pidän enemmän metallilaatikoista. ;)

PIDattu singleboileri on hyvä vaihtoehto, jossa kustannustehokkuus pysyy vielä järkevissä rajoissa.
Kaikilla boileriratkaisuilla pystyy ainakin pääsääntöisesti tekemään hyvää espressoa - avoboilereilla ei tietenkään maitoa vaahdoteta, mutta ei sellainen taida olla vaihtoehtonakaan.

Rahalla saa espressojen kanssa yleensä helppoutta tekemiseen - ja jonkin verran nopeutta. PID pitää lämmöt tasaisena, kunhan boileri pysyy perässä.
Ilman PIDiä homma menee vähän turhaksi kikkailuksi lämpötilasurffaamisen kanssa. Jos tekee parit essot kerrallaan, niin kovin isoa boileria ei tarvita. HX:issä yleensä boileri on vähän isompi kuin sinkkuboilereissa. Sama juttu maidonvaahdotuksessa. Jos tekee silloin tällöin yhden-pari cappua, niin ei boilerilta ihmeellistä kokoa vaadita.

Tuplaboileria tuskin tässä tapauksessa ainakaan kannattaa harkita. HX tai sinkkuboilerilla pärjää hyvin. Kannattaa tutkailla vähän hintoja ja ulkonäkötekijöitä. Yleensä olen suositellut Unicaa pidillä, tai miksei sitten Lelit MaraX:ää. Jos en väärin muista, niin aika samoissa hinnoissa ne kulkevat.

Jotkut karsastavat HX:ää, koska kuvittelevat että sellaista on jotenkin vaikeampi käyttää. Ei se mitään rakettitiedettä kuitenkaan ole. Aivan taatusti helpompaa kuin Gaggia Babyn käyttäminen. PID toki tekee sinkkuboilerin käytöstä selkeämpää. Mutta itse ainakin pidän yhä HX:stä kovasti. Kannattaa miettiä, mikä vaakakupissa enemmän painaa: PID, vai nopeampi maidonvaahdotus?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1511
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #881 : Tammikuu 19, 2022, 17:17:53 ip »

Ja se vielä, että jos silloin tällöin valuttelee essoja tai cappuja vähän isommalle porukalle, niin isompi boileri on siitä kiva, että sillä voi aika huoleti tykittää menemään. Ennemminkin rajat tulevat vastaan oman tekemisen vauhdin kuin keittimen suorituskyvyn puolesta.

Isompi boileri ainakin teoriassa tietysti lämpenee hitaammin, mutta ainakin Unican ja MaraX:n mainostetaan lämpenevän aika lailla yhtä ripeästi. Boilerin koossa on iso ero. Sanoisin, että jos tietää tekevänsä silloin tällöin, mutta säännöllisesti cappuja, tai jos tietää toisinaan tekevänsä enemmän kuin kaksi essoa kerrallaan, niin itse kääntyisin MaraX:ään.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Ale

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #882 : Tammikuu 19, 2022, 19:35:41 ip »

Kiitos vastauksista!
Pavoni tai muu kahvakone ei tietenkään ole verrattavissa puoliautomaattisiin mutta koska juon lähtökohtaisesti essoa, kahvan tarjoamat mahdollisuudet kiehtovat. Tämän lisäksi hinta, huollettavuus ja todennäköisesti pitkä elinikä houkuttelee. Riittävän hyvä mylly ja mielestäni kohtalainen tietämys esson valmistuksesta löytyy joten en usko että kahva olisi liian hankala omaan käyttöön. Lähinnä Pavonissa olisi ongelmana se, että toistettavuus olisi kokonaan itsestä kiinni ja huonona aamuna kuppiin päätyisi kenties ihan juomakelvotonta kamaa? Myös mahdolliset lämpötilaongelmat 1-2 shotin jälkeen ei sinänsä houkuttele, vaikka tuskin ns. normi käytössä olisi ongelma.
HX laitteissa (varsinkin isoissa) vaivaa pitkät lämmitysajat, yli 20 min alkaa olemaan jo liikaa. Ei tosiaan taida kuitenkaan olla hirveästi eroa mainittujen unican ja MaraX välillä. Tämän lisäksi HX laitteiden huoltohommat mietityttää. Sinkkuboileri olisi huoltoa ajatellen parempi ja yksinkertaisempi vaihtoehto. PID:n kanssa leikkiminen ei välttämättä ole niin tärkeä juttu, kunhan pääsisi surffauksesta eroon. Onkohan Oscar HX koneena lämpötilastabiilimpi kuin esim Silvia vai joutuuko silläkin surffaamaan? E61 gruppo varmasti lämmetessään pitää lämpötilan aika tasaisena? Myydään palstalla olisi näköjään yksi Domobar Junior myynnissä…
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1511
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #883 : Tammikuu 19, 2022, 21:29:36 ip »

Pavonit ovat kyllä hienon näköisiä keittimiä ja itsellenikin toisinaan iskee pienimuotoinen himo hankkia sellainen. Asiaa ei kuitenkaan kannata ottaa edes puheeksi vaimon kanssa, jos en ole valmis luopumaan nykyisistä keittimistäni. En tietenkään ole.

Jos lämmitysaika on ongelma, niin sen voi aina kiertää ajastimella. Sitten keitin on aamulla heti valmiina, kun heräät. Nykyisin espressokeittimissä voi muuten olla käyttäjän kiusaksi nk. eco-kytkin, joka sammuttaa virrat juuri, kun keitin alkaa olla valmis käyttöä varten. Kannattaa varmistaa, että jos keittimessä on sellainen, niin sen voi myös halutessaan kiertää jollain konstilla.

HX-keittimet ovat aika lailla yhtä helppoja huollettavia kuin sinkkuboileritkin. Eipä niissä paljon muuta eroa ole kuin HX:n lämmönvaihdinelementti ja sinkkuboilerin mahdollinen PID. Molemmat ovat toki osia, jotka saattavat joskus hajota, mutta sellainen on käsittääkseni epätodennäköistä ja harvinaista. Lämmönvaihdin on varsin simppeli elementti. Käytännössä jonkin sortin kierukka, joka kulkee höyryboilerin läpi ja jota pitkin kulkiessaan vesisäiliöstä tuleva vesi lämpenee oikeaan lämpötilaan.

HX:ssä ei tarvita surffausta, mutta lämmönvaihtimen vuoksi tarvitaan jäähdytyshuuhtelu. HX:ssä pidempään seisonut vesi on tietysti liian kuumaa, koska höyryboilerin lämmöt huitelevat jopa jossain 120 asteen tienoilla. Seisonut vesi valutetaan ja vasta sen jälkeen pistetään kahva kiinni ja uutetaan espresso. Jotkut saavat prosessin kuulostamaan todella monimutkaiselta, mutta se on oikeasti ihan lapsellisen helppo toimenpide. Ainakin minä opin sen saman tien, mutta toisaalta olin ehtinyt surffailla pidaamattomalla sinkkuboilerilla noin seitsemän vuoden ajan. Siihen verrattuna HX tuntui heti lasten leikiltä. Ok, Rocketin keittimissä on sanottu olevan todella hyvin toimivat rajoittimet, jotka helpottavat huuhtelua. Olen ymmärtänyt, että MaraX on todella aloittelijaystävällinen, joten voisi kuvitella, että siinäkin on jäähdytyshuuhtelu tehty mahdollisimman helpoksi. Home-Baristan sivuilla on kattava arvostelu Marasta. Se kannattaa lukea, jos keitin kiinnostaa.


Minä olen oppinut arvostamaan myös sitä, että ei tarvitse odotella maidonvaahdotuksen ja espresson valuttamisen välillä, vaikka ei se aika Isomacin Venuksella ainakaan ollut mikään erityisen pitkä silloin, kun teki ensin espressot ja sen jälkeen vaahdotti maidot. Sinä aikana ehti sopivasti rauhassa putsailla grupon sun muut sotatut paikat.

Loppupeleissä molemmat (Unica ja MaraX) ovat kelpo ratkaisuja kahvin valmistukseen. Oma käyttö ja ulkonäköasiat painavat vaakakupissa ja niiden kautta kannattaa pohtia asiaa.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

Haappis

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 20
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #884 : Tammikuu 19, 2022, 22:37:55 ip »

MaraX:ia voi käyttää kuten perinteistä HX-konetta huuhtelemalla tai ns. Brew temperature priority-asennossa, joka huolehtii, että lämpötila pysyy asetetuissa rajoissa. Lämpötila-asentoja on kolme 91-92, 93-94, 95-96. Itselleni riittänyt hyvin, enkä ole kokenut tarvetta hakea celsiuksen kymmenyksiä erilaisilla huuhteluilla, vaikka sekin mahdollista olisi. Itselleni MaraX on ensimmäinen kahvikoneeni ja olen kovasti arvostanut sen helppoutta.

Jos MaraX kiinnostaa, niin nämä kannattaa lukea tarkkaan:

https://news.bellabarista.co.uk/lelit-marax-review-in-progress/

https://www.coffeeforums.co.uk/topic/48398-mara-x/

Jos jotakin negatiivista pitää sanoa, niin ylipaineventtiilin läpi kulkema vesi valuu tippuastiaan, eikä takaisin säiliöön kuten ilmeisesti yleensä vastaavissa koneissa. Kahvinkuluttajalle tämä näkyy siten, että säiliötä saa olla täyttämässä yllättävänkin usein. Tuohon ja moneen muuhunkin löytyy tietenkin toimiva modaus hyvine ohjeineen. Eipä tuo nyt isommin ahdista kun hyvää vettä tulee hanasta, eikä tarvi pullovesien kanssa pelata.
Kirjattu