Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa minkälainen keitin?...  (Luettu 437162 kertaa)

kaffesetä

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 24
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #210 : Heinäkuu 25, 2010, 21:45:46 ip »

Päädyin siihen, että nuo integroidut jäävät väliin ja vanha Krups, jonka mallin selvitin Novo plussaksi, vaihtuu joskus johonkin ja myllyyn. Mutta kun keitin siis ei tule kiinteäksi osaksi keittiön seiniä tai kaapistoja, enkä vesiliitännästä perusta, loppui kiire toistaiseksi. Voin siis rauhassa katsella keittimen ja sille tyylillisesti sopivan myllyn.

Rocky ja Silvia eivät siis soveltuisi, kun ovat pinnaltaan niin eri näköisiä. Toinen ainakin alkuun oleellisen tuntuinen toive olisi se, että ESE-nappien ja normaalien itsejauhettujen espressoböönien käyttö onnistuisi helposti. Silviassa taitaa tarvita ruuvailua. No kun laitehankinnan aika joskus tulee, ehkä löydän sopivan, tai sitten joudun tekemään kompromissia jonkin tai joidenkin toiveiden suhteen.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #211 : Heinäkuu 26, 2010, 01:10:03 ap »

Nappeja voi käyttää ilman lisäosia ainoastaan kevyemmän tason keittimissä, joissa on painesihti. Paremman tason keittimissä paine saadaan aikaan tamppaamalla paljon hienommaksi jauhettu kahvi tiiviiksi kiekoksi, jonka läpi vesi puserretaan. Markettikeittimissä näin ei menetellä siksi, että niissä ei ole ylivirtausventtiiliä, vaan paineen rajoittaminen perustuu pelkästään pumpun tehottomuuteen. Silloin pumppu ylikuumenee, jos virtaus tukitaan. Painekahva ja karkeampi kahvi päästävät niissä veden aina läpi suunnilleen samaa vauhtia. Napit eivät tarjoa vedelle kunnon vastusta vaan vaativat aina keinotekoisen kuristuksen.

En kyllä usko, että haluat keittää espressoa napeista myllyn hankittuasi, kun huomaat, miten paljon parempaa saat vastajauhetusta tampaten. Eivätkä napit säästä työtä ja aikaa mainittavasti. Jauhaminen ja tamppaaminen eivät kauaa kestä.
Kirjattu

Samuli

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #212 : Heinäkuu 28, 2010, 00:24:07 ap »

Terve!

Olen jo pidemmän aikaa pohtinut ostavani uuden espressokoneen, ja silmiini on pistänyt tämä: http://www.ciao.it/Opinionisulprodotto/Ariete_1387_Caffe_Novecento__1060748 Kyseisestä keittimestä on ollutkin keskustelua aikaisemminkin foorumilla ja sieltä on tullutkin luettua viisaampien neuvoja hankinnasta.

Tällä hetkellä omistan ABC-nimisen keittimen, joka on jo varmasti toistakymmentä vuotta vanha. Faija väittää koneen olevan ostettu Saksasta, mutta säiliön kannessa on varoitustekstiä suomeksikin. Keitin on mielestäni aika surkea jo itse toiminnoiltaan. Koneessa ei ole minkäänlaista annostelijaa ja kahva on hyvin erikoinen: sihti on irrallinen kahvassa, jossa on vain yksi suurehko (muutaman nuppineulanpään kokoinen) reikä, josta kahvi valuu. Itse tuotoskin maistuu kehnolta. Sattuisiko kukaan tietämään keittimestäni enempää, nimittäin olen pohtinut kapistusta ja sen merkkiä (jos sellaista onkaan)?
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #213 : Heinäkuu 28, 2010, 13:37:10 ip »

Keitin on mielestäni aika surkea jo itse toiminnoiltaan. Koneessa ei ole minkäänlaista annostelijaa ja kahva on hyvin erikoinen: sihti on irrallinen kahvassa, jossa on vain yksi suurehko (muutaman nuppineulanpään kokoinen) reikä, josta kahvi valuu. Itse tuotoskin maistuu kehnolta. Sattuisiko kukaan tietämään keittimestäni enempää, nimittäin olen pohtinut kapistusta ja sen merkkiä (jos sellaista onkaan)?

"Tavallisessa" espressokeittimessä ei ole annostelijaa. "Annostelevat", siis esiohjelmoidut/ohjelmoitavat dosato-koneet ovat sitten asia erikseen. Tosin en ole aivan varma, mitä tarkoitat termillä "annostelija".

Taitaapi olla yleisin ratkaisu se, jossa sihti ja kahva ovat erillisiä. Kahvaan voi sitten vaihtaa yhden/kahden jne. kokoisia sihtejä/filttereitä. Kahvassa on yleensä kaksi reikää kahta kuppia varten. Sinulla näkyy olevan pelkkä yhden kupin versio.

Voisiko olla mahdollista, että sinulla ei ole varsinaista espressokeitintä, vaan sellainen pienikokoinen höyrynpaineella toimiva keitin? Käytännössä mutteripannun periaatteella toimiva. Sellaisia myytiin paljon espressokeittiminä 10-20 vuotta sitten. Kyllä tuollaisellakin pannulla hyvää kahvia saa (mokkaa), vaikka ei se espressoa teekään. Onko vehje normaalia kahvinkeitintä pienempi (puolikas siitä) vai reilusti suurempi? Ruuvataanko vesisäiliön kansi tiukasti kiinni, vai onko säiliön kansi löysä "pölynsuoja"?
   
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #214 : Heinäkuu 28, 2010, 19:51:58 ip »

Sattuisiko kukaan tietämään keittimestäni enempää, nimittäin olen pohtinut kapistusta ja sen merkkiä (jos sellaista onkaan)?

Kuva olisi kiva.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Samuli

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #215 : Heinäkuu 29, 2010, 01:49:32 ap »

Kiitos pikaisista vastauksista!

Annostelijalla tarkoitin sellaista toimintoa, jolla pystyisi rajaamaan jollain tavalla veden määrää, nimittäin keittimessäni kaikki vesi tulee kahvan läpi jota säiliössä on. En uskoisi tuon olevan normaalia ainakaan uusissa keittimissä, tai ainakaan en koe tuota käteväksi. Nyt kun täytyy säiliöön laittaa juuri sen verran vettä, kun kuppeihin mahtuu.

Koneessa on tosiaan tiukalle ruuvattava kansi vesisäiliössä ja tuossa kannessa varoitellaankin paineesta. Vesi tulee kyllä jonkinlaisella paineella ja sen huomasin myös kun kerran poistin kahvan liian aikaisin keiton jälkeen. Tuolloin koko kone pomppasi ilmaan ja kahvit lensivät naamalle.

Enempää en osaa laitteesta sanoa, mutta ehkäpä kuvat aukaisevat asiaa teille;)
Kirjattu

Coffee King

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #216 : Heinäkuu 29, 2010, 08:53:48 ap »

Tuo taitaa olla samanlainen keitin, jolla itse aloitin "erikoiskahviurani", vaikkakin oma keittimeni taisi olla mallia Krups.

Laite toimii samalla periaatteella kuin liedellä pidettävä mutteripannu, eli säiliöön kaadetaan vettä, ruuvataan korkki tiukasti kiinni, ja tämän jälkeen kone kuumentaa veden jolloin kaikki vesi tulee paineella kahvin läpi.

Koneessa ei ole siis minkäänlaista pumppua muodostamassa painetta, vaan paine muodostuu siitä, kun vesi muuttuu höyryksi ja pyrkii pois säiliöstä. Tämä paine taitaa olla jossakin 2 barin tietämillä, kun taas pumpulla päästään paineeseen, joka on n. 9-10 baria veden mennessä kahvin läpi. Koska koneessa ei ole pumppua, ei uuttoa voi myöskään keskeyttää, vaan toisaan kaikki vesi minkä säiliöön laittaa, tulee läpi.

Koneesi ei siten ole varsinainen espressokeitin, vaan sähkökäyttöinen versio mutteripannusta. Siksi kahvi ei maistu espressolta, vaan onkin ns. mokkakahvia.

Toisaalta, myös mokkakahvi voi olla todella hyvää, varsinkin jos käyttää tuoretta, korkealaatuista kahvia ja jauhaa sen itse juuri ennen valmistusta kahvimyllyn avulla.
Kirjattu

Samuli

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #217 : Heinäkuu 29, 2010, 21:53:19 ip »

Vai niin. Eli kyllähän tässä sitten olisi tarvis siirtyä varsinaisen espresson pariin ;D

Kiitoksia ihmisille, jotka vastasivat ja auttoivat  :)
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #218 : Elokuu 03, 2010, 14:36:14 ip »

sihti on irrallinen kahvassa, jossa on vain yksi suurehko (muutaman nuppineulanpään kokoinen) reikä, josta kahvi valuu. Itse tuotoskin maistuu kehnolta.

Kuvailemasi kahvan tyyppi on jokseenkin kaikissa markettitason keittimissä käytettävä painekahva. Järeämmissä espressokeittimissä paine pidetään yllä jauhamalla kahvi hienoksi ja tamppaamalla se tiukkaan. Sihdin jälkeen ei ole enää ylipainetta. Ainakin kaikissa kevyissä pumppukeittimissä ja ehkä sitten höyrynpainekeittimissäkin kahvi on paljon karkeampaa eikä tarjoa juuri vastusta, mutta kahvan ulostuloreikä on ahdas ja aiheuttaa hieman painetta uuttoon. Tuosta kahvasta käytetään yleensä nimeä "crema enhancer", sillä se vaahdottaa kahvia hieman.

Tuotos ei koskaan ole espresson luokkaa, koska vesi on liian kuumaa ja paine liian pieni, mutta ihan maistuvaa kahvia tuollakin menetelmällä pitäisi saada. Epämiellyttävän maun todennäköisin syy on likainen keitin. Ne vaativat paljon perusteellista puhdistusta. Eltaantuneen kahvirasvan maku pääsee oikeuksiinsa painekeittelyssä.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #219 : Elokuu 03, 2010, 20:23:25 ip »

Kuvailemasi kahvan tyyppi on jokseenkin kaikissa markettitason keittimissä käytettävä painekahva...

Esa, oletko koskaan nähnyt tuollaista "painekeitintä", saatikka pitänyt sellaista kädessäsi? Eipä minun näkemissäni härveleissä ole näkynyt painekahvaa sen enempää, kuin mutteripannun nousuputkessa "painemutteriakaan"...

Nuo vehkeet valmistivat kahvin yleensä pieneen lasikannuun. Kahvassa oli yksi reikä ja lasikannun kannessa vastaava kolo. Jotkut jopa mainostivat kannen olevan "aromitiivis". Siten kahvassa oleva reikä ja kannun kansi muodostivat ikäänkuin kokonaisuuden. Myöskään "painekahva-cremaa" ei noilla synny, ihan hyvää mokkaa kuitenkin. Myöhemmin kahvoihin värkättiin muovinen lisäosa, jolla kahvasta valuva kahvinoro saatiin jaetuksi kahteen kuppiin, kuten espressokoneissa ikään. Mutta tämä oli sellaista viimeistä tekohengitystä tuotteelle, joka taisteli halpoja thermoblock-laitteita vastaan ja joka on nyttemmin aika lailla kadonnut kaupoista.
   
Kirjattu

Samuli

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #220 : Elokuu 04, 2010, 01:15:34 ap »

Itsekin funtsin vähän tuota painekahva-juttua, koska reikä on suhteellisen iso ja sen lisäksi en koe sen lainkaan auttavan creman syntyä. Ja kyllä, laitteeseen kuuluu myös tuo "aromitiiviin" kannen omaava lasikannu ;D

Kiitti infosta, toverit!
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #221 : Elokuu 04, 2010, 09:43:27 ap »

Esa, oletko koskaan nähnyt tuollaista "painekeitintä", saatikka pitänyt sellaista kädessäsi? Eipä minun näkemissäni härveleissä ole näkynyt painekahvaa sen enempää, kuin mutteripannun nousuputkessa "painemutteriakaan"...

En ole koskaan nähnytkään höyrynpainekeitintä. Taisin tulkita väärin Samulin kuvauksen reiän koosta, "muutaman nuppineulan pään kokoinen". Ajattelin sen neulan terävää päätä :-)

Tuo on tosiaan sitten yhdenlainen mutteripannu, missä ei ole kyse varsinaisesta paineuutosta, vaikkakin vesi puristetaan kahvin läpi nopeammin kuin se vapaasti valuisi.

Painekahva ei muuten kyllä auta creman syntymistä, vaan pikemminkin jäljittelee sitä. Kahvin päälle syntyy vaahto, joka näyttää hiukan cremalta, mutta ei maistu siltä eikä kestä kauaa.
Kirjattu

razzatta

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 134
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #222 : Elokuu 22, 2010, 18:52:01 ip »

Aluksi ajatus oli hankkia Silvia, mutta ilmeisesti mitään radikaalia muutosta parempaan ei sillä saavuteta eli rahaa pitäisi laittaa pinoon noin 800-1000 euroa. Mitä keitintä tuohon hintaluokkaan uppoaisi. Siis sellaisia joilla jo olisi eroa vanhaan solikseen? Käytännössä käyttö on 4-6 annosta maitokahveja per päivä eli vaahdotusominaisuudet ovat tärkeät, lisäksi plussaa olisi mahdollisuus tehdä peräjälkeen helposti useita shotteja ilman välijäähdyttelyjä.

Varmaan oletkin jo selaillut foorumia. Täällähän on tuon hintaluokan masiinoista keskustelua käyty hyvinkin runsaasti.

Esim: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1053.0

Tuon verran jos laitteeseen sijoitat niin ihan varmasti saat selkeän parannuksen ja hienon esineen keittiöösi. Ja tässä hintaluokassa voi pääsääntöisesti odottaa hyvälaatuisia komponentteja useimmilta valmistajilta. Sitten se meneekin makuasioiksi ja optimoinniksi ulkonäön, mittojen ja muiden ominaisuuksien suhteen että mitä itse näkee tärkeinä.

Pitääkö kone saada kotimaasta vai käykö ulkomaiset nettikaupat? Saako se olla käytetty, tuolla hinnalla voisi tehdä todellisen löydön jos käytetty kelpaa ja jaksaa vähän odotella ja selailla palstoja.

Meneehän myllykin sitten jossain kohtaa päivitykseen? Nyt kunnon kone ja ensi vuonna sille vielä arvoisensa mylly? :)

Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #223 : Elokuu 22, 2010, 18:59:20 ip »

Siis sellaisia joilla jo olisi eroa vanhaan solikseen? Käytännössä käyttö on 4-6 annosta maitokahveja per päivä eli vaahdotusominaisuudet ovat tärkeät, lisäksi plussaa olisi mahdollisuus tehdä peräjälkeen helposti useita shotteja ilman välijäähdyttelyjä.

Oletko tutustunut esim. Vibiemmen Junioriin: linkki.

Välijäähdyttelyistä pääset eroon HX taikka DB -koneella.
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #224 : Elokuu 23, 2010, 10:21:44 ap »

Domobar junioria olen katsellutkin, tuolta cafetorian sivuilta ei oikein selvinny onko Vibiemme domobar (siis se EI tuplaboilerinen) HX vai ei... Tuo Dualboiler olis kyllä äärimmäisen mielenkiintoinen, olen vähän yrittänyt etsiä siitä käyttäjäarvioita mutta aika nihkeästi tuntuu vielä toistaiseksi olevan.

Normaali Domobar (eli siis tämä) ei ole HX. Eli toiminnallisuuksiltaan vastaa esim. Zaffiroa.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.