Vilkaisin vähän noita mainittuja Ascason PID-malleja. Itselleni vähän tökkää se, että vaikuttaisi niissä hylätyn espressokeittimissä toimiviksi ratkaisuiksi osoittautuneet boilerit (eikös noissa vielä jonkin aikaa sitten ollut boilerit?) ja siirrytty thermoblockeihin. Se ei oikein herätä luottamusta, vaikka markkinamiehet kehuvatkin prosyyreissa tekniikkaa uudeksi ja edistykselliseksi. Toinen kauneusvirhe on se, että niiden mukana tulee paineistetut filtterit (joo, ilmeisesti tulee myös tavallisetkin), jotka vähän kielivät siitä, että keitintä ei ole tarkoitettukaan kahviin vakavissaan panostavalle ihmiselle.
Nuo kun ovat kuitenkin aika samanhintaisia kuin esim Lelit MaraX, joka on kerännyt kehuja valtamertenkin takaa, niin itse taipuisin helposti heittämällä sen puoleen.
Jos taas Oscar kakkosen estetiikka ei sytytä ja haluaa kuitenkin säästää useamman satasen noihin reilun tonnin keittimiin verrattuna, niin Lelit Glenda (
https://www.kahvikaveri.fi/p/kahvikone-lelit-glenda-pl41plus/) voisi olla toimiva ratkaisu. Joissain muissa Lelitin edullisemman pään malleissa on mukana myös paineistetut filsut ja mahdollisuus ese-podien käyttöön (hyi kauhistus) ja jostain syystä niihin on lisäksi valittu 57mm filtteriratkaisu. Glendassa on vain aidot espressofilsut ja 58mm filsujen ansiosta siihen saa myös innostuksen kasvaessa hankittua VST:n, tai IMS:n tarkkuusfiltterit - ja tietysti tamppereissakin on 58mm standardin myötä paljon valinnanvaraa.
Jos ei itse innostu PIDin asentamisen kanssa askartelusta, niin sen saa myös tehdasasennettuna ja takuun tietysti pysyessä yhä voimassa:
https://www.kahvikaveri.fi/p/kahvikone-lelit-glenda-pl41plus-t/Olennaisinta on, että MaraX ja Oscar II ovat HX-keittimiä ja Glenda on single-boiler. Se on kohtalainen ero ja sen merkitys itselle kannattaa miettiä ennen ostamista. Singleboilerin kanssa joutuu odottelemaan jonkun aikaa siirryttäessä uuttolämpötilasta vaahdotuslämpöihin. Puhutaan kuitenkin korkeintaan minuuteista. Sillä ei ole merkitystä, jos juo pääasiassa pelkkiä espressoja. Samoin kannattaa huolellisesti miettiä thermoblockin merkitys. Ainakaan brittifoorumilla Ascason valittu linja ei herättänyt luottamusta. Jonkin verran keskustelua on käyty myös amerikan foorumilla:
https://www.home-barista.com/advice/ascaso-steel-uno-professional-w-pid-is-thermoblock-issue-t59881.htmlThermoblockien huono maine espressokäytössä perustuu tietysti pääasiassa ensimmäisiin thermoblockeihin (joita käytettiin kodinkoneliikkeiden myymissä muka-espressokeittimissä) ja siihen, että thermocoil on kaiketikin jo pikkaisen parempi ratkaisu, mutta molempia yhä usein kutsutaan thermoblockeiksi. Noita molempia on jo jonkin aikaa näkynyt kalliimmissakin espressomasiinoissa, mutta ei niissä silti ole yleensä boilereita hylätty (paitsi Decent Espresso, jonka keittimessä on muistaakseni peräti kolme thermovekotinta - ja oliko La Marzoccon Linea Minissäkin thermoblock? Siinäkin on kuitenkin silti yhä kaksi boileria), vaan thermoblockia käytetään maidonvaahdotukseen, jolloin cappuccinoa valmistaessa ei tarvitse pahemmin odotella. Itse en ole vielä yhtä vakuuttunut thermblockin (tai -coilin) eduista ihan samalla varmuudella kuin Ascason mainososasto. Jossain kerrottiin keittimen pääsevän
jopa 2 asteen tarkkuuteen uutossa. Se ei ole oikeastaan kovin hyvä tulos. Kahden asteen ero kahden peräkkäisen shotin välillä tarkoittaa sitä, että ne eivät maistu samalta. Espresson uuttamisessa toistettavuus on ensiarvoisen tärkeää. Muuten siinä hommassa on aika hankala opetella paremmaksi.
Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että nuo Ascasot automaattisesti olisivat huonoja. Voivathan ne olla oikeasti olla tosi edistyneitäkin thermoblock-keittimiä (enkä nyt edes muista missä törmäsin siihen kahden asteen tarkkuuteen ja voi olla, että käsitin väärin enkä voi enää sitä tarkistaa). Itse pelaisin kuitenkin varman päälle ja luottaisin teknologiaan, joka on toiminut jo iät ja ajat. Thermoblockin/thermocoilin ja boilereiden eduista ja haitoista on kahvifoorumit pulloillaan, joten jos aihepiiri kiinnostaa, niin google kertoo kyllä lisää.

HB:ssä oli itse asiassa joku pohdiskellut ja kysellyt (vuosia sitten, joten Ascaso Steel taisi olla vielä boileriversio) Ascaso Steelin ja Lelit Maran välillä (ja eipä tuo Marakaan taida olla ihan nykyistä MaraX-mallia vastaava). Se kannattanee ehkä silti lukaista:
https://www.home-barista.com/advice/first-espresso-machine-ascaso-steel-uno-w-pid-or-lelit-pl62t-mara-t40195.htmlJa vielä yksi asia, joka Ascason sivuilla tökkäsi silmään, oli se että siellä hehkutettiin heidän filtterikoppiaan paljon paremmiksi kuin
kaikkien muiden kopat. No, uskokoon ken tahtoo, mutta aika erikoiselta tuntuu jos tonnin keittimessä olisi aivan ylivertaiset kopat verrattuna esim. Synesson tai La Marzoccon kymppitonnin keittimen flttereihin. Puhumattakoon kilpailuissa käytetyistä VST/IMS-flsuista. Meinaan vaan, että jos tässä asiassa satutaan pikkaisen liioittelemaan, niin sitten se varmaan menee sillä lailla varmaan kaikissa muissakin asioissa. Ei herätä luottamusta ei.