Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa minkälainen keitin?...  (Luettu 436992 kertaa)

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #165 : Huhtikuu 22, 2010, 12:42:25 ip »


Itse ostin käytetyn La Pavonin Europiccolan parilla sadalla, ja uuden myllyn. Kyseessä siis vipukeitin, josta löydät tietoa täältäkin. Ei ihan helpoin, mutta toimii minullakin yllättävän hyvin, vaikka ensimäinen koneeni onkin. Tosin pikkurempan tuohon tein, eli vaihdoin tiivisteet ja männän, mutta siihenkin täältä palstalta löytyi niin hyvät ohjeet, että sujui varsin helposti.


Tuo Pavoni ei ainakaan kovin hyvä ole, jos latteja on tarkoitus askarrella.. Capuccinoakin saa hetken vaahdotella. Eikä se muutenkaan välttämättä ole paras koneeksi hlölle, joka hakee helppoa ja nopeata kahvia.
(Vaikkei pavonia suoraan tähän käyttöön suositeltukaan)
Kirjattu

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #166 : Huhtikuu 22, 2010, 12:50:22 ip »

Tuo Pavoni ei ainakaan kovin hyvä ole, jos latteja on tarkoitus askarrella.. Capuccinoakin saa hetken vaahdotella. Eikä se muutenkaan välttämättä ole paras koneeksi hlölle, joka hakee helppoa ja nopeata kahvia.
(Vaikkei pavonia suoraan tähän käyttöön suositeltukaan)

Joo, piti oikeastaan sanomanikin tuo, että varsinaiseen pitkään latteen tai varsinkaan useampaan vaahdotusteho ei ole paras mahdollinen. Mutta sitäkin olen kohtuullisesti värkännyt - ja taatusti pesi mainitseman automaatin plöräyttämän "latten" mennen tullen... Mutta kuten sanoin, ei tätä voi oikein suositella mahdollisimman vaivattomana. Mutta vaivaakin voidaan liioitella :)
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #167 : Huhtikuu 22, 2010, 13:39:40 ip »

Ehkä voisi tähän ehdottaa Ponte Vecchio Lussoa, höyrytystehoa lienee tarpeeksi ja ehkä helpompi muutenkin kuin Pavoni.

Edit. Täällä keskustelua ko. vipukeittimestä: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1576.0
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #168 : Huhtikuu 22, 2010, 14:33:28 ip »

Ehkä voisi tähän ehdottaa Ponte Vecchio Lussoa, höyrytystehoa lienee tarpeeksi ja ehkä helpompi muutenkin kuin Pavoni.

Edit. Täällä keskustelua ko. vipukeittimestä: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1576.0


Jos kokonaisbudjetti on 500, niin eipä liikuta ihan samoissa summissa - ja mylly päälle. Keittimenä varmasti ihan kelpo. Käytettynäkin voipi vähän heikommin liikkua näitä epeleitä härmässä...
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #169 : Huhtikuu 22, 2010, 15:55:58 ip »

Jos kokonaisbudjetti on 500, niin eipä liikuta ihan samoissa summissa - ja mylly päälle. Keittimenä varmasti ihan kelpo. Käytettynäkin voipi vähän heikommin liikkua näitä epeleitä härmässä...

Mutta ns. kokonaisbudjettihan on vain summa, josta lähdetään liikkeelle ja varsin usein loppubudjetti on aivan jotain muuta kuin alkuperäinen "kokonaisbudjetti"  ;D.
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

Elviira

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #170 : Huhtikuu 23, 2010, 22:33:33 ip »

Automaatin valmistama "latte" on aika kaukana lattesta. Maistoin tässä lähiaikoina puolitoista tonnia maksavan Juran automaatin kahvia ja erityisesti latte oli aika kauheeta. Kone vaahdotti ja laski kuppiin ensin maidon (kuten kuulemma kaikki automaatit?) ja sitten lurautti kahvit sekaan. Maitovaahto, vaikka olikin täysmaidosta, oli tiskivaahtomaista höttöä. Eli suosittelen katselemaan esim.käytettyä puoliautomaattia tämän palstan myyntipalstalta ja ostamaan erillisen myllyn.

Täytynee tarkentaa, että olen miettinyt automaattia lähinnä se takia, että ei tarvitsisi säätää jauhatuksen ja muiden itse espressonkeittosäätöjen kanssa. En nimittäin usko, että kykyä siihen olisi ainakaan vielä tässä vaiheessa. Eli periaatteessa koneesta ei tarvitse tulla valmista lattea. Hienoahan se olis, jos tulisi. Jotenkin on sellainen mielikuva, että joku automaatti, johon törmäsin kodinkoneliikkeessä, ei tee itse vaahtoa, vaan vaahto pitää värkätä omin pikku kätösin. Tämmönenkin ratkaisu kävis mulle, vaikka onhan se vähän hullua ostaa automaattia, jos se ei ole edes täysin automaattinen. Voi kyllä olla, että muistan väärin. Joka tapauksessa mikä tahansa vaihtoehto tuntuu hyvältä nykyiseen verrattuna. Tällä hetkellä vaahdotan haalean maidon sauvasekoittimen vaahdottimella, minkä jälkeen pistän uudestaan mikroon. Kun se on kuohahtanut ja laskeutunut, on lopputuloksena ainakin amatööriä miellyttävä vaahto, jonka nautiskelen tummapaahtoisen suodatinkahvin kera.  ;D

Mutta ns. kokonaisbudjettihan on vain summa, josta lähdetään liikkeelle ja varsin usein loppubudjetti on aivan jotain muuta kuin alkuperäinen "kokonaisbudjetti"  ;D.


Tässä elämänvaiheessa budjetti todellakin on 500€. Ainakin aloitusbudjetti. Ehkä joskus tulevaisuudessa voi tehdä isompia hankintoja, mutta tällä on melkein pakko pärjätä aluksi.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #171 : Huhtikuu 23, 2010, 22:56:18 ip »

Minkälaista keitintä tai automaattia suosittelisitte aloittelijalle, jos budjetti on 500€. Vai saako tuolla hinnalla kunnon laitteistoa? Olen erilaisten taustatutkimusten jälkeen tullut siihen lopputulokseen, että automaatti olisi ehkä minulle paras vaihtoehto, koska hifistelytaitoa ei ole. Lähinnä tarkoitus olisi valmistaa lattea, mutta voisihan sitä opetella juomaan pelkkää espressoakin.

Paikallinen kodinkoneliike myisi esimerkiksi Siemensin TK52001 -automaattia hintaan 365€, muualla tuntuu olevan suunnilleen 500€. Kannattaako esimerkiksi tätä harkita? Hinta ainakin houkuttelisi.

Sinun kannattaa lukea tuo toinen, täysautomaateista kertova viestiketju. Siinä on paljon asiaa täysautomaateista.

Mutta tiivistettynä kommenttina sinun kysymyksiisi:

1) En hankkisi "maitotoiminnoilla" olevaa täysautomaattia. Siinä olisi vain lisää ominaisuuksia, jotka hajoavat ja jotka edellyttävät jatkuvaa putsaamista.

2) 500 eurolla saa Krupsin täysautomaatin. Tuosta em. ketjusta huomaat, että minulla on runsaasti (!) kokemuksia niistä. Maahantuojan palvelu pelaa, kahden vuoden takuu ja huolto osaa hommansa. Siemensiä en ottaisi. Se on Eugsterin "entry" -tason kone. Minulla on sellaisista huonoja kokemuksia.
     
Kirjattu

pinkponyluv

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #172 : Toukokuu 19, 2010, 00:59:33 ap »

Moikka!

Oon valitettavasti täysin ummikko espressokeitinten ihmeellisessä maailmassa, mutta päätin uuteen kämppään muuttamisen yhteydessä vaihtaa energiajuomat erikoiskahveihin ja joudunkin kysymään nyt alaan paremmin vihkiytyneiltä hifisteiltä neuvoa koneen valinnassa.

Olen valmis käyttämään koneeseen noin 1000 euroa. Juon eniten ulkona cappuccinoa ja sitä olisi tarkoitus vääntää myös kotona. En tiedä, millaisen painoarvon tämä aiheuttaa koneenvalinnassa. Kompakti koko on myö plussaa. Mikä ero on puoli- ja täysiautomaattisen koneen välillä? Haluan ilmeisesti täysiautomaattisen?

Selailin ketjusta vinkkejä, mutta varhaisimmat viestit ovat jo kolmen vuoden takaa ja mallit ovat varmastikin ehtineet jo vaihtua.

Mitä koneita suosittelisitte ja mistä merkeistä tai malleista kannattaa ehdottomasti pysyä erossa?

Mitä oheistarvikkeita tarvitsen ja mistä hyviä kahvipapuja kannattaa lähteä metsästämään?
Kirjattu

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #173 : Toukokuu 19, 2010, 01:56:48 ap »

Puoliautomaattisella saat tasalaatuista kahvia, mutta et niin hyvää kuin puoliautomaattisella - jos osaat (opit) sitä käyttämään. Lisäksi tarvitset kahvimyllyn. Tonnilla saat molemmat, mutta eduksi voisi olla jos budjettiasi voisi korottaa puolella (siis 500€). Enempää en neuvokaan vaan jätän sen gurujen tehtäväksi :-)

Edit. Käy kahviloissa kokeilemassa mikä ero on puoliautomaattisella ja täysautomaattisella cappuccinolla, siitä saat osviittaa. Ainut ongelma on että mistä löytää kahvila, mistä saisi HYVÄÄ puoliautomaatti cappuccinoa!...
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #174 : Toukokuu 19, 2010, 11:36:18 ap »


Olen valmis käyttämään koneeseen noin 1000 euroa. Juon eniten ulkona cappuccinoa ja sitä olisi tarkoitus vääntää myös kotona. En tiedä, millaisen painoarvon tämä aiheuttaa koneenvalinnassa. Kompakti koko on myö plussaa. Mikä ero on puoli- ja täysiautomaattisen koneen välillä? Haluan ilmeisesti täysiautomaattisen?

Selailin ketjusta vinkkejä, mutta varhaisimmat viestit ovat jo kolmen vuoden takaa ja mallit ovat varmastikin ehtineet jo vaihtua.

Mallinumeroiden muuttuminen ei ole tässä oleellista. Vanhan mallin tilalle kun tulee yleensä uusi malli. Oleellista on, hankitko täysautomaatin vai "tavallisen" espressokeittimen ja myllyn. Puoliautomaatti-termi on täkäläistä hienosäätöä. Sillä tarkoitetaan laitetta, jota suurin osa kansasta kutsuu käsikäyttöiseksi. Siis sellainen normaali keitin, jossa on moottori (pumppu). Sitten on erikseen käsi-käsi-käyttöinen laite (Pavonilla on sellaisia), jossa ei ole edes pumppua, vaan paine tehdään käsimännällä, pitkässä kahvassa roikkumalla.

No-niin. Sinä haluat capuccinoa. Sitä ei saa järkevästi millään laitteella automaattisesti. (no-joo, unohdetaan ne monen tonnin hintaiset kahvilalaitteet toistaiseksi). Yksi hyvä vehje oli, Krupsin XP9000, mutta sitä ei valmisteta enää. Miksi sanon näin? Siksi, että nekin täysautomaatit, joissa on "maitotoiminnot" ovat aivan mahdottoman hankalia silloin tällöin käytettynä. Jokaisen käytön jälkeen maitoletkut, säiliöt ja suuttimet on puhdistettava. Käytät 50 sek capuccinon valmistamiseen ja sitten 15 min laitteen putsaamiseen, tms. Tai oli tuo ajankäyttö mitä tahansa, niin ei säiliöiden ja suuttimien peseminen käsin joka kerran jälkeen ole minun mielestäni enää "täysautomaattista".

Täysautomaatilla saa ok kupposen espressoa vaivattomasti nappia painamalla. That's it. Tämän kaiken olet varmasti jo lukenut tästä viestiketjusta.

Jos olet mukavuudenhaluinen laiskimus (kuten minä), ostat Krupsin täysautomaatin (550-650 euroa) ja sitten tuollaisen erillisen maidonvaahdotuskeittimen (120-140 euroa), josta on oma viestiketjunsa. Helppoa, kuin heinän teko ja sopii "valkoiselle miehelle", joka ei halua läträtä, putsata ja tyhjentää koko ajan. Hintana sitten kahvin keskinkertaisuus huippukahviin verrattuna. Toki paljon parempaa, kuin suurimmassa osassa kahviloita.

Jos haluat harrastaa kahvitekoa, niin hankit erillisen keittimen (vaikka Silvian) ja kaveriksi myllyn (vaikka Rockyn). Sitten jauhat kahvisi, lataat ja tamppaat sihtisi ja lurautat Silvialla hyvän kupposen itsellesi. Maitovaahdon tekemistä saat opetella höyrypillin avulla. Tästä on oma viestiketjunsakin. Homma on opeteltava ja osattava, se vaatii vähän enemmän duunia, paljon enemmän putsaamista, huuhtelemista ja tyhjentämistä. Mutta kun valmistus onnistuu hyvin, niin saat palkintona kahvin, joka on sitten "gourmet" tasoa, mihin täysautomaatti ei pysty.
   
           

Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #175 : Toukokuu 19, 2010, 17:13:40 ip »

Homma on opeteltava ja osattava, se vaatii vähän enemmän duunia, paljon enemmän putsaamista, huuhtelemista ja tyhjentämistä. Mutta kun valmistus onnistuu hyvin, niin saat palkintona kahvin, joka on sitten "gourmet" tasoa, mihin täysautomaatti ei pysty.

En tiedä miten automaattikeittimien kanssa hommat toimivat mutta ei tuo maidon vaahdottaminen edellytä mitään ihmeellisiä puhdistusoperaatioita. Ennen vaahdottamista puhalletaan hieman ilmaa putken läpi. Jälkeen taas pyyhitään maidot putkesta ja puhalletaan hieman lisää ilmaa pillin läpi. Aikaa tämä vie yhteensä n. sekunnin.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #176 : Toukokuu 19, 2010, 18:35:37 ip »

Kahvitietoa kannattaa ammentaa myös tuolta Wikin puolelta, http://www.ristretto.fi/kahwiki/Aloittelijan_opas

Keittimen valinta on monisyinen juttu. Automaatti vai ei riippuu siitä, arvostatko enemmän helppoutta vai kahvin laatua. Tosin automaattikeitin on mutkikkaampi ja vaatii paljon enemmän huoltoa, vaikka käyttö onkin vaivatonta. Muista myös mylly. Hyvä mylly on välttämätön hyvän espresson valmistamiseksi. Itse jauhavan automaatin kanssa sitä ei tietenkään tarvita erikseen.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #177 : Toukokuu 19, 2010, 19:46:17 ip »

En tiedä miten automaattikeittimien kanssa hommat toimivat mutta ei tuo maidon vaahdottaminen edellytä mitään ihmeellisiä puhdistusoperaatioita. Ennen vaahdottamista puhalletaan hieman ilmaa putken läpi. Jälkeen taas pyyhitään maidot putkesta ja puhalletaan hieman lisää ilmaa pillin läpi. Aikaa tämä vie yhteensä n. sekunnin.
Kyse oli kahvinvalmistusprosessista. En tunne sinun tapaasi, mutta useimmat jauhavat pavut, täyttävät sihdin, taputtelevat, pyyhkivät ylimääräisiä puruja pois ja sitten rykäisevät kahvin. Kahva tyhjennetään, se sihteineen huuhdellaan, jotkut kuivaavatkin. Maito vaahdotetaan sinun kertomallasi tavalla - paitsi jos käyttää vaahdotuskannua, kuten moni tekee. Siinä tulee vähän putsattavaa lisää. Ja lopuksi pyyhkäistään pöydälle tapahtaneet purut ja tipat veks.

Se keskinkertaiseen espressoon tyytyvä laiskamato ei täysautomaattinsa kanssa tee mitään tuollaista. Siinä se pointti.
       
     
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #178 : Toukokuu 19, 2010, 19:57:23 ip »


Keittimen valinta on monisyinen juttu. Automaatti vai ei riippuu siitä, arvostatko enemmän helppoutta vai kahvin laatua.

Jees, tässä se asia on kiteytettynä. Kyse ei ole siitä "kumpi-on-parempi", kyse on osittain jopa elämänkatsomuksellisista näkemyksistä. Samoin siitä, haluaako kahvinteosta itselleen harrastuksen vai ei.

Lainaus
Tosin automaattikeitin on mutkikkaampi ja vaatii paljon enemmän huoltoa, vaikka käyttö onkin vaivatonta.

Täysin oikeassahan Esa on, vaikka asia ei kirjaimellisesti noin menisikään. Täysautomaatit ovat mutkikkaita ja rikkoontuvat (=sotkevat itse mekanisminsa solmuun) helposti. Silloin on tarvetta lähellä olevalle merkkihuollolle. Mutta ei niitä itse huolleta. Niitä ei saa edes auki ilman erityistyökaluja (tamperproof). Jotkut (esim. Saeco) voidaan purkaa siten, että uuttoyksikköä voidaan huuhdella hanan alla. Nopea toimitus sinänsä.

Täysautomaatti on aika tavalla ota-tai-jätä -paketti. Niin kahvin laadun, kuin koneen hoidonkin kannalta. Tässä on täysautomaatin sekä paras että huonoin puoli.
     
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #179 : Toukokuu 20, 2010, 02:06:15 ap »

Kyse oli kahvinvalmistusprosessista. En tunne sinun tapaasi, mutta useimmat jauhavat pavut, täyttävät sihdin, taputtelevat, pyyhkivät ylimääräisiä puruja pois ja sitten rykäisevät kahvin. Kahva tyhjennetään, se sihteineen huuhdellaan, jotkut kuivaavatkin. Maito vaahdotetaan sinun kertomallasi tavalla - paitsi jos käyttää vaahdotuskannua, kuten moni tekee. Siinä tulee vähän putsattavaa lisää. Ja lopuksi pyyhkäistään pöydälle tapahtaneet purut ja tipat veks.

Se keskinkertaiseen espressoon tyytyvä laiskamato ei täysautomaattinsa kanssa tee mitään tuollaista. Siinä se pointti.
       
     

En tainnut mainita sanaakaan itse vaahdottamisesta. Saatan myöskin olla hieman herkkänahkainen mutta olen kuitenkin hieman ihmeissäni pilkallisesta asenteestasi.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"