Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia Square Mile Coffeesta  (Luettu 145320 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #75 : Syyskuu 26, 2009, 23:52:14 ip »

Mauritanioista on suosikiksi muodostunut tuo Pulped Natural (suodattimella) - on vain omaan makuun tasapainoista tavaraa. Natural versio osoittautui hankalaksi suodattimella, mutta Aeropressissä löytyi aivan uusi ulottuvuus. Kahvijauhetta 30g, hieno jauhatuskaurkeus (numerolla 2 Tanzaniasta - vastaa siis espressokarkeuksia), vettä noin 180g, nopea sekoitus ilman kummempia odotteluja ja tuloksena paksuhkoa hieman kirpakkaa mansikkajuomaa. Suodattimella taas koen Naturalin jostain syystä jopa hieman etovana kupin loppupuolta lähestyttäessä. Fully Washed on vielä hieman epäselvä tapaus ja seuraavaksi se saa kokeilla pressossa oleilua.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #76 : Syyskuu 28, 2009, 17:07:38 ip »

Kyllähän nuo kaikki erilaisilta maistuivat. Huomattavin ero oli Natural Prosessed version ja muiden vällillä. Tuossa NP:ssä (yli)kypsän hedelmän ja mansikan aromi tuli esiin selvästi esiin jo jauheesta ja tämä on näistä selvästi se "epäkahvimaisin" kahvi.

Samoin täälläkin, Natural erottui jo myllyssä. Ihastuin ylikypsään aromiin kupatessa, mutta sitten pressossa se jäikin jotenkin vaisuksi, vaikka antoi kahvin jäähtyä. Voisi huvikseen kokeilla käänteistä pressoa...

Kupatessa Pulped kehittyi kivasti jäähtyessä, mutta Washed taas ei tarjonnut kovin paljon sen kärkeen tulleen hunajamelonin lisäksi.

Noista kolmesta Natural oli selvästi muita vaaleampi ja muut kaksi sitten yhtä tummia. En tiedä tulenko espressona kokeilemaan, mutta jos kokeilisin niin tuo Pulped Natural olisi ehkä vaihtoehto nro. 1 ja sitten tuo Natural maidon seassa (siinä on sellaista "Arichamaisuutta" joka voisi antaa vinhaa sävyä). Fully Washed voisi olla espressona tällä paahdolla ns. "kipakka".

Itse ajattelin rohkeasti edetä myös tähän suuntaan. Meikäläisen kulutuksella kun on kilon kahvia korkannut kerralla niin pitää ottaa kaikki masiinat käyttöön että ei ehdi väljähtymään.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #77 : Syyskuu 28, 2009, 17:12:39 ip »

Kuinkas hyvin teidän mielestä muuten erot vastaa tyypillisiä menetelmien välisiä eroja?

http://www.coffeeresearch.org/agriculture/flavor.htm

Kyllähän nuo kahvit saa mielessään aseteltua noihin lokeroihin, mutta ehkä ihan koulukirjaesimerkki toi ei ollut? Toki Naturalin vaaleus sekoittaa pakan aika tehokkaasti. Olisi jännä maistella sama sarja niin että paahto on kaikissa sama.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #78 : Syyskuu 30, 2009, 00:10:03 ap »

Toki Naturalin vaaleus sekoittaa pakan aika tehokkaasti. Olisi jännä maistella sama sarja niin että paahto on kaikissa sama.

Ei siinä kuitenkaan hirveää eroa paahtoasteessa ole. Ja nythän kahvit on oletettavasti paahdettu niin että kunkin tyypin erikoisominaisuudet korostuvat parhaiten. Naturalit pitää ilmeisesti jättää vaaleammaksi jos ei halua niitä erikoisia aromeja hukata (liikaa) - Santa Rita Natural oli aikoinaan vastaavia vaaleuksia.

Nyt on tuo Washed alkanut luonnistumaan - voinut olla syynä pavun saama lepo paahdosta - mutta myös jauhatusta on tullut hieman säädettyä hienommalle (suodattimella valmistettaessa). Makeutta on alkanut löytymään sen "juicy acidityn" tasapainottajaksi.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #79 : Lokakuu 13, 2009, 12:18:42 ip »

Itse ajattelin rohkeasti edetä myös tähän suuntaan. Meikäläisen kulutuksella kun on kilon kahvia korkannut kerralla niin pitää ottaa kaikki masiinat käyttöön että ei ehdi väljähtymään.

Pulped ja Washed on nyt keitelty onnistuneesti espressoksi. Hyvin äärirajoilla ne olivat: annoskoko oli pieni eli 14g, kakun käsittelyssä ei ollut varaa tupeksia, lopputulos hieman lungoon kallellaan ja uuttolämpö kova. 95 asteella tuli sellainen hapokas särmä, joka oli ehkä hivenen häiritsevä. 97 astetta hoiteli sen pois.

Kovin kummoisia espressoja ei noista tullut, mutta eipä pahojakaan. Hapokkuuden väistäminen säätelyalueen reunalle johtaa siihen että muutkin nyanssit tuppaa hukkumaan. Eihän noita espressoon ollut tarkoitettukaan, mutta kuka sitä nyt kieltoja kuuntelisi...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #80 : Lokakuu 13, 2009, 12:26:58 ip »

Pulped ja Washed on nyt keitelty onnistuneesti espressoksi. Hyvin äärirajoilla ne olivat: annoskoko oli pieni eli 14g, kakun käsittelyssä ei ollut varaa tupeksia, lopputulos hieman lungoon kallellaan ja uuttolämpö kova. 95 asteella tuli sellainen hapokas särmä, joka oli ehkä hivenen häiritsevä. 97 astetta hoiteli sen pois.

Kovin kummoisia espressoja ei noista tullut, mutta eipä pahojakaan. Hapokkuuden väistäminen säätelyalueen reunalle johtaa siihen että muutkin nyanssit tuppaa hukkumaan. Eihän noita espressoon ollut tarkoitettukaan, mutta kuka sitä nyt kieltoja kuuntelisi...


Omissa kokeiluissa naturalista sai oikein maistuvia americanoja aikaiseksi :) Cappuccinona ja espressona se kyllä oli aika kamalaa...

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta - 6kk/12kk tilaus
« Vastaus #81 : Lokakuu 16, 2009, 21:02:05 ip »

Lokakuu: Finca Vista Hermosa, La Vega & Cipresal Selections, Guatemala
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #82 : Lokakuu 18, 2009, 15:22:20 ip »

Omissa kokeiluissa naturalista sai oikein maistuvia americanoja aikaiseksi :) Cappuccinona ja espressona se kyllä oli aika kamalaa...

Testasin nyt tuon Naturalinkin espressona ja minusta se toimi melkein siinä missä ne muutkin. Itseasiassa Natural oli ainoa kiinnostava, koska se (yli)kypsän hedelmän aromi maistui myös espressossa, joten maku oli aika poikkeuksellinen. Hapokkuutta oli pykälä enemmän eli ehkä jo hieman turhan paljon, kovallakin uuttolämmöllä. Sama perusongelma toki tässäkin oli: jouduttiin uuttamaan ihan äärirajoilla ja siksi pavun aromeista valtaosa jäi matkasta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #83 : Lokakuu 26, 2009, 13:51:57 ip »

Samoin täälläkin, Natural erottui jo myllyssä. Ihastuin ylikypsään aromiin kupatessa, mutta sitten pressossa se jäikin jotenkin vaisuksi, vaikka antoi kahvin jäähtyä. Voisi huvikseen kokeilla käänteistä pressoa...

Ja sitä myös aikoinaan kokeilinkin. Eli tehdään pressolla, mutta laitetaan purut "väärälle" puolelle siivilää, jolloin ne lopuksi nostetaan pois kahvin joukosta. Menetelmä tunnetaan nimillä "reversed french press" tai "ghetto Clover". :) Lopputulos oli, että maku oli ehkä ihan hivenen kirkkaampi ja itse prosessi sata kertaa hankalampi. Todellisen eron aikaansaamiseksi pitäisi varmaan käyttää hienompaa jauhatusta ja askarrella pressoon tiheämpi siivilä.

http://bfcat.blogspot.com/2008/03/improving-on-reverse-french-press.html

Lisäys: ja tarkennuksena vielä, minulla oli siis rinnakkain kaksi identtistä pressoa, joista toista käytin etuperin ja toista takaperin. Kun oikein yritti niin sen takaperoisen saattoi maistaa ihan hivenen kirkkaammaksi. Ei siis mitenkään järisyttävä ero...
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 27, 2009, 00:00:12 ap kirjoittanut akallio »
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #84 : Lokakuu 26, 2009, 23:31:25 ip »

Nyt olisi tarjolla vastaavaa pakettia (Cascara extralla) Finca Kilimanjarosta.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta - 6kk/12kk tilaus
« Vastaus #85 : Marraskuu 06, 2009, 18:30:51 ip »

Marraskuu: Takengon Aceh, Northern Sumatra

Tähän täytyy todeta että en taida olla näiden "earthy":en kahvien ystävä. Jauheen tuoksussa oli jotain tupakka-/sikarimaista ja sitten maussa kepinpätkää/kaarnaa ja poltettuja märkiä lehtiä :). Tätä pitää ehdottomasti testata espressona (poikkeuksellisesti tätä suositeltiinkin saatekirjeessä) - ilmeisesti espressossa nämä ominaisuudet jotenkin taianomaisesti muuttuvat suklaan tms. sävyiksi. Tosin kyseistä kahvia on maistettu vasta "puolihuolimattomassa" cuppingpöydässä Finca Kilimanjaro kokoelman rinnalla - eli täytyy vielä kunnolla syventyä valmistukseen suodattimella erikseenkin (ehkäpä tuota "maanläheisyyttä" saa vähän tainnutettua).

Tuosta Kilimanjaro kokoelmasta: taas oli mukaan koottuna kolmella eri prosessointimenetelmällä tuotettua kahvia, Fully Washed, Pulped Natural ja Natural. Kuten Mauritania -setissä, oli jälleen tuo Natural outoudessaan omassa sarjassaan. Kuvaus "mansikkapurkka" on aika osuva varsinkin tuoksulle. Maussa on sitten jotain kermaliköörin/amareton piirteitä. FW ja PN olivat sitten ainakin tällä maistelukerralla melko samanlaisia - kirjasin tuohon PN:ään enemmän hapokkuutta ja FW oli taas "lämpimimämpi". Näihin kaikkii pitää tosin syventyä vielä toistamiseen, tällä kertaa meni vesimäärän kanssa hieman säätämiseksi (jotenkin bloom pääsi sotkemaan) ja kahveista tuli turhan vahvoja - tämä todennäköisesti hankaloitti FW:n ja PN:n erojen havainnointia. Niin, ja mukana tullut Cascara oli näemmä toista laatua kuin Mauritanian kanssa tullut - pitää näitäkin maistaa jossain vaiheessa rinnakkain. :)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 06, 2009, 18:43:18 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Nasuli123

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 146
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #86 : Marraskuu 07, 2009, 10:03:03 ap »

La Vega & Cipresal - tuollainen kahvi olisi tänään iltapäivällä tarkoitus korkata. Onko kokemuksia miten toimii espressona?
Voisin myös huolia valmistusvinkkejä josta lähteä liikkeelle.

Kesti kyllä kahvien tulo Square Mile Coffeesta jonkin aikaa, mutta tilaus olikin torstai-tilaus. Kuinka kauan muilla on suurinpiirtein toimitus kestänyt jos on tuon torstai-tilauksen ottanut?
Kirjattu
Giotto Premium Plus + Mahlkönig K30 "Vario"
EK43, Mahlkönig Kenia

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #87 : Marraskuu 07, 2009, 11:12:52 ap »

La Vega & Cipresal - tuollainen kahvi olisi tänään iltapäivällä tarkoitus korkata. Onko kokemuksia miten toimii espressona?

Kyseinen kahvi on yksi Autumn -blendin komponenteista, joten periaatteessa pitäisi toimia espressona. Nyt vain jos olet yksittäispapuna sen ottanut, niin paahtoaste ja profiili voivat olla suotuisampia muille menetelmille. Espresson kanssa aloittaisin korkealla uuttolämmöllä ja tarvittaessa sitten annos pieneksi.

Kesti kyllä kahvien tulo Square Mile Coffeesta jonkin aikaa, mutta tilaus olikin torstai-tilaus. Kuinka kauan muilla on suurinpiirtein toimitus kestänyt jos on tuon torstai-tilauksen ottanut?

Torstain lähetykset ovat tulleet muistaakseni tiistai-keskiviikko, maanantain keskiviikko-perjantai. Alle viikossa kuitenkin (parhaimmillaan siis maanantaina paahdettu ja postitettu on ollut perillä kahden vuorokauden päästä!). Mutta: Royal Mail on tällä hetkellä ns. "kaaoksessa" kun työntekijät lakkoilevat tms. ja tämä on vaikuttanut toimitusaikoihin venyttäen niitä reilusti yli viikoksikin. Ovatkin SqM:n puolella käsittääkseni hakemassa vaihtoehtoista toimittajaa postilähetyksille (hitaus on siis tällä hetkellä SqM:sta riippumatonta ja koskettanee kaikkia Brittifirmoja).
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 08, 2009, 11:23:01 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #88 : Marraskuu 07, 2009, 11:42:53 ap »

Torstain lähetykset ovat tulleet muistaakseni tiistai-keskiviikko, maanantain keskiviikko-perjantai. Alle viikossa kuitenkin (parhaimmillaan siis maanantaina paahdettu ja postitettu on ollut perillä kahden vuorokauden päästä!). Mutta: Roayl Mail on tällä hetkellä ns. "kaaoksessa" kun työntekijät lakkoilevat tms. ja tämä on vaikuttanut toimitusaikoihin venyttäen niitä reilusti yli viikoksikin.

Tätä olen ennenkin ihmetellyt, itse asun Espoossa ja voisi kuvitella, että ulkomaanlähetykset tulevat pääkaupunkiseudun kautta. Mutta oikeastaan lähes aina maanantaina paahdettu kahvi on saapunut perille seuraavan viikon maanantaina, eli reilusti hitaammin kuin Jiiteelle keskisuomeen. Torstaina paahdetut taasen ovatkin sitten tulleet seuraavan viikon tiistaina tai keskiviikkona.... Nämä siis silloin kun royal mail on toiminut normaalisti.

-Mikko-
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #89 : Marraskuu 07, 2009, 12:04:12 ip »

Marraskuu: Takengon Aceh, Northern Sumatra

Tähän täytyy todeta että en taida olla näiden "earthy":en kahvien ystävä. Jauheen tuoksussa oli jotain tupakka-/sikarimaista ja sitten maussa kepinpätkää/kaarnaa ja poltettuja märkiä lehtiä :). Tätä pitää ehdottomasti testata espressona

Mun mielestä tuo toimi espressona varsin hyvin.... sitten kun sai uuton kohilleen :). Tuntui kovin helposti kanavoivan. Sumatralaiseksi yllättävän puhdas ja selkeän makuinen, ei läheskään niin maanläheinen mitä olen tuolta saarelta tottunut muita kahveja juomaan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2