Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: "Retro" paahdin ???  (Luettu 10442 kertaa)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
"Retro" paahdin ???
« : Lokakuu 05, 2008, 15:04:11 ip »

Tällainen tuli vastaan  :o

Kyllä kai tuollaisellakin saa rusketuksen kohdalleen, mutta itse aion pysytellä vielä vanhassa presicionissa. Seuraava paahdin voisi olla sitten vaikkapa se Behmor.

http://www.avenue18.ca/TEAPOT/Hario/coffee_series/paypal_pages/5126_coffee_roaster.htm

Tällainenhan olisi suhteellisen helppo tehdä myös moottorivetoiseksi. Lämpötilan säätö ei sitten onnistukaan ihan simppelisti tuon spriikeittimen kanssa. Onko tuo parempi tapa paahtaa (lämpöjohtuminen rummun kautta) kuin esim. i-roastin ilmapuhallaus?
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: "Retro" paahdin ???
« Vastaus #1 : Lokakuu 05, 2008, 16:58:17 ip »

Wau. Tuo olisi hieno! Tuossa on paahtomääräksi annettu 50 grammaa vihreää, joten jokusen kerran saa paahtaa viikon tarpeiksi. Tosin käyttää voi sitten ilman jäähdyttelytaukoja.

Johtuminenhan on aivan hyvä tapa paahtaa pavut. Tällä tekniikallahan siis käytännössä jokainen pienpaahtimo paahtaa (mutta siis isommilla paahtimilla).

En nyt äkkisiltään (ilman mitään kokemusta) menisi sanomaan onko tuo harion vimpain näihin pieniin ilmapaahtimiin (i-roast jne.) nähden parempi vai huonompi - siis paahtotuloksen kannalta. Jos jotain pitäisi veikata niin mututuntumalla sanoisin että varmasti vähintään yhtä hyvä - toki jonkin verran harjoittelua vaatii tuon liekin kanssa pelaaminen. Ainoana miinuksena oikeastaan näen tuon pienen paahtomäärän (jos ei siis haittaisi tuo manuaalinen toiminta). Viikon papuihin (n. 500 gramma) saa paahtaa jo sen 11 kertaa (kun hävikki huomioidaan) ja tähän kuluu aikaa varmasti semmoinen kaksi ja puoli tuntia.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: "Retro" paahdin ???
« Vastaus #2 : Lokakuu 06, 2008, 10:54:19 ap »

Tuossahan liekki lämmittää rumpua epätasaisesti, eniten keskeltä, joten elleivät pavut sekoitu hyvin myös pituussuunnassa, jää lopputulos epätasaiseksi. Lisäksi tuossa kuorien poisto jää käsin tehtäväksi. Lämpötilan säätöä ei ole, vaan spriikeittimen luonteesta johtuen lämmitysteho kasvaa loppua kohti. En innostuisi tuosta.

Rumpupaahdossa tulee vähän erilainen maku kuin ilmapaahdossa. Rummussa tulee enemmän syvyyttä, ilmalla kirkkaampia aromeja.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: "Retro" paahdin ???
« Vastaus #3 : Lokakuu 06, 2008, 13:27:13 ip »

Eli tuossa pitäisi spriipoltin korvata esim. koko putkilon pituisella infralämmittimellä. Sitten vasempaan käteen infrapunatoiminen lämpömittari, jonka kohdistuspiste tähdätään rummun keskiosaan, oikealla kädellä kieputetaan rumpua kulloisenkin tarpeen mukaisella vauhdilla... ;D
Taustamusiikkina voisi kokeilla teknoa ja jos pyörii liian vinhasti, voi vaihtaa vaikka valssiin...

Kuorien poisto ei muuten ole mikään vaikea juttu, kunhan on käytössä sopiva astia. Puhallus tai säädettävätehoinen puhallin toimii yleensä ravistusten kera ihan hienosti. Samalla tulisi tehtyä myös tarvittava jäähdytys.
Tämänkaltainen rumpupaahdin olisi hyvä lähtökohta jollekin "pellepeloton" tyyppiselle kokeilijalle DIY paahdinprojektiksi.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: "Retro" paahdin ???
« Vastaus #4 : Lokakuu 06, 2008, 14:11:55 ip »

Aha,
Nonii, ei sitä kaikkea kai tarvi itseensä ottaa, mutta minä en ainakaan ryhdy asentamaan kvartsilamppuja ja vaihtuvanopeuksisia moottoreita pyörivään lasirumpuun, jossa pavut luultavimmin laahaavat pitkin pohjaa ja palavat yhdeltä suvultaan, hyvä arvaus vaan...

Mistä juohtuikin mieleeni, että tiedustin Behmorin saatavuutta Eurooppaversiona. Jos jotakin vastannevat, niin laitan siitä tiedon.
Se vaikuttaa nyt siltä, että semmonen olisi saatava. Jenkkilässä jo tiputtelevat hintoja, mitähän sekin meinannee?

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso