Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Valmistustekniikat ja rituaalit  (Luettu 131224 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #75 : Lokakuu 18, 2011, 20:25:35 ip »

Eli höyrykytkin siis ohittaa PID:in? Noh, kyllähän nopeus on mukavuustekijä, mutta kannattaako sen takia vaihtaa uuton aikana tasainen lämpökäyrä nousevaan?

Höyrykytkin ohittaa tämän PIDin. Lämpökäyrä on nähdäkseni uuton aikana silti laskeva.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #76 : Lokakuu 18, 2011, 20:31:45 ip »

Muutamat kohdat jotka tökkäävät silmääni:

Kohdassa 1:00 läiskyi maitoa pöydälle. :o
Kohdassa 6:36 lisää maitoa pöydälle. :o :o (Jotka tosin putsaatkin mutta driptrayn eteen jäi vielä)
Kohdassa 7:13 vaahdotuspilli jää putsaamatta, se on aina järjestyksessä seuraava kun vaahdotus on valmista.
Uuton pitää lähteä välittömästi käyntiin kun portafilter on koneessa. Järjestä kupit valmiiksi saataville.
Ei ole mikään ongelma jättää sitä kakkua koneeseen vaahdottamisen ajaksi ja keskittyä kahvin valmiiksi saamiseen.

Hyvännäköinen juoma, kiiltävä kuin mikä.

Tommossii, kiva katsoa muiden valmistustapoja.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #77 : Lokakuu 18, 2011, 21:30:19 ip »

Kohdassa 1:00 läiskyi maitoa pöydälle. :o

Myönnetään.

Kohdassa 6:36 lisää maitoa pöydälle. :o :o

Myönnetään. Selitys kohdassa 16:10.

Kohdassa 7:13 vaahdotuspilli jää putsaamatta, se on aina järjestyksessä seuraava kun vaahdotus on valmista.

Näinhän aina sanotaan. Mikä olikaan syy tälle?

Uuton pitää lähteä välittömästi käyntiin kun portafilter on koneessa. Järjestä kupit valmiiksi saataville.

Myönnetään. Yleensä muistan ottaa myös kupin esille.

Ei ole mikään ongelma jättää sitä kakkua koneeseen vaahdottamisen ajaksi ja keskittyä kahvin valmiiksi saamiseen.

Kakun poistamiselle on minulla suunnilleen kaksi syytä:
- kakun ehtii poistaa ennen kuin Silvia on höyrytysvalmis
- höyrykuumennettu kakku olisi merkittävästi vaikeampi poistaa

Kiitoksia kommenteista.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #78 : Lokakuu 18, 2011, 22:21:43 ip »

Näinhän aina sanotaan. Mikä olikaan syy tälle?
Maito on helpompi irrottaa jos se ei ole kuivunut kiinni pilliin. Joissakin koneissa voi pilliin jäänyt maito kulkeutua höyrytysboileriin joka on siis huono asia. Lisäksi likaiset maitopillit näyttävät karseilta.

Kakun poistamiselle on minulla suunnilleen kaksi syytä:
- kakun ehtii poistaa ennen kuin Silvia on höyrytysvalmis
Kelpaa selitykseksi :)

Kuuluuko muuten punnitseminen rutiiniisi millään tavalla? Säilytit näemmä filtteriä kuitenkin erikseen kahvasta, eikös tuohon helposti lisäisi hieman puntarointiakin?


Kenen videoita katsotaan seuraavaksi?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #79 : Lokakuu 19, 2011, 08:21:32 ap »

Maito on helpompi irrottaa jos se ei ole kuivunut kiinni pilliin. Joissakin koneissa voi pilliin jäänyt maito kulkeutua höyrytysboileriin joka on siis huono asia. Lisäksi likaiset maitopillit näyttävät karseilta.

Nykyisellä toimintamallillani en ole havainnut vaikeuksia maidon irrottamisessa. Onhan siinä tietenkin riski siitä, että jos ei heti tee niin saattaa unohtua.

Kuuluuko muuten punnitseminen rutiiniisi millään tavalla? Säilytit näemmä filtteriä kuitenkin erikseen kahvasta, eikös tuohon helposti lisäisi hieman puntarointiakin?

Aiemmin käytin vaakaa. Sittemmin olen yrittänyt tehdä valmistusprosessista hieman sujuvampaa. Nykyisin tulee punnittua sihtiin menevä kahvipurun määrä vain kerran, myöhemmissä jauhatuksissa yritän silmämääräisesti saada saman määrän puruja. Jos tulee liikaa, poistan puruja weissausvälineellä pyörittelyn yhteydessä. Toimin samoin kahvikuppien kanssa, eli olen punninnut kuhunkin kuppiin päätyvän kahvin määrän ja jatkossa pyrin silmämääräisesti katkaisemaan uuton kun kahvia on tarpeeksi. Vaakaa olen punnituksessa käyttänyt uuttovaiheessa kupin alla.

Kenen videoita katsotaan seuraavaksi?

Sen verran voisin kannustaa seuraavaa kuvaajaa että netissähän on aivan liikaa kuvausteknisesti hyvin tuotettuja kahvinvalmistusvideoita. Jos katsoo jostain mallia niin rima asettuu todennäköisesti liian korkealle. Informaation välittämiseen riittää kuitenkin jo melko yksinkertainenkin kuvauslaitteisto.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #80 : Lokakuu 19, 2011, 14:26:23 ip »

Eipä taida olla tällä mitään merkitystä. Siis uuttumisen kannalta. Kylmä sihti ei gropon (taikka portafiltterin) lämpötilaa hetkauta. Vai mitä tarkoitat sillä että vesi koskettaa sihtiä?? Lopussa toki kahvi valuu sihdin läpi, mutta ei sillä siinä vaiheessa enää merkitystä juurikaan ole - taikka jos tarkoitat että siinä kahvikakun päällä on tuota sihdin reunaa hieman näkyvissä, niin taas uskallan väittää että +-0 on vaikutus.


Tarkoitin sitä, että kun käytetään nakukahvaa, niin itse kahvan lämmöllä ei juurikaan ole merkitystä, koska pohja puuttuu.
Kahvi siis joutuu tekemisiin oikeastaan vain sihdin kanssa. Tokihan tuo sihti lämpenee pikaisesti, kun massa on niin pieni.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #81 : Lokakuu 20, 2011, 20:24:43 ip »

Kyllä kylmä nakukahvakin ottaa gruposta lämpöä pois (näkyy mittarissa notkahduksena) ja gruppo sitten vaikuttaa uutonaikaiseen veden lämpötilaan. Miten merkittävä tuo vaikutus on lopullisessa uuttovedessä on sitten toinen juttu (en ole mitannut).

Toki sitten valmis tuotos ei nakukahvassa osu enää mihinkään, mutta nokallisessa se voi viiletä uuton jälkeen vielä reilusti mikäli nokat kylminä.

Tarkoitit itse ilmeisesti tätä jälkimmäistä vaikutusta? Itse siis tarkoitin tuota ensimmäistä.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #82 : Lokakuu 30, 2011, 08:17:39 ap »

Olen kotiharrastaja. Tein videon yleensä käyttämistäni valmistus- ja huoltorutiineista. Toivoisin vinkkejä ja kommentteja kokeneemmilta.
http://www.youtube.com/watch?v=hBQb_YAZR_4

Pistetäänpäs toive vielä uudemman kerran. Jos käytössäsi on Silvia, vastaava tai parempi laite niin kommentoi ellet ole vielä niin tehnyt. Ellen nyt aivan erehdy niin omissa rutiineissani on useampia epätavanomaisia vaiheita. Kaipailisin myös näistä kommentteja - näyttääkö jokin hyvältä idealta, vaikuttaako jokin täysin turhalta tai olisiko jossain kohden parannettavaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #83 : Marraskuu 03, 2011, 17:17:41 ip »

Pojot videon tekemisestä!

Pari juttua panin merkille noin pikaisella katsomisella. Nämä siis lähinnä kysymyksiä:

  • Heitätkö myllystä ensimmäiset jauhetut purut pois jos mylly on seisonut? Videossa en ainakaan huomannut että näin tekisit. Etenkin kartioteräiset myllyt tuppaavat pitämään jonkun verran vanhoja puruja jauhinkammiossaan.
  • Tuon muovisuppilon läpi tamppaaminen. Oletko huomannut kanavoitumista kahvikakun reunoilla? Mietin vaan että se suppilo saattaa jättää kakun reunojen ja filsun väliseen tiiviyteen toivomisen varaa. Oletko kokeillut tampata ilman sitä suppiloa?
  • Pesetkö filtterin ihan tavallisella tiskiaineella? En ole suorittanut vertailua, mutta jotkut kai väittää että ainakin useammista tiskiaineista voi jäädä jotain jämiä filsuun ja se voisi vaikuttaa kahvin makuun - uuttokin kun tapahtuu hiukan kovemmalla paineella. Itse huuhtelen vain vedellä ja ajoittain uitan niin kahvan, filsun kuin suihkusihdinkin cafiza-liuoksessa.

T. Teme
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #84 : Marraskuu 03, 2011, 20:02:49 ip »

Kiitos kommenteista.

Joskus aiemmin heitin pienen määrä puruja pois jauhatuksen alussa, nykyisin kai nuukuus tai laiskuus on voittanut ja käytän pääosin kaikki purut. Näin etenkin maitokahvien kanssa jossa kahvin maku jää sivummalle. Jos uutto on mennyt reilusti ali- tai yliajalle niin myllyn säädön jälkeen jauhan hetken niitä vääriä puruja pois tieltä.

Muovisuppilo on mitoitettu siten, että tampperi painuu reilusti alemmas kuin suppulon alareuna. Videolla voi tamppauksen jälkeen huomata kahvipururenkaan sihdin sisäpuolella, tästä voi päätellä suppilon alareunan sijainnin. Tamppasin aiemmin ilman suppiloa, mutta etenkin suuren sihdin tai muutoin voimakkaasti kokoonpainuvan kahvijauheen kanssa suppilo on mukava, kahvipurun määrä voi tällöin olla aluksi sihdin reunan yläpuolella ennen tamppausta. 50mm-tampperini on myös hieman liian pieni sihdille joten suppilolle on tilaa ja se keskittää tampperin. Ehkä suppilo vähentää hieman sihtiin kahvikakun yläpuolelle jäävän purun määrää, joka irtoaa uuton yhteydessä.

Sihdin pesuun käytän laimennettua (n. 1:6) käsitiskiainetta. Pesuainejäämät ovat mahdollisia, itse en ole havainnut. Tiskaan samaan tapaan sihdin ja muut Silviasta irtoavat osat ennen Cafiza-liotusta.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #85 : Marraskuu 04, 2011, 09:15:58 ap »

Ok. Sellaiset huomiot vielä, että:

  • Ennen kun kiinnitän kahvilla ladatun kahvan gruppoon, niin valutan siitä pienen määrän vettä. Tämän tarkoituksena varmistaa uuttoveden puhtaus - suihkusihdissä mahdollisesti olevat purut eivät päädyy tuoreeseen kahvikakkuun/uuttoveteen ja grupon sopukoissa esim kahvirasvoissa lillunut vesi huuhtaistaan pois. Jälkimmäisenä mainitun veden määrä lienee jossain minimaalisen ja nollan välillä, mutta kuitenkin.
  • Puhdistusrituaalissa putsaan suihkusihdin coffeetool -harjalla (veden juostessa gruposta) ennen "PortaFilter Wiggleä" (PFW). Näin se purujen määrä vähenee.
  • PFW:ssä liikutan kahvaa sivusuunnassa enemmän kuin pystysuunnassa. Annan paineen hiukan kasvaa ja sitten sivusuunnassa kahvaa liikuttamalla annan sen paineen taas vapautua. Eli yritän ikäänkuin painetta hyväksikäyttäen "tiskata" vedellä uuttokammion, suihkusihdin ja grupon tiivisteen.

T. Teme
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #86 : Marraskuu 12, 2011, 01:26:43 ap »

...Tommossii, kiva katsoa muiden valmistustapoja.

Jos joltain päässyt huomaamatta tämä, niin laitetaan tännekkin.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Y0XeO66xXAs" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Y0XeO66xXAs</a>
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #87 : Marraskuu 12, 2011, 09:14:11 ap »

JB kaataa maidon esson päälle ja...
tapa kai se on tuokin.

Ja se toinen "pilli" kupissa:  wtf  :o

"is that all it does"   :)

 
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 12, 2011, 09:19:33 ap kirjoittanut linker »
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #88 : Marraskuu 12, 2011, 15:01:19 ip »

Ei nyt lähdetä tuomitsemaan Bondia kuitenkaan, vaikkei kahvin valmistus oikein sujukaan. Hänen ansionsa ovat muissa asioissa  :)
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: Valmistustekniikat ja rituaalit
« Vastaus #89 : Marraskuu 12, 2011, 16:56:24 ip »


Juu... ihan hyvin se sujuu, verrattuna vaikkapa omaan "vääntämiseen"  :)

 
Kirjattu