Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa minkälainen keitin?...  (Luettu 436843 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #420 : Toukokuu 14, 2013, 12:16:23 ip »

Myllyä ei tosiaan pidä unohtaa.

Rockyn unohtaisin edellä mainituista. Jauhatus varmaan aivan riittävän hyvä, mutta säätömahdollisuus liian suurissa portaissa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

vanttila

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #421 : Toukokuu 14, 2013, 13:15:41 ip »

Väärin olet ymmärtänyt. HX-koneita pitää huuhdella myös, jotta oikea uuttolämpötila löytyy. Rutiinin kanssa löytyy oikeat huuhtelut melko nopeasti ja HX-koneissa PID:it ovat harvinaisia.

Jos englanti taipuu, niin tuossa vähän hajua HX:n periaatteesta:
http://www.home-barista.com/hx-love.html

Tuosta edukas PIDattu tuplaboilerikone:
http://casabarista.com/expobar-brewtus-iv/

Kiitos vastauksesta. Olin jotenki siinä uskossa, että HX-koneet vaativat vähemmän "tarkkuutta" surffailun kanssa. Ehkä se johtuu siitä että kun esim. videoita katselee HX-koneista, ei niissä tehdä samaa lämpösurffailua mitä monessa single boileria käsittelevässä videossa. Selvästi olin väärässä, surffailuprosessi näyttää hyvin samalta kuin silvialle suositeltu
http://www.espressocoffeeshop.com/store/bezzera_bz07spmpid.html Tuosta löytyisi vielä vähän edullisempi pidattu HX. Sinänsä hintaero ei ole ratkaiseva, onko näillä kahdella laitteella jotain merkittävää eroa mitä en huomaa? Onko tuplaboileri aina parempi kuin HX? Sinänsä kai tuo PID ei ole prioriteettilistan ykkösenä, aika simppeli prosessi ilmeisesti tuo surffailu.

Myllyä ei tosiaan pidä unohtaa. Mahlkönig/Baratza Vario kannattaa ainakin ottaa mukaan harkintoihin.


Vario W:tä olen katsellut "sillä silmällä". Ainut mikä hieman häiritsee on se, että ilmeisesti jauhatuskarkeutta ei saa tarpeeksi karkeaksi pressopannulle? Olisi kiva laittaa mylly, joka pystyy laidasta laitaa jauhamaan.

Rockyn unohtaisin edellä mainituista. Jauhatus varmaan aivan riittävän hyvä, mutta säätömahdollisuus liian suurissa portaissa.

Rockyssa taas toteutuisi tuo yllämainittu ominaisuus.


Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #422 : Toukokuu 14, 2013, 13:52:23 ip »

Olisi kiva laittaa mylly, joka pystyy laidasta laitaa jauhamaan.
Rockyssa taas toteutuisi tuo yllämainittu ominaisuus.

Minulla oli Rocky ja tuo oli hyvä peruste hankinnalle. Käytännön vaihto jauhatuksesta toiseen oli kuitenkin niin vaivalloista että päädyin hankkimaan karkeammalle jauhatusalueelle erillisen (ja espressolaitemittakaavassa edullisen) myllyn.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #423 : Toukokuu 14, 2013, 14:28:16 ip »

Mutta jos unohtaisi W-mallin, nin tuo toteutuu myös Variossa -josko mikään mylly on kovin kätevä useampaan karkeuteen.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

vanttila

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #424 : Toukokuu 14, 2013, 14:35:04 ip »

Kiitos neuvoista! Tosiaan ei varmaan pressokarkeudelle tarvitse mitään high end-myllyä.


Mitenkäs tuo itse keitinpuoli? Olenko missanut jotain oleellista? Ehdotuksia? Tällä hetkellä aika korkealle nousee Pidattu Bezzera BZ07 http://www.espressocoffeeshop.com/store/bezzera_bz07spmpid.html tai Expobar Brewtus IV http://casabarista.com/expobar-brewtus-iv/ risuja, ruusuja, vaihtoehtoja? Mites varaosta/takuujutut ko. laitteissa?

Yhtenä vaihtoehtona on Oscar, mutta en todella tiedä pääsenkö muovikatteista yli. Sinkkuboilerit on todennäköisesti poissuljettu vaihtoehto tässä vaiheessa.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #425 : Toukokuu 14, 2013, 14:37:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: tirofaux
päädyin hankkimaan karkeammalle jauhatusalueelle erillisen (ja espressolaitemittakaavassa edullisen) myllyn.

Tämä on tärkeä vinkki. Pannukahville tai pressolle sopii suhteellisen edullinenkin mylly. Viidellä kympillä saa ihan käyttökelpoisia. Tulee niissä halvoissa toki hieman enemmän pölyä, mutta itseäni ei ole haitannut. Ei tarvitse papusäiliöön olla jatkuvasti papuja laittamassa tai vaihtamassa, kun toisessa on espressopavut ja toisessa muut. Mutta riippuu tuo keittiötilastakin - montako laitetta sinne mahtuu...

Eli ei tarvitse tosiaan high end myllyä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #426 : Toukokuu 14, 2013, 15:55:20 ip »

Bezzera ja Brewtus on molemmat hyviä keittimiä. Brewtuksessa on ainakin muuhun DB-tarjotaan verrattuna hyvä hinta/laatusuhde. Bezzerasta en osaa sanoa, kun niitä HX-koneita on niin pirusti tarjolla.

Vario W:tä olen katsellut "sillä silmällä". Ainut mikä hieman häiritsee on se, että ilmeisesti jauhatuskarkeutta ei saa tarpeeksi karkeaksi pressopannulle? Olisi kiva laittaa mylly, joka pystyy laidasta laitaa jauhamaan.

Vario-W:ssa taitaa olla aina metalliterät? Se ei silloin sovi espressomyllyksi.

Vario-myllyihin saa siis valmistajalta kahdenlaisia teriä. Toiset ovat keraamiset ja toiset metalliset, mutta materiaali on sinänsä vähemmän tärkeää, lähinnä sen avulla helposti erottaa ne toisistaan. Oleellista on, että keraamiset terät ovat teräprofiililtaan suunniteltu yleiskäyttöisiksi. Käytännössä ne ovat oikein hyvät espressoterät ja ihan ok:t karkean pään terät. Metalliterät on taas tarkoitettu vain karkealle jauhatukselle. Siinä ne ovat hyvät ja paremmat kuin keraamiset, mutta espressokäytössä ilmeisesti kelvottomat.

Kokonaan toinen juttu on sitten se, että Varion säätöväli on hiukkaisen kapea. Sen voi kalibroida haluamalleen kohdalle, eli koskaan ei ole ongelma, että ei saisi riittävän hienoa (turkkilainen poislukien) tai riittävän karkeaa - niitä ei vaan välttämättä saa samalla myllyllä, ilman erillistä uudelleenkalibrointia. Käytännössä Varion säätöväli on melkein täysin riittävä, mutta espressokäyttöön kalibroituna helposti ihan karkea pää hieman uupuu, eli pannukahvi/presso voi jäädä vähän hienoksi.

Mikään markkinoilla oleva mylly ei tietääkseni ole erinomainen espresso- ja suodatinkäytössä. Vaatimukset ovat vaan ilmeisesti niin erilaiset, että yksillä terillä niitä on vaikea tyydyttää. Vario pääsee aika lähelle ja teriä vaihtamalla vielä pidemmälle.

Toisaalta, kyllä millä tahansa espressomyllyllä tulee ihan hyvää suodatinkahvia. Monesti kuitenkin se suurin este on käytännöllinen, eli rukkaaminen toiseen karkeuteen ja siinä ehkä samalla papujen vaihtaminen käy turhan työlääksi. Tämän suhteen myllyissä on suuria eroja, koska niitä suunnitellessa asiaa ei ole huomioitu ja siksi suodatinkäytön helppous on vähän sattumasta kiinni. Erillinen halvempi mylly on hyvä ratkaisu käytännön ongelmiin.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vanttila

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #427 : Toukokuu 14, 2013, 16:12:34 ip »

Okei, sit oon ymmärtäny väärin. Perustin oletukseni seattle coffee gearin videoarvosteluun. Toki muutkin myllyt kelpaa, W:ssä houkutti vaan sisäänrakennettu vaaka.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #428 : Toukokuu 14, 2013, 16:25:02 ip »

W:ssä houkutti vaan sisäänrakennettu vaaka.

Minusta sekään ei ole kauhean kätevää; aina myllätä toosaan ja siitä vasta kahvaan...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

vanttila

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #429 : Toukokuu 14, 2013, 21:26:03 ip »

Mitäs mieltä raati on tästä lausunnosta?

Lainaus
Generally speaking, a PID is wasted technology on a HX and especially on a Bezzera, the temperature in the exchange vessel and brew path will be more dependent on your techniques than on the absolute temperature in the main boiler.  

The BZs have a heat exchange chamber rather than a simple tube like others and no matter how pin-point accurate the main boiler temp is the temp in the HX chamber will be dependent on if and how you flush and how fast the flow thru any given puck is. However, the temp. will be the same time after time once you establish a routine and surfing on a Bezzera is completely intuitive with just a little practice. The machine is so temperature stable and will recover so fast surfing won’t be the burden you imagine or have experienced with the Gaggia.

Don’t bother with a thermometer just let your tongue be your test instrument.  With your portafilter packed and ready hit the brew button and count one-Mississippi, two-Mississippi AFTER the water quits hissing and flashing to steam from the group head then lock and pull your shot.  If the shot is bitter, flush to three-Mississippi next time, it it’s sour flush to one-Mississippi. Either way, once you know which Mississippi works with the coffee and grind you are using today it will be the same Mississippi every time.  

Don't even think about using a PID to bring the main boiler temp down to the brew temp point or you will have the equivalent of a single boiler with a very slow recovery period.  Your Gaggia will work better.  With or without the PID it won't matter if the temp in the main boiler is 250, 245 or just 240 because you will still have to do the Mississippi thing to get it  from the 245 degree (plus or minus 5 degrees) to the 200 degree range needed for brewing.  That's why you start counting after the water quits flashing to steam (at 212 degrees) so you have a known starting point no matter how hot the boiler is in its duty cycle.  It will always be hotter than desired for brewing.  That's the beauty of a Bezzera HX ,always ready to go yet absolutely predictable once it's fully warmed up.

Even with a double boiler, playing with a PID would drive me crazy, make an adjustment, wait 5 minutes for things to settle down then try again with another 5 minute wait if things aren’t just right (and they never are) no thanks, I just add or subtract a Mississippi and go as fast as I can and never outrun the machine or have to wait for it to settle down.  

There won’t be ANY wait between brew and steam, do both at the same time then do it again over and over as fast as you can, the machine will be ready for one-Mississippi well before you can refill the milk pitcher, clean & dry the basket, grind, distribute and tamp the next dose. You never use all the hot water in the HX chamber so it will be ready to go again in seconds rather than minutes.


Eli kannattaisiko sittenkin unohdaa PID, jos katselee HX-konetta? Eli onko suffailu kuitenkin nopeampaa kuin luottaa PID:in toimintaan, menetetäänkö PID:in myötä HX:n suurin hyöty eli nopeus?
Kirjattu

Cmmts

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 95
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #430 : Toukokuu 14, 2013, 21:33:33 ip »

Mitäs mieltä raati on tästä lausunnosta?


Eli kannattaisiko sittenkin unohdaa PID, jos katselee HX-konetta? Eli onko suffailu kuitenkin nopeampaa kuin luottaa PID:in toimintaan, menetetäänkö PID:in myötä HX:n suurin hyöty eli nopeus?

No itse en ainakaan osaa nähdä suurta hyötyä PIDistä HX:n kanssa. Viisammat korjatkoon.

Omista kokemuksista voin sanoa, että Oscar on oiva laite, erityisesti hintaansa nähden. Jos tuosta lähtisin vaihtamaan parempaan, niin kyllä se dual boiler -kone olisi.
Kirjattu
NS Oscar + Vac + OPV / NS Grinta / Hario Mini / Aerobie Aeropress

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #431 : Toukokuu 14, 2013, 21:41:27 ip »

Joo totta kai kannattaa unohtaa PID, jos kyseessä on HX-kone. Tai ei siitä haittaakaan ole, mutta HX:ssa se lämpötilan määräytyminen on ihan eri juttu kuin yksi- tai kaksiboilerisessa koneessa.

Tavallaan siis se vaihe, jossa annetaan valua kunnes kiehuminen loppuu, poistaa krouvin termostaatin aiheuttamat heittelyt. Ja sitten esim. tuolla Mississippi-menetelmällä säädetään haluttu uuttolämpötila. PID lähinnä vakioisi paremmin sen ensimmäisen valutusvaiheen pituuden, mutta eipä siitä paljon iloa olisi. Lisäksi PID todennäköisesti hidastaisi koneen lämpenemistä, kun se rupeaa naksuttamaan tehoja pois etukäteen, ettei lämmitys menisi yli säädetystä.

Kyllä kai se taitaa niin olla, että PID:stä on aidosti hyötyä lähinnä pienellä boilerilla varustetussa yksiboilerisessa koneessa. Tai miksei kaksiboilerisessakin, mutta niitä harvemmin varustetaan erityisen pienellä boilerilla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vanttila

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #432 : Toukokuu 14, 2013, 21:55:27 ip »

Kiitos paljon vastauksista!

Eli vaihtoehdot tällä hetkellä Oscar ja BZ07. Tuleeko muita varteenotettavia mieleen? Mikä ero on BZ07:lla ja BZ10:llä?
http://www.espressocoffeeshop.com/store/bezzera_bz07spm.html
http://www.espressocoffeeshop.com/store/bezzera10_spm.html

Ilmeisesti näiden vaihtoehdoksi suositellaan usein E61-koneita esiuuton, varaosasaatavuuden ja vesikierrollisen gruppolämmityksen takia? Onko niin että E61 on aina parempi vaihtoehto kuin bezzeran omat grupot? Vielä kun saisi jotain mielipiteitä vastaan tai puolesta, ehdotuksia saman hintaluokan e61-koneista?

Pahoittelen näitä miljoonia kysymyksiä, mutta onhan tässä nyt pää pyörällä. Mitä enemmän lukee asioista, sitä vaikeammaksi päätös muuttuu.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 15, 2013, 00:04:02 ap kirjoittanut vanttila »
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #433 : Toukokuu 15, 2013, 09:51:24 ap »

Eli vaihtoehdot tällä hetkellä Oscar ja BZ07. Tuleeko muita varteenotettavia mieleen? Mikä ero on BZ07:lla ja BZ10:llä?
http://www.espressocoffeeshop.com/store/bezzera_bz07spm.html
http://www.espressocoffeeshop.com/store/bezzera10_spm.html
Muistaakseni teknisesti täysin sama laite, mutta elementtien sijoitus on eri kohdissa. Toi 07 näyttää kyllä mielestäni tosi hölmöltä, enkä pidatusta versiosta maksaisi lisähintaa. Joutuu sitä huuhtelemaan kuitenkin. Itselläni on pidattu E61 HX-laite ja ei siinä sen ihmeempää ole. Lämpötilansäätö on vain tarkempaa ja helpompaa. Pidän lämpöjä alhaalla vähempien huuhteluiden ja vähäisten maitovaahdotusten takia.

Ilmeisesti näiden vaihtoehdoksi suositellaan usein E61-koneita esiuuton, varaosasaatavuuden ja vesikierrollisen gruppolämmityksen takia? Onko niin että E61 on aina parempi vaihtoehto kuin bezzeran omat grupot? Vielä kun saisi jotain mielipiteitä vastaan tai puolesta, ehdotuksia saman hintaluokan e61-koneista?

Bezzeraa pidetään laatulaitteena ja ei sen kanssa metsään mene jos semmoisen ostaa. Onhan se kompaktimman kokoinen ainakin. Gruppojen paremmuudesta voi varmasti tapella ensi vuosituhanteen asti. Tuotetukea ja muiden apuja on varmasti Bezzeran kohdalla vaikeampi saada. E61 tuo omat etunsa ja aika vaikeata semmoista laitetta on olla ostamatta. Merkkejä ja malleja on kymmeniä, tai varmaan satoja, mutta aika pitkälti samaa rautaa ja tekniikkaa niissä on. Toiset on paremmin brändätty ja suunniteltu, toisia kasataan Espanjassa halvemmalla, toisia kalliimmalla Saksassa. Ja muut sitten Italiassa  ;D
Seuraavaksi koneeksi meinasin kyllä hankkia rotaatiopumpullisen tuplaboilerin. Hiljaisuuden ja vähempien huuhteluiden takia ja toivottavasti vesikytkennällä (joko kannuviritys tai sitten suoraan vesijohtoon kiinni).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

vanttila

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 25
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #434 : Toukokuu 15, 2013, 10:20:37 ap »

Kiitos vastauksesta!

Alan nyt hyvin vahvasti kallistua bezzeran puoleen. Jossain puhuttiin, että BZ07:n vakiosihti tulisi korvata jollain toisella 58mm sihdillä, koska vakiosihti on pienempi ja siinä on viisteet. Käykö tähän siis mikä tahansa 58mm sihti? Jos haluaa ostaa nakukahvan niin tulee varmaan etsiä bezzeran oma, vai onko olemassa jotain lähes yleismaailmallisia kahvoja?

Vielä löytyi soppaa sekottamaan Rocket Cellini Classic, jonka saa vähän tonnin pintaan. Onko ylimääräisen 150 euron arvoinen? Ainakin yksi heikkous taitaa olla eristämätön boileri, mutta en toisaalta tiedä onko BZ07:ssa eristetty vai eristämätön.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 15, 2013, 10:55:32 ap kirjoittanut vanttila »
Kirjattu