Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa minkälainen keitin?...  (Luettu 437114 kertaa)

Kahvikissa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 422
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #120 : Toukokuu 31, 2009, 15:05:45 ip »

Niin se mieli muuttuu nopeasti...

Jep, mutta mä oonkin kaksonen! ;-)

Noh, eiköhän meillä kaikilla ole hankintoja, jotka aluksi tuntuivat hyvinkin järkeviltä, mutta myöhemmin eivät niinkään... :)

-Mikko-

No, en mä vielä ole mitään päättänyt, puoleen jos toiseenkaan...
Kirjattu
Aina on aikaa juoda vielä kuppi kahvia!

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #121 : Toukokuu 31, 2009, 16:13:50 ip »


Noh, eiköhän meillä kaikilla ole hankintoja, jotka aluksi tuntuivat hyvinkin järkeviltä, mutta myöhemmin eivät niinkään... :)


Jep...itseasiassa oman keittimeni hankinta on yksi niitä harvoja, joita en ole katunut yhtään. Se, että varaamaani budjettiin löytyi hyvä ja vieläpä käytetty keitin, oli oikea onnenpotku. Kauhulla odotan hetkeä, jolloin tulee asunnonvaihto ajankohtaiseksi. Uudessa asunnossa ei ole todennäköisesti khh:ta (=nykyinen kahvioni) ja "hallitus" on ilmoittanut nykyisen laitteistoni olevan ei-toivottu lisä keittiöön.

Olen kyllä miettinyt jo ennakkoon, että myllyt (Rancilio MD50 ja i-mini) pitänee vaihtaa johonkin hiljaisempaan malliin, kuten esim. Baratza Vario. Samoin keittimeksi kelpuuttaisin hienosti alunperinkin yhtenä vaihtoehtona olleen Ponte Vecchio Lusson, tai miksei joku muukin hx-vipukeitin kävisi. Näillä eväillä voisin saada keittiöstä sen "oman pienen puuhanurkan"...jooh...tiedetään, tossun alla on kuitenkin parempi kuin taivas alla  :D
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #122 : Toukokuu 31, 2009, 17:01:49 ip »

Jep...itseasiassa oman keittimeni hankinta on yksi niitä harvoja, joita en ole katunut yhtään. Se, että varaamaani budjettiin löytyi hyvä ja vieläpä käytetty keitin, oli oikea onnenpotku. Kauhulla odotan hetkeä, jolloin tulee asunnonvaihto ajankohtaiseksi. Uudessa asunnossa ei ole todennäköisesti khh:ta (=nykyinen kahvioni) ja "hallitus" on ilmoittanut nykyisen laitteistoni olevan ei-toivottu lisä keittiöön.

Olen kyllä miettinyt jo ennakkoon, että myllyt (Rancilio MD50 ja i-mini) pitänee vaihtaa johonkin hiljaisempaan malliin, kuten esim. Baratza Vario. Samoin keittimeksi kelpuuttaisin hienosti alunperinkin yhtenä vaihtoehtona olleen Ponte Vecchio Lusson, tai miksei joku muukin hx-vipukeitin kävisi. Näillä eväillä voisin saada keittiöstä sen "oman pienen puuhanurkan"...jooh...tiedetään, tossun alla on kuitenkin parempi kuin taivas alla  :D

Jos kiinteä vesiliityntä pelottaa, niin ainahan voi muuttaa veden saannin säiliöstä imeväksi. Jos ei muuten niin flojetin avulla.

Mutta joo, onhan kahvilakoneet isohkoja normikeittiöihin :)

-Mikko-
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #123 : Toukokuu 31, 2009, 20:13:12 ip »

Kahvikissa, oikeasti, järkkää itsellesi kunnollisia papuja ja pyydä joku ihan kädestä pitäen näyttämään sulle perusjutut. Luulisi että Lahden seudulta voisi löytyä yksi sun toinen jo vähän alkua pidemmälle ehtinyt tyyppi joka tulisi ihan siitä riemusta että pääsisi koekäyttämään noita sun releitä. Mä tulisin itse jos olisin kulmilla.

Jos sitten kun perusteet on hanskassa tuntuu edelleen siltä, että ei jaksa nysvätä, niin ei muuta kuin ostajaa etsimään.

Nuo vempeleet eivät tee hyvää kahvia itsestään, joten ottaa oman treenimääränsä ennen kuin sellaista alkaa saada. Mutta väitän että se on vaivan arvoista. Ja kuten moni on todistanut, sulla on nyt sellaiset koneet alla joilla on tosi hyvä opetella - ei jää laitteista homma kiinni. Olisi sääli jos tässä pääsisi alkuturhautuminen viemään voiton. Mutta ensikäden ohjeistuksesta ja opetuksesta olisi salettiin apua.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #124 : Toukokuu 31, 2009, 23:51:49 ip »

Minäkin suosittelisin lisätreeniä. Onhan se keitin toki kallis ja aika iso, mutta toisaalta tulee kestämään kauemmin kuin useimmat muut keittiösi laitteet. Ja kun se on liitännässä kiinni niin sitähän voi myös käyttää kätevästi vedenkeittimenä. Ja se on muuten myös tosi hyvä ruokien pitämisessä lämpimänä, itse laitan aina grillatut lihat vetäytymään ja syömistä odottamaan muovipurkissa Dueton päälle. Oikea monitoimilaite siis. :)

Nyt kun olet päässyt maistamaan ison laitteen käyttöä niin pieneen keittimeen siirtyminen voi olla vähän hankalaa. Esiuuton puuttuminen ei muuta asioita ainakaan helpommaksi jos tekniikka ei ole vielä ihan hallussa, lämpötilaan pitää ruveta kiinnittämään enemmän huomiota ja vibrapumppukin kuulostaa epätyydyttävältä rotaatiopumpun jälkeen, vaikka se onkin ihan fiiliskysymys.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #125 : Kesäkuu 01, 2009, 10:06:48 ap »

Bella Barista ilmoittaa Gioton katsauksessaan, että siihen mahtuu 250 - 300 ml.

No eipä tuo kyllä kovin suuri ole. Mittasin Zaffiron tippakaukalon tilavuudeksi noin 1,5 litraa :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #126 : Kesäkuu 01, 2009, 13:16:54 ip »

No eipä tuo kyllä kovin suuri ole. Mittasin Zaffiron tippakaukalon tilavuudeksi noin 1,5 litraa :)

Mittasinpas sitten soliksen drip trayn, taitaa olla sellainen juttu, että Soliksen kaukaloon menee enemmän kuin Gioton. Sain mahtumaan 4 desiä, jolloin vielä ei läikkynyt sitä tyhjennyksessä. Tuntuu, että Soliksenkin kaukalo täyttyy aika nopeasti, eikä sillä pidä tehdä mitään massiivisia huuhteluita.

Noh, eikai kukaan kiellä valuttamasta Gioton huuhtelu vedet johonkin astiaan? ;D
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #127 : Kesäkuu 01, 2009, 13:38:34 ip »

Suoraan Gioton plussista ja miinuksista (Seattle Coffee Gear)

Lainaus
Cons

The drip tray is on the tiny side, so it fills up quite easily; this could be a good thing, however, because then you'll rinse it more often instead of starting any microscopic planets

;D
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #128 : Kesäkuu 01, 2009, 14:09:12 ip »

Mittasinpas sitten soliksen drip trayn, taitaa olla sellainen juttu, että Soliksen kaukaloon menee enemmän kuin Gioton. Sain mahtumaan 4 desiä, jolloin vielä ei läikkynyt sitä tyhjennyksessä. Tuntuu, että Soliksenkin kaukalo täyttyy aika nopeasti, eikä sillä pidä tehdä mitään massiivisia huuhteluita.
Noh, eikai kukaan kiellä valuttamasta Gioton huuhtelu vedet johonkin astiaan? ;D

Lämpösurffauksen vedet valutan aina erilliseen kippoon, vaikka tuo tippasäiliö onkin suuri niin äkkiä se kuitenkin täyttyy. Riippuu vähän pavusta ja halutusta lämmöstä, niin vettä tulee valutettua kuitenkin melkein puoli litraa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #129 : Kesäkuu 01, 2009, 22:16:52 ip »

Itse pyrin välttämään drip trayn käyttöä mahdollisimman paljon. Huuhtelu- ja muut vedet nappaan erilliseen kuppiin. Nostan kuppia myös mahdollisimman ylös, jolloin roiskeetkaan eivät päädy ympäristöön ja laitteen puhtaanapito helpottuu. Ainoastaan backflush-vedet päätyvät drip traylle.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #130 : Kesäkuu 02, 2009, 10:37:13 ap »

Itse pyrin välttämään drip trayn käyttöä mahdollisimman paljon. Huuhtelu- ja muut vedet nappaan erilliseen kuppiin. Nostan kuppia myös mahdollisimman ylös, jolloin roiskeetkaan eivät päädy ympäristöön ja laitteen puhtaanapito helpottuu. Ainoastaan backflush-vedet päätyvät drip traylle.

Sama täällä, minusta on helpompi tyhjentää vedet erillisestä kannusta kuin Silvian pienehköstä drip traysta, koska keitin on kauimmaisessa nurkassa tiskialtaaseen nähden. Ja puhtaanapitokin on tosiaan paljon helpompaa.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #131 : Kesäkuu 07, 2009, 22:44:17 ip »

Mites onkos tuon uuttopaineen mittarin puuttuminen kuinka ongelmallista? Kun Giotossa on vain boilerin painemittari ja Andrejassa molemmat.

Niin, Onko tuo suurikin häviö Giotolle Andrejaan nähden jos ei tuota uuttopaine mittaria siinä ole?
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #132 : Kesäkuu 07, 2009, 23:28:54 ip »

Niin, Onko tuo suurikin häviö Giotolle Andrejaan nähden jos ei tuota uuttopaine mittaria siinä ole?

Uuttopaineen säätämistä varten tarvitsee ulkoisen painemittarin (eli kahvaan liitetyn painemittarin jolla paine katsotaan gruposta). Ulkoisella mittarilla sen säädön saa toisaalta tehtyä tarkemmin.

Muuten päivittäisessä käytössä se koneen oma mittari on turha kapistus. Tai onhan siinä sitten yksi heiluva viisari lisää isoilla "BAR" lukemilla - saattaa toki herättää katu-uskottavuutta ;) .
Kirjattu

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #133 : Kesäkuu 08, 2009, 12:19:27 ip »

Muuten päivittäisessä käytössä se koneen oma mittari on turha kapistus. Tai onhan siinä sitten yksi heiluva viisari lisää isoilla "BAR" lukemilla - saattaa toki herättää katu-uskottavuutta ;) .

Selvä se!  ;)
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

Tappari

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 31
Vs: Pohdintaa minkälainen keitin?...
« Vastaus #134 : Kesäkuu 08, 2009, 20:38:51 ip »

Kahvikissa, oikeasti, järkkää itsellesi kunnollisia papuja ja pyydä joku ihan kädestä pitäen näyttämään sulle perusjutut. Luulisi että Lahden seudulta voisi löytyä yksi sun toinen jo vähän alkua pidemmälle ehtinyt tyyppi joka tulisi ihan siitä riemusta että pääsisi koekäyttämään noita sun releitä. Mä tulisin itse jos olisin kulmilla.

Jos sitten kun perusteet on hanskassa tuntuu edelleen siltä, että ei jaksa nysvätä, niin ei muuta kuin ostajaa etsimään.

Nuo vempeleet eivät tee hyvää kahvia itsestään, joten ottaa oman treenimääränsä ennen kuin sellaista alkaa saada. Mutta väitän että se on vaivan arvoista. Ja kuten moni on todistanut, sulla on nyt sellaiset koneet alla joilla on tosi hyvä opetella - ei jää laitteista homma kiinni. Olisi sääli jos tässä pääsisi alkuturhautuminen viemään voiton. Mutta ensikäden ohjeistuksesta ja opetuksesta olisi salettiin apua.

Kunnolliset pavut ja hyvä mylly ovat kaiken aa ja oo. Ja kun ne molemmat on, niin sitten alkaa harjoittelu, jossa niitä papuja kyllä kuluu aika lailla, kilo-kaksi olisi hyvä olla, että pääsee kunnolla alkuun, koska kilon verran menee helposti ennen kuin löytää juuri SEN OIKEAN (TM) jauhatuksen omaan keittimeensä ja makuunsa. Epäonnistuneet shotit kylmästi vaan viemäriin, koska niitä liiaksi juomalla saa mahansa sekaisin ja pahan maun suuhunsa.

Harjoittelua tämä espresso-homma kyllä vaatii, ja kokemustakin, kun aina papuja vaihtaessa tarvitaan muutama testishotti, että kaikki asetukset saa ketjussa taas kohdallaan. Mutta kun on aikansa harjoitellut, itsekin huomaa*, että kotona saa paremman esson tai capun kuin useimmissa "kahviloissa", jotka ylpeästi kertovat tarjoavansa erikoiskahveja.

* Ja vieraatkin huomaavat: "Kun on kunnon barista ei kahvista tarvi narista", kuten yksi vieraamme aikoinaan totesi tekemääni essoa särpiessään.

Kahvikissa, luota siis itseesi ja harjoittele papuja pihtaamatta riittävästi, niin kyllä se noilla sun laitteillasi aivan saletisti iloksi muuttuu.
Kirjattu
Nyt käytössä La Spaziale Mini Vivaldi (Mk1) ja Eureka MCI.