Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa minkälainen keitin?...  (Luettu 436819 kertaa)

npm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 91
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #570 : Heinäkuu 18, 2014, 17:59:39 ip »

Mitään ei ole hylätty vielä tässä vaiheessa. Kiinnostaisi kyllä ostaa kone Suomesta, on sitten helpompi tarvittaessa hoitaa takuuasioita. Olen kyllä kääntymässä kirjoitustenne perusteella puoliautomaatin puoleen. Tehköön vaimo sitten pikakahvia jos ei jaksa konetta opetella. Pitää tuota Oskaria alkaa opiskelemaan. Mitäs tuohon pakettiin tarvitsee vielä lisätä? Tampperi, maitokannu ja halutessa knockbox?

Maitoa olen joskus vaahdottanut paksussa savimukissa, toimi varsin ok. Periaatteessa tietysti voi poksahtaa lämpötilaeroihin, joten omalla riskillä.  ::)
Lidlin 5e vaahdotuskannu on myös toimivaksi havaittu. Knockbox ei ole 'välttämätön'; ilman sitä kahvan tyhjentäminen vain tuppaa olemaan aika riesakasta. Onnea kahvinautintoihin, minkä ikinä tien sitten valitsetkin  ;D
Kirjattu
La Pavoni Professional Lusso + Nuova Simonelli MDX/Hario Skerton. Kuollut: KitchenAidin teinimopo

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #571 : Heinäkuu 18, 2014, 18:33:31 ip »

Joo, Oskarin mukana tulee surkea plastiikkatampperi, että semmoisen tarviit, maitokannu on hyvä olla terästä, koska silloin oppiin tuntemaan maidon lämpiämisen metallin läpi nopeasti. Ehkä lämpömittari maidolle myös, itse en tosin käytä. Nakukahva on monilla listalla. Knockboksiksi käy mikä tahansa pikkuloota jonka reuna kestää. Harja ja blindisihti aineineen tuossa taisikin olla mukana setissä.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #572 : Heinäkuu 19, 2014, 00:12:51 ap »

 Europiccola lämpiää lähes 5 minuutissa ja kympissä ilman konstejakin boileri täynnä.
Eikä ole mitään automaatteja kiusaamassa nautintoa  ;D
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #573 : Heinäkuu 19, 2014, 16:05:32 ip »

Europiccola lämpiää lähes 5 minuutissa ja kympissä ilman konstejakin boileri täynnä.
Eikä ole mitään automaatteja kiusaamassa nautintoa  ;D
Totta puhut. Sitten on kyllä huuhdottava ainakin desin verran, että gruppokin lämpiää.
En kuitenkaan suosittele ekaksi koneeksi kellekään, vaikka kiva onkin.

Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

stlaine

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #574 : Heinäkuu 19, 2014, 16:32:49 ip »

Jos aikoo cappuja juoda niin hankkisin kyllä hx koneen, jossa höyryä riittää. Kaikki muu vielä yksiboilerisellakin onnistuu, mutta ainakin itselleni höyrynpuute oli se suurin syy vaihtaa konetta. Makuasia tietysti tämäkin minkä näkee ongelmana.

Eniten tuleekin juotua cappuja ja viimeiset 10kg onkin tainnut olla punaista mokafloria. Vähän tuhdimpi ja siihen saa kivasti latteartit hyvällä kontrastilla  ;) Ajastimella kone aamulla 45min ennen uuttoa tulille. Itse kopautan purut suoraan roskikseen, knockboksikin kyllä on. Cappun valmistukseen menee aamulla n. 2min.

Ostoslistalle laittaisin jonkun tamppausmaton edellisten lisäksi.

Ja kun mylly on säädöissä niin emäntäkin osaa tehdä kahvin  ;D
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #575 : Heinäkuu 19, 2014, 17:18:41 ip »

Totta puhut. Sitten on kyllä huuhdottava ainakin desin verran, että gruppokin lämpiää.
En kuitenkaan suosittele ekaksi koneeksi kellekään, vaikka kiva onkin.

Upottamalla kahvan kiehuvaan veteen minuutiksi,  rittää aika pienet huuhtelut sopivaan lämmitykseen.
Itse aloittelin europiccolalla ja mielestäni lahjakkuuden sijasta vaatii insinöörimäistä järjestelmällisyyttä.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #576 : Heinäkuu 20, 2014, 16:12:27 ip »


Ei minulla automaatteja vastaan sinänsä mitään ole. Kannattaa vaan muistaa, että pitää laittaa aika paljon pätäkkää pöytää ennen kuin saa automaattikoneen, jossa on jotain muuta sisällä kuin 100 euron markettimallisen puoliautomaatin tekniikka.

Joo ja jos edes toimisivat. Ongelmahan täysautomaateissa tuppaa olemaan, että joka toisella ne lojuvat kuukausia takuuhuollossa ja muutenkin holto on paljon yleisempää, kalliimpaa ja monimutkaisempaa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #577 : Heinäkuu 20, 2014, 17:07:53 ip »

...lisäksi minusta käyttökin vaikuttaa vaikeammalta kuin yksinkertaisella laitteella...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Terva

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 93
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #578 : Heinäkuu 21, 2014, 09:12:42 ap »

Pinokkiosta sen verran, että ystäväni puhuu pelkkää hyvää tuosta myllystä ja on aika kahvi friikki. Eli laitteistosta löytyy sekä puoliautomaatti, että kahvalaitteita. Huom monikko  ;)
Kirjattu

AJPST

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #579 : Heinäkuu 29, 2014, 22:04:25 ip »

Päivitetään hieman tilannetta. Ostin nyt sitten tuon Oskarin. Tänään sain laitteen käsiini ja olen muutaman juoman jo räpeltänytkin. Maidonvaahdotuksesta ei tullut yhtään mitään, mutta katselin muutaman videon ja huomenna ehkä onnistuu paremmin. Myllyn karkeuden sain ehkä jo säädettyä aika hyväksi. Oikeaoppiset termit on pahasti hakusessa, saa korjata. Ensimmäisellä käyttökerralla tuli kahteen shottilasiin 4 cl kahvia 15 sekunnissa. Säädin myllyä pykälän hienommalle ja saatoin tampata hieman kovempaa. Tuloksena 3 cl kahvia kahdessa shottilasissa ajassa 25 sekuntia. Nakukahvalla leikin myös ja sain aikaan hienosti kohtuu keskeltä valuvan kahvivanan + sivummasta "falskasi" kovalla paineella todella ohut kahvinoro, joka meni kupista ohi. Pitää huomenna keskittyä enemmän tuohon tekemiseen, karkeuden säätämiseen ja tamppaamiseen. Ensimmäinen päivä meni fiilistellessä ja piti saada äkkiä jotain irti koneesta. Viimeisin maitokahvi jonka tein oli mielestäni jo todella hyvän makuinen vaikka varsinaisia vertailukohteita ei olekaan. Viestin saa siirtää toiseenkin keskusteluun jos tämä on väärä paikka päiväkirjalle.
Kirjattu

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #580 : Lokakuu 01, 2014, 15:50:07 ip »

No niin, täällä uusi aloitteleva uhri ilmoittautuu. Eli markettikonetta ollaan päivittämässä. Vaihtoehdoiksi olen rajannut Pavonin Europiccolan (onko malleilla EL ja EN muuta eroa kuin pohjan materiaali?) ja Rancilio Silvian. Tiedän, että Pavoni vaatii enemmän harjoittelua ja näpräämistä, mutta tuon muodot ja juuri se säätäminen kiehtovat. Juomana ovat pääasiassa maitokahvit. Mielipiteitä?

Siten mylly. Olen veivannut tuota Hariota, ja hienoimmalla asetuksella saan markettikoneen tukkoon, eli ilmeisesti siitä saa ulos espressokarkeutta? Toki jos konsensus on Hariota vastaan, voinen sijoittaa pari sataa koneelliseen myllyyn.

Kiitoksia vastauksista!
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #581 : Lokakuu 01, 2014, 17:10:54 ip »

No niin, täällä uusi aloitteleva uhri ilmoittautuu. Eli markettikonetta ollaan päivittämässä. Vaihtoehdoiksi olen rajannut Pavonin Europiccolan (onko malleilla EL ja EN muuta eroa kuin pohjan materiaali?) ja Rancilio Silvian. Tiedän, että Pavoni vaatii enemmän harjoittelua ja näpräämistä, mutta tuon muodot ja juuri se säätäminen kiehtovat. Juomana ovat pääasiassa maitokahvit. Mielipiteitä?

Tuo nyt on vähän sama kuin menisit kauppaan ja kysyit neuvoa, että kannattaisiko sinun ostaa polkupyörä vaiko rullaluistimet. Ei ehkä osuvin vertaus vielä, mutta siis ajatuksena että kaksi täysin eri tyyppistä laitetta, että vaikea siihen on sanoa.

Lainaus
Olen veivannut tuota Hariota, ja hienoimmalla asetuksella saan markettikoneen tukkoon, eli ilmeisesti siitä saa ulos espressokarkeutta?

Markettikoneen tukkoonsaaminen ei kerro vielä mitään, jos siinä koneessa on paineistettu kahva.

Lainaus
Toki jos konsensus on Hariota vastaan, voinen sijoittaa pari sataa koneelliseen myllyyn.

En omista hariota, mutta saako siinä säädettyä jauhatuksen karkeutta TODELLA tarkasti? Jos espressokeittimessä ei ole paineistettua kahvaa (tai sihtiä), vaan sen puru luo sen paineen siihen niin se jauhatuksen säätö sopivalle karkeudelle on todella tärkeää ja ERITTÄIN pieni ero tekee erittäin suuren vaikutuksen kahvin makuun.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

vhild

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #582 : Lokakuu 01, 2014, 17:39:57 ip »

Paineistettu kahva? Kahvassa on kaksi osaa: se irrotettava kehikko jossa reikiä ja johon kahvi mitataan, sekä tietty se kahvaosuus. Kahvaosuuden pohjassa on pieni venttiilin tapainen reikä josta neste puristuu ulos alapuolen kahdesta suuttimesta. Eli tuossako se paine syntyy?

Jostain syystä kaupan karkealla valmis-Lavazzalla saa erittäin hienon creman aikaiseksi, omalla jauhatuksella ei juuri mitään?
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #583 : Lokakuu 01, 2014, 17:45:32 ip »

Skertonilla saa tarpeeksi hienoa, mutta säätöpykälät on turhan suuria Europiccolalle. Joillain pavuilla joutuu säätöä muuttamaan kesken jauhatuksen, että saa juuri Pavoni lle sopivaa.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #584 : Lokakuu 01, 2014, 18:32:43 ip »

Paineistettu kahva? Kahvassa on kaksi osaa: se irrotettava kehikko jossa reikiä ja johon kahvi mitataan, sekä tietty se kahvaosuus. Kahvaosuuden pohjassa on pieni venttiilin tapainen reikä josta neste puristuu ulos alapuolen kahdesta suuttimesta. Eli tuossako se paine syntyy?

Joo. Jos siinä on selaset muovihärpäkkeet pohjasta ja siitä ei vesi lorota valtoimenaan läpi jos hanasta laskee siihen tyhjään kahvaan vettä, niin se on paineistettu. Melkein kaikki markettihalpiskoneet ovat. Paineistuksen ansioista se tekee kohtuullista kahvia miltei suodatin jauhatuksellakin, kun taas paineistamattomalla kahvalla se karheuden säätö on todella tarkkaa tai kahvi on aivan hirvittävää kuraa. Eli paineistetulla saa kohtuullista kahvia miltei aina, mutta oikeasti hyvää ei oikein koskaan.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini