Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Valmistustekniikat ja rituaalit  (Luettu 126826 kertaa)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2574
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #120 : Heinäkuu 14, 2022, 09:34:36 ap »

Pakko myöntää että kiinnostavat espressorituaalit ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

pukinmäestä

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 81
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #121 : Helmikuu 11, 2024, 19:30:28 ip »

Espresson sekoittaminen lusikalla mielestäni parantaa makua, viilentää kuumaa juomaa ja kuuluu tapoihin. Paitsi että jonkin verran tulee vastaan kahviloita joissa ei anneta lusikkaa.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 11, 2024, 22:22:05 ip kirjoittanut pukinmäestä »
Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1563
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #122 : Helmikuu 12, 2024, 13:36:43 ip »

Espresson sekoittaminen lusikalla mielestäni parantaa makua, viilentää kuumaa juomaa ja kuuluu tapoihin. Paitsi että jonkin verran tulee vastaan kahviloita joissa ei anneta lusikkaa.

Hmm, minä harvemmin sekoitan espressoa lusikalla - joskus toki huvikseen silkan vaihtelun vuoksi, mutta yleisesti ottaen pidän espresson kerroksellisuudesta ja eritoten siitä, että hyvän espresson viimeiset tipat ovat silkkaa nektaaria. Espresso jäähtyy sen verran nopeasti, että ei siinä kauaa ehdi odotella, kun se alkaa olla jo liiankin jäähtynyttä. Kotona siihen riittää, kunhan putsaa grupon ja filsun uuton jälkeen.

Siinähän on toki kaksi eri koulukuntaa, haluaako juoda essonsa sekoitetttuna vai ilman. Espresso on tunnetusti kerroksellinen juoma, jossa eri aikana valunut kahvi maistuu erilaiselta. Jotkut ovat kuulemma käyttäneet lusikkaa kuoriakseen creman pois ennen juomista. Sekoittaminen on aika lailla makuasia, mutta cremaa en sentään jaksaisi lähteä äyskäröimään.  ;)

Aloin suhtautua entistäkin kriittisemmin espresson lusikalla sekoittamiseen, kun joskus aikoinaan Venetsiassa satuin paikallisen paahtimon (Torrefazione Marchi) myymälä/kahvilaan samaan aikaan, kun siellä oli pari silmät pyöreinä kuuntelevaa jenkkinuorukaista, joille paikallinen nuori uusi barista kertoi suurieleiseisesti "varmoja totuuksia" espressosta. No, hän selvästikin oli italialaisen old-school -koulukunnan kouluttama ja kertoi - sen lisäksi, että espresso pitää AINA sekoittaa, sillä ei se muuten hyvää ole - myös sen, että espressoon pitää AINA käyttää ainoastaan blendejä, sillä single-origineja käyttämällä menettää AINA jotain. Sitä hän ei kuitenkaan osannut kertoa, mitä laadukkailla sinkkuorigineilla oikeastaan menettää, mutta kuulemma "you ALWAYS lose SOMETHING". Always siis toistui aika useasti.  ;)

Jaa-a enpä tiedä, minulla on nyt menossa Good Life Coffeen Yirgacheffen alueelta Halo Beriti -pesuasemalta tullut GLC:n espressopaahto ja täytyy sanoa, että ei tule mieleen viime vuosien ajalta yhtä ainoaa blendiä, joka olisi ollut läheskään yhtä hyvää kuin tuo sinkku-yirga. Toisaalta nuo pesuasemien pavut ovat aina omalla tavallaan blendejä, koska pavut tulevat sadoilta eri pienviljelijöiltä, mutta eivät ne sentään ihan sellaisia blendejä ole kuin miten termi yleensä käsitetään. Samalta alueelta ja saman maaperän kasveista ne kuitenkin tulevat.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E