Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Hario V60 -vinkkejä kaivataan  (Luettu 538 kertaa)

Elwood

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« : Helmikuu 06, 2021, 19:12:39 ip »

Hei vaan kaikille.  Useamman vuoden ajan miettinyt kahviharrastusta ja kipinä iski kerralla, kun tuli Youtubesta katsottua kertalaakilla "Kunnon kahvia kotikeittiössä" -sarja.

Hommasin alkuun Hario V60:n ja Cremasta muutaman pussin papuja testiin.  Myllynä toimii Hario Canister -käsimylly.  Nyt on muutaman päivän Creman House Blendia kokeiltu ja maku on uutena harrastajana oikeinkin hyvä, mutta jotain tunnun tekevän väärin.  Viimeisissä kokeilussa myllystä on kiinniasennosta käännetty säätömutteria 2 kierrosta auki.
Mitä olen koittanut katsella sopivaa jauhatuskarkeutta, tuo vaikuttaa jopa hiukan hienommalta jauhatukselta, mitä monissa näkemissäni pour over -videoissa.  Läpimenoaika on kuitenkin kovin vikkelä.  Käytän myllyn mukana tulleita Harion suodatinpapereita, jotka kastelen etukäteen lähes 100 asteisella vedellä.  Kahvia tulee valmistettua vain itselleni, joten olen mennyt suhteella 15g kahvia, 200g vettä.  Suhde on tiukempi, mitä näkee suositeltavan (1:17 perusohje vähän joka paikassa), mutta pienemmällä kahvimäärällä lopputuote jää vetiseksi.  Käynnnistän kellon, kun aloitan kahvin kastelun. 45-50g vettä ja 45s blooming-vaihe.  Tämän jälkeen kaadan loput vedet rauhallisesti ja hiukan heiluttelen/varovasti sekoitan slurryn.  Kahvi on pannussa jo 2 minuutin kohdalla, joten eikö tämä ole aivan liian nopea uuttoaika?  Hienommalla jauhatuksella aika lienee kasvaisi, mutta olen ymmärtänyt, ettei kamalan hienoa pour overissa pitäisi käyttää.  On tuo ehkä hiukan karkeampaa, kuin perussuodatinkahvi, mitä kaupoissa myydään, mutta pour over videoista mielestäni yhä jäädään.

Missä siis vika?  Liian pieni valmistusmäärä?  Kuitenkin liian karkea jauhatus?  Myös kahvia menee tosiaan enemmän, mitä ohjeissa.  Liekkö näillä sitten väliä, jos lopputulos miellyttää, mutta väkisellä tulee mieleen et jotain nyt tehdään väärin ja haluaisi ne virheet korjata.

Kuva jauhatuksesta:
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 06, 2021, 19:21:27 ip kirjoittanut Elwood »
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1549
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #1 : Helmikuu 06, 2021, 20:06:34 ip »

Saako udella, et mikä mylly?
Mitä näin etänä mietittynä, niin hieman hienompaa laittaisin. Kokeile 1:14 suhteella.
Lasketko tuon 45s bloomin kahteen alasveto minuuttiin?
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Elwood

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #2 : Helmikuu 06, 2021, 20:22:37 ip »

Blooming on laskettu kahteen minuuttiin ja sen takia tuo kovin nopeelta tuntuukin.  Mitään kraateroitumista ei tule, vaan hyvin pysyy tasaisena.  Mylly tosiaan Hario Canister: https://www.crema.fi/fi/products/hario/canister-grinder/2124
Täytyy kokeilla hienommalla seuraavaksi ja vertailla vaikutusta aikaan ja makuun.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1549
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #3 : Helmikuu 06, 2021, 22:10:40 ip »

Luin vielä uudelleen aloituksen. "On tuo ehkä hiukan karkeampaa, kuin perussuodatinkahvi".

Itse vedän muutaman pykälän filtteriä hienommalla, V60 ja sit ihan vähän siitä hienompi on mun aeropress, sit vielä siitä hienompaa niin ollaan Delterissä.
Jos Chemex, niin sit filsua karkeampaa.
Aika tönkkö tämä teksti, mut vanha kunnon "kokeilemalla ja oma maku ratkaisee" edellä mennään :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 109
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #4 : Helmikuu 06, 2021, 22:18:53 ip »

Kuvista on vähän vaikea arvioida karkeutta, mutta hienommaksi laittaisin minäkin.
Kun hakea pitää, niin itse lähden liikkeelle 15g puruja / 250g vettä ja haen jauhatuksen säädön niin, että uutto osuu n. 2:30 - 3:30 min haarukkaan (mukana n. 30 sek blooming/50g vettä). Tuosta sitten säädän haluttuun suuntaan joko jauhatusta tai purujen määrää, uuttoaikaa pyrin pitämään vakiona.
Yritin ottaa vähän saman tapaisen kuvan omasta tämän hetken V60 rouheesta, filtteri taustalla Melitta Gourmet Mild. Myllynä Lido3. Tällä minulla osuu tuohon edellä mainittuun.
Kirjattu

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 657
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #5 : Helmikuu 06, 2021, 23:07:15 ip »

Jauhatusta ja uuttoaikaa tulee verrata vain ja ainoastaan kahvin makuun. Kaikki muu on vain referenssejä maun kohdalleen saamiseksi. Jos kahvi on hyvää, se on hyvää, vaikka metriikka olisi aivan "pielessä".

Siis jauha huoletta hienompaa, jos kahvisi sitä vaatii.
Kirjattu

Elwood

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #6 : Helmikuu 07, 2021, 16:22:23 ip »

Kiristin myllyn jauhatusta (1 kierros kiinni päin eli nyt 1 kierroksen auki vrt aiemmin 2 kierrosta auki).  Läpimenoajaksi tuli nyt 2min 33s eli puoli minuuttia tuli lisää.  Menin samalla 15g kahvia, 200g vettä, joka toimi aiemmin.  Aika lähestyy siis sitä, mitä odotin.  Täytyy nyt tällä aikansa kokeilla ja vielä hienommalla sen jälkeen.  Ensimmäisen testin jälkeen tuntuu, että liian karkeaa oli aiemmin.  Muutamalla keitolla aiemmilla säädöillä maussa oli heittoa keskenään, jonka uskoisin liittyvän liian nopeaan läpimenoaikaan  (ajoittain tuli laimeaa).  Nyt ensimmäisen kupin jälkeen maku tuntuu paremmalta ja syvemmältä.

Kiitos vastauksista.  Testejä jatketaan ja omat asetukset menee itselle ylös, niin ei aina tarvitse lähteä nollasta samoilla pavuilla mentäessä.  On tämä tekoprosessikin omanlaisensa harrastus  :)
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1482
  • Kahviharrastaja
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #7 : Helmikuu 08, 2021, 12:38:51 ip »

James Hoffmann on tehnyt näyttävän V60-opasvideon, tuosta on myös hyvä lähteä liikkeelle, sitten vaan kokeillen oman maun suuntaan.

https://www.youtube.com/watch?v=AI4ynXzkSQo
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1549
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #8 : Helmikuu 08, 2021, 20:50:55 ip »

Mä olen katsonut myös brewmethods.com sivulta paljon vinkkejä.
https://brewmethods.com/
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Elwood

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Hario V60 -vinkkejä kaivataan
« Vastaus #9 : Helmikuu 17, 2021, 11:33:08 ap »

Hoffmannin videoita onkin tullut katsottua, tekee hyviä videoita.  Hyvää kahvia on nyt tullut V60:llä. 17g kahvia 250g:aan vettä on toiminut itsellä hyvin ja nyt on ajatkin tosiaan sitä, mitä demonstraatiovideoissa.  Pitäisi jotain vaaleampaa koittaa seuraavaksi, kun kaikki toistaiseksi koitetut pavut ovat tummaakin tummempia.

Seuraavaksi tuon Clever Dripperin kimppuun. Pari epäonnistunutta yritystä takana ja säätötyö jatkuu (laihaa tulee, jauhatusta viedään asteittain tiukemmalle).  Kiitti kaikille vinkeistä  :)
Kirjattu