Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

  • Vuoden Barista 2009: Helmikuu 14, 2009

Kirjoittaja Aihe: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu  (Luettu 18884 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« : Joulukuu 23, 2008, 22:28:25 ip »

Vuoden 2009 Suomen Barista- ja Latte Art mestaruuksista kisaillaan Vanhalla Ylioppilastalolla (Mannerheimintie 3), Helsingissä 14.2.2009 klo 12 alkaen.

T. Teme
Kirjattu

lauril

  • Vieras
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #1 : Tammikuu 15, 2009, 15:04:35 ip »

Onko tilaisuus tarkoitettu vain osallistujille ja järjestäjille/SCAE:n jäsenille, vai onko avoin myös muille?
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #2 : Tammikuu 15, 2009, 21:41:00 ip »

Onko tilaisuus tarkoitettu vain osallistujille ja järjestäjille/SCAE:n jäsenille, vai onko avoin myös muille?
Ymmärtääkseni avoin yleisölle (ei siis vain SCAE:n jäsenille). Kysäisen vielä varmuuden vuoksi.

T. Teme
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #3 : Tammikuu 16, 2009, 14:34:45 ip »

Jep. Vahvistus tuli että tilaisuus on avoin kaikille kahvin ystäville. Eli kaikki mukaan kannustamaan!

T. Teme
Kirjattu

TeroZ

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #4 : Helmikuu 04, 2009, 19:34:19 ip »

Osaako joku mahd sanoa tuon lauantain aikatauluista tarkemmin? Koska kyseinen tapahtuma siis alkaa (klo 12 ilmeisesti) ja minkälaisista järjestelyistä on kyse...
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #5 : Helmikuu 05, 2009, 04:56:58 ap »

Barista -mestaruudesta kisailu aikaa klo 12, Latte-art kisa aikaa klo 17 ja palkinnot jaetaan heti klo 18 jälkeen.

Edit: Ohessa vielä virallinen tiedote päivän ohjelmasta:

Baristakisatiedote2.pdf (156 kt)
Baristakisajuliste3.pdf (524 kt)

T. Teme
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 05, 2009, 10:18:12 ap kirjoittanut Janne »
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #6 : Helmikuu 14, 2009, 18:10:02 ip »

Vuoden 2009 Latte-art mestari on Mikko Haahti (Cafe Art). Mikko siis uusi mestaruutensa. Onnittelut!

T. Teme
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #7 : Helmikuu 14, 2009, 18:29:43 ip »

Suomen Barista-mestari vuosimallia 2009 on Mikko Haahti (Cafe Art). Kakkosena Roman ja kolmosena Jenna. Onnittelut kaikille!

T. Teme
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 14, 2009, 18:34:42 ip kirjoittanut Teme »
Kirjattu

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #8 : Helmikuu 14, 2009, 18:45:36 ip »

Jep. Mukavat kisat. Mikolle onnittelut!
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #9 : Helmikuu 14, 2009, 19:15:35 ip »

Juu, kivat oli fiilikset ja hauskaa katsottavaa. Olipa vielä aloittelijan kannalta rohkaisevaa nähdä, että esimerkiksi maidon vaahdotus ja maidon kaato "kapuun" ei suju kaikilta ihan virheettömästi....
Kateeksi kävi vähän porukan myllyjä, ei paakun paakkua ja mikä vauhti myllyssä.

Itse koin pienen pettymyksen, kun vastasin SCAE:n tiskillä kysymyksiin ja viimeinen  vastaus (mitä tarvitaan cappuccinon valmistamiseen) tuomittiin vääräksi. Vastasin "espresso ja vaahdotettu maito" (kaikki muut vastaukset olivat oikein). Oikea vastaus olisi kuulemma ollut: Espresso, vaahdotettu maito ja maito....
Kuitenkin näin niiden valmistukseen käytettävän vain espressoa ja vaahdotettua maitoa. Samoin sanotaan tilaisuudessa jaetussa Pauligin lehtisessä sivulla 13: "Kupin pohjalle valutetaan annos espressoa ja sen päälle kaadetaan vaahdotettua maitoa..."
No, pettymys ei ollut ylikäymätön, enkä vaatinut oikaisua, mutta hiukan on sellainen olo, että nyt temppuillaan.

Kiva tilaisuus kaikkineen ja oli hauskaa tutustua myös automaatteihin, nappikeittimiin ja muuhun rekvisiittaan. Tämän jälkeen oli kiva palata kotiin nauttimaan kunnon kahvia. Oma suuhan se lopulta on paras tuomari.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #10 : Helmikuu 15, 2009, 00:08:20 ap »

Vinkeät kisat juu. Erityisesti kärkikolmikon työskentelyä oli ilo seurata. Kakkoseksi sijoittunut Roman Kolpatski oli melko uskomaton siinä, mitä kaikkea hän ehti tehdä ja selittää ja silti jäi minuutti aikaa siivoilla ja kiillottaa konetta.

Oli myös hauska päästä kokeilemaan kahvin päästämistä ihan kunnon tykillä.

Sellaisen panin merkille, että aika moni kilpailija lepuutti portafilttereitä yllättävän pitkiä aikoja ladattuina pöydällä jäähtymässä. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä tekniikkatuomarit moisesta ajattelivat (ja miten se vaikutti lopputuotteeseen). Ylipäätään olisi kiva saada kuulla mieluiten snookerottelutyyppinen suora asiantuntijaselostus vaikka korvanapille kuiskittuna, mutta edes pikaiset havainnot kilpailijoiden suorituksista välittömästi settien päätyttyä.

Lisäksi, huomasitteko paikallaolleet arvon Mikko Haahdin tasoitustekniikkaa? Sormella viistämisen sijasta hän naputtelee kahvinpurut tasaiseksi tampperinpäädyllä. Siihen, että sillä tavalla voitetaan baristamestaruus, taidetaan tosiaan tarvita melko paakkuvapaa mylly...

Mitä tulee cappuccinon sisältöön, niin nähdäkseni tuossa visassa olisi pitänyt "vaahdotettua maitoa"-ilmauksen sijaan käyttää sanaa "maitovaahtoa", jolloin eron olisi voinut tehdä sillä tavalla kuin he tekivät. Noh, palkintonahan oli vain valmiiksi jauhettuja tuotteita, joten melko lailla ihan sama.

Montakos vuotta Café Art on nyt sitten pitänyt tuota mestaruutta hallussaan?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #11 : Helmikuu 15, 2009, 13:42:47 ip »

Montakos vuotta Café Art on nyt sitten pitänyt tuota mestaruutta hallussaan?

Neljä vuotta. 2006-2009.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

AnniK

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #12 : Helmikuu 15, 2009, 20:12:27 ip »

Lainaus
Itse koin pienen pettymyksen, kun vastasin SCAE:n tiskillä kysymyksiin ja viimeinen  vastaus (mitä tarvitaan cappuccinon valmistamiseen) tuomittiin vääräksi. Vastasin "espresso ja vaahdotettu maito" (kaikki muut vastaukset olivat oikein). Oikea vastaus olisi kuulemma ollut: Espresso, vaahdotettu maito ja maito....
Kuitenkin näin niiden valmistukseen käytettävän vain espressoa ja vaahdotettua maitoa.

Noista SCAE:n leikkimielisen kahvivisan vastausvaihtoehdoista kannan minä vastuun. Lähinnä halusimme osoittaa, ettei cappuccinossa ole pelkkää kuumaa maitoa (kuten caffe lattessa) eikä sellaista maitovaahtohöttöä, jota harmittavan usein edelleen saa - viimeksi viime viikolla eräässä kahvilassa lusikalla espresson päälle nosteltuna...

Iso kiitos kaikille osallistuneille! Otan mielelläni vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia tapahtumasta osoitteessa president@scae.fi.
Kirjattu

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #13 : Helmikuu 16, 2009, 11:32:04 ap »

Nuo kisat olivat vähän erilainen kahvihetki näin harrastajalle. Muutamaa asiaa haluan kommentoida näin ihan tavallisen baristismista (?!) ja hyvästä kahvista kiinnostuneen totaalisen amatöörin silmin nähdystä tapahtumasta.

Ensinnäkin paikalla oli mielestäni, ainakin siis odotusteni vastaisesti, tavattoman vähän katsojia. Parhaimmillaan yhtaikaa ehkä luokkaa alle 50 ulko-ovesta tullutta ei-kisajärjestelyihin liittyvää ihmistä. Itse odotin paljon massiivisempaa väkimäärää, onhan kyseessä kuitenkin SM-kisat. Oliskohan saavutettavissa suurempi yleisö, jos markkinointiin panostettaisiin edes hieman enemmän?

Hienoa oli, että osallistujia oli saatu myös suurten väkikeskittymien lisäksi myös maakunnista. Mikkelin ja Kuopion kilpailijat toivat uskoa siihen, että joskus vielä hyvää kahvia saattaa saada ihan ympäri maan.

Sponsoreiden standeilla oli mukava käydä kokeilemassa miltä tuntuu tehdä kahvia ammattilaitteilla. Opastus oli Pauligin osastolla erittäin miellyttävää. Ja omatekemä kahvi maistui tietysti taivaalliselta ;) Muscovado-sokeri oli myös minulle uusi tuttavuus, johon pitää tutustua paremmin. Toivottavasti löydän sitä kaupasta kotinurkilta. Erilaiset maidot, joita juontaja läpi päivän mainosti ja joita hän useaan otteeseen kehotti käymään kokeilemassa, sen sijaan puuttuivat tapahtumasta kokonaan.

Itse kilpailijoiden suorituksien seuraaminen oli katsojalle kyllä huonompaa kuin olin odottanut. Lava oli korkealla, laitteet ja pöydät melko kaukana lavan reunasta, tuomarit ja kameramiehet pörräsivät katsojan ja katsottavan asian välissä. Seinälle heijastettu videokuva heilui ja oli lievästi suttuinen eli sekään ei antanut sellaista hyvää ja tarkkaa kuvaa, että itse olisi osannut arvioida kilpailijan suorituksia, edes visuaalisesti. Juontaja yritti kommentoida kilpailijoiden tekemisiä suoritusten aikana, mutta kommentit näyttivät pyörivän melko lailla parin saman asian ympärillä läpi kisapäivän. Varsinaista suorituksen kommentointia tai analysointi ei ollut ja sellaista olisin itse ehkä kaivannut, jotta olisin voinut ymmärtää mistä kilpailijoiden erot muodostuvat.

Latte Artissa mallikuvia ei näytetty kunnolla yleisölle. Huono oli siltä osin asettaa mittareita kilpailijoiden suorituksille. Ja sitten vielä on pakko mainita Latte Artin osalta huomio, joka tuli muualtakin kuin itseltäni. Jenna Kauniston tekemät kuviot olivat katsomoon nähtynä lähinnä mallejaan sekä enemmän identtiset keskenään kuin voittajalla. Silti hänen pisteensä olivat huonommat. Tähän pisteytykseen emme katsomosta löytäneet perusteita, mutta mehän olimmekin vain visuaalisen näkemyksen varassa. Olisi ollut hienoa, jos olisimme kuulleet pisteytyksen perusteet, niin Barista- kuin Latte Art -kisan osalta kilpailijakohtaisesti. Mahtavatkohan ne olla tulossa jollakin tavalla julkisesti tietoon?

Mutta kaikesta huolimatta tuli selville se ero, joka amatöörin ja ammatikseen baristan töitä tekevän ihmisen kohdalla on. Minulta ei synny tuohon tahtiin edes tasalaatuisia annoksia, puhumattakaan kaikesta muusta oheishässäkästä tarjoiluineen ja siivoamisineen.

Ja vielä hoksasin, että Tampereelle ollaan rakentamassa uutta kahvilaa, jonka perusasiat vosivat uskoakseni olla melko lailla kunnossa. Uutta Kahvila Valoa oli edustamassa yksi jäsen tuomaristossa ja Porin suunnalla aiemmin vaikuttanut kahvila Mumsin (?) perustajaomistaja. Siis Mokkamestarien Verkatehtaankadun kahvilan jättämää reikää oltaisiin paikkaamassa. Valo tulee ravintola Laternan alakertaan Puutarhakadulle, aika lailla keskelle kaupunkia. Kertoivat käyttävänsä kotimaisten pienpanimoiden kahvia ja sehän on vallan positiivinen asia.
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

Petra

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
    • http://www.greenperrys.com
Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
« Vastaus #14 : Helmikuu 16, 2009, 12:44:15 ip »

Moi!

Kiitos palautteesta kisojen puolesta!

Minä toimin juontajana tapahtumassa. Tiedän, että olisi yleisölle kiinnostavaa kommentoida suorituksia tai muutoin analysoida niitä, mutta vaara on siinä, etteä se mitä näkyy ei kerro kuin pintaraapaisun totuudesta. Makutuomareita on 4 ja heidän suunsa antavat valtaosan pisteistä. Eli vaikka joku suoritus näyttää hyvältä, se voi makunsa puolesta olla ihan pielessä. Jos käytte lukaisemassa WBCsäännöt, niin aika tiukasti pidetään kädet sidoittuina monessa asiassa. Yleisöystävällistä lajista ei kovin helpolla saada. Ideoita on vaikka kuinka paljon tulevaisuutta ajatellen :) Pistelaskusysteemikin on sen verran erikoinen, että tulosten saaminen kestää. Paljon on asiaa menossa taas eteenpäin ylemmille tahoille, jotka sääntöjä tekevät.

Mielellämme markkinoisimme lehdissä ja vaikka telkussa, mutta raha se on vielä hienoinen ongelma. Tavoitteena on edetä koko ajan pidemmällle ja saada enemmän yleisöä. Tosin sponsorit ovat ne, jotka rahoittaessaan toimintaamme esittävät myös omia toiveitaan ja ehdotuksiaan.

Ensimmäistä kertaa meidät noteerattiin valtakunnallisessa radiossa (YLE teki perästi kaksi juttua), ja jopa mm. Bensiini-lehti teki kahvista jutun. Paikalle on yritetty saada vaikka ja mitä mediaa, mutta kiinnostavuus ei ole vielä lyönyt itseään läpi. Katsotaan, mitä saamme Stockmannin kanssa yhteistyönä aikaiseksi. Cup Tastingissa kokeillaan taas erilaista lisämarkkinointikeinoa: julkkikset :)

Ideat ja ehdotukset ovat tervetulleita ensi vuotta varten! Aina on parannettavaa, mutta kyllä me nyt mentiin mielestäni harppaus eteenpäin!
Kirjattu