Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Kokemuksia Square Mile Coffeesta  (Luettu 101503 kertaa)

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #30 : Huhtikuu 22, 2009, 14:25:14 ip »

Tätähän on tällä foorumilla aiemminkin ihmetelty, mutta ihmetellään nyt lisää: posti kyllä kulkee englannista kotiovelle nopeasti! Tänään (ke) saapui siis paketillinen maanantaina paahdettua kevättä. Pari ensimmäistä testiä lupaili jo hyvää, mutta on kyllä vielä liian tuoretta tavaraa (2 päivää "vanhaa").

Onkos muilla tästä jo kokemuksia/tuntumaa? Itse lähdin liikkeelle suoraan 18 gramman annoksilla - kokeilen aluksi edetä blendille annettujen uuttosuosituksien pohjalta. Eiköhän tuosta 1,4 kilosta saa edes yhden onnistuneen shotin aikaiseksi. :)

No miltäs se kevät-espresso on maistunut? Onko haastava? SqM:n kahvit edelleen testaamatta minulla...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #31 : Huhtikuu 22, 2009, 18:18:04 ip »

No miltäs se kevät-espresso on maistunut? Onko haastava? SqM:n kahvit edelleen testaamatta minulla...

Oikein hyvältä. Helpompi on mielestäni kuin talvi. Tosiaan lähdin nyt suoraan 18 gramman annoksesta liikkeelle ja sieltä nousin lopulta 20g pintaan. Tuo 20g mahtuu juuri ja juuri tuplafiltteriin mutta uutosta alkaa olla hankalaa saada siistiä (ampuilee niitä "suihkuja"). Triplafiltteriin tuo annos sen sijaan menee ongelmitta. Uuttolämpotilan olen pyrkinyt pitämään korkeana ja uutot ristreton suuntaan - ei ihan ristretoksi mutta hieman normaalia "nihkeämmin" valuvaksi siis. Toimii maidonkin kanssa hyvin (hedelmäiset sävyt tulevat mukavasti esiin).
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta - 6kk/12kk tilaus
« Vastaus #32 : Huhtikuu 26, 2009, 14:49:02 ip »

Huhtikuu: Colonia San Juan 8 Estrellas, Canton Entre Rios, Caranavi, Bolivia

Pientä kommenttia tästä kahvista (kun on nyt saatavilla muutenkin). Ei ole sinällään mitään "viellejä" nyansseja omaava kahvi (vrt. hedelmäiset kahvit), mutta on kyllä makein kahvi mitä muistan juoneeni (valmistettu siis käsin suodattamalla). Tätä voisi juoda melkein loputtomasti ja tuo makeus on siis huima - ihan kuin olisi ruokosokeria liottanut lämpimään veteen. Makeutta tukee sitten miellyttävä hapokkuus joka tekee kokonaisuudesta varsin eloisan (ei ole siis "öklömakeaa").
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #33 : Huhtikuu 27, 2009, 18:37:24 ip »

No miltäs se kevät-espresso on maistunut? Onko haastava? SqM:n kahvit edelleen testaamatta minulla...

Tänään toi postimies(tai oikeastaan postinainen :) ) paketin briteistä, jonka sisältönä oli pari pakettia kevättä ja paketin Colononia San Juan 8 Estrellas  Juan Tiguna kahvia.

Kevättä olen nyt pari shottia tehnyt ja hyvältä vaikuttaa. Paketin avaus jo lupaili hyvää, aromissa kivasti jotain piipputupakan ja kesäkukkien yhdistelmää. Sihtiin ~16grammaa puruja, koska elektran suihkusihti on sen verran alhaalla ettei juuri enempää sovi laittaa, uuttoaika meni suht kohdilleen, mutta hitusen tiukemmaksi olisi voinut mennä, mutta, nyt uuttosuhde oli jotain 47%, mutta kelvannee ekaksi yritykseksi :)

Maku todellakin oli...keväinen. Oikeastaan harvinaisenkin raikas espressokahvi, ilman että hapokkuutta olisi omaan makuuni liikaa. Ehdottomasti suositeltava kahvi, näin ensi kokeilemallakin siis kahvi josta pienellä säädöllä saa hienoja hetkiä irti :)

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #34 : Huhtikuu 27, 2009, 22:50:39 ip »

Sihtiin ~16grammaa puruja, koska elektran suihkusihti on sen verran alhaalla ettei juuri enempää sovi laittaa, uuttoaika meni suht kohdilleen, mutta hitusen tiukemmaksi olisi voinut mennä, mutta, nyt uuttosuhde oli jotain 47%, mutta kelvannee ekaksi yritykseksi :)

Maku todellakin oli...keväinen. Oikeastaan harvinaisenkin raikas espressokahvi, ilman että hapokkuutta olisi omaan makuuni liikaa. Ehdottomasti suositeltava kahvi, näin ensi kokeilemallakin siis kahvi josta pienellä säädöllä saa hienoja hetkiä irti :)

Tuotta uuttosuhdetta kasvattamalla siihen saa mukavasti paksuutta ja pyöreyttä mukaan (ainakin itselläni kävi näin) ja hapokkuudesta lähtee "terävyys" pois, eli se ei tule ensimmäisenä aistimuksena vastaan vaan siinä puolivälissä mennessään antaa sellaisen mukavan säväyksen. E61:sellä tuota saa hyvin sen 18-19 grammaa tuplasihtiin kun kopistelee jauhetta kasaan ennen tamppaamista, mutta 20 grammaa ja yli tuntuu jo vaativan triplasihdin. Noita kumpaakin kokeilleena pitäisin tuota 18-19 g ja tupla loppujenlopuksi parempana vaihtoehtona kuin 20+ ja tripla.

Kahvi oli ehkä mielenkiintoisimmillaan sen reilun viikon levon jälkeen (maun kannalta) - ainakin itselläni ne kirsikka-aromit tulivat tällöin parhaiten esiin (tosin oli alussa ehkä hieman nuhaisempi nenä). Nyt on menossa jo toinen satsi. :)

Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2790
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #35 : Toukokuu 06, 2009, 10:07:29 ap »

Tuotta uuttosuhdetta kasvattamalla siihen saa mukavasti paksuutta ja pyöreyttä mukaan (ainakin itselläni kävi näin) ja hapokkuudesta lähtee "terävyys" pois, eli se ei tule ensimmäisenä aistimuksena vastaan vaan siinä puolivälissä mennessään antaa sellaisen mukavan säväyksen. E61:sellä tuota saa hyvin sen 18-19 grammaa tuplasihtiin kun kopistelee jauhetta kasaan ennen tamppaamista, mutta 20 grammaa ja yli tuntuu jo vaativan triplasihdin. Noita kumpaakin kokeilleena pitäisin tuota 18-19 g ja tupla loppujenlopuksi parempana vaihtoehtona kuin 20+ ja tripla.

Minäkin olen askarrellut tuon Square Milen kevätkahvin parissa ja mainiota kamaa se tuntuu olevan. Annoksena on ollut se noin 19 grammaa, joka tuplaan vielä järkevästi mahtuu.

Kunhan uuttolämpö on korkea eli 95 astetta, niin hapokkuus säätyy poikkeuksellisen hienoksi. On siis potkua, mutta ei häiritsevällä tavalla. Aamulla kun tein Brewtuksella "pikavedon" eli kone oli alilämpöinen niin hapokkuus oli vähän häiritsevä. Onneksi Duetto taas vaihteeksi palaa tositoimiin tänään, joten aamukahvien tason pitäisi nousta.

Tuntuu myös että kahvi on aika vähän kofeiinia sisältävä, ainakin eilen kahden tuplaespresson jälkeen olo oli sellainen kuin ei olisi kahvia juonut vielä ollenkaan.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #36 : Toukokuu 06, 2009, 10:15:43 ap »

Laitoin tilaukseen pussillisen kevättä, sekä Takengonia. Ovat täällä valmiina postilaatikossa odottamassa kun palaan Italiasta :).

Toivottavasti ei mene naama vääräksi tuon kevään kanssa, sillä välillä tuntuu ettei Zaffirosta saa revittyä tarpeeksi lämpöä irti. Toistaiseksi en ole lähtenyt koskemaan termostaatin säätöihin...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta - 6kk/12kk tilaus
« Vastaus #37 : Toukokuu 12, 2009, 17:54:46 ip »

Toukokuu: Blackburn Estate, Ngorogoro, Tanzania.
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #38 : Toukokuu 23, 2009, 20:14:16 ip »

Kevättä on mennyt nyt melkein pussillinen ja mikään suosikki siitä ei ole vielä kehittynyt. Jostain syystä tämä tuntuu kanavoivan erittäin herkästi ja kunnon uuttoa ei tunnu millään saavan aikaiseksi. Annoksina olen koittanut kaikkea 15-19 gramman väliltä.
Onnistuneet shotit ovat olleet kyllä maukkaita, joskin ei ihan sovi omaan makumaailmaani. Lämpöäkin tuntuu olevan riittävästi koneessa sillä mitään häiritsevää hapokkuutta tässä ei ole. Sen sijaan kahvi taitaa olla melko hapanta, sillä tämä aiheutti pahimmat närästykset koskaan. Maussa happamuutta ei tunne, mutta vatsassa sitten :)

Sumatra Takengon kanavoi myös herkästi, mutta tästä tykkään enempi. Maku sumatralaiseksi erittäin puhdas, pähkinäisyyttä ja yrttisyyttä selkeästi havaittavissa. Ei läheskään niin ryhdikäs ja tuhti aikaisempiin sumatralaisiin verrattuna. Maukas papu, harmi vaan että tuntuu kanavoivan.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #39 : Toukokuu 24, 2009, 11:14:14 ap »

Kevättä on mennyt nyt melkein pussillinen ja mikään suosikki siitä ei ole vielä kehittynyt. Jostain syystä tämä tuntuu kanavoivan erittäin herkästi ja kunnon uuttoa ei tunnu millään saavan aikaiseksi. Annoksina olen koittanut kaikkea 15-19 gramman väliltä.

Isojen annosten käyttö (joita blendi vaatii) ja koostumus vesipestyistä kahveista (hitusia ei muodostu jauhaessa niin helposti) ovat varmaan osasyyllisiä kanavoinnin helppouteen. Vaatii siis aikalailla huolellisuutta valmistuksessa - varsinkin jos ei ole ihanteellinen mylly käytössä (=weissattava huolella).

Olitko muuten säätänyt Zaffirosta painetta alemmas (sinne 9 bar lukemiin)?

Sumatra Takengon kanavoi myös herkästi, mutta tästä tykkään enempi. Maku sumatralaiseksi erittäin puhdas, pähkinäisyyttä ja yrttisyyttä selkeästi havaittavissa. Ei läheskään niin ryhdikäs ja tuhti aikaisempiin sumatralaisiin verrattuna. Maukas papu, harmi vaan että tuntuu kanavoivan.

Tässä varmaankin on ongelmana espressoon "sopimaton" paahtoprofiili: "This coffee will be great with most different methods of filtration, paper perhaps giving it the heaviest body."

Tähän liittyen: itselläni näyttää nyt pahasti siltä ettei ennätä paljoa espressoa pariin seuraavaan viikkoon juomaan - "kiitokset" kaikkien viimeaikoina ilmestyneiden Kenialaisten kahvien. Has Beanille olikin tullut uutta Gethumbwinia ja nyt näkyy SqM:llä olevan Tegu AA ja Ngunguru AA tarjolla. Nam. :)
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #40 : Toukokuu 25, 2009, 09:07:56 ap »

Isojen annosten käyttö (joita blendi vaatii) ja koostumus vesipestyistä kahveista (hitusia ei muodostu jauhaessa niin helposti) ovat varmaan osasyyllisiä kanavoinnin helppouteen. Vaatii siis aikalailla huolellisuutta valmistuksessa - varsinkin jos ei ole ihanteellinen mylly käytössä (=weissattava huolella).

Olitko muuten säätänyt Zaffirosta painetta alemmas (sinne 9 bar lukemiin)?

Tämän kanavoimisilmiön olen havainnut aikaisemminkin pestyjen papujen kohdalla. Paahto tuli minulle 5 päivää vanhana ja silloin kanavointia ei pahemmin tullut. Pari päivää vanhempana kanavointi alkoi ja en oikein saanut sitä kunnolla kuriin. Tosin saattaa myös olla etten saanut jauhatusta kunnolla kohdilleen. Rockyn yksi pykälä on välillä liikaa. Alkuun meni tukkoon ja pykälää suuremmalla jauhatuksella tuppasi venähtämään turhan pitkäksi. Painetta olen tosiaan laskenut sinne 9 barin lukemiin. Kahvamittari pitäisi kyllä hankkia...

Tässä varmaankin on ongelmana espressoon "sopimaton" paahtoprofiili: "This coffee will be great with most different methods of filtration, paper perhaps giving it the heaviest body."

Tähän liittyen: itselläni näyttää nyt pahasti siltä ettei ennätä paljoa espressoa pariin seuraavaan viikkoon juomaan - "kiitokset" kaikkien viimeaikoina ilmestyneiden Kenialaisten kahvien. Has Beanille olikin tullut uutta Gethumbwinia ja nyt näkyy SqM:llä olevan Tegu AA ja Ngunguru AA tarjolla. Nam. :)

Sinänsä jännää että pressolla/filtterillä tuo Takengon ei ollut mitenkään erikoista. Espressona varsin maukas kunhan saa vain uuton kohdilleen.

Kenialaiset ovat kyllä varsin maukkaita tosiaan ja onneksi niitä saa taas! :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta - 6kk/12kk tilaus
« Vastaus #41 : Kesäkuu 09, 2009, 19:04:18 ip »

Kesäkuu: Aricha #4, Yirgacheffe, Ethiopia.  8)

Mukana tulleessa kirjeessä oli hyvä yhteenveto Etiopian kahvimarkkinoiden nykytilasta - eli nyt kaikki kahvi myydään nimettömänä Ethiopian Commodity Exchangen (ECX) kautta ja tästä eteenpäin (määräämättömään tulevaisuuteen) maasta saa kahvia vain geneerisillä aluenimillä "Harrar, Sidamo, Yirgacheffe" eikä ostajalla ole tietoa siitä onko kyseessä Arichaa taikka Biloyaa... jne.  :-[

Tämä Aricha-erä ei tule myyntiin - saivat hankittua pienen määrän hyvin säilynyttä 2008 satoa. Saman tuottajan Biloyaa (#9) pitäisi olla sitten puolestaan tulossa myyntiin pieni spesiaalierä espressopaahtona lähiviikkoina (kannattaa tutustua - kahvista kertonee jotain Coffeegeekin Mark Princen "lanseeraama" termi "biloyagasm"  :))
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1988
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta - 6kk/12kk tilaus
« Vastaus #42 : Kesäkuu 09, 2009, 20:52:09 ip »


Mukana tulleessa kirjeessä oli hyvä yhteenveto Etiopian kahvimarkkinoiden nykytilasta - eli nyt kaikki kahvi myydään nimettömänä Ethiopian Commodity Exchangen (ECX) kautta ja tästä eteenpäin (määräämättömään tulevaisuuteen) maasta saa kahvia vain geneerisillä aluenimillä "Harrar, Sidamo, Yirgacheffe" eikä ostajalla ole tietoa siitä onko kyseessä Arichaa taikka Biloyaa... jne.  :-[

Tästähän on tosiaan pidempään ollut juttua ja varsin surullinen uutinen. Etiopiasta tulee kuitenkin niin huippulaadukkaita kahveja ja nyt niihin lätkitään sitten samat etiketit päälle. Nounou.  ::)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta - 6kk/12kk tilaus
« Vastaus #43 : Kesäkuu 09, 2009, 21:54:56 ip »

Etiopiasta tulee kuitenkin niin huippulaadukkaita kahveja ja nyt niihin lätkitään sitten samat etiketit päälle. Nounou.  ::)

Pitkällä tähtäimellä tässä on kai tarkoitus nostaa Etiopialaisen kahvin laatua (keskimäärin) ja parantaa tavallisten villjelijöiden toimeentuloa. Eli ennen tätä siellä oli varsin kirjavia käytäntöjä (varsinkin erikoiskahvimarkkinoiden ulkopuolella) siitä miten kahveja välitettiin/myytiin pienviljelijöiltä eteenpäin ja mitä viljelijä niistä loppujenlopuksi sitten sai. Erikoiskahvimarkkinoista on hyötynyt tähän mennessä ilmeisesti aika pieni osa väestöä ja kun keskimääräinen pienviljelijän vuositulo on siinä 200 dollarin tienoilla (ja heitä 50 miljoonaa), niin onhan tuo jollain tavalla ymmärrettävää.

Nyt vain erikoiskahvien hankkijat joutuvat maistelemaan urakalla nimettömiä Yirgacheffenäytteitä löytääkseen niistä parhaat.
Kirjattu

vipe

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 57
Vs: Kokemuksia Square Mile Coffeesta
« Vastaus #44 : Kesäkuu 28, 2009, 22:54:20 ip »

Vähän hämmentävä tuo SqM webshop. Ensin luulin että etusivulla on ne tavanomaiset mainostukset ja yritin etsiä sitä varsinaista kataloogia. Vaan eihän sitä mistään löytynyt, vaikka kuinka klikkailin.

Tämän ketjun perusteella sain jotenkin semmoisen kuvan, että SqM panostaa myös essoon ihan tosissaan (hienot masiinat jne), mutta sitten myynnissä on yksi ainukainen essosekoitus. Muut puoli tusinaa vaihtoehtoa näyttävät tarkoitetun muille metodeille. Onko tosiaan näin vai olenko missannut jotakin?

Vipe
Kirjattu
Brewtus II + Versalab M3