Kahvikeskustelu > Apua aloittelijoille

Pohdintaa minkälainen keitin?...

(1/181) > >>

Kahvikissa:
Asuin ennen pääkaunkiseudulla ja silloin pohdin keittimen hankintaa, nyt ollaan muutettu Lahteen ja pohdinta jatkuu. Tulossa olisi keittiöremontti ja sen budjetista ehkä voisi löytyä rahaa keittimen hankintaan. En ole suurituloinen joten olisi eduksi jos keitin olisi suhtkoht edullinen, mutta automaattisetkin kiinnostaisivat ja varsinkin sellaiset joilla saisi maitokahveja helposti. Kovin suurelle keittimelle ei olisi pienessä keittiössä tilaa, mutta ehkä isoakin voisi harkita jos muuten hyvä - tunkee ne muut laitteet mihin mahtuu ;-)

Minulle on jäänyt hämäräksi nuo erityyppiset keitintyypit, onko missään netissä suomenkielistä fag-tiedostoa eri tyyppisistä keittimistä?
Kuinka hankalaa maitokahvien teko on manuaalikeittimellä? Olikos se Cartman kun kuumensi maidon mikrossa? Kuinkahan vaikeaa se on? Luulisi että maito voisi herkästi kiehahtaa yli?...

Eli haussa olisi maitokahveja helposti tai melko helposti tekevä keitin, luotettavasti toimiva, manuaali tai automaatti ja mieluusti metallirakenteinen kokonaan. Niin, ja mieluusti että kykenisi tekemään kaksi juomaa samanaikaisesti! Ei tietenkään kyseeseen tule mikään nappikone.

Kahvikissa

akallio:
Yleensä tätä kysymystä miettivät ja manuaalikoneeseen päätyneet eivät ole katuneet valintaansa. Mutta ehkä toisaalta tällaiselle foorumille valikoituu vaan niitä hommaan hurahtaneita, manuaalikoneeseen pettyneet eivät varmaan jaksa kahvifoorumeitakaan selailla.

Suomenkielistä hyvää selostusta asiasta ei taida oikein löytyä. Sellainen on tosin ollut työn alla tämän sivuston yhteyteen jo hyvän aikaa...

Hyvää maitovaahtoa voi tehdä vain manuaalisesti. Monissa automaattikeittimissä on itseasiassa ihan samanlainen höyrytyspilli kuin manuaalikeittimissä, eli vaahdon tekoa ei ole automatisoitu. Tosin automaattikeitin harvoin tuottaa yhtä hyvää ja kuivaa höyryä kuin manuaalikone, teknisestä toteutuksesta johtuen. On myös automaattikeittimiä, jotka imaisevat maidon purkista ja puhaltavat sen vaahtona pihalle. Tällöin toki vaahto ei ole yhtä hyvälaatuista kuin käsin tehtynä.

Maidon voi myös kuumentaa mikrossa, mutta silloin se ei vaahtoudu. Patterikäyttöisellä vispilällä tai vaahdotusmännällä toki voi aluksi maidon vaahdottaa ja sitten sen mikrossa kuumentaa. Tai voi myös kuumentaa hellalla ja vispata samalla. Maidon ei tarvitse edes kiehahtaa yli, vaan jo vajaassa 80 asteessa maku alkaa muuttua palaneen makeaksi, eli tarkkana siinä saa olla. Kun maitoa vaahdottaa kannussa niin hommaan syntyy nopeasti näppituntuma, hellalla ainakin joutunee käyttämään lämpömittaria.

cartman:
Jees, eipä akallion kommenttien kanssa voi kovasti eri mieltä olla. Tässä vähän samaa, ehkä toisella tavalla kerrottuna:

1)
Manuaalikoneen kanssa tarvitset käytännössä myös myllyn.
Manuaalikoneena joko Krupsin thermoblock, hinta 99. Tai parempi, boilerikeitin (hinnat 120-180) täältä
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=978.0

Halvin mylly joka "toimii" on Krupsin Grindmaster GVX-2xx, hinta 50-60 euroa, seuraava hintaluokka on päälle satasen.

Koko roska 150-240 euroa.

2)
Täysautomaatti pitää myllyn sisällään ja on sellainen laiskan miehen peli. Hinnat alkaen 500 (Krupsin perusmalli, sellaisen kahvia nytkin juon duunissa).

3)
Maito onkin eri asia. Jos haluat maitovaahtoa, se on tehtävä siten, kuin akallio edellä kertoi.
Koska en kaipaa kuplia maitooni (juon Cafe au Lait, Cafe Cortado, Cafe con Leche, Galao, whatever), niin kuumennan maitoni mikrossa. Sikahelppoa. Yksi kuppi: maitoa kupin pohjalle ja mikroon. Monta kuppia: maitoa pieneen lasikannuun ja mikroon. Lasikannua kannattaa sekoittaa pari kertaa lämmityksen aikana. Oikea lämmitysaika riippuu tottakai mikrosta ja annostelusta. Mutta tämän asian oppii parin kerran jälkeen. Hyvää on, että kerran kokeiltu sekuntimäärä toimii about aina, ei siinä enää mitään "osaamista" sen jälkeen tarvita. Kuten akallio sanoi, maitoa ei keitetä!

Mikä on oikea valinta - riippuu tottakai eniten sinusta itsestäsi. Jos kahvinkulutus on tasaista ja jopa runsasta, täysautomaatti on todella mukava peli. Eikä siinä tarvitse (eikä ikävä kyllä edes voi!) paljoa säätää ja miettiä. Täysautomaatti tulee käytännössä korvaamaan myös suodatinkeittimesi. Niin vain on monessa perheessä käynyt, meilläkin. Ja erityisesti näin tapahtuu maitokahvien juojille! Jos taas kahvin valmistus on enempi satunnaista, niin edullinen manuaalikone ei ole niin suuri investointi. Manuaalikoneella saa parempaa kahvia, jos opettelee ja harjaantuu - mitä taas satunnainen keittelijä harvoin tekee. Kuppiin tulevan tuotoksen kirjo on paljon laajempi, sekä hyvässä että pahassa.

Jos haluaa harrastaa aritmetiikkaa, niin manuaalikone+mylly+suodatinkeitin hinta heiluu siinä 250-400 euron hujakoilla, täysautomaatti 500. Loppujen lopuksi aika lähellä toisiaan.

Misse:

--- Lainaus käyttäjältä: cartman - Tammikuu 13, 2009, 12:08:34 ip ---Mikä on oikea valinta - riippuu tottakai eniten sinusta itsestäsi. Jos kahvinkulutus on tasaista ja jopa runsasta, täysautomaatti on todella mukava peli. Eikä siinä tarvitse (eikä ikävä kyllä edes voi!) paljoa säätää ja miettiä. Täysautomaatti tulee käytännössä korvaamaan myös suodatinkeittimesi. Niin vain on monessa perheessä käynyt, meilläkin. Ja erityisesti näin tapahtuu maitokahvien juojille

--- Lainaus päättyy ---
periaatteessa olisin voinut kirjoittaa saman tekstin jossa korvaisin kaikki täysautomaattisanat laadukkaalla manuaalikoneella. En ymmärrä miksi tuo tavallisen kahvinkeittimen korvaaminen yhdistetään täysautomaattiin pelkästään.

Tietysti manuaalikone vaatii osaamista, mutta kyllä sen harjoittelun saa moninverroin takaisin huomattavan laadukkaan kahvin muodossa.

-Mikko-

pentti:
Tietysti manuaalikone vaatii osaamista, mutta kyllä sen harjoittelun saa moninverroin takaisin huomattavan laadukkaan kahvin muodossa.

Manuaalikoneen omistajana olen ollut 6 votta josta 3 viimeistä vuotta omistin Silvia / Roccy yhdistelmän sain sillä erinomaista maitokavisa eri muodoissa. Kyllästyin manuaalikoneen räpläämiseen. Hankin automaattikoneen Krups XP 8050 jolla tein kahvia muutaman kuukauden mutta kun "jälkikasvuni" halusi koneeni annoin sen hänelle. Hankin tilalle Krups XP 9000 keittimen.

Siirtymistäni automaattikeittimiin en kadu enkä väitä vastaankaan sitä, ettei manuaalikeittimellä saisi parempaa kahvia. Automaatilla vaan saa tasalaatuisempaa kahvia epäonnistuminen ei ole vaarana kuten oli manuaalikeittimellä kunhan tekee koneen määräämät huoltotoimenpiteet aikanaan.

Vanha faari ei voi kuin omaltlla kokemuksella suositella automaattikeitintä. Eri asia on henkilöt jotka haluavat kahvilta parhaan laadun sekä näperrellä laadun saavuttaakseen.

Pentti

Jk. Toivottavasti en häiritse ketään suomenkielen oikein kirjoituksellani

PP

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta